Победи в кюлчета: Биткойнът накрая ли ще замени златото?

Биткойн рядко може да се пази от светлината на прожекторите в момента и след това мощен край на 2020 г. където най-голямата криптовалута в света многократно побеждава високата си цена за всички времена, монетата започна да предизвиква дебати относно нейната годност като евентуална заместител на златото като запас от стойност. 

Въпреки това мненията остават разделени относно годността на крипто като начин за поддържане на богатство по подобен начин на този на благородните метали.

Победи в кюлчета: Биткойнът накрая ли ще замени златото?

Източник: Coingecko

Както показва графиката по-горе, Биткойнът е нараснал от скромен произход само преди десетилетие във феномен. Въпреки че се характеризира със сериозна волатилност на пазара, бъдещето изглежда светло за криптовалутата, тъй като по-високите нива на приемане изглежда сочат към по-високи бъдещи цени докато криптообменът непрекъснато да развиват по-силни характеристики по отношение на сигурността и използваемостта за инвеститорите. 

Победи в кюлчета: Биткойнът накрая ли ще замени златото?

Източник: BullionVault

Макар и по-малко волатилни от биткойните, можем да видим, че стойността на златото също се е покачвала стабилно през последните години, макар и никъде близо до същия процент като BTC. 

Нека разгледаме по-отблизо какво би могло да бъде бъдещето за биткойн инвестиции и дали наистина има потенциала да замени златото като предпочитано съхранение на стойност:

Импулс за изграждане на биткойни

Биткойнът предизвиква много вълнение сред инвеститорите и пазарните анализатори. Рик Ридър, главен инвестиционен директор на BlackRock с фиксиран доход е оптимистична относно бъдещата позиция на Биткойн в света на финансите, и заяви в края на 2020 г. в интервю за CNBC, че криптовалутата „е тук, за да остане“.

Докато това одобрение от BlackRock, базирана в Ню Йорк фирма за управление на инвестиции с почти 8 трилиона долара активи под управление, идва като най-новия признак за валидиране на криптовалутата, други фирми също се трупат в хипнотичния биткойн. 

Някои стратези посочват интереса на някои от най-големите световни фирми за управление на активи, включително JPMorgan Chase като индикатор, че има силен потенциал за Bitcoin един ден да замени златото като избор за инвестиция в безопасно убежище. 

ABC Money сочи към вече възникваща тенденция където разпределението на хазната на компанията започва да се движи към биткойн. MicroStrategy и Square са два забележителни примера за това, като първият първоначално инвестира $ 425 милиона в биткойн, преди да обяви оферта за конвертируеми облигации на стойност 400 милиона долара, където приходите ще отидат за покупки от BTC. Поради огромното търсене, предлагането впоследствие беше увеличено до 550 милиона долара за броени дни. 

Що се отнася до корпоративните съкровищници, BTC може да е една от малкото добри идеи за инвестиции там. Държавните и корпоративните облигации дават много малко в сравнение, като дългът е на рекордно високо ниво. На други места парите губят покупателна способност поради инфлацията. Волатилността, която преди е плашила инвеститорите от покупки на биткойн и крипто, е спаднала до рекордно ниско ниво по отношение на златото. 

През следващите години може да се случи, че Биткойн постепенно ще изяде пазарния дял на златото като безопасно убежище и склад на богатство. Поради математически дефинирания и проверим недостиг и мрежовите показатели около хеширащата мощност и активните акаунти, може да донесе по-голяма привлекателност за инвеститорите. 

Освен това, с относително малката пазарна капитализация на криптовалутата и ускоряващите се нива на приемане, Биткойн може да предложи някои атрактивни ползи за печалба за инвеститорите. 

Трудността при имитирането на злато

Въпреки нарастващата популярност на Биткойн, все още има някои ярки контрасти между криптовалутата и златото. Една от най-големите разлики идва под формата на диво различни случаи на употреба между BTC и злато

Докато биткойнът и златото могат да се разглеждат като ценни книжа, златото има практически случаи на използване, когато става въпрос за производство на бижута и производство на стоки в електрониката и автомобилната индустрия, наред с други. 

Въпреки биткойн, работещ на блокчейн технология, неговата инфраструктура е по-елементарна от другите блокчейн мрежи, които могат да бъдат намерени в Ethereum и други алткойни, което означава, че на практика златото надмина монетата, когато става въпрос за използване. 

 Достатъчно силна ли е примамката на биткойн?

Към края на 2020 г. пазарните движения изглежда подсказваха, че повече пари започват да текат от злато и в цифрови активи. През ноември цените на златото паднаха с 5% в деня на съобщението, че е разработена ваксина Covid с 90% ефикасност. Новината накара Bitcoin да нарасне с 2%. В следващите дни и седмици повече пари оставиха злато и влязоха на пазарите на криптовалути. 

Ако парите оставят злато и отиват в биткойн, може да се стигне до повече оптимизъм в икономиката за прескачане на „рискови“ сделки в рамките на акции и криптовалути. Въпреки че това не прави биткойн игра като сигурно убежище, както предполагат някои анализатори, има шанс да покаже ясен знак, че инвеститорите се пробуждат до потенциала на монета, която намалява своята волатилност и печели ухажори по целия свят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner