Предложение за партньорство за верига OKExChain & CertiK

За CertiK

CertiK е новаторска компания за киберсигурност в блокчейн, основана от преподаватели по компютърни науки от Йейлския университет и Колумбийския университет. Чрез прилагането на строгостта на патентована технология за официална проверка върху интелигентни договори и блокчейн протоколи, CertiK успя да осигури активи за над 6 млрд. Долара и да обслужва над 150 корпоративни клиенти, включително много от най-добрите компании в света на блокчейн като Binance, OKEx, Coinone, PAXOS, Reserve, Universal Protocol, InfStones и др. За разлика от традиционните подходи за тестване, CertiK се опитва математически да докаже, че протоколите на блокчейн, супернодовете и интелигентните договори са устойчиви на хакери и без грешки.

Синергия и кръстосана верига между OKExChain и CertiK Chain

Веригата CertiK и OKExChain споделят няколко дизайнерски концепции и планове за развитие

които биха могли да осветят бъдещите полезни взаимодействия. Веригата CertiK ще добави стойност към OKExChain

Алианс в тези уникални перспективи:

1. Захранване на OKExChain чрез CVM

Подобно на OKExChain, веригата CertiK се основава на консенсуса Tendermint-BFT, като има за цел да изгради безгранична екосистема с кръстосана верига чрез патентованата виртуална машина CertiK (CVM) и Дълбоко море програмен език.

CertiK VM (CVM) е платформата за интелигентни договори, разработена за веригата CertiK. За версия 1.0 тя има за цел да осигури пълна EVM съвместимост, като същевременно добавя разширения, свързани със сигурността. Бъдещите версии ще предоставят WASM и обща поддръжка на роден код. CVM се доставя като пазител на Cosmos, който лесно може да се използва от OKExChain.

Въпреки че CVM поддържа стари езици като Solidity, такива езици не предлагат оптимална поддръжка за официална проверка. Поради тази причина ние също ще насочим езика CertiK DeepSEA към OKExChain чрез CVM.

2. Захранване на OKExChain чрез DeepSEA

Разпределените финансови приложения са особено взискателни за сигурността, тъй като са заложени големи парични стойности и грешки могат да възникнат при фини взаимодействия между договори, написани от множество различни страни. В момента повечето съществуващи решения за официална проверка са насочени към доказване Имоти на отделен договор в изолация (напр. чрез анотиране на всеки метод на договор с предварителни и последващи условия) Такъв процес на проверка е процес извън веригата без контрол в реално време за контрол и / или обратна връзка за откриване като традиционните среди за разработка на софтуер. Също така инструментите за проверка често включват надежден код, който може да има грешки. Това не е обещаващо ниво на сигурност за OKExChain, което има за цел да изгради безгранична екосистема на публичната верига с безпроблемно циркулиране на данни, активи и стойност.

Езикът за програмиране DeepSEA има за цел да използва Coq интерактивни асистенти за проверка на коректността на договора без пропуски. Системата DeepSEA се състои от нов език за програмиране, проверен компилатор и механизъм за преобразуване на кода на договора във формален модел, който може да бъде зареден в асистента за проверка на Coq.

Езиковата част за програмиране е малък императивен език, подходящ за писане на договори. Първоначално е вдъхновен от изследвания на проверени системи и съдържа някои уроци, извлечени от разработването на операционната система CertiKOS, както е описано по-долу:


 • Първо, тя е структурирана около обекти, които капсулират състоянието между интерфейс на външни методи, точно както правят интелигентните договори.
 • Второ, езикът е проектиран така, че да може да се преобразува в чисти функции, които са лесни за разсъждение при асистентите за проверка.
 • И накрая, използва патентованата методология Certified Abstraction Layers за разделяне на сложни системи на множество слоеве, които могат да бъдат доказани правилно независимо.

CertiK разработва проверен компилатор, който превежда езика DeepSEA в байт код. Фактът, че самият компилатор е проверен в Coq, гарантира, че той няма грешки, които могат да нарушат защитните свойства на договорите. С други думи, може да се докаже сигурността на програмата на ниво изходен код и да се получат еднакво строги гаранции, сякаш се разсъждава директно, като се използва официална спецификация на езика на байт кода, но с много повече удобство, тъй като доказателството не е претрупано от проблеми с представянето на данни или контролния поток. Фактът, че компилаторът е проверен, също означава, че всички компилирани програми доказано отговарят на определени свойства на безопасност по време на изпълнение: те са безопасни за типа, нямат препълвания с цели числа и т.н..

Системата DeepSEA е модулна, така че езикът DeepSEA може да се компилира в няколко различни целеви архитектури, а проверената бекенда на компилатора може да се използва повторно за няколко различни езика за въвеждане. По-специално, в бъдеще бихме могли да използваме отново бекенда за специфични за домейн езици, напр. специфични за писането на финансови договори, със същите гаранции за коректност.

Компилаторът DeepSEA също превежда договора в библиотека, която може да бъде заредена в асистент за проверка, за да се проверят разширените свойства за коректност. Фактът, че използваме пълнофункционален интерактивен доказателствен асистент, означава, че е възможно да се дефинират произволно сложни твърдения и модели на теореми без ограничения, наложени от самия инструмент. Например, при проверка на финансово приложение е възможно да се запишат теоретични определения на играта (по стандартния начин, които биха се появили в учебник по математика) и да се докаже, че предвиденият протокол наистина е доминираща стратегия.

Друг пример, при който силата на доказателствата е особено полезна, е приложения с различни вериги, които включват няколко договора, живеещи в отделни вериги и комуникиращи асинхронно. Това е още един чудесен начин, по който DeepSEA дава възможност на екосистемата OKExChain. В тази настройка инструментът DeepSEA може автоматично да създаде проверен модел на всеки отделен договор, а програмистът може след това да използва асистента за проверка, за да определи как договорите могат да комуникират помежду си, какви предположения се правят за латентността и т.н. Фактът, че DeepSEA може да бъде компилиран, за да работи на множество вериги (например CertiK Chain, OKExChain, Ethereum) също ще ни позволи да напишем набор от стандартни мостови договори и да ги сертифицираме в една разработка на DeepSEA, осигурявайки солидна основа за комуникация между вериги.

Изследователската статия на DeepSEA е публикувана на симпозиум OOPSLA’19 (Научете повече). The

Дълбоко море Бяла книга за езика v0.9 и Предварителна версия на DeepSEA Compiler са също

достъпни за обществеността. За повече подробности и примери, моля, вижте още

изчерпателно въведение тук.

3. Проводник за OKExChain

CertiK Chain Explorer е уеб интерфейс за CertiK Chain, силно разчитан от потребители на веригата, за да проследява транзакциите си, както и да изследва цялата информация за платформата на блокчейн. В традиционните блок-вериги като BTC, ETH, BCH, блоковите изследователи работят само за собствената си определена верига. Например, потребителят никога не може да използва ETH блокчейн изследовател за информация за BTC.

Със споделена визия за създаване на безгранична блокчейн екосистема за по-голяма прозрачност и ефективно циркулиране на активи, данни и стойност, екипът на OKExChain и екипът на CertiK проектират високо ниво на интеграция на предния си край на веригата, а по-късно и на изградените отгоре dapps. Понастоящем екипът на CertiK разработва взаимна поддръжка за OKExChain чрез CertiK Explorer, захранвайки OKExChain с надеждни функции за кръстосана проверка и проверка на данните като подобрен източник на данни. OKExChain, с многобройни опции на Explorer, ще позволи на бъдещите потребители на веригите да имат по-гъвкав достъп и наличност за дейности по веригата.

4. DeepWallet за OKExChain

DeepWallet, децентрализиран уеб-базиран портфейл, лесен за използване, позволява мулти-активи, които се свързват с добре познатата космос базирана блокчейн.

DeepWallet има за цел да поддържа следните функции на потребителя:

 • лесно управление на множество активи между протоколи, базирани на космоса на партньорството
 • тракер за исторически транзакции
 • изпращайте и получавате активи по-лесно
 • залагане в портфейла, което позволява на потребителите да печелят награди от поддържани токени за доказателство за залог (POS)
 • солидност & Базиран на браузър компилатор DeepSEA, внедряване на интелигентни договори и взаимодействие по договор

5. NoOps за OKExChain

NoOps е платформа за инфраструктура като услуга, проектирана от CertiK, която обслужва и управлява блокчейн възли с инфраструктура от корпоративен клас. Участниците в блокчейн, използващи NoOps, могат да спестят от високи режийни разходи и по този начин да се фокусират повече върху бизнес перспективите. NoOps се присъединява към списък с широко известни настройки и конфигурация на инфраструктурата на блокчейн протоколи, като по този начин популяризира съответните екосистеми.

Платформата NoOps ще добави интеграцията с OKExChain, като по този начин потребителите могат:

 1. хостват свой собствен валидационен възел, ако участват в залагане на OKExChain;
 2. Заявете данните на OKExChain, за да получите прозрения чрез споделени възли, хоствани от CertiK.
 3. NoOps разбира значението на данните от DEX onchain за OKExChain и с дълбоките познания и опит в системата за наблюдение на блокчейн и интелигентни договори, екипът вярва, че платформата NoOps ще осигури високодостъпен, сигурен и стабилен достъп до данните на OKExChain.

Акценти на характеристиките:

 • Инфраструктура, отговаряща на нуждите на потребителя

Мащабируемите инфраструктурни стекове са изградени според вашите изисквания, без да се жертват индустриалните стандарти. Стековете се разполагат и хостват чрез водещи доставчици в облак и локални центрове за данни, за да обслужват най-добре потребителите и клиентите на потребителите, независимо къде се намират.

 • Сигурност за предпазване от лоши актьори

Компонентите са изградени с анклави и изолации, физически и логически, за да се предотвратят потенциални компрометиращи атаки. NoOps служи като охрана на инфраструктурата на потребителите, за да се увери, че техните активи са абсолютно безопасни, тъй като те действат като свой собствен попечител.

 • Мониторинг за предоставяне на данни за ефективността

Всеки клъстер на възли се предлага със самостоятелен екземпляр на монитор за събиране на метрики и регистриране на събития с гранулираност до 1 секунда. Анализът и докладите в реално време се предоставят на консенсус и нива на машината, за да осигурят оперативна видимост и прозрения.

 • Пазар за допълване на вашите възли

Виртуалният пазар NoOps изброява широкообхватни водещи потребители на блокчейн протоколи, от които да избирате, с непрекъснати актуализации и поддръжка за новоизлезли протоколи. Налични са и добавки и конфигурации на testnet, за да се осигури разтегливост без усилие.

Технически акценти:

 • Непробиваема ОС

NoOps гордо подкрепя CertiKOS, първата в света напълно проверена, многоядрена операционна система, която предпазва от кибератаки, за да отговори на по-строги мерки за сигурност. Укрепената ОС за възли означава по-малко уязвимости и повече ресурси, предназначени за операции.

 • Пластова защита

От проектирането до внедряването, мрежовите изолации и сегментации се оценяват внимателно и се избират с първоначален начин на мислене. Системи като защитни стени, DDoS защита и контрол на трафика вече са на разположение, за да попречат на хакерите да получат достъп на първо място.

 • Автоматизирани процедури

За да ограничим необходимостта от човешка намеса, ние сме напълно автоматизирани внедрявания и операции, за да поддържаме чувствителните операции на потребителите. Достъпът е изрично в белия списък и събитията се регистрират и записват за интелигентно откриване на заплахи и допълнителни одити.

 • Експертен екип

Нашата платформа се захранва от CertiK и включва екип от опитни инженери с различни специализации. NoOps е преминал през строг QA процес, гарантиращ, че отговаря на високи стандарти за сигурност и качество, преди да го направи достъпен за потребителите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map