Децентрализираното финансиране държи ключа за включването на блокчейн в конвенционалните финанси

От Джорджия Ракузен, ConsenSys

Въпреки непрекъснато нарастващата си популярност и засилена дискусия, съществува известна съпротива, която държи блокчейн извън основните финанси. Институционалните инвеститори и банките остават загрижени по въпроси като регулирането на цифровите активи, неуспеха на Биткойн да се развива като разчетна единица, средство за обмен и липсата на централни банкови гаранции. Пътуването им към цифровите валути е на предпазливост и консерватизъм. Този разказ трябва да се промени, за да може блокчейнът да стане част от основния разговор. DeFi има капацитета да доведе до тази промяна. DeFi обещава да прокара блокчейна във финансово ежедневие чрез установяване на доверие, банкиране на необезпечените и предоставяне на реални приложения за технологията на блокчейн.

Изграждане на доверие

Напоследък няколко големи играчи се впускат внимателно в крипто пространството, което представлява важни етапи за индустрията на цифровите активи. DeFi гарантира, че по-широката, широка общественост може да участва и да се възползва от това пътуване по приемане на блокчейн Прави това чрез изграждане на доверие за потребителите на дребно. Потребителите се нуждаят от вяра във финансовата система и нейната инфраструктура, в противен случай няма основа за клиенти, които редовно чуват за негативна публичност като хакове и загуба на кодове. Както при крипто като цяло, доверието се установява чрез образование и експерименти.

DeFi позволява такова експериментиране. Потребителите непрекъснато тестват резервациите, които имат, и разследват недостатъци. Съвместният характер на DeFi, известен също като „Web 2.0“, позволява на потребителите да установят своето ниво на доверие в блокчейн чрез споделяне на опит, достъп до записи и анализ на данни. Въпреки че интелигентният договор може да бъде „без доверие“ – доколкото не е необходимо човек да има доверие – потребители, които не са в състояние да одитират договор сами, ще търсят валидация от общността и хората, с които са ангажирани.

Небанкираните

Въпреки бързия напредък в нашите глобални финансови системи, остават зашеметяващите 2 ½ милиарда необезпечени хора по целия свят. Финансовите системи, които обещават децентрализирано финансиране, имат значителна популярност за тази кохорта. Алтернативата на DeFi на централните банки и трети страни означава, че преди това небанковите хора вече могат да купуват, продават и дават назаем продукти и ценни книжа. Заменяйки западната инфраструктура с DeFi, потребителите имат контрол върху финансовите си взаимодействия, като вместо това се ангажират със създаването на софтуер и интелигентни договори „код като закон“. Тези стъпки могат не само да подобрят регионалните икономики, но могат да напреднат социалните проблеми, които се усложняват от толкова голямо небанково население, включително големия брой необвързани жени в частност и необслужвани селски общности.

Практически приложения на DeFi

Конвейерът от реални приложения, които DeFi представя, допълнително стимулира интегрирането на блокчейн. DeFi революционизира традиционните финансови инструменти като сметки и заеми за доходи от лихви и премахва централизираните системи и необходимостта от трети страни.

Обезпечените позиции на дълга (CDP) са чудесен пример за такова приложение. CPD са интелигентни договори, които работят на Ethereum. 95 процента от CDP са отворени само с цел тестване. Знаем това, защото (по време на тази статия) стойността им е под 0,0058ETH, сравнима с малко над един долар на стойност. Останалите 5% от CDP, според проучването на ConsenSys Codefi, са обезпечени със средно 1000 ETH (4,5 милиона щатски долара), което прави използването им в мащаб желателно за крипто китове и ранни крипто инвеститори.

Това CDP приложение на DeFi е привлекателна алтернатива на по-бавните, скъпи, традиционни решения за парични преводи. DeFi в този случай осигурява почти мигновени, неизменяеми, евтини транзакции и премахва трети страни.

Въпреки неоспоримата му роля в бъдещето на финансите, все още има пречки пред разпространението на блокчейн в масовия мащаб. DeFi непрекъснато разрушава тези бариери чрез ефективно използване на технологията. DeFi ще разруши и революционизира установените финансови мрежи и системи и ще промени индустрията към по-добро. Инструментите за изграждане на бъдещето на индустрията са в нашите ръце.

The скорошен потребителски доклад на DeFi от ConsenSys Codefi установява, че притежателите на криптовалута (наричани „hodlrs“) се интересуват по-често от основната технология и нейното практическо приложение и как тя може да бъде приложена за практически средства. Hodlrs остават предпазливи, докато експериментират с DeFi, следят онлайн дискусии и споделят своя опит. Потребителите често ще изпробват протокол с малка сума, преди да инвестират нещо по-голямо.

Вижте последните Доклад за изследване на потребителите на DeFi за повече констатации.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner