Què és Cardano (ADA)? – Guia sobre tot el que heu de saber

Què és Cardano?

Cardano (ADA) és un dels blockchains i projectes de criptografia més reconeguts de l’espai. Cofundat per Charles Hoskinson, Cardano es pot considerar una plataforma de contractes intel·ligents que ofereix una arquitectura escalable i segura per a desenvolupadors i usuaris.. 

D’acord amb la lloc oficial de Input Output Hong Kong (IOHK), l’empresa de desenvolupament que treballa a Cardano, el projecte és una plataforma blockchain amb funcions més avançades que qualsevol altre protocol del mercat. L’equip de Cardano ha estat treballant per crear un sistema PoS que permeti convertir la moneda i la xarxa digitals en un dels projectes de cadena de blocs més ràpids i escalables del mercat.. 

Val a dir que Cardano té un enfocament diferent en comparació amb altres projectes de criptografia de l’espai, ja que s’ha desenvolupat tenint en compte la filosofia i la investigació acadèmica revisada per parells.. 

Cardano es considera una criptomoneda de tercera generació que té com a objectiu resoldre i abordar problemes d’escalabilitat, interoperabilitat i seguretat.. 

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson és cofundador, no només de Cardano, sinó també d’Ethereum (ETH) i el conseller delegat d’IOHK. El senyor Hoskinson ho ha estat treball a l’espai durant un llarg període de temps. Per exemple, va començar invertint en diverses empreses criptogràfiques que acabaven de créixer el 2013 i el 2014. 

Treballa a Cardano des que va llançar el projecte el setembre del 2017, quan el mercat alcista de l’espai ajudava Bitcoin a assolir nous màxims històrics. Hoskinson va escriure Cardano utilitzant el llenguatge de programació Haskell que s’utilitza a les institucions financeres i al programari de defensa. 

Hoskinson és una figura molt respectada al mercat de les criptomonedes que ha estat treballant en diferents projectes, ha parlat en esdeveniments i ha ajudat Cardano i Ethereum a expandir-se al mercat.. 

Com funciona Cardano?

Cardano es basa en tres organitzacions diferents que l’ajuden a evolucionar i avançar: la Fundació Cardano, IOHK i Emurgo. Aquestes tres empreses són conegudes com els pilars bàsics de tot el projecte Cardano.

La Fundació Cardano treballa normalitzant, protegint i promovent el projecte Cardano en el seu conjunt. Han estat treballant a diferents països per poder promoure l’ús de la xarxa Cardano.

IOHK treballa com a empresa de recerca i desenvolupament que té com a objectiu crear serveis financers accessibles per a particulars i empreses. De moment, l’empresa treballarà amb Cardano fins al 2020 i haurien de decidir si seguiran treballant o no. 

Emurgo treballa en una àrea diferent per tal de millorar Cardano. De fet, la firma funciona com el braç comercial i de risc de tot el projecte. Situada al Japó i Singapur, l’empresa manté un contacte molt proper amb IOHK, ja que treballen junts com a ecosistema per promoure l’adopció a tot el món de la cadena de blocs Cardano. 

Per què es considera Cardano una criptomoneda de tercera generació??

Cardano funciona d’una manera diferent a la resta d’actius digitals i ofereix solucions a molts reptes als quals s’enfronten actualment altres actius digitals. Aquesta és la raó per la qual es considera que Cardano és una criptomoneda de tercera generació. En aquesta secció de l’article, explicarem la diferència entre els actius digitals de primera, segona i tercera generació.

Bitcoin

Cardano es considera un projecte de criptomoneda de tercera generació. Això està relacionat amb l’evolució de les xarxes blockchain al llarg del temps. Bitcoin (BTC), la primera moneda virtual del mercat, es va crear com una manera d’enviar diners a tot el món sense haver de confiar en una autoritat centralitzada per confirmar i processar la transacció. 

Tanmateix, Bitcoin gairebé només es pot utilitzar per enviar i rebre pagaments. Malgrat que la cadena de blocs de Bitcoin també es pot utilitzar per executar alguns contractes intel·ligents, això requereix generalment l’ús de cadenes laterals. 

Bitcoin gestiona actualment 7 transaccions per segon. Això és molt important per recordar d’aquest recurs digital. En parlarem més endavant a l’article. 

Ethereum

Per això, Ethereum (ETH) va aparèixer intentant resoldre molts d’aquests problemes que Bitcoin no podia tractar. Vitalik Buterin va cofundar Ethereum no només amb Charles Hoskinson, sinó també amb altres figures importants i reconegudes de l’espai, inclòs Joseph Lubin. Ethereum no era només un simple sistema de pagament, sinó també una plataforma en què empreses i particulars podien desplegar contractes intel·ligents. 

Tot i que els projectes de criptomoneda de segona generació com Ethereum van ser molt útils per proporcionar solucions a particulars i empreses, també tenien alguns problemes. Per exemple, Ethereum es va congestionar completament a finals de 2017 quan es van negociar CryptoKitties mitjançant la cadena de blocs d’Ethereum. 

Ethereum està processant entre 15 i 20 transaccions per segon, la qual cosa és lluny de ser ideal per a una plataforma de contractes intel·ligents com aquesta. 

Cardano

Cardano vol resoldre els problemes que afecten Ethereum i aquest tipus de xarxes millorant l’escalabilitat, la interoperabilitat i la sostenibilitat. Mitjançant l’enginyeria aplicada pels desenvolupadors i la filosofia científica que tenen, el projecte es construeix aconseguint un Codi d’Alta Garantia. 

Una cosa important a mencionar és que Ethereum va experimentar fa uns anys una dura forquilla en què la xarxa es va dividir entre Ethereum i Ethereum Classic (ETC). 

Hoskinson i l’equip que està darrere de Cardano volen evitar aquests problemes. És per això que presten molta atenció al codi de qualitat per evitar separar-se de la xarxa principal de Cardano. 

El lloc oficial de Cardano explica que van adoptar una col·lecció de principis de disseny, enginyeria i bones pràctiques que van permetre a Cardano convertir-se en la xarxa actual. Alguns d’aquests principis inclouen la separació de la comptabilitat i el càlcul en diferents capes, el desenvolupament d’un mecanisme de finançament descentralitzat per a treballs futurs, el procés d’aprenentatge dels prop de 1.000 altcoins mitjançant l’adopció de característiques que tenen sentit i l’exploració dels elements socials del comerç, entre molts altres. 

La pàgina de Cardano diu el següent:

“A partir d’aquest conjunt d’idees no estructurades, els directors que treballaven a Cardano van començar tant a explorar la literatura sobre criptomonedes com a construir un conjunt d’eines d’abstraccions. L’objectiu d’aquesta investigació és l’extensa biblioteca de treballs de IOHK, nombrosos resultats de les enquestes, com ara aquesta descripció recent del llenguatge de script, així com una Ontologia de contractes intel·ligents, i el projecte Scorex “

Per què és important escalar adequadament i com podria ajudar Cardano?

Hoskinson considera que l’escala és molt més que les transaccions per segon experimentades per una xarxa blockchain. Creu que és important que Cardano també tingui en compte l’escalat de dades i xarxes. 

Cardano treballa amb l’Ouroboros, un algorisme de consens de prova d’estaca (PoS), que és molt més ràpid que l’algoritme de consens tradicional de prova de treball (PoW) en què es basa Bitcoin. Litecoin (LTC), Ethereum i altres criptomonedes com Bitcoin SV (BSV) o Bitcoin Cash (BCH) també l’utilitzen. 

PoW és altament ineficient a causa de la quantitat d’energia consumida pels miners. Tenint en compte que no és fàcil adquirir miners i equips especialitzats ASIC per explotar aquests actius digitals, la descentralització és quelcom difícil d’aconseguir. Hi ha alguns miners grans que són propietaris d’una gran part de la potència de hash de tota la xarxa Bitcoin. 

Hi ha cinc grups de mineria diferents a la xarxa Bitcoin que representen el 10 per cent de la taxa total de hash de la xarxa Bitcoin. És clar que això no és positiu per a la criptomoneda més antiga i popular. 

Amb els algoritmes PoS, les coses funcionen d’una manera diferent. En lloc de miners, hi ha validadors a la xarxa que apostaran per algunes monedes (en aquest cas monedes ADA) i apostaran pel següent bloc que validaria la xarxa. Si s’adjunta el bloc, les apostes reben una recompensa pel treball realitzat. 

La principal diferència amb PoW de Bitcoin és que els algorismes de consens PoS no necessiten gastar grans quantitats d’energia per validar les transaccions i les barreres d’entrada són menors (no es requereix equips miners ASIC ni especialitzats). 

Ouroboros

Ara que ja sabem com funcionen els sistemes PoS, Ouroboros comprovarà la distribució de les fitxes a l’ecosistema dividint el món en diferents èpoques que després es dividiran en ranures. Cadascuna d’aquestes èpoques té una vida útil molt curta que equival a 20 segons. 

Pot semblar una mica tècnic, però és molt fàcil d’entendre. Les ranures esmentades tindran un líder seleccionat a l’atzar. Aquests líders seleccionaran els nous blocs que s’afegiran a la xarxa, de manera similar al que fan els miners dels sistemes PoW. 

Els líders de les ranures haurien de tenir una participació mínima del 2% a Cardano. Els grups d’interès tenen la possibilitat d’escollir els líders per a la propera època. 

Per tal de proporcionar millors solucions d’escala, Cardano treballa amb una tecnologia anomenada RINA, o Arquitectura recursiva entre xarxes. L’objectiu principal és crear una xarxa heterogènia que proporcioni privadesa, transparència i també escalabilitat. 

Ouroboros està sent desenvolupat per l’equip de Cardano per llançar-lo al mercat tan aviat com sigui possible. Aquesta és una de les funcions més esperades que els inversors i usuaris de Cardano esperen. 

Millorar l’escalabilitat i la interoperabilitat

A mesura que les xarxes criptogràfiques s’expandeixen arreu del món, han de tractar problemes d’escala, que potser no seran tan fàcils de resoldre. Hi ha tres maneres diferents que Cardano té en compte per ajudar a l’escala de la xarxa: poda, subscripcions i compressió. 

A més, els desenvolupadors estan pensant en particionar la cadena de blocs i reduir la quantitat de dades que cal emmagatzemar. S’espera que això redueixi les dades que els usuaris han de tractar. 

La interoperabilitat també és una cosa molt important per a Cardano. De moment, hi ha diferents criptomonedes que operen a l’espai. Tots tenen les seves característiques i funcionen de maneres diferents. Tot i això, és molt difícil connectar i utilitzar aquestes monedes virtuals alhora. Les seves xarxes no es poden connectar d’una manera fàcil. 

Els intercanvis de criptomonedes permeten als usuaris intercanviar actius digitals i connectar el món criptogràfic amb l’entorn financer tradicional. Per tant, Cardano pretén oferir una manera més senzilla de connectar aquestes criptomonedes entre elles i tot l’ecosistema blockchain per tenir un contacte més proper amb el món financer heretat. 

La manera de fer-ho és mitjançant cadenes laterals. Hi ha moltes cadenes laterals en moltes xarxes de criptografia que ofereixen diferents solucions als actius digitals. A través d’aquestes cadenes laterals, les xarxes estarien interconnectades i es comunicarien permetent una manera més ràpida de tenir funcions diferents de xarxes diferents. 

Per estar connectat amb bancs i altres institucions financeres, l’espai criptogràfic s’ha de centrar en les metadades, l’atribució i el compliment. Totes aquestes coses són molt importants si tot el mercat vol ser interoperable amb les institucions financeres tradicionals. Les metadades ajuden a aquestes empreses i organitzacions a traslladar les dades entre les parts, a fer l’organització electrònica de dades més eficaç i a moltes altres coses. 

Això és molt perillós per al món de les criptomonedes. Per què? A causa de la tecnologia blockchain. Tot i que la tecnologia del llibre major distribuït (DLT) és útil per a moltes coses diferents, també pot ser perjudicial si s’utilitza incorrectament. Si la informació privada s’ha d’emmagatzemar en una xarxa de cadena de blocs immutable, altres dades podrien accedir a aquestes dades, cosa que no és bona per a la privadesa. 

Cardano vol resoldre aquest problema analitzant metadades i seleccionant informació específica per compartir al blockchain. Això proporcionaria una millor informació a la indústria financera tradicional i també protegiria la privadesa dels usuaris. 

A més, com que els bancs necessiten els noms dels que s’ocupen d’actius digitals i processen transaccions financeres, els desenvolupadors de Cardano treballen per proporcionar als usuaris la possibilitat de decidir com compartir les seves dades.. 

Know Your Customer (KYC), Anti Blanqueig de Diners (AML) i Anti Terrorist Financing (ATF) també són coses importants a tenir en compte. Les institucions financeres requereixen aquesta informació per entendre com els usuaris gestionen les transaccions. Aprofitant les metadades i oferint als individus la llibertat de decidir què fer amb les seves dades, els usuaris poden estar segurs que podrien tenir una interacció més ràpida amb els bancs i altres institucions.. 

Desenvolupament i millora de la xarxa Cardano

Tot i que Cardano continua creixent, és important tenir un model de negoci sostenible que permeti llançar tots aquests projectes tard o d’hora. Charles Hoskinson i els implicats en el projecte Cardano van decidir no dur a terme una oferta inicial de moneda (ICO) quan es va llançar. 

És per això que Cardano va decidir crear un tresor que es finançés amb una petita part de la recompensa per blocs. Si hi ha una empresa que vulgui canviar algunes coses a l’ecosistema, pot sol·licitar una subvenció a Hisenda. Els grups d’interès de la xarxa Cardano decidirien posteriorment si es concedeix o no la subvenció. 

A mesura que la xarxa sigui cada vegada més gran, els desenvolupadors podran utilitzar més fons. Les comissions de la xarxa es calculen mitjançant aquesta equació:

Comissió de transferència = a + b * mida de la transacció. 

La lletra “a” és igual a 0,1555381 ADA, “b” és una altra constant igual a 0,000043946 ADA / byte i la mida de la transacció s’ha d’afegir al final en bytes.. 

Predicció de preus ADA

Actualment, ADA és una de les criptomonedes més importants del mercat. La moneda virtual té una capitalització de mercat de 1.475 milions de dòlars i un preu per moneda de 0.056 dòlars, cosa que la converteix en la 12a moneda digital més gran. 

Hem escrit a UseTheBitcoin un article sobre la predicció de preus ADA. Molts experts consideren que el llarg, mitjà i curt termini és alcista per a ADA. Tot i això, hem de tenir en compte el rendiment general del mercat, per exemple, si hi ha un baixista o un mercat alcista. 

Competidors

Cardano (ADA) es considera únic en la forma en què es va crear, llançar l’actiu digital i com es gestiona actualment. No obstant això, la criptomoneda Libra en què treballa Facebook podria tenir un impacte en els països en què actualment opera ADA. Libra té com a objectiu ajudar els usuaris, concretament els de les economies en desenvolupament, a processar transaccions i tenir accés a serveis financers. 

Durant una conversa amb Finance Magnates, Charles Hoskinson va esmentar que treballen en una xarxa de pagaments per a sis milions de persones a Addis Abeba, Etiòpia.. 

Respecte a la possibilitat que Facebook competeixi amb Cardano, va comentar:

“Visc aquest mercat. I us puc dir que el govern dels Estats Units, per definició, l’entitat més poderosa del món, té dificultats per fer pagaments a Etiòpia. Si tenen problemes, com ho farà una empresa privada “.

Com comprar i on emmagatzemar ADA?

Hi ha molts intercanvis de criptomonedes al mercat que permeten als inversors i als usuaris comprar ADA. En general, és difícil per als principiants saber adequadament on comprar la criptomoneda ADA. Per això, hem escrit una guia per a persones i inversors interessats a comprar Cardano. 

Un dels intercanvis que permet als usuaris adquirir aquest actiu digital és Binance, una de les plataformes de criptografia més populars del món. Binance també és un dels intercanvis amb major volum de negociació del mercat. 

És possible comprar ADA amb diferents monedes, incloses Binance Coin (BNB), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) i Tether (USDT). 

Hi ha altres intercanvis de criptomonedes que permetrien als usuaris comprar ADA també mitjançant diferents parells. 

Els inversors que vulguin mantenir ADA poden fer-ho enviant els fons a una cartera de criptomonedes que doni suport a aquest actiu digital. Els intercanvis no són bons perquè les persones emmagatzemin monedes virtuals perquè poden ser piratejades i afectades pels atacs. 

És molt important emmagatzemar correctament els actius digitals, inclòs Cardano (ADA). Per això, hem creat una llista de les millors carteres Cardano del mercat. Els inversors poden comprovar-los i entendre quin és el que s’adapta millor a les seves necessitats. 

Últims desenvolupaments

Segons la Fundació Cardano, acaben de llançar el lloc web Shelley testnet. Aquest és un dels desenvolupaments més importants relacionats amb la xarxa Cardano que s’espera que ajudi a expandir encara més la criptomoneda. 

A més, el projecte també ha introduït un nou full de ruta en el qual explicaran com es mouran de Byron i Shelley. Això permetria que les xarxes esdevinguessin la xarxa governada per la comunitat en què Charles Hoskinson estava pensant. 

El full de ruta oficial de Cardano sol·licitat per la comunitat diu el següent:

“Cardano és una innovadora xarxa de blockchain de prova d’aposta, que es converteix en una plataforma de desenvolupament d’aplicacions descentralitzades (dApp) amb un llibre major d’actius i contractes intel·ligents verificables”.

Cardano vol ser cent vegades més descentralitzat que Bitcoin, i això és el que intenten fer actualment els equips de desenvolupament de Charles Hoskinson i Cardano. 

Finalment, Weiss Ratings considera que Cardano és una plataforma blockchain eficaç i rendible. En un recent Tweet escrit per l’agència de qualificació independent, Cardano és un dels millors projectes de l’espai i també un dels criptos més barats que hi ha. 

#Cardano és un dels millors projectes de l’espai i també un dels cryptos més barats que hi ha. #ADA #crypto #cryptocurrency #altcoins #bitcoin #BTC

– Weiss Crypto Ratings (@WeissCrypto) 20 de maig de 2019

Conclusió

Cardano és un dels projectes de criptomoneda més prometedors i planificats del mercat de criptomonedes. La xarxa està sent desenvolupada per experts en diferents àrees que se centren a oferir els millors serveis i productes que són capaços de proporcionar. 

Segons CoinMarketCap, l’actiu digital ADA és un dels més populars del mercat i també un dels més valuosos. El 2019 i el 2020 són anys molt importants per a tot el mercat criptogràfic i, sens dubte, Cardano serà un dels projectes més revolucionaris. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner