PwC прогнозира основното приемане на блокчейн – идентифицира най-често използваните случаи

„Голямата четворка“ е наименование, често използвано, когато се позовава на най-големите счетоводни мрежи в света. Като такъв, когато един от тези индустриални гиганти прогнозира бъдещата икономика, светът слуша. PricewaterhouseCoopers (PwC) наскоро пусна доклад разглеждайки случаите на използване на блокчейн технологията и как тя оказва влияние върху глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) през следващите години.

Като отбелязва способността на blockchain да подобрява, „… доверието, прозрачността и ефективността в рамките на организациите“, PwC е нарисувал може би блестящо светло бъдеще за зараждащата се технология.

Случаи на употреба

Един от призивите зад блокчейна е неговият потенциал да промени куп индустрии към по-добро. Въпреки че тези случаи на употреба са многобройни, PwC набра това, което смята, че е 5-те най-„променящи играта“ приложения за технологията.

1. Произход

Възможността за проследяване, проверка и записване на жизнения цикъл на продукта, започвайки от точката му на произход, е известна като произход. Терминът, макар и често свързан с изобразителното изкуство, е приложим, когато се отнася до вериги за доставки. Когато се прилага към вериги за доставки, блокчейнът и неговата природа като цифрова книга има способността да спестява пари, като елиминира фалшивите стоки, проследява замърсяванията в хранителната промишленост и други.

Пример за това биха били услуги като „tracr’- услуга за блокчейн, използвана от De Beers Group за проверка на автентичността и произхода на диамантите.

PwC очаква това изпълнение да отчете 962 милиарда щатски долара тласък на световния БВП до 2030 година.

2. Плащания

Цифровите валути на Централната банка (CBDC), криптовалутите и стабилните монети разчитат на блокчейн, за да функционират. Въпреки че всеки използва блокчейн с различни начини, всички те предоставят няколко ключови предимства за крайния потребител:

  • Финансова прозрачност
  • Повишена ефективност
  • Моментални транзакции
  • Увеличете финансовото включване

Пример за това би бил биткойн – най-голямата криптовалута, която може да се използва за прехвърляне на стойност между физически лица по целия свят, без да са необходими посредници.

PwC очаква това внедряване да отчете 433 милиарда щатски долара тласък на глобалния БВП до 2030 година.

3. Самоличност

Въпреки че блокчейнът може да предложи финансова прозрачност, той може да се използва и за защита на чувствителни данни и в процеса на предотвратяване на кражба на самоличност. Тези данни могат да включват всичко – от паспорти, до номера на социално осигуряване и др.


Пример за това би била услуга като „IBM Verify Credentials’- базирана на блокчейн услуга, изградена за защита, като същевременно осигурява лесно разпределение на идентификационните данни по команда.

PwC очаква това изпълнение да отчете увеличение от 224 милиарда щатски долара за световния БВП до 2030 година.

4. Договори и разрешаване на спорове

Един от най-интригуващите аспекти на блокчейна е възможността за хостване на „интелигентни договори“. Протоколите на блокчейн, които поддържат интелигентни договори, предоставят възможност за кодиране на предварително зададени условия в цифрови договори. По този начин много процеси могат да се автоматизират, като същевременно осигуряват цифрова пътека за целите на одита.

Пример за това би бил блокчейн базиран „воля и завет’- юридически документ, който автоматично ще прехвърли собствеността върху собственост по предварително зададен параметър (смърт на създателите).

PwC очаква това изпълнение да отчете увеличение от 73 млрд. Щ. Д. На глобалния БВП до 2030 г..

5. Ангажираност на клиента

Програмите за лоялност / награждаване съществуват от десетилетия. За съжаление, от крайните потребители се изисква да поддържат много различни акаунти, като същевременно носят карти за всеки. Blockchain позволява да се разработват платформи за агрегиране – предоставяйки на потребителя достъп до различните им акаунти чрез един портал. По този начин блокчейнът може да вдъхне нов живот на система, която излиза от мода с следващите поколения, като въведе отново удобство и стимулира разходите.

Пример за това би било очакваното пускане на Програма за награди на Bakkt, което позволява точките за лоялност да бъдат конвертирани в криптовалути.

PwC очаква това изпълнение да отчете 54 милиарда щатски долара тласък на световния БВП до 2030 година.

Като цяло PwC очаква, че използването на блокчейн в тези приложения, а други ще бъдат пряко отговорни за добавянето на около 1,76 трилиона долара към глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). Очаква се това да се случи само след 9 години.

При сегашния глобален БВП около 80 трилиона долара, това би означавало, че на 1,76 трилиона долара блокчейнът ще бъде отговорен за около 1,4% от глобалния БВП – ако икономистите на PwC са верни.

Поставяне на дневния ред

Въз основа на 5 случая на употреба, отбелязани по-рано, блокчейнът има потенциала да помогне на самата PwC за постигане на наскоро обявените цели – „нетни нулеви емисии на въглерод до 2030 г..

Една от областите, в която това е възможно, е чрез повишена ефективност във веригите за доставки между PwC и многобройните й партньори по света.

Веригите на доставки отдавна са етикетирани като неефективни и се нуждаят от промяна. Друг пример за базиран на блокчейн проект, който иска да промени този разказ, е „TradeLens“. Този проект, който работи за дигитализиране на глобалните вериги за доставки, беше най-много наскоро приет от канадския корабоплавателен гигант „Canada Pacific“.

PwC се ангажира да достигне нула до 2030 г. в световен мащабPwC се ангажира да достигне нула до 2030 г. в световен мащаб

Гледайте това видео в YouTube

Данъчен доклад

Ако не е очевидно, блокчейнът е актуална тема в момента. С икономическите вълнения, които се изживяват по целия свят, както хората, така и бизнеса активно търсят решения на множество проблеми. Блокчейнът обаче не е идеалното решение за всички. Тъй като технологията има потенциал да повлияе на различни индустрии (като гореспоменатите случаи на употреба), идва и серия от нови въпроси – регулаторни насоки и данъчно облагане.

PwC отбеляза това препятствие и наскоро пусна a доклад относно необходимостта от непрекъснат растеж около регулирането на цифрови активи като криптовалути – една от най-често срещаните реализации на блокчейн и често използвана като форма на плащане.

В своя доклад PwC подчертава позицията на различни страни по света към цифровите активи като криптовалутите. Ако едно нещо беше ясно, то е, че докато е постигнат напредък, са необходими много повече.

„… през последните няколко години беше извършена значителна работа от данъчните власти за предоставяне на насоки на данъкоплатците. Въпреки това, ние също така забелязахме, че издадените насоки не са в крак с последното развитие в индустрията. “

Продължава,

„Предвид скоростта на промяна в индустрията, както и широчината на приложенията за цифрови финансови активи, ще бъде важно бъдещите издадени насоки да са базирани на принципи и да не са прекалено предписващи. Това ще избегне остаряването на указанията, преди да бъде пуснато, и ще попречи на данъците да задържат развитието на вълнуващи нови бизнес модели, които все още не са замислени от политиците.

PwC

Основана през 1998 г., PricewaterhouseCoopers (PwC), поддържа централата си в Лондон, Великобритания. Днес мрежата PwC е призната за една от най-големите фирми за акаунти в света, в която работят над 250 000 лица по целия свят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map