Бакстър Хайнс, автор на „Дигитални финанси: Токени за сигурност и отключване на блокчейна“ – Интервюта

Бакстър Хайнс, CFA, е управляващ партньор на Honeycomb Digital Investments. Той е съосновател на фирмата през 2020 г., за да предоставя решения за генериране на доходи за клиенти. Неговата фирма управлява портфейли, състоящи се от традиционни активи, символи за сигурност и цифрови активи.

Новата му книга „Книгата за цифрови финанси: Токени за сигурност и отключване на реалния потенциал на блокчейн“, В момента е на разположение за предварителна поръчка във всички големи онлайн търговци на дребно в световен мащаб и ще бъде в магазините на 17 ноември 2020 г..

Какво първоначално ви привлече към блокчейн и дигитални активи?

Прекарах дълго време в разглеждане на криптовалути, тъй като бях толкова любопитен за какво става дума и след като научих колкото се може повече за биткойните и крипто, се опитах да придобия по-задълбочено разбиране за основната технология и нейните възможности и приложения от реалния свят. Точно в този момент осъзнах, че блокчейнът е много повече от просто биткойн. За мен стана очевидно, че това нововъведение ще повлияе на трансфера и управлението на активи като акции, недвижими имоти, облигации, частни ценни книжа, интелектуална собственост и много други. Поставянето на активи от реалния свят върху блокчейна може да намали разходите за капитал и само тази функция ще доведе до евентуално широко разпространение. Когато тази идея потъна, знаех, че искам да науча колкото се може повече за блокчейн и цифровите активи.

Вие сте управляващ партньор на Honeycomb Digital Investments, инвестиционна фирма, която управлява портфейли, състоящи се от традиционни активи, маркери за сигурност и цифрови активи. Какви са нещата, които търсите, когато преглеждате възможностите за инвестиции?

Прекарах дванадесет години като портфейлен мениджър в NFJ Investments (дъщерно дружество на Allianz Global Investors), фокусиран основно върху акции с акцент върху дивидентите. Внасям това мислене в пространството на цифровите активи, тъй като търся възможности за инвестиции, които вярвам, че ще уловят предимствата на предстоящия растеж на блокчейн технологията и нейната екосистема. По-конкретно, Honeycomb се стреми да инвестира в компании, които изграждат платформите и инфраструктурата, за да поддържат мегатренд на блокчейн и тези криптовалути и проекти, които също ще бъдат част от основната екосистема.

Как бихте описали вие лично какво представляват маркерите за сигурност?

Просто казано, маркерите за сигурност са цифрово представяне на реална собственост върху актив – в повечето случаи един маркер е еквивалентен на една акция в актив. Токените за сигурност са дигитализирано заглавие на финансов инструмент, съчетано с гъвкавостта и скоростта на блокчейна. Притежателите на токени за сигурност имат право на определени права и привилегии на базовия актив, точно както биха били, ако притежават актива направо.

Чрез изграждането върху блокчейна, маркерите за сигурност предлагат възможности, функции и иновации, които никога не биха били възможни в света на хартиените сертификати. Наистина сме в зората на нова дигитална ера във финансите! Някои от най-ярките финансови, технологични и юридически умове днес работят трескаво, за да развият потенциала на този надежден, последователен, безопасен и удобен за потребителите метод за правене на бизнес. Бъдещият потенциал на тези технологии е огромен и растежът ще настъпи в продължение на много, много години.

Един фактор, който отличава маркерите за сигурност от криптовалутите, е, че те са по-регулирани инструменти. Токените могат да бъдат пуснати само след спазване на строги законови пречки и пречки, които осигуряват на инвеститорите определени защити. Поради програмируемия характер на блокчейна, маркерите за сигурност могат да включват функции за автоматизиране на обслужването, вграждане на съответствие и налагане на договорни задължения.

Токените за сигурност не само съдържат регулаторни предпазни мерки; но също така те предоставят на инвеститорите две основни допълнителни функции: ефективност за спестяване на разходи и потенциал за създаване на подобрена ликвидност. Автоматизацията на процесите, предизвикана от блокчейна, ще позволи на маркерите за сигурност да осигурят по-голяма функционалност, по-ниски разходи, по-бързи скорости и повишена прозрачност за финансовите пазари. Тези аспекти в крайна сметка трябва да доведат до по-ниски разходи за капитал на защитните символи от традиционните им хартиени алтернативи.

Токените за сигурност се изтеглят малко по-бавно, отколкото повечето от нас очакваха, според вас какви са причините за това?

Три основни фактора задържат жетоните за сигурност от широко разпространеното приемане: регулаторна несигурност, липса на образование и колебание на първия двигател. Ползите от дигитализацията са значителни и в крайна сметка проектите ще трябва да продължат да се използват, за да останат конкурентоспособни. Но преди да се случи излитане в търсенето, тези три въпроса трябва да бъдат решени.

Регулаторната сигурност започна да пристига и технологията отговаря на необходимото за това цифрово бъдеще. Юрисдикции като Сингапур и Швейцария имат ясен подход към начина, по който искат да управляват символите за сигурност, а техните лидери отбелязват, че цифровизацията е пътят към по-добро и по-безопасно финансово бъдеще. Моето мнение е, че по-големите икономики като САЩ, Европейския съюз и Япония вероятно в крайна сметка ще следват и просто ще усъвършенстват установените по-рано рамки. След като финансовата общност види невероятните ползи, които цифровизацията може да предложи, други страни бързо ще приемат закони, благоприятстващи цифровите технологии, за да извлекат следващите ползи.


Второ, за да растат и процъфтяват маркерите за сигурност, пазарът и всички негови съставни части трябва да бъдат допълнително образовани. Използването на маркери за сигурност ще бъде нарастваща тенденция на пазара; но за да се реализира пълният потенциал, определени термини, концепции и по-добро разбиране на функциите и предимствата на блокчейн трябва да бъдат реализирани от всички играчи в сектора на финансовите услуги, включително търговията на дребно

инвеститори, заети във финансовата индустрия, регулатори на пазара и предприемачи, които се опитват да издават ценни книжа за набиране на капитал. Надявам се, че моята книга може да помогне на този фронт!

И накрая, имаме нужда от по-традиционни играчи и емитенти на финансови услуги, които да представят висококачествени проекти на блокчейна. Класовете активи с по-голямо търкане около търговията са основните кандидати за ранно приемане. Това включва инвестиции с фиксиран доход, недвижими имоти и частни инвестиции. Вече видяхме няколко пионерски проекта в тези пространства да гравитират към блокчейна. Много други проекти седят в кулоарите днес и чакат в очакване да видят как се справят първите хамали, които се движат в блокчейн. Тъй като тези първоначални проекти, които вече са цифровизирани, се оказват безопасни и отговарят на изискванията на закона, ще влезе нова група последователи. Както казва старата поговорка „Никой не иска да бъде първи в партия, но никой не иска да бъде последен!“.

Има ли текущи маркери за сигурност (дигитални ценни книжа), към които сте насочени?

Без да навлизам в подробности, трябва да кажа, че мога да кажа, че съм бик по отношение на ползите от маркерите за сигурност за индустрията на финансовите услуги като цяло – по-специално ползите, които тази технология ще има върху основните инвеститори и способността на тези инвеститори да спечелят по-добре достъп до ликвидност, когато става въпрос за определени класове активи.

Наскоро написахте книга за маркери за сигурност и цифрови ценни книжа, наречена „Digital Finance“, която трябва да излезе през ноември 2020 г. Какво ви вдъхнови да напишете тази книга?

След задълбочено проучване на блокчейн и неговия „по-добър, бърз и по-евтин“ характер, осъзнах, че нашата финансова система е на ръба на мащабна трансформация. Технологията Blockchain е решението да оглави следващото поколение инфраструктура на финансовия пазар и blockchain може да бъде най-важната иновация, тъй като интернет.

Докато повечето хора са наясно с Биткойн и други криптовалути, малцина осъзнават далеч по-големия потенциал на блокчейн. Blockchain вече се доказа като невероятно средство за обмен на стойност и информация – но има още много какво да предложите! Моята книга разглежда как тази мощна технология може да промени настоящата ни финансова инфраструктура по начин, който ще увеличи ефективността, прозрачността и сигурността.

Исках да публикувам нетехнически, лесен за разбиране буквар за блокчейн и маркери за сигурност, който би бил подходящ и практичен за тези от финансовата индустрия. Джон Уайли & „Синове“ изглеждаха като перфектният издателски партньор, който да ми помогне да реализирам целта си да създам ясна и кратка рамка за това как да мисля за инвестициите в цифровото пространство. Целта ми с книгата е да помогна на читателите да разкрият как технологията blockchain и разпределената книга нарушават финансовата индустрия по лесен за разбиране и нетехнически начин.

Във вашата книга ще обсъждате казуси, исторически перспективи и най-новите тенденции. Кои са някои от казусите, които се обсъждат?

Една от целите на книгата е да се увери, че читателят наистина може да се свърже с темата и в резултат на това работата съдържа много казуси, исторически перспективи и най-нови тенденции, за да представи ключови концепции. „Дигитални финанси“ се фокусира върху три основни области на цифровите активи: криптовалути, стабилни монети (като дигитални валути на Централната банка или други цифрови представяния на пари като щатски долар или евро) и символи за сигурност. Важно е читателят да свикне с реални илюстрации от трите тези области. Книгата обхваща случаи като проекта Libra на Facebook за изграждане на глобална базирана на блокчейн платформа за криптовалути и британския Royal Mint, създаващ дигитализиран начин за притежание на злато в своите трезори. Тъй като маркерите за сигурност са основната тема на книгата, повечето примери се фокусират върху това как блокчейнът може да повлияе на акциите, облигациите, частния капитал и други алтернативни класове активи. В резултат на това подробно са разгледани примери като Bond-i на Световната банка, хотелския жетон на Aspen St. Regis и професионалният инвестиционен токен (PAInT) на играча от НБА Спенсър Динуиди. Значително внимание се отделя и на проекти, които големи утвърдени корпорации като IBM, HSBC, Goldman Sachs и Сингапурската борса се ангажират да изградят нова базирана на блокчейн инфраструктура, която да управлява нашите финансови пазари през следващите години.

Книгата съдържа и многобройни примери от историята, които дават рамка за това как да мислим за предстоящия възход на цифровите решения. Чрез изследванията си забелязах поразително сходство между Интернет ерата от 90-те и приемането на блокчейн. Разглеждайки растежа на интернет от историческа гледна точка, човек може да надникне в това, което ще се развие, когато блокчейнът стане по-голяма разрушителна сила.

Какво смятате, че трябва да се случи, за да се ускори темпът на приемане на цифрови ценни книжа?

Преминаването към финансова система, базирана на блокчейн, ще се развие една по една стъпка, макар и бързо, с първоначално разработените най-основни нива на финанси. В резултат на това платежните системи ще бъдат в челните редици на цифровизацията през следващите години, а цифровите валути ще бъдат мощна сила, която по-късно ще помогне за растежа на цифровите ценни книжа. Основните причини за привличането към цифровите ценни книжа от техните алтернативи на хартиен носител са до голяма степен двойни: по-ниски разходи и повишена ликвидност. Без първоначално въведен механизъм за цифрово плащане, токените за сигурност няма да могат напълно да уловят тези предимства.

Криптовалутата и стабилните монети, представляващи национална валута като щатския долар, са типичният шлюз, който хората използват, за да изпробват първо цифровите финансови продукти. Днес виждаме, че много страни изплуват на идеята за базирана на блокчейн национална валута; списъкът включва най-големите световни икономики като Китай, Бразилия, Франция, Канада и САЩ, само за да назовем само няколко. Ако държавните образувания по света започнат да формулират законодателство, което ще позволи валутите да станат цифрови по законосъобразен начин, това би било огромно за цифровите активи като цяло. Този ход със сигурност би насърчил хората да проучат по-нататък използването на цифрови финансови продукти и би осигурил удивителен комфорт при правенето на такива.

Националните цифрови валути не само ще улеснят приемането, но и ще премахнат пречките за по-нататъшна регулаторна реформа. След създаването на цифрова валута държавните органи вече са имали дискусии около блокчейна, неговата безопасност и инфраструктурата, необходима за процъфтяването. Тогава лидерите ще са по-склонни да обсъждат допълнителни инициативи като дигитализиране на ценни книжа като акции или облигации.

Ликвидността около цифровата ценна книга или маркера за сигурност е много по-лесна, след като вече е налице цифрова валута. Винаги, когато се купува или продава маркер за сигурност, той трябва да има цифрова валута от другата страна на сделката, за да намали напълно триенето и да позволи моментално уреждане. Ако в този процес се използват днешните касови системи, аспектите на търговия със символите за сигурност все още ще бъдат много по-бавни, отколкото могат да бъдат. В резултат на това държавните субекти ще трябва първо да се съсредоточат върху плащанията и емитираните от централната банка цифрови валути, за да може темпът на приемане на цифрови ценни книжа наистина да се задържи.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите по отношение на книгата си „Дигитални финанси“?

Мисля, че е важно хората да имат перспектива колко голяма ще бъде тази вълна на токенизация. Цифровите активи и маркерите за сигурност ще бъдат основен фактор в бъдещето на капиталовите пазари и ще представляват първата нова структура на активите от около 30 години! Последният нов продукт с дори отдалечено същия мащаб и ефект е ETF. Този предстоящ пробив в блокчейн ще окаже силно влияние върху начина, по който търгуваме с ценни книжа, как акциите се поддържат през целия им жизнен цикъл и дори влияят върху начините, по които инвестираме парите си. Този иновативен процес отваря възможността за отключване на трилиони долари активи за нови инвестиции!

Все повече са признаците, че цифровизацията ще помогне за трансформирането на традиционния инвестиционен бизнес модел днес в модерен, справедлив, прозрачен и разпределен пазар. Тази нова парадигма ще свърже инвеститорите и проектите, в които инвестират, директно с базирани на блокчейн платформи. Съвсем наскоро първите регулирани маркери за сигурност излязоха на пазара. Намираме се в момент, в който е пристигнала повече регулаторна сигурност и се разработва технология, която да отговаря на нуждите за това цифрово бъдеще. Всеки във финансовата индустрия ще трябва да разбере широко как работи технологията, какво може да повлияе и какви последици това може да има за бизнеса.

Темпът на развитие в тази индустрия е забележителен. Почти всеки ден виждам поредната новаторска история, която ме вълнува. В резултат на това стартирах акаунт в Twitter за книгата, който откроява статии, обхващащи най-горещите теми за деня. Целта на тази страница е да обобщи най-важните истории в даден момент и да ги постави на едно гише, за да могат хората да видят невероятните етапи, които цифровизацията удря! Бъди сигурен за следвайте ни в Twitter за най-важните новини!

Благодаря ви за фантастичното интервю, с удоволствие научих за вашите възгледи за цифровите ценни книжа и бъдещето на индустрията.

Читателите, които се интересуват да научат повече, трябва да знаят, че книгата в момента е достъпна за предварителна продажба във всички големи онлайн търговци на дребно в световен мащаб и ще бъде в магазините на 17 ноември 2020 г..

Уебсайт за книги

Резервирайте на Amazon

Следвайте книгата в Twitter: @digifinancebook

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map