Daniel Liebau, fundador de Lightbulb Capital – Sèrie d’entrevistes

Recentment heu escrit un article de recerca titulat “Criptomonedes & Ofertes inicials de monedes: són estafes? – Un estudi empíric‘. Aquest document argumenta en contra de la saviesa convencional que la major part de les ICO llançades el 2016 eren estafes i que, de fet, la majoria eren iniciatives legítimes. Creieu que això es mantindria durant el període ICO 2017/2018?

Hola Antoine, Gràcies per tenir-me avui. És un plaer.

Pel que fa al “ICO Scam paper” que he escrit junt amb el meu coautor, el professor Patrick Schueffel, m’agradaria pensar gairebé com un inici de conversa. Hi ha moltes oportunitats per aprofundir en la comprensió del tema. Executar el nostre procés d’investigació sobre les dades de l’ICO de 2017 i 2018 és una de les recomanacions que hem afegit al final del document. Estic discutint amb diverses universitats, també amb una destacada facultat de dret a Àsia, per executar-ho.

A continuació, volem continuar amb el desenvolupament de l ‘”Índex de probabilitat d’estafa cripto” que podria proporcionar a les empreses de serveis financers tradicionals una eina per avaluar els projectes. Podria ser útil tant per als depositaris, els gestors d’actius i els bancs i els seus clients. En aquesta etapa, tot el que puc dir és que el 2,2% de, per exemple, 5000 ICO són ​​encara 110 projectes … un nombre prou elevat per construir eines i processos per protegir els inversors dels estafadors.

Quina és la vostra opinió sobre els IEO? Es tracta d’una millora respecte als ICO?

Gràcies per aquesta gran pregunta. Majoritàriament, els projectes de token d’utilitat no ofereixen un servei als seus grups d’interès actualment. Per tant, no hi ha una demanda real de fitxes. Tenim especuladors que comercialitzen contra especuladors. Crec que hem de mirar amb deteniment què fan els intercanvis. Alguns d’ells han pres mesures per implementar mecanismes de control, especialment pel que fa a la seva governança de cotització. Probablement això sigui positiu i afavoreixi la seva maduresa. Al mateix temps, sóc escèptic quan veig que els departaments de fitxes també tenen objectius de vendes. Encara més preocupant és que, en alguns casos, els IEO s’han d’aparellar amb el testimoni d’intercanvi natiu.

Em pregunto si això condueix artificialment la demanda del testimoni d’intercanvi? També em pregunto com gestionen els intercanvis els intercanvis. Per exemple, com poden tenir borses fons de capital inversió que inverteixin en projectes que acabin llistant el seu mercat? Una vegada més, crec que amb el pas del temps veurem reeixir moltes operacions més madures. Als mercats tradicionals, ningú pot ser el conseller delegat d’una borsa i això és per una bona raó. Espero amb interès que les plataformes de negociació prenguin coses com la vigilància i la governança del comerç a un nivell superior des d’on ara estem per confiar als inversors.

Lightbulb Capital s’ha associat amb SMU (Singapore Management University) per oferir-ne un curs d’iniciació sobre actius digitals i criptomonedes. Al vostre parer, quins són els menjars per emportar més grans que haurien de fer els estudiants d’aquest curs?

Gràcies per plantejar-ho. Primer de tot, crec en l’aprenentatge vivencial perquè els participants puguin esperar molta feina i escasses conferències unidireccionals. També m’agrada convidar ponents convidats líders en la indústria. Tres punts principals:

1) Els tokens d’utilitat (idealment) no els emet una empresa, sinó una comunitat o fundació.

2) Els estudiants aprenen els conceptes bàsics de la tecnologia blockchain, hash, algorisme de consens, clau privada / pública i el trilema (escala, seguretat, descentralització) i molts més..

3) El nostre objectiu és donar certa confiança perquè els participants comprenguin els riscos i les oportunitats d’aquest camp emergent, essent essencial el pensament crític.

També estem ampliant el curs d’1 a 2 dies perquè simplement no va ser el temps suficient per construir una base sòlida.

Esteu implicats en el món acadèmic, tant en la docència com en la investigació. Creieu que la majoria d’escoles estan preparant adequadament la propera generació per als avenços actuals en tecnologia fintech? Si no, què s’ha de fer d’una altra manera?

Sempre hi ha l’oportunitat de millorar. Crec que una cosa en què les universitats generalment no són tan fortes és la velocitat. SMU, on vam començar la primera classe de FinTech fa més de tres anys, forma part d’un petit grup d’institucions que representen les excepcions. L’Escola Superior de Gestió de Rotterdam a la Universitat Erasmus és molt forta en el camp de la investigació en administració d’empreses com a última Informe de Xangai confirma. El procés de recerca en general és massa lent per als nostres temps accelerats exponencialment.

Tornant a l’ensenyament: crec que alguns temes es poden ensenyar molt bé mitjançant mitjans digitals. Si voleu aprendre sobre ciència de dades, per exemple, exploreu l’oferta del nou llançament Institut FDP. Mehrzad i l’equip proporcionen una plataforma fantàstica per obtenir més informació sobre com utilitzar la ciència de dades en finances. Alguns temes només es poden ensenyar a l’aula, principalment aquells que requereixen treball en equip. Penseu en el disseny de serveis. Treballem feliçment amb corporacions i universitats per oferir aquests programes pràctics. Sempre es posa l’accent en l’acció per garantir que les persones puguin aplicar immediatament allò que han après en el seu propi entorn laboral. Malauradament, algunes universitats segueixen centrant-se en l’aprenentatge de fets difícilment provar-los durant els exàmens. Crec que probablement és antiquat.

Lightbulb Capital ofereix compromisos de parla sobre IA i vostè és molt llegit personalment sobre el tema. Preveieu un futur en què la IA tingui més influència en el fintech?

Per aclarir-ho: en el millor dels casos sóc estudiant d’IA per a principiants. Passaré uns quants anys més per tenir una comprensió real i profunda d’aquest enorme camp que va molt més enllà de l’aprenentatge automàtic. L’aprenentatge automàtic s’ha convertit en una àrea tan extensa. Pel que puc dir ara, la IA ja té un impacte substancial en el món de les finances. Aquest impacte es deu principalment al fàcil accés a enormes quantitats de dades i a la potència informàtica en creixement exponencial. Per exemple, mireu què fa Marcos Lopez de Prado a True Positive Technologies i Cornell University. Deixa clar que les estadístiques de vainilla per si soles no les redueixen als mercats financers. Mireu aquest darrer document si esteu interessats: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3365282. Un dels temes que escoltarem molt en els propers dotze mesos és l’ús ètic de la IA a les finances, especialment als mercats financers. L’ètica és una cosa que els reguladors, la gent del nivell CxO i altres participants del mercat, així com els clients finals, han de pensar profundament. Moments emocionants i estic desitjant poder contribuir al debat.

Actualment, les fitxes de seguretat són populars entre els fons de risc i les propietats immobiliàries. Quins són alguns casos d’ús que veieu personalment??

Les fitxes de seguretat són un tema fascinant. Actualment estic treballant en un projecte de recerca per explorar més aquesta àrea. Són els primers dies, però alguns menjars per emportar. Una de les principals bases de dades d’actius digitals compilada per la International Token Standard Association (ITSA), de la qual som un orgullós membre fundador associat, conté 600 fitxes en total. Només 30 d’ells es classifiquen com a testimoni d’inversió o de seguretat. En segon lloc, entenc que, a causa dels béns de propietat fraccionats als quals abans era difícil accedir, com ara les belles arts, ara són més accessibles. Al mateix temps, amb la coneguda restricció als inversors acreditats que entenen les valoracions, realment ens hem de preguntar qui proporcionarà aquesta liquiditat? Qui comprarà aquestes fitxes? Fins que no vegi mercats STO líquids en borses electròniques, m’atreveixo a creure que hi pot haver una expectativa equivocada al mercat. L’anterior no vol dir que no crec que es tracti d’un espai molt inspirador i amb molt potencial en el futur. Tinc ganes de veure també les oportunitats en renda variable tradicional, cotitzada. L’acord instantani podria alliberar grans quantitats de capital que està “atrapat” ara mateix. La creació de carteres diversificades, per molt petita que sigui la vostra inversió, podria suposar un gran pas en termes d’inclusió financera.

Us trobeu a Singapur, que és un centre influent per a les criptomonedes. Preveu que Singapur prengui el lideratge per davant de Suïssa o Malta? Estic pensant en termes d’adopció de criptografia i de les empreses que hi tenen la seu central?

Em costa predir qui dirigirà. Només he fet una investigació mínima sobre Malta. Aconsello a tothom que demani una reflexió acurada i després triï una jurisdicció madura. A Suïssa, els emissors mantenen els registres d’accions. Per tant, poden seure a la cadena de blocs. Això és clau per al desenvolupament ràpid de l’ecosistema de tokens de seguretat. En altres països, els registres d’accions són mantinguts per una agència governamental. A Suïssa també hi ha diverses empreses apassionants com Sygnum, Daura, MME i Metaco.

D’altra banda, Singapur té, sens dubte, un dels reguladors de serveis financers més avançats del món, si no el més, amb MAS. És emocionant veure com combinen una bona gestió del risc i la protecció dels inversors amb la innovació com poques altres persones al món. A més d’això, altres agències governamentals de Singapur com, per exemple, IRAS, l’autoritat tributària també lidera quan es tracta d’imposar els tokens de serveis públics. Podria ser esbiaixat, però Singapur ja està en una posició dominant. El que m’emociona de Hong Kong són els empresaris centrats en l’execució com, per exemple, HEX Trust a l’espai de custòdia.

Què us fa més il·lusió en aquesta indústria??

Em fascina el fet que tot es mou tan ràpidament. Sóc, per naturalesa, una persona curiosa, de manera que les actualitzacions i desenvolupaments interminables a nivell mundial els trobo excel·lents. Si hagués de nomenar una àrea en concret, és que veig com cada vegada hi ha més iniciatives que treballen sobre “com aconseguir la goma a la carretera”. L’adopció i l’execució passen al centre de l’escenari i els temes poc realistes “enriquir-se ràpidament” s’esvaeixen. Crec que això és positiu. Ahir el govern alemany va anunciar una estratègia de Blockchain com a país. Als Països Baixos, estic donant suport al Projecte 2tokens que contempla l’adopció a través d’un objectiu de finançament. A Singapur, espero poder ajudar Blockchain Enterprises & Associació de Tecnologies Escalables. Són primers dies, però estem pensant en com permetre que la gent aprofiti al màxim el blockchain.

Hi ha alguna cosa més que vulgueu compartir?

Gràcies per aquesta oportunitat. Sí, vull animar a tothom a llegir més investigacions acadèmiques per complementar les rares perles de saviesa de Medium. Aquí teniu tres revistes relativament noves per veure:

el British Blockchain Association Journal

el Frontiers Financial Blockchain Journal

el Stanford Journal of Blockchain Law & Política

Les persones apassionades que aposten per la investigació basada en l’evidència estan executant aquestes publicacions pròximes.

Finalment, gràcies per tenir-me Antoine i espero que puguem estar en contacte i tornar a parlar.

BIO: Daniel (Dan) és el fundador de Singapur Bombeta Capital. La firma es va fundar el 2014 a Hong Kong per ajudar a aprofitar el potencial de la innovació i les noves tecnologies per transformar els serveis financers. Avui l’empresa és una boutique de finances corporatives amb un enfocament a FinTech i blockchain.

Dan és nomenat professorat afiliat de la Singapore Management University for Innovation in Finance, FinTech, Blockchain i recursos digitals. També és professor visitant a l’escola de negocis IE al programa Màster en Finances més ben classificat. També és editor de revistes de la revista acadèmica Frontiers Financial Blockchain i treballa en projectes de recerca. A més, és ponent freqüent en seminaris sobre Blockchain i Innovació en serveis financers. Abans de començar l’empresa, Dan era director general d’operacions (COO) i director executiu de HSBC Securities (Singapur) Pte Limited. Anteriorment també va ser el cap de TI del banc d’inversions d’HSBC a Singapur i Japó. Dan té més de 19 anys d’experiència en tecnologia de banca d’inversions a UBS, tant a Alemanya com al Regne Unit, a Barclays Capital, tant a Singapur com a Tòquio, i a Close Brothers a Frankfurt, la seva ciutat natal..

També és doctor. Candidat al departament de finances de la Rotterdam School of Management de la Universitat Erasmus, on investiga Blockchain i IA i els seus efectes sobre finances. Anteriorment es va graduar amb un Màster en Ciències en Innovació per la Singapore Management University i té un Màster en Finances per la IE business school de Madrid, Espanya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner