Стъкло наполовина пълно или наполовина празно?

Общ преглед

Технологичният отскок на BTC върна цените на водещата криптовалута обратно на 7200 нива. Докато търговците може да се чудят докъде могат да стигнат биковете, имаше мечки за мечките, за да спечелят основания в краткосрочен план. Въпреки това, сезонните фактори могат да влязат в игра, когато пазарите наближат празничния сезон.

Завръщане на биковете

Цените на биткойните направиха рязък обрат в сесията в четвъртък сутринта в Азия, от под 6500 през нощта до почти 7500 нива, преди да се установят в района на 7200. Докато биковете на BTC все още може да се радват на дългия отскок, ценовото действие може да се дължи главно на технически фактори.

CME биткойн фючърсите създадоха разлика в началото на тази седмица. Той се намираше между 7120 и 7240. Фючърсите на CME биткойн са склонни да запълнят пропуските, които е произвел, и сме виждали много подобни случаи и преди. Например фючърсите създадоха три 3-часови пропуски през ноември, както са посочени жълтите кръгове на фигура 1, и в крайна сметка всички тези пропуски са запълнени. В допълнение към свръхпродаденото състояние, ние вярваме, че техническият фактор е основният двигател на отскока.

Фигура 1: 3-часова диаграма на CME Bitcoin Futures

Източник: Tradingview

Стъкло наполовина пълно или наполовина празно?

Въпреки решаващия обрат в пазарните настроения, все още е преждевременно да се правят обаждания за цените на биткойните в този момент, особено за краткосрочните.

Към 19 декември индексът OKEx BTCUSD има най-високата стойност от 7775,7 и най-ниската стойност от 6433,09, което означава, че досега диапазонът е достигнал 1342,61 и този брой е все още под средния от 2772,326. От края на така наречения период „Крипто зима” месечният диапазон на индекса е около 3000. Текущият диапазон от 1342,61 показва, че индексът OKEx BTCUSD потенциално все още има възможност за маневриране по-нагоре или надолу преди годината въпросът е в коя посока?

Можете да прочетете повече за това как да използвате номерата на месечния диапазон тук.

Фигура 2: Дневна графика на индекса OKEx BTCUSD

Източник: OKEx; Tradingview

Таблица 1: OKEx BTCUSD месечни диапазони


Източник: OKEx

Смесени данни

От гледна точка на данните тук видяхме смесена чанта. Фигура 3 показва, че постоянният процент на финансиране на OKEx BTC остава в отрицателната зона. Въпреки че разбираме, че отрицателният процент на финансиране означава, че шортите плащат дълго време при непрекъсната търговия, това може също да означава, че цената може да има повече нагоре.

Освен това забелязахме, че Crypto Fear & Индексът на алчността остана на относително ниско ниво след отскока. Страхът & Индексът на алчността падна до 15 в сряда и остана на 21 след отскока за една нощ. Въпреки че 21 може да не е най-ниският, все пак индексът продължава да остава на етап „Екстремен страх“. Четенето показва, че инвеститорите могат да бъдат твърде притеснени за крипто пазара и често се считат за признак на входящ бик.

Фигура 3: OKEx BTC Perp. Суап финансиране процент

Източник: Косо; ОК

Фигура 4: Крипто страх & Индекс на алчността

Източник: alternative.me

Дългото / късо съотношение OKEx BTC може да е друга част от пъзела тук. Съотношението се е оттеглило от 1,22 до 1,03 след възстановяването на цената за една нощ, което показва, че потенциалните печалби от къси панталони са намалели. По-ниското съотношение често се счита за признак на краткосрочно възстановяване на цената.

Фигура 5: OKEx BTC Long / Short Ratio

Източник: OKEx

От друга страна, видяхме, че някои от институционалните инвеститори може да са започнали да затварят книгите си с наближаването на празничния сезон. Данните от Skew показват спад на отворения интерес както към фючърсите на CME, така и към Bakkt, след като цените на BTC се възстановиха до 7200 нива.

Фигура 6: CME Bitcoin Futures Total OI

Източник: Косо

Фигура 7: Bakkt Bitcoin Futures Total OI

Източник: Косо

Логично е, че мениджърите на пари затваряха книги за края на годината в очакване да финализират портфолиото си. По-ниският отворен интерес би могъл да означава по-малко колебания на цените в краткосрочен план и би могъл също така да предполага повишена вероятност цените да се спрат на сегашните нива.

Заключение

Пазарът след възстановяване остава силно ликвиден, въпреки по-бавния от обичайния пазар, дължащ се на ваканционния фактор. Ето защо предстоящите разработки, като промените в показателите и тенденциите, биха били особено важни.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map