Què és NANO? Tot el que necessiteu saber

NANO oficialment rebranded de RaiBlocks a finals de gener de 2018. L’equip darrere de la criptomoneda, RaiBlocks va anunciar que la moneda es va canviar a NANO.

NANO segueix Bitcoins«Pla original que consisteix a substituir les monedes tradicionals, convertint-lo en diners digitals per al seu ús diari.

En la cerca d’apoderar-se de Bitcoin, NANO aborda els problemes vitals plantejats per la xarxa Bitcoin que són:

  • Problemes d’escalabilitat que preocupen els usuaris sobre l’augment de les comissions de transacció a la xarxa Bitcoin.
  • Problemes computacionals que tenen a veure amb la latència dels temps de transacció, que se situa en una mitjana de 164 minuts.
  • El consum d’energia augmenta molt i la mineria de Bitcoin consumeix més electricitat que 159 països.

Abordant aquests desafiaments, NANO proporciona una solució que proporciona la criptomoneda i el seu avantatge sobre Bitcoin amb la seva estructura de xarxa que proporciona transaccions sense comissions i consumeix molta menys energia que la de Bitcoin.

Com funciona el sistema

A diferència d’altres tecnologies blockchain, s’adapten moltes criptomonedes, cada compte té el seu blockchain. El propietari del compte actualitza cada cadena de comptes, com també es fa referència a la mateixa, i actualitza de manera asíncrona la resta de xarxes de blocs, cosa que provoca temps de transacció ràpids. Atès que cada usuari actualitza els seus blocs per enviar i rebre fons, calen dues transaccions; una transacció d’enviament que dedueix l’import enviat per un remitent del seu saldo, de la mateixa manera que la transacció de recepció que afegeix l’import obtingut de l’emissor al saldo del seu compte. Aquestes dues transaccions no han de ser al mateix temps; el receptor pot acceptar la transacció en qualsevol moment.

Explicació de l’arquitectura Block-Lattice

NANO utilitza una arquitectura enreixada de blocs dirigida amb gràfics acíclics (DAG), on cada individu té assignada la seva cadena de blocs. A diferència d’altres arquitectures de cadenes de blocs que fan un seguiment dels imports de les transaccions, la xarxa de blocs registra els saldos del compte. Aquest mètode redueix les dades emmagatzemades mitjançant la poda de bases de dades. Cada cadena de blocs reflecteix informació relacionada amb el compte de l’individu i només l’actualitza el propietari; llavors cada cadena de blocs s’actualitza de manera asíncrona a la resta de xarxes de blocs.

Com que cada usuari controla la seva cadena de blocs, no són necessaris protocols com la prova de treball (PoW) o la prova de joc (PoS) per decidir l’estat del llibre major..

Per crear un compte

Els usuaris han d’iniciar una transacció oberta. Aquesta transacció és la primera de cada cadena de comptes i es crea en rebre el primer bloc de transaccions.

Saldos del compte

Tots els saldos es registren a la cadena de comptes dels usuaris. En lloc de registrar l’import de la transacció, el procés de verificació requereix comprovar la diferència entre el saldo anterior del bloc d’enviament i l’actual. El nou bloc augmenta o disminueix amb el saldo final del nou bloc de recepció. Es tracta de millorar la velocitat de processament en baixar un gran nombre de blocs de transaccions.

S’envia des d’un compte

L’adreça d’enviament ja ha de tenir un bloc obert i, per tant, un saldo. Un cop iniciada una transacció, no es podrà revertir un cop confirmada. Una vegada que la transacció es transmet a la xarxa, els fons es dedueixen immediatament del saldo dels remitents i estan pendents fins que la part receptora signi el bloc per acceptar els fons. Pendent de l’acceptació, els fons s’han de considerar gastats en comptes d’emissors, tot i que no s’han rebut, ja que el remitent no pot revocar la transacció.

Recepció de transaccions

Per completar el procés de transacció, el receptor crea un bloc al seu compte per acceptar un fons enviat. Un cop creat i emès el bloc, el saldo del compte s’actualitza amb el saldo nou.

Què té d’interessant la infraestructura enreixada de blocs?

A causa del seu protocol lleuger i el cost d’executar un node gairebé res, les transaccions es processen sense comissions. Cada transacció de la xarxa s’emmarca en un paquet UDP i es gestiona de forma independent, eliminant problemes de mida de bloc.

A més, les carteres es guarden prèviament a la memòria cau per a la propera transacció un cop s’envia una transacció, cosa que fa que les transaccions siguin instantànies, ja que el remitent i el receptor tenen la prova del treball preparada..

BitGrail Hack

Una de les coses més importants relacionades amb la història de NANO està relacionada amb el hack experimentat per BitGrail. Aquest intercanvi de criptomonedes era el que tenia més liquiditat per RaiBlocks en aquell moment, cosa que permetia als usuaris comprar i vendre els seus actius digitals d’una manera ràpida i senzilla.. 

El febrer de 2018, BitGrail va ser piratejat perdent 195 milions de dòlars. La firma va informar que van perdre 17 milions de XRB (NANO). Això va afectar clarament el preu de NANO, una de les criptomonedes més grans en aquell moment. Després del pirateig, el preu d’aquest actiu digital va caure de gairebé 12 dòlars per moneda a 9,12 dòlars poques hores després. 

Tot i que tot el mercat de criptomonedes tenia una tendència a l’alça en aquell moment, això va afectar la reputació d’aquesta moneda digital i va danyar el creixement futur d’aquest actiu digital. 

En aquell moment, BitGrail va informar als seus usuaris que es realitzaven transaccions no autoritzades des d’una de les seves carteres i que advertien les autoritats sobre aquest problema. Al mateix temps, van dir que la policia va començar a investigar el tema. 

Aquesta va ser la declaració publicada per la companyia:

“BitGrail S.r.l informa als seus usuaris que les comprovacions internes van revelar transaccions no autoritzades que van provocar un dèficit de Nano de 17 milions, una quantitat que forma part de la cartera gestionada per BitGrail S.r.l. Avui s’ha presentat a les autoritats competents un càrrec per aquestes activitats fraudulentes i ara està sota investigació policial ”.

Després del pirateig, la borsa va suspendre les seves activitats, incloses retirades i dipòsits. El procediment es va implementar per tenir cura dels usuaris i la seva seguretat. 

Per descomptat, altres borses com Binance van començar a oferir ajuda per bloquejar i congelar dipòsits de les adreces identificades. 

Des d’aquest moment, el cas del pirata BitGrail està sent investigat pel Tribunal de Florència. Treballen per entendre com recuperar els fons dels usuaris, quines sancions s’aplicaran als propietaris de la borsa i com resoldre tota la situació. 

La comunitat NANO es va dividir en aquells que donaven suport a l’intercanvi de criptomonedes i en aquells que creien que l’equip NANO participava en el pirateig. Segons un dels propietaris de l’intercanvi, Francesco Firano, el protocol de NANO tenia un error en el seu protocol que permetia als pirates informàtics extreure els fons de l’intercanvi. 

En un publicació al bloc publicat per The Nano Core Team, van informar que tenen motius suficients per creure que Firano ha estat enganyant a Nano Core Team i a la comunitat quant a la solvència de l’intercanvi bitGrail durant un període de temps significatiu.. 

El tribunal va explicar a principis del 2019 que Francesco Firano ha de retornar la criptomoneda per valor de 170 milions de dòlars que va desaparèixer l’any passat. Pel que sembla, tots els fons s’emmagatzemaven en una “cartera calenta” en lloc d’una solució d’emmagatzematge en fred. Això també ha afectat la seguretat dels fons que els usuaris emmagatzemaven a l’intercanvi.  

De moment, els usuaris de NANO esperen informació nova sobre els seus fons i si podran recuperar part dels fons que van perdre a l’intercanvi. 

El preu de NANO amb el pas del temps

El NANO (representat com a símbol XRB a la majoria d’intercanvis) ha estat estable, gairebé estàtic als seus mínims des dels seus inicis. Fins fa poc, la darrera part del 2017, vam veure una pujada del preu, ja que va aconseguir un màxim de 4,02 dòlars el 12 de desembre del 2017. Des de llavors, ha continuat obtenint grans guanys amb màxims històrics de 33,14 dòlars. Actualment a 13,27 dòlars després d’un retrocés.

NANO va tenir un augment de preus molt important que va començar a finals de 2017, al novembre. La moneda digital va passar de menys de 0,13 dòlars a 37,62 dòlars només uns mesos després, el gener de 2018, segons CoinMarketCap. Això representa un augment de preus superior al 23.400%, una pujada massiva del seu preu. 

Tot i això, les coses van canviar i NANO no va poder mantenir el seu preu. Això és una cosa que va passar no només a NANO, sinó també a moltes altres monedes altcoins del mercat de criptomonedes. La bogeria de l’oferta inicial de monedes (ICO) va acabar i la majoria d’aquests projectes van acabar desapareixent. 

Després de tot un 2018 de valor decreixent, NANO es negocia des del novembre de 2018 entre 1,8 i 0,75 dòlars. El preu més baix assolit per NANO des que va augmentar el 2017 va ser al febrer de 2018, quan va caure per sota de 0,75 dòlars durant un breu període de temps. Això representaria una disminució de preus superior al 98% en 13 mesos. 

En el moment d’escriure aquest article, NANO s’estava negociant al voltant de 0,963 dòlars i té una capitalització borsària de 128 milions de dòlars. Això significa que aquesta moneda digital és la 43a més gran del mercat de criptomonedes. 

En termes de BTC, NANO va tenir un rendiment similar. Va passar de 0,00001957 BTC per NANO el novembre de 2017 a 0,00281076 BTC per moneda el gener de 2018. Això representa un augment de preus superior al 14.262%. Des d’aquest moment, NANO va assolir el seu punt més baix en termes de BTC fa unes setmanes, quan va caure a 0,00008661 BTC per moneda, cosa que representa una disminució del seu preu BTC de gairebé el 97%. 

Com s’ha esmentat anteriorment, l’experiència de rendiment de preus de NANO es pot veure en molts altres actius digitals del mercat de criptomonedes. Això demostra que la majoria dels altcoins es van veure afectats pel mercat baixista el 2018. A més, Bitcoin ha anat augmentant el seu domini del mercat, que ara s’acosta al 70%, el més important des de principis del 2017. 

Actualment, tot el mercat de les criptomonedes espera una millora en el rendiment dels altcoins, que han estat en una tendència baixista contra Bitcoin durant un llarg període. A més, molts d’ells no van ser capaços de tornar a augmentar en termes de dòlars nord-americans malgrat l’augment de preus de Bitcoin en els darrers mesos. 

En comparació amb Stellar i Ripple, NANO no és capaç de millorar l’adopció mitjançant l’ús d’una organització establerta que treballa específicament per augmentar l’adopció de l’actiu digital NANO. La comunitat haurà de jugar un paper molt important per donar suport a una nova adopció de NANO si vol veure millores en el preu en lloc d’una tendència que segueixi tot el sentiment del mercat i es basa en l’especulació.. 

On comprar NANO

Des de llavors, NANO s’ha afegit a canvis significatius després del seu canvi de marca. El NANO es pot canviar per criptomonedes importants com el Bitcoin, Èter, Token Binance, Tether USDT, Doge, i monedes fiduciàries.

NANO es pot canviar el dia Binance, Kucoin, RightBTC, Bit-Z, Mercatox, OKEx, i CoinFalcon intercanvis. També podeu comprar NANO amb efectiu a la borsa BitFlip.

Un dels intercanvis més populars per comprar i vendre NANO és Binance. Es reconeix que l’intercanvi de criptomonedes és un dels més importants en termes de liquiditat per a les monedes altes. Això vol dir que també proporciona una de les millors cotitzacions de preu per a NANO. 

Segons CoinMarketCap, Binance representa més del 20% del volum total de negociació de NANO a tot el món. Mercatox, amb el ticker XRB i el parell de negociació XRB / BTC, és l’intercanvi amb la major liquiditat de NANO, que representa gairebé el 24% del volum total de negociació d’aquesta moneda virtual a tot el món.. 

Binance té quatre parells comercials diferents per negociar NANO, inclosos NANO / BNB, NANO / BTC, NANO / ETC i NANO / USDT. Aquests quatre parells de negociació representen el 0,08% del volum total de negociació de la borsa Binance. En les darreres 24 hores, Binance va registrar un volum de negociació de 561 milions de dòlars. 

Per comprar NANO mitjançant Binance, haureu d’enviar fons (BTC, ETH, USDT o BNB) des d’un altre bescanvi o cartera a l’intercanvi criptogràfic. No obstant això, Binance ho ha fet llançat un nou servei que permet als particulars comprar criptomonedes seleccionades amb una targeta de crèdit. D’aquesta manera, podríeu comprar Bitcoin, Ethereum o Binance Coin amb una targeta de crèdit i canviar-los per NANO. 

Com s’ha esmentat abans, hi ha molts altres intercanvis de criptomonedes que permeten als usuaris comprar i vendre NANO. A la secció anterior, vam escriure sobre el pirateig de BitGrail. Fins que es va produir el pirateig, BitGrail era la plataforma amb el volum de negociació més gran de NANO. Si l’intercanvi comença a funcionar de nou tal com va intentar fer en el passat, el millor seria mantenir-se lluny d’ell. 

Carteres compatibles amb NANO

Hi ha algunes opcions per emmagatzemar i fer transaccions amb la criptomoneda NANO. Podeu guardar el NANO a les carteres següents:

  • Hi ha una cartera web oficial allotjada a raiwallet.com.
  • RaiWalletBot és un bot de telegrama que gestiona les claus privades de l’usuari que permet als usuaris accedir, enviar i rebre monedes NANO a l’aplicació de telegrama.
  • Es pot descarregar una cartera d’escriptori per a tots els sistemes operatius des de aquí.
  • També podeu utilitzar el fitxer Cartera de maquinari Ledger per conservar les vostres criptomonedes NANO.

Una de les millors maneres de contenir NANO és mitjançant una cartera de maquinari que no està connectada a Internet i que està protegida contra pirates i atacs. Mantenir NANO en un intercanvi de criptomonedes no és el millor que cal fer per als inversors que vulguin mantenir monedes virtuals durant un llarg període. 

Ledger Nano S permet als usuaris instal·lar l’aplicació Nano als seus dispositius Ledger i gestionar NANO amb l’aplicació web NanoVault, desenvolupada i suportada per la comunitat Nano. Si en voleu saber més, podeu fer-ho llegiu més aquí

Hi ha altres carteres de criptomonedes que us ajudaran a mantenir les claus privades dels vostres actius digitals i que us permetrien tractar la vostra moneda NANO de manera segura. Els intercanvis solen ser objectiu d’atacs i pirates informàtics que podrien acabar amb la pèrdua de fons dels usuaris.

Les carteres d’escriptori són generalment més segures que les carteres mòbils sempre que l’usuari tingui les claus privades de les seves monedes. Les carteres de custòdia també es podrien veure afectades pels hacks de manera similar als intercanvis.

Plans de futur

El NANO té com a objectiu revolucionar la pròpia arquitectura blockchain i, sens dubte, tindrà un futur brillant.

La comunitat ha ajudat a obtenir la criptomoneda en força intercanvis i hauríem d’esperar-ne molt més en breu.

Actualment, les carteres mòbils estan en fase de proves i es publicarien a dispositius mòbils iPhone i Android a principis del 2018.

Competidors NANO

NANO basa la seva força en oferir una solució descentralitzada que proporciona als usuaris transaccions ràpides mitjançant tecnologia blockchain. Dos dels competidors més propers a NANO en termes de rendiment són XRP i XLM. Aquestes dues criptomonedes funcionen en els seus propis entorns, Ripple i Stellar Network, respectivament. 

XRP i XLM ofereixen transaccions ràpides i econòmiques per a particulars i institucions financeres de tot el món. Tot i això, es critica que aquestes dues monedes digitals estiguin centralitzades en comparació amb NANO o altres criptos del mercat. Els fundadors d’ambdues xarxes encara mantenen grans quantitats de subministrament d’aquestes monedes, cosa que fa que el sistema sigui molt més centralitzat. 

Val a dir que les diferències de velocitat entre aquestes tres monedes digitals són insignificants, cosa que també es pot comprovar en les tarifes que paguen els usuaris. La principal diferència entre aquests tres projectes és l’adopció i la manera com es gestionen els projectes. Ripple i Stellar són gestionats per organitzacions que tenen la possibilitat de finançar l’ampliació dels seus projectes i l’adopció de XRP i XLM. 

Si voleu saber més sobre aquests projectes, podeu llegir la nostra guia sobre Què és Stellar (XLM).

Diverses institucions financeres estan treballant tant amb Ripple com amb Stellar, cosa que és molt positiva per a l’espai criptogràfic. Tot i això, NANO no té aquest avantatge. NANO haurà de millorar en termes d’adopció i de com podria arribar a un nombre més gran d’usuaris que, finalment, començarien a gaudir dels avantatges de les transaccions blockchain ràpides i gratuïtes. 

En el futur, pot haver-hi altres criptomonedes amb serveis similars prestats per NANO i amb una estructura centralitzada com Ripple i Stellar que permetrien que aquest nou actiu digital expandís els seus serveis arreu del món. Per això, és molt important per a la comunitat NANO treballar i ampliar el coneixement sobre NANO al mercat. 

Conclusió

El que NANO pretén aconseguir és senzill. Per substituir l’estructura de dades de memòria compartida convencional pel model de transmissió de missatges en què els usuaris tenen les seves cadenes de blocs que només se sincronitzen amb la xarxa principal. El NANO és l’única criptomoneda que utilitza la xarxa de blocs (cadena de blocs multidimensionals) que allibera els usuaris del pagament de tarifes als miners, a l’espera de l’actualització del llibre major de la xarxa i també evitant llargs temps de confirmació de transaccions.

Amb la solució que presenta NANO, les criptomonedes, sobretot la NANO, serà la moneda digital que substitueix les monedes fiduciàries per a ús quotidià.

Tot i que les propostes són molt interessants des del punt de vista tècnic, la comunitat haurà de treballar més per augmentar l’adopció d’aquesta moneda virtual a tot el món tant per particulars com per institucions.. 

Les xarxes criptogràfiques com Stellar i Ripple tenen la possibilitat de finançar les seves operacions i promoure l’ús de les seves monedes virtuals. 

Tot i això, NANO continua sent una de les criptomonedes més innovadores i avançades del mercat i està preparat per augmentar la seva adopció a tot el món.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner