ETF de productes bàsics: tot el que heu de saber

Els ETF sobre productes bàsics ofereixen als inversors una de les maneres més fàcils d’invertir en el mercat de productes bàsics, ja sigui en productes bàsics individuals o en índexs de productes bàsics. Aquesta és una bona notícia perquè invertir directament en productes bàsics pot ser un procés complex i que requereix molt de temps.

Què són els productes bàsics??

Els productes bàsics són béns físics, ja siguin materials naturals o productes agrícoles. Les mercaderies que es comercialitzen són àmpliament utilitzades i fungibles; és a dir, una unitat és més o menys la mateixa que una altra. També es coneixen com a recursos o materials bàsics.

El mercat de productes bàsics se sol dividir en les tres categories següents:

 • Metalls, formats tant per metalls preciosos com la plata i l’or, com per metalls bàsics com el ferro, el coure i el zinc.
 • Els productes energètics inclouen petroli, gas i carbó.
 • Els productes bàsics agrícoles inclouen bestiar com el bestiar boví i productes bàsics tous com el cotó, el blat de moro i el blat.

Els productes bàsics són una classe d’actius diferent que es pot utilitzar per diversificar una cartera d’accions i bons. Els preus dels productes bàsics tenen una correlació relativament baixa amb altres actius i poden actuar com a protecció contra la inflació.

Què són els ETF de productes bàsics?

Els fons cotitzats en borsa són fideïcomisos cotitzats que posseeixen una cistella d’altres valors. Es poden negociar igual que les accions i permetre als inversors comprar una cartera d’actius amb un sol comerç. Això és més barat i fàcil que crear una cartera des de zero. Podeu obtenir més informació sobre els ETF aquí.

Alguns ETF de productes bàsics inverteixen en índexs de productes bàsics de la mateixa manera que els ETF de valors inverteixen en índex de valors. No obstant això, alguns dels ETF de productes bàsics més cotitzats inverteixen en un sol producte.

Mercaderies físiques versus futurs mercaderies

La inversió en productes bàsics introdueix nous reptes. Els instruments financers com les accions i els bons presenten pocs desafiaments logístics, ja que només existeixen en format digital o en paper. El comerç i la inversió en productes bàsics introdueixen problemes del món real com el transport, l’emmagatzematge, la seguretat i les assegurances.

Aquests desafiaments logístics fan que la majoria del comerç de productes bàsics tingui lloc al mercat de futurs. Els contractes de futurs representen l’obligació de comprar o vendre un actiu en una data futura. A la pràctica, però, els contractes de futurs es poden tancar abans de la seva caducitat o convertir-se en un contracte amb una data de caducitat posterior..

Alguns ETF tenen mercaderies físiques, mentre que altres tenen contractes de futurs o una combinació dels dos.

Retrocessió i rendiment negatiu del roll

Quan els inversors utilitzen contractes de futurs per obtenir exposició a una mercaderia, es pot produir un fenomen anomenat retrocés. Això passa quan els inversors canvien de contractes que caduquen aviat per contractes que caduquen més endavant. El resultat és que els contractes propers es negocien amb un descompte sobre l’actiu subjacent, mentre que els contractes a llarg termini es negocien amb una prima. Rotllar constantment una posició d’un contracte al següent pot convertir-se en un exercici costós. Això es coneix com a rendiment negatiu del rotlle.


Si un ETF utilitza contractes de futurs per exposar-se a productes bàsics, la retrocessió pot ser un obstacle per al rendiment. Si teniu previst invertir en ETF de productes bàsics, ho haureu de tenir en compte. Mireu com el preu de l’ETF fa un seguiment de l’índex o de la mercaderia subjacent per veure quin és el ‘cost’ probable de la retrocessió.

ETN vs ETF

Els bitllets transaccionats (ETN) i els fons transaccionats (ETF) sovint s’utilitzen indistintament i, en la seva major part, tenen la mateixa funció. Tots dos cotitzen a les borses de valors com les accions. No obstant això, hi ha una distinció important.

Els ETF són fideïcomisos que tenen una cartera d’actius o, en el cas dels ETF de productes bàsics, de vegades només un actiu. Els ETN són un tipus de producte estructurat, similar als instruments de deute i als bons. No estan avalats per actius, sinó per la institució que els emet. Els emissors d’ETN cobreixen les seves obligacions mantenint actius en el seu propi balanç.

L’avantatge dels ETN és que no hi ha cap error de seguiment, ja que el preu només fa un seguiment d’un índex. El desavantatge és que les ETN comporten un risc de contrapartida. Si l’emissor es convertia en insolvent, pot ser que no poguessin complir les seves obligacions. En la majoria dels casos, els emissors són grans institucions amb balanços sòlids. No obstant això, val la pena tenir en compte la fortalesa financera de l’emissor.

Exemples d’ETF de productes bàsics

Els ETF sobre productes bàsics més grans són fons de productes bàsics únics que fan un seguiment del preu de l’or, la plata i el cru. De fet, dels 10 fons de productes bàsics més grans cotitzats als Estats Units, cinc segueixen el preu de l’or, dos segueixen el preu del petroli, un de plata i un de platí..

El més gran d’ells és el SPDR Gold Trust (GLD), administrat per State Street. Aquest fons té un valor d’or físic superior als 70.000 milions de dòlars.

L’ETF de productes bàsics més gran que fa un seguiment d’un índex d’actius és el fons Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Fund (PDBC). Aquest fons inverteix en contractes de futurs en 17 mercaderies diferents. Es gestiona activament per reduir els efectes del rendiment negatiu del rotllo.

El fons petrolier més gran és el United States Oil Fund (USO) gestionat per la USCF. Aquest fons fa un seguiment del preu del cru dolç lleuger mitjançant contractes de futurs.

Per als inversors que busquen exposició a productes bàsics agrícoles, iPath té un ETN (COW) que fa un seguiment d’un índex de bestiar viu i porcs, i el Fons Invesco DB Agriculture Fund (DBA) inverteix en una gamma més àmplia de productes agrícoles..

Avantatges dels ETF de productes bàsics

 • Els ETF sobre matèries primeres són la forma més senzilla de tenir productes bàsics.
 • Els ETF de productes bàsics solen ser més econòmics que els fons d’inversió de productes bàsics.
 • Els productes bàsics tenen una correlació relativament baixa amb altres classes d’actius i, per tant, poden diversificar una cartera i reduir la volatilitat global.
 • Els productes bàsics tendeixen a actuar com a protecció contra la inflació.

 Inconvenients dels ETF de productes bàsics

 • Invertir en productes bàsics físics pot costar. Aquests costos poden actuar com a arrossegament del rendiment.
 • Els ETF que inverteixin en futurs sobre matèries primeres poden patir un rendiment negatiu del roll.
 • Els preus dels productes bàsics són més volàtils que altres classes d’actius. Una assignació a productes bàsics hauria de ser limitada en mida per oferir efectius beneficis de diversificació.
 • Les ETN comporten risc de contrapartida.

Corredor d’ETF recomanat

ETF de productes bàsics: tot el que heu de saber

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map