Убиване на крипто жаргона

Започването с криптовалута е привидно прост процес. Това обаче се усложнява от технологията и концепциите, които са в основата на пазара. Техническият език, използван да се говори за инвестиции в криптовалута, кара дори най-заинтересованите хора да поклатят глава и да се обърнат. Всички жаргони и крипто жаргон служат като препятствия за начинаещи, които искат да участват в крипто.

Ако сте от хората, изплашени от пазара, не въздишайте и се отказвайте. Прочетете. Нека разберем жаргона и да научим крипто-жаргон заедно.

Жаргон в крипто света

Алткойни

Биткойнът беше първата и оригинална криптовалута. В общността на криптовалутите всичко друго се счита за Altcoin. Няколко примера са Litecoin, ZCash, Ripple и Dash. Към 2019 г. има над 2200 монети, изброени в CoinMarketCap – сайт, използван за проследяване и анализ на крипто пазара.

Ако се интересувате да знаете кой алткойн да инвестирате сега, вижте моето ръководство за най-добрите алткойни.

Блокчейн

Blockchain е технологията, която стои зад криптовалутата. С прости думи, това е разпределена цифрова книга на транзакциите, която е сигурна и постоянна. Всеки запис се нарича блок. Поредица от блокове се свързват, за да образуват блокчейна.

Купувайте стени и продавайте стени

Купуването на стени и продажбата на стени са инструменти за манипулиране на пазара. Стената за продажба се използва, за да се предотврати повишаването на цените, което, ако е успешно, ви позволява да закупите повече валута на по-ниски цени. Стената за покупка е точно обратното. Прави се, за да се предотврати понижаването на цените.

Ето една хипотетична ситуация. Ако искате да закупите огромно количество валута и да направите няколко поръчки за покупка, цената му ще се увеличи и ще повлияе на пазара. Вместо това можете да опитате да поставите стена за продажба. Поставете поръчка за продажба на огромно количество крипто. Това ще направи сякаш голям играч знае, че нещо ще се случи. Това ще създаде паника, която ще накара други инвеститори да продадат валутата си на цена, по-ниска от вашата. Ако искате да продадете валутата си, поставете стена за покупка вместо това.

Криптография

Криптографията е метод за криптиране и дешифриране на информация, така че тя може да бъде видяна само от нейните получатели. Това се прави с помощта на математически алгоритъм, наречен шифър. В криптовалутата се използва за осигуряване и проверка на транзакции.

Вилица

От време на време разработчиците променят правилата и протоколите, управляващи криптовалутите, което води до разделяне на блокчейна. Когато това се случи, се нарича вилица. Меката вилица е основно, когато се правят актуализации на верига, докато твърдата вилица се отнася до промени в протокола, които създават нова и отделна версия на веригата.

Genesis Block


Блокът на генезиса е термин, използван за означаване на първия блок, копаван някога във веригата блокове на Биткойн от създателя на криптовалутата Сатоши Накамото.

Хеширане

Когато компютърна програма превръща информацията в низ от букви и цифри, това се нарича хеширане. Това предпазва информацията от подправяне и засилва нейната сигурност. 

Пазарна капитализация

Наричан още пазарна капитализация или MCAP, този термин просто се отнася до общия брой монети в обращение, умножен по цената на отделна монета. Това е полезно при определяне стойността на дадена валута.

Минен

Майнингът се отнася до процеса на валидиране на информация и след това добавяне на тази информация в блокчейна.

Частен ключ

Важно е да запазите това за себе си. Частен ключ е низ от букви и цифри, които ви позволяват да харчите или да осъществявате достъп до вашата цифрова валута. Мислете за това като за парола, която трябва да запазите в безопасност. Частният ключ обикновено се използва за достъп до вашия портфейл за биткойн.

Публичен ключ

Публичен ключ, съставен също от цифри и букви, ви позволява да получавате цифрова валута.

Жаргон в крипто света

Сега, когато имате общ преглед на основните технически термини, нека да разгледаме жаргонните термини, с които начинаещите трябва да се запознаят. Нищо не крещи начинаещ повече от непознаването на тези условия. За да започнете диалог или да се присъедините към разговор, първо трябва да го осмислите.

Държачи за чанти

Чантите са крипто активи, закупени на по-висока цена от текущата пазарна стойност. Човек, който държи тези активи с намаляваща стойност, се нарича притежател на багаж.

DYOR

Направете свои собствени изследвания. В света на криптовалутата, който е силно спекулативен по своята същност, се насърчавате да се образовате, вместо сляпо да следвате съветите на другите.

Флипване

Използва се за описание на събитие, което тепърва ще се случи, флипването се отнася до бъдещ вероятен сценарий, при който Биткойн се възползва от най-високата пазарна капитализация и е изпреварен от Ethereum. 

FOMO

Когато жетоните са на върха на всички времена, хората изпитват страх от пропускане (FOMO), което ги кара да искат да влязат в ажиотажа. В свързана бележка, Joy Of Missing Out (JOMO) също е нещо, което се използва за изразяване на облекчение, когато хипът не си заслужава и те не му позволяват.

FUD

Страхът, несигурността и съмнението (FUD) е, когато се разпространява негативизъм относно криптовалутата. Използва се за описание на стратегия за манипулиране на пазарните цени, която включва разпространение на дезинформация до по-ниски цени. Търговците на FUD се наричат ​​FUDsters.

HODL

Hold On For Dear Life (HODL) е мантрата на търговците, когато се случват движения на пазара, като например колебания в цената. Първоначално това е грешно изписване на думата „задръжте“.

Помпа и изхвърляне (PND)

Това е практика, извършвана от единични или няколко души, за да манипулира цената на валутата. Цените бързо се завишават, за да могат да се продадат на висока цена. Това обикновено е последвано от срив на пазара.  

Рект

Термин от жаргон за думата „разбит“, Rekt се използва, за да опише търговец, който е загубил тон пари от лоша търговия.

Сатс

Sats, стенографията на Satoshis, се отнася до най-малката единица от биткойн. Този термин е кимване към създателя на първата цифрова валута.

До Луната

Този жаргонен термин се използва, когато цените се увеличават бързо. Може да се използва както като съществително, така и като боен вик. Алтернативни форми на този жаргон са „Когато луна“, използвана за описване на времето на рязко издигане; и “Mooning” за глаголната форма.

Кит

Китовете са големи играчи на пазара на криптовалути. Те притежават голямо количество монети и могат да причинят големи движения като сривове или спадове на пазара.

В крипто света има доста голям брой китове, включително някои крипто милионери, споменати в тази статия.

Заключение

Когато предприемате нови занимания като криптовалута, разбирането на езика е от основно значение за вашия успех. Преди да можете да създадете ефективна стратегия или да изберете подходящи инструменти, които да ви помогнат да купувате, търгувате и наблюдавате пазара, трябва да имате определено ниво на криптограмотност.

Надяваме се, че тази статия допринесе за тези усилия, като изясни важни термини и обясни основни понятия. По този начин вие сте по-информирани и впоследствие по-подготвени да вземете решение. Чувствате ли се по-уверени да играете на криптовалутния пазар?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map