KuCoin претърпява кражба на 150 милиона щатски долара, ставайки най-новата при дълги редици нарушения

На 26 септември 2020 г. популярната борса за криптовалути KuCoin беше хакнат. С около 150 милиона щатски долара откраднати, това представлява една от най-големите кражби на криптовалута до момента.

По времето след това събитие крипто-пазарите са относително нефазирани. Това поражда въпроса: „хакерските обмени стават толкова често срещани, че тяхното възникване вече няма ефект върху участниците на пазара“?

Макар това да звучи като измислена идея, то подчертава необходимостта от промяна в подхода от страна на доставчиците на услуги и клиентите. Борсите трябва да засилят усилията за сигурност, за да избегнат лицето на некомпетентността. Инвеститорите трябва да засилят дължимата грижа, когато възлагат средства на доставчиците на услуги.

Имайки това предвид, днес разглеждаме някои от най-известните хакове на обща стойност 40 милиона долара или повече, които са се случили през последните няколко години.

Забележителни кражби

KuCoin – септември 2020

По време на писането на Kucoin е най-новата борса за хакване. Проведено на 26 септември 2020 г., крадец получи достъп и ликвидира различни „горещи портфейли‘Притежавани и управлявани от KuCoin. Засегнатите активи включват BTC, ETH, LTC, XRP, BSV, XLM, TRX, USDT и различни ERC-20 базирани токени.

За щастие KuCoin поддържа силна застрахователна полица вече няколко години. Това означава, че в този случай се очаква защитата на потребителските средства.

Общо загубени: >$ 150 000 000 USD

AltsBit – февруари 2020 г.

Въпреки че някои борси успяха да преодолеят бурята, след като бяха хакнати, AltsBit нямаше такъв късмет. Този хак, който се случи само месеци след старта на борсата, видя крадци да вземат различни активи, включително – BTC, ETH, KMD, VRSC, ARRR. В този случай събитието видя, че хакерската група LulzSev поема отговорност.

Общо загубени: >$ 70 000 000 USD


QuadrigaCX – декември 2019 г.

След продължително разследване Комисията за ценни книжа на Онтарио (OSC) определено през юли 2020 г. че главният изпълнителен директор и основател Джералд Котън е пряко отговорен за загубата на активи поради години измами и злоупотреба с клиентски средства; OSC нарече Quadriga „схема на понци“ поради използването на клиентски средства на Cotten за покриване на незаконните му търговски загуби. Когато Quadriga първоначално се срина, се спекулираше, че средствата просто са загубени или в недостъпни крипто акаунти, за съжаление това се оказа не така. Одиторът Ърнст и Йънг успяха да възстановят 45 милиона долара, което доведе до обща загуба от 169 милиона долара. За съжаление на своите клиенти, загубените средства не бяха защитени от застрахователни полици.

Общо загубени: >$ 215 000 000 USD

UpBit – ноември 2019 г.

Повечето хакове се случват чрез неоторизиран достъп до „горещи портфейли“, използвани от борсите. Този случай беше донякъде уникален, тъй като кражбата видя хакери да крадат от UpBits ‘хладилна камера’. Единственият засегнат актив при тази кражба е ETH. Загубите на клиенти бяха покрити от самата борса.

Общо загубени: >$ 50 000 000 USD

Binance – май 2019 г.

Binance е една от най-големите крипто борси в света, мнозина не очакваха тази кражба да се случи. Фактът, че го е направил, подчертава риска от оставяне на активи в контрола на другите. Ако една от най-големите борси е уязвима, всяка борса е уязвима. В този случай Binance гарантира, че всички загуби ще бъдат покрити от борсата.

Общо загубени: >$ 40 000 000 USD

Coincheck – януари 2018 г.

Никой не иска да бъде свързан с една от най-големите кражби на всички времена. За съжаление на Coincheck, решението му да съхранява значителни суми от потребителски средства в горещи портфейли доведе до кражба на рекорди. В този случай единственият засегнат актив беше NEM. За съжаление за NEM, събитията доведоха до значителни съпътстващи щети, сриващи цената му – въпреки че не са виновни.

Общо загубени: >$ 530 000 000 USD

Zaif – септември 2018

2018 г. беше трудна за японски борси, този хак последва гореспоменатия инцидент с Coincheck. Тук засегнатите активи са BTC, BCH и MONA. Подобно на повечето хакове, крадците успяха да откраднат активи чрез неоторизиран достъп до горещите портфейли на борсите. Въпреки че хакът се случи през 2018 г., наскоро той започна да привлича повече внимание, тъй като Zaif реши да съди Binance. Той твърди, че Binance е подпомагал прането на откраднати средства чрез недостатъчни политики на KYC / AML.

Общо загубени: >60 000 000 щ.д.

Планина Gox – февруари, 2014

Въпреки че оттогава тази кражба е бита от Coincheck като най-голямата по рода си, Mt. Gox е може би най-известният хак от този вид. Въпреки събитието, настъпило през 2014 г., последствията се задържат и до днес. Единственият засегнат актив бележка беше биткойн, с общо 850 000 BTC бяха откраднати.

Общо загубени: >$ 450 000 000 USD

Безопасността на първо място

За съжаление, това далеч не е изчерпателен списък с обменни хакове. Въпреки че изглежда, че има обща тема, свързана с използването на горещи портфейли, това в никакъв случай не е единственият начин за риск. Кражбите също са възникнали в резултат на вътрешни работни места, достъп до студен портфейл и други.

Ако едно нещо е станало кристално ясно – защитете активите си. Не оставяйте средства на борсите ненужно. Като инвеститор предприемайте проактивен подход към сигурността на активите – използвайте хардуерни портфейли, използвайте уважавани услуги за попечителство и др..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map