Què és FinTech?

FinTech o tecnologia financera és un dels pilars del nostre sistema financer modern. Podeu pensar en FinTech com qualsevol programari i algorisme dissenyat per millorar els serveis financers. En la majoria dels casos, aquests protocols inclouen automatització i altres tecnologies de racionalització. És important destacar que els desenvolupaments de FinTech solen representar un canvi de sistemes tradicionals a alternatives més inclusives o eficients.

Avui en dia, FinTech està a l’avantguarda de la nostra economia moderna. De fet, un estudi recent va revelar que un terç de tots els consumidors utilitzaven alguna forma de FinTech en la seva vida diària. Cal destacar que aquest nombre augmentarà en els propers mesos a mesura que continuï la digitalització de l’economia.

Sistemes back-end en institucions financeres

Originalment, FinTech s’utilitzava exclusivament en sistemes back-end d’institucions financeres establertes. En aquell moment, aquesta tecnologia es pensava principalment com una eina per a les empreses que busquen operacions financeres més eficients. Tanmateix, aquestes innovacions no van trigar a obrir-se pas als propietaris de petites empreses. Finalment, els consumidors van estar al corrent d’aquests desenvolupaments ascendents.

Durant l’última dècada, el sector FinTech ha experimentat un canvi cap a serveis orientats al consumidor més inclusius. Aquests serveis abastaven el gambit del sector financer, inclosa la banca minorista, la recaptació de fons, l’educació i la gestió d’inversions. Avui en dia és gairebé impossible no fer servir alguna forma de FinTech a les transaccions comercials.

Història de FinTech

En la seva forma més senzilla, FinTech representa solucions innovadores que permeten a les empreses i als consumidors interactuar d’una manera que abans era inimaginable. Com a tal, FinTech és anterior a Internet i fins i tot als ordinadors per centenars d’anys. Innovacions com doble comptabilitat són un exemple perfecte dels primers desenvolupaments de FinTech que van canviar el sector financer per sempre.

Luca Pacioli - Inventor del mètode de conservació de llibres dobles - Early FinTech

Luca Pacioli – Inventor del mètode de conservació de llibres dobles – Early FinTech

Època d’Internet

La introducció d’Internet va portar el desenvolupament de FinTech al següent nivell. Invents com el diner digital van aprofitar la tecnologia actual per introduir nivells més alts d’interoperabilitat i accés financer als mercats. Avui, FinTech és a tot arreu on es mira. En conseqüència, el terme engloba una àmplia gamma de finances personals i comercials.

Exemples de FinTech

FinTech es pot veure en gairebé totes les transaccions financeres actuals. En la majoria dels casos, s’utilitza per facilitar una àmplia varietat d’activitats financeres sense ajuda. En concret, tasques com transferències de diners, sol·licituds de préstecs i interfícies de gestió d’inversions eliminen la necessitat d’interacció personal amb els empleats del banc. En conseqüència, el banc i el client estalvien diners i temps.

Un altre exemple perfecte de FinTech al mercat actual són els sistemes de cobrament de xecs per a telèfons intel·ligents. Molts bancs permeten als seus clients cobrar xecs simplement fent una foto del xec. En la majoria dels casos, la institució financera proporcionarà alguna forma d’aplicació per racionalitzar el procés. Tenint en compte que moltes persones no viuen a prop del seu banc, aquesta estratègia permet a més persones utilitzar els serveis bancaris.

Actius digitals (criptomonedes)

Tot i la seva mida relativament petita en comparació amb els mercats tradicionals, el terme FinTech sovint s’associa amb actius digitals com Bitcoin. Hi ha una bona raó per a aquesta associació. L’aparició de les criptomonedes va donar inici a una nova era en el desenvolupament de FinTech. Per primera vegada a la història, es disposava del públic una forma fiable de moneda descentralitzada. A més, la tecnologia subjacent de les criptomonedes conegudes com blockchain permet una nova i emocionant funcionalitat al sector

Criptomonedes centrades en bancs

Poc després de la introducció de criptomonedes, el mercat va començar a passar d’un sentiment antibancari a un enfocament institucionalment amigable. En aquest moment, va començar a emergir al mercat una gran varietat de criptomonedes centrades en els bancs. Criptomonedes com Ripple intenten proporcionar als bancs accés a tecnologia blockchain sense necessitat d’invertir en recerca i infraestructura per donar suport a l’actualització.

Reconeixent el potencial alcista de la tecnologia blockchain, molts bancs van decidir construir els seus propis blockchains. Aquesta tecnologia de registre distribuït (DLT) va permetre a les institucions financeres tradicionals obtenir els avantatges de la tecnologia blockchain sense renunciar a cap control del sistema monetari. Aquesta nova forma de moneda digital es coneix com monedes digitals del banc central.

Els CBDC es diferencien de les criptomonedes tradicionals de moltes maneres. De fet, tenen més en comú amb els seus homòlegs fiduciaris que els seus parents criptogràfics. Una de les diferències principals és que els CBDC són monedes centralitzades. La seva emissió està controlada per una organització central més que per una equació matemàtica, com ara amb Bitcoin.

Valors digitals (fitxes de seguretat)

En la mateixa línia de pensament, els desenvolupadors van començar a crear criptomonedes que seguien la pauta estricta de valors establerta a nivell mundial. Aquestes noves formes de criptomoneda conformes es coneixen com a valors digitals i abans es coneixien com a tokens de seguretat. Els valors digitals juguen un paper crític al mercat perquè permeten a les empreses utilitzar estratègies de finançament col·lectiu basades en blockchain sense el risc d’executar una venda de valors no regulada.

Anàlisi del mercat de token de seguretat mitjançant el grup de token de seguretat

Anàlisi del mercat de token de seguretat mitjançant el grup de token de seguretat

FinTech Future

A mesura que les taxes de transmissió de dades continuen augmentant i la penetració d’Internet aconsegueix noves altures a nivell mundial, s’està preparant l’escenari per a una revolució FinTech. Ja, invents com Bitcoin proporcionen al mercat un enfocament més inclusiu. També és important assenyalar que les criptomonedes van generar el desenvolupament de noves eines financeres híbrides com ara els ETF de Bitcoin (Fons de negociació electrònica).

ETF Bitcoin

Un ETF de Bitcoin combina dos dels tipus de FinTech més interessants del mercat actual: les criptomonedes i els ETF. Un ETF és un instrument financer fixat al valor d’un actiu o d’un grup d’actius. D’aquesta manera, són molt similars als fons d’inversió. La principal diferència entre els dos fons és que un ETF es negocia diàriament.

És important destacar que els inversors utilitzen ETF per participar en mercats no regulats a través del mercat regulat d’ETF. Per exemple, una gran empresa financera podria negociar ETF de Bitcoin i accedir al potencial de beneficis del mercat de criptografia sense haver de passar pel marc legal i de registre d’inversions en criptografia encara en desenvolupament. D’aquesta manera, una ETF de Bitcoin cobreix la bretxa entre el sector criptogràfic i les empreses d’inversió tradicionals.

FinTech: una força disruptiva

Una de les principals característiques de les startups FinTech al mercat actual és la seva aproximació al sector. Les empreses FinTech han de desafiar l’statu quo. Han d’introduir al mercat conceptes nous i emocionants i desafiar els sistemes comercials actuals.

Per dur a terme aquestes tasques, les empreses actuals de FinTech han de continuar sent més eficients, inclusives i flexibles que les seves grans contraparts. Afortunadament, la digitalització del mercat i la nova expansió dels dispositius intel·ligents preparen el terreny per a una adquisició de FinTech en els propers anys.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner