Проектите на DeFi все повече подлежат на хакове

Децентрализираното финансиране или „DeFi“, както го наричат ​​често, се отнася до финансови услуги, които използват технологии като блокчейн. Неотдавнашният бум зад DeFi до голяма степен се основава на същите обещания, дадени от блокчейн от години – прозрачност, отворен код, без граници, без разрешения.

Някои от внедренията на технологията, привличащи вниманието на пазара, включват,

  • Платформи за кредитиране
  • Платформи за прогнозиране
  • Децентрализирани борси

За съжаление, всеки път, когато има голям шум около нова технология или услуга, ще има добронамерени, но зле информирани участници на пазара. В резултат на това компаниите, предлагащи споменатите услуги, често стават жертва на хакове и по този начин участниците на пазара, които им поверяват своите средства.

Следват само няколко от различните примери през последните месеци, когато това се е случило.

Хакове

Протокол за произход

Тази млада компания активно изгражда своя пакет от услуги, които позволяват създаването на децентрализирани магазини за електронна търговия, подкрепени от нейния стабилен OUSD.

Протоколът за произход има само съобщи на 17 ноември, че се превърна в последния проект на DeFi, който стана жертва на хак – което доведе до загуба на най-малко 7 милиона щатски долара.

„OUSD е хакнат и има загуба на потребителски средства. Ние активно разследваме проблема. Ангажирани сме да оправим нещата. “

Акрополис

Кредити / заеми, спестовни сметки и персонализирани децентрализирани автономни организации (DAO) – всяка от тях е финансова услуга, предлагана от компания, известна като Akropolis.

На 12 ноември, Акрополис претърпял кражба в размер на приблизително 2 милиона щатски долара.

„В ~ 14: 36 GMT забелязахме несъответствие в APY на нашите пулове за стабилни валути и установихме, че ~ 2.0 милиона DAI бяха източени от пуловете yCurve и sUSD … Тези пулове бяха одитирани от две независими фирми, обаче атаката векторите, използвани в експлоата, не са идентифицирани нито в одита. Същността на въпросния експлойт е комбинация от атака за повторно влизане с възникване на dYdX флаш заем. “

Стойност протокол

Въпреки че услугите му са различни, Value Protocol е най-известен със своите „Value Vaults“, които действат като агрегатор за рентабилност.


На 14 ноември Value Protocol стана жертва на поредната атака, което води до загуба на потребителски средства.

„На 14 ноември 2020 г. в 15:36:30 ч. UTC, хакер извърши експлойт за бърз заем на трезора на MultiStables на ValueDeFi протокол, което доведе до нетна загуба от около 6 милиона долара.

Метод за атака

Интересното е, че във всеки от случаите по-горе е използван подобен метод на атака. Известен като „бърз заем“, хакерите ще теглят значителни заеми в определен актив, достатъчно големи, за да променят пазарната му цена. След това нападателят ще използва средствата от заема, за да закупи отново актива на девалвирани цени. След това атакуващият ще върне първоначалния заем, като нетира значителна печалба.

Смесена рецепция

Поради проблемите, свързани с DeFi, фигуриращите глави в индустрията изглеждат разделени дали потенциалът на DeFi е реален и / или достатъчен, за да преодолее потенциалния балон.

Binance Главният изпълнителен директор Changpeng Zhao поддържа положително отношение, заявявайки,

„Мисля, че някои от проиновациите ще останат. Доставчиците на ликвидност, „печелившо земеделие“, сега осигуряват висок годишен процент на доход. Може да не продължи много дълго … Компаниите създават нови токени, издава ги като награда. Това не е дългогодишна история. Но мисля, че DeFi е тук, за да остане. Дори и сега, когато популярността на Биткойн отново нараства, DeFi все още е популярен. Смятаме, че има много потенциал за растеж в DeFi. “

Икономистът Нуриел Рубини, който е известен с „анти-блокчейн“, зае различна позиция, оприличаване на DeFi с vapourware.

„DeFi беше паропрограмен от самото си начало. Сега тотално залитане, тъй като блокчейнът винаги е бил най-свръххиперираната технология в човешката история. “

Опасно място за бъдеще

Ако съобщението от гореспоменатите примери все още не е ясно, то е това – DeFi е опасно място да бъдете точно сега. Размерът на шумотевицата около това, което често се равнява просто на „модна дума“, доведе до нарастващ брой хакове.

В комбинация с бързия растеж на DeFi и тези хакове, секторът обезпокоително напомня бума на ICO през 2017 г., в който пазарите бяха заляти от подобни проблеми. Въпреки че DeFi може да има неограничен потенциал за начина, по който разглеждаме финансите, бъдете внимателни, когато се впускате в битката.

Ако парите, изгубени от хакове, не са достатъчно страшни, може би нарастващият брой измами ще бъде за предпазване от необразовани инвеститори.

За по-подробен поглед какво е DeFi и какво може да предложи, не забравяйте да разгледате нашата статия ‘DeFi 101’ ТУК.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map