Mastercard, Visa, Paypal – Платежните процесори / шлюзове подготвят цифрови активи за основно приемане

За да еволюират цифровите активи като биткойн отвъд просто „запас от стойност“, трябва да настъпи смислено приемане сред търговците, което позволява на потребителите да ги харчат като FIAT. Това обаче е невъзможно, докато не се разработи достатъчно инфраструктура от съществуващите платежни процесори / шлюзове (т.е. Mastercard).

За щастие 2021 г. беше доста любезен към цифровите активи, тъй като това е тенденция, която набира скорост. По-долу са дадени примери за големи стъпки, предприети от такива компании, които очертават светло бъдеще на цифровите активи – за голямо разочарование на централните банки.

Mastercard

В момента мрежата на Mastercard се състои от около 1 милиард потребители и 30 милиона търговци. Това е масивна поредица от потребители, които скоро ще получат експозиция и достъп до цифрови активи.

Mastercard току-що съобщи че през 2021 г. ще осигури подкрепа за различни цифрови активи в своята мрежа. Това означава да се даде възможност на търговците да получават плащания в активи като биткойн, в допълнение към стартирането на крипто базирани дебитни карти и други. Mastercard посочва, че разсъжденията за това са прости – плувайте с течението, а не срещу него. Компанията осъзна, че цифровите активи са тук, за да останат, и съответно приспособява своите услуги, така че да не бъде изоставена, докато останалите нейни конкуренти се адаптират и процъфтяват.

„… дигиталните активи стават по-важна част от света на плащанията … тенденцията е безпогрешна.“

Различните компании имат различна философия, свързана с дигиталните активи, но да чуем, че на Mastercard е малко освежаващо. Компанията заявява,

„Нашата философия за криптовалутите е ясна: става въпрос за избор. Mastercard не е тук, за да ви препоръча да започнете да използвате криптовалути. Но ние сме тук, за да дадем възможност на клиентите, търговците и бизнеса да преместват цифровата стойност – традиционна или крипто – както и да искат. Това трябва да е вашият избор, това са вашите пари. “

Въпреки че компанията не е посочила кои цифрови активи ще поддържа, това намеква, че те ще бъдат многобройни. Тези, които искат да бъдат включени, трябва да отговарят на следните ключови въпроси в очите на Mastercard.

  • Защита на потребителите (поверителност на данните / сигурност)
  • KYC / AML
  • Съответства на нормативните изисквания
  • Стабилност (трябва да функционира като валута, а не просто като инвестиция)

Трябва да се отбележи, че цифровите активи, които ще се поддържат от Mastercard в близко бъдеще, не се ограничават до предложения като Bitcoin и USD Coin. Подкрепата ще се разшири, за да включва неизбежния пул от дигитални валути на централната банка (CBDC). Въпреки че подкрепата за тези активи може да е малко по-далеч, тъй като повечето примери за CBDC са все още във фаза на развитие, Mastercard посочва, че вече работи с централните банки и че тази подкрепа ИДВА.

Виза

Когато мислят за Mastercard, повечето биха се съгласили, че тя има един ясен съперник над всички останали – VISA. Тъй като това е така, не мислете нито за миг, че Visa няма да следва водещите Mastercards в подкрепа на цифрови активи. Потенциалната награда и рискът от изоставане са твърде големи.

Засега Visa наскоро обяви също толкова обещаващо начинание, свързано с цифровите активи. В момента той пилотира програма, която използва „API за крипто“. Това ще позволи на традиционните банки да започнат да поддържат цифрови активи, чрез достъп до вече установена инфраструктура чрез API. Очаква се пилотната програма да стартира изцяло по-късно тази година.

Що се отнася до интегрирането на дигитални активи на собствена платформа, ние знаем, че тя идва – Visa вече заяви това. Времето ще покаже как тази интеграция се оформя и дали тя ще наподобява гореспоменатото съобщение на Mastercard.


PayPal

Докато всяка Mastercard и Visa от години проучват и разработват план за игра, обграждащ дигитални активи, може би PayPal може да бъде кредитиран, за да ги подтикне към действие.

В края на 2020 г. PayPal стана първата компания със своя ръст, която обяви предстоящата подкрепа за търговско харчене на дигитални активи като биткойн. Въпреки че тази конкретна услуга тепърва ще стартира, нейното обявяване доведе до огромен интерес към генерирания сектор.

С многомесечния старт пред Mastercard и Visa, PayPal трябва да бъде в добро състояние, за да се държи срещу първите. Една потенциална благодат за останалите е вече стартиралата му услуга за търговия, която до момента е видяла над очакваните нива на приемане.

Грубо поемане

Въпреки че три от най-големите в света процесори за плащане / шлюзове обявяват смислено приемане на цифрови активи и различни известни компании (т.е. Tesla), разпределящи капиталови резерви за биткойн, традиционните банки остават заслепени от остарели възгледи. Тези възгледи обикновено рисуват цифрови активи като използвани само от престъпници и ненадеждни.

В скорошно реч от представители на Банката на Канада стана ясно, че централната банка не гледа на криптовалутите в положителна светлина.

„Дори в тази все по-дигитална икономика обаче криптовалутите като биткойн нямат правдоподобни претенции да станат парите на бъдещето. Те са дълбоко опорочени като методи на плащане – с изключение на незаконни транзакции като пране на пари, където анонимността има предимство пред всички останали характеристики – защото разчитат на скъпи методи за проверка и покупателната им способност е изключително нестабилна. Скорошният скок в цените им изглежда по-скоро като тенденция, а по-скоро като спекулативна мания – атмосфера, в която един громък туит е достатъчен, за да предизвика внезапен скок в цената. “

Речта, в която тази позиция беше изложена, беше фокусирана върху ускоряването на развитието на собствен цифров долар или „дигитална валута на централната банка (CBDC)“.

Умишлено невежество

С напредването на 2021 г. делото за цифровите активи продължава да се засилва. Само през последните няколко месеца видяхме следните примери за това.

Масивните компании разпределят капиталови резерви на стойност милиарди за биткойн? Проверете.

Основни борси, поддържащи фондове за цифрови активи и фючърсни договори? Проверете.

Блокчейн компаниите стават публични? Проверете.

Водещи платежни процесори / шлюзове, позволяващи на търговците да харчат дигитални активи? Проверете.

В известен смисъл цифровите активи не могат да бъдат премахнати от традиционните банки и правителства като спекулативен балон без реално бъдеще. Като се има предвид количеството осиновявания към днешна дата и това, което вече е обявено за близко бъдеще, отричащите се балансират на ръба на умишлено невежество, изглежда.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map