Основи на търговските индикатори за крипто начинаещи

Може би сте чували, че пазарите на криптовалута са идеалната среда за краткосрочни търговци. Невероятната нестабилност на пазарите може да се използва за реализиране на големи печалби. В тази статия искам да говоря за основите на индикаторите за търговия.

Но първо, какви са индикаторите за търговия? Индикаторите за търговия са инструменти, достъпни за анализатори и търговци за идентифициране на възможности на пазарите. Тези инструменти ни позволяват, търговците, да разберем пазарите до известна степен и да използваме разбирането, за да се позиционираме за бъдещи ценови действия.

Преди да продължим по-нататък, искам да подчертая, че ще се придържам към пълните основи на търговията с криптовалути и важните показатели в тази статия. 

Основата на пазарния анализ

От моя опит научих, че най-важното нещо, което вие като търговец трябва да научите, е пазарната структура и как се държи цената. Според мен това е основата на анализа на диаграмите, върху която ще се натрупват и надграждат останалите ви знания.

Моят ранен опит

Позволете ми да доразвия този въпрос с лична анекдотична аналогия. Когато се заинтересувах от пазарите, естествено гравитирах към търговия. След като направих няколко произволни сделки, стана ясно, че не знам абсолютно нищо за прогнозиране, търговия или пазарен анализ.

Затова се заех с няколко книги за технически анализ. Сред първите две книги, които прочетох, бяха Технически анализ на финансовите пазари от Джон Дж. Мърфи и Технически анализ: Пълният ресурс за техник на финансовия пазар.

Научих всички често използвани инструменти, достъпни за технически анализатор чрез тези книги. Въоръжен с новооткритите си знания, бях готов да овладея пазарите и да стана милионер. Но както се досещате, се оказа така възможността да се използват тези индикатори за търговия без никакъв контекст не означаваше абсолютно нищо.

Чувствах се още по-объркан. Тук си мислех, че знам как да чета и разбирам пазарите, но бях също толкова безразсъден. Бих могъл да използвам инструментите, за да направя някои изводи, но това не направи нищо, за да ми предостави контекста, който ми беше необходим, за да разбера пазарите. И тъй като всъщност не разбирах пазарите, Не можех наистина да търгувам, поне не изгодно.

Малко знаех, че тези инструменти в изолация не означаваха абсолютно нищо. Можете да се научите да използвате чук, но шансовете са, че няма да можете да построите навес, само защото сте разбрали как работи чукът.

Цялостно разбиране на пазарите

Може би сте чували за инструмента за прибиране на Фибоначи. Това е инструмент за измерване, използван от анализатори на диаграми. Това е много важен инструмент, но не можете да го използвате само за търговия. Можете да го използвате за измерване на определени аспекти на ценовото действие, но освен ако не разберете контекста на това, което измервате и какво означава за вашата търговска стратегия, той ще се окаже безполезен по отношение на търговията.

Не се притеснявайте, ще говорим за индикатори за търговия, включително корекция и удължаване на Фибоначи, но първо нека разгледаме пазарната структура.

Структура на пазара


Какво представлява пазарната структура? Когато графистите и търговците се позовават на пазарната структура, те обикновено говорят за текущо състояние на пазара от гледна точка на предишно ценово действие. По принцип как се държи пазарът.

Способността да се разбере пазарната структура означава, че можете да заключите състоянието на пазара, просто гледайки предишното ценово действие. След като имате известен контекст по отношение на това къде е бил пазарът, можете да извадите индикаторите си за търговия, за да надградите върху този макро изглед. Можете да направите точни измервания, за да потвърдите допълнително изгледа.

На микро ниво това е вашата способност да погледнете диаграма и за миг да разберете всички зони на подкрепа и съпротива. Това е способността да се каже къде се намират всички основни зони на сливане. Най-важното е, че това е способността да знаете кога да рискувате капитала си кога да останете на квартира.

Съмнявам се, че има книга за изучаване на пазарната структура. Това не е набор от правила, които научавате, а по-скоро разбирането, което развивате чрез обуславяне. Проучвате редовно пазарите и след определен период графиките просто имат смисъл. Това е като четене. Вие не четете съзнателно, нали? Ако хвърлите поглед върху някакъв текст, умът ви автоматично го чете.

Индикатори за търговия – Анализ на тенденциите и обхвата

Сега да разгледаме някои от най-често използваните индикатори за търговия. Индикаторите, които ще обсъдим, вярвам, че всяка начинаеща търговия трябва да е наясно и да знае как да се използва. Освен това искам да обсъдя и най-добрата комбинация от индикатори за дневна търговия.

Тенденции и линии на тенденции

Пазарните тенденции са изключително проста концепция за разбиране, но на практика това може да бъде доста трудно, особено когато парите са на линия. Търговията с тенденцията е най-простият начин за печелене на пари. Тя ви позволява да пропуснете времето на пазара и все пак да печелите пари. Например, ако сте купували етер по всяко време през 2017 г., има вероятност да сте спечелили пари.

Използваме линии на тенденции, за да изолираме тенденциите, но те стават очевидни само отзад. Защо някой би имал проблеми да разбере дали е настъпил обрат на пазара? Най-простият начин за определяне на тенденция е чрез разглеждане на върховете и коритата.

Ако пазарът продължи да прави по-високи и по-високи нива, можете да използвате долните минимуми, за да начертаете линия на тенденция. Но не забравяйте, че тези линии служат като нищо повече от визуални помощници и нямат реално отношение към пазара. Може да се наложи да преначертаете линиите без промяна в тенденцията.

Обхвати на търговия – Подкрепа и съпротива

графика на низходящ тренд на биткойн на coinbase pro

Търгувайте с тенденцията. Тенденцията е вашият приятел.

Когато пазарите не са в тенденция, те обикновено търгуват в страничен диапазон. Тези периоди могат да бъдат странични движения, което означава, че няма да има нови върхове или спадове. Те се появяват между тенденциите и е важно да ги разберете, ако искате да бъдете търговец на тенденции.

И така, какви са зоните за подкрепа и съпротива? Пазарният максимум обикновено се нарича съпротива, а пазарен минимум – подкрепа. Когато цената стане достатъчно висока, тя привлича продавачите на пазара. Графистите наричат ​​такива ценови нива като съпротива. По същия начин, когато цената падне над точка, купувачите излизат на пазара, принуждавайки цената да се повиши, това се нарича подкрепа.

Ще намерите зони за подкрепа и съпротива, независимо дали се намирате в тенденция или на пазарен пазар. Вашата способност да идентифицирате и очаквате нива на подкрепа и съпротива е важна за разработването на жизнеспособна стратегия за търговия.

Плъзгащи средни (MA)

MA могат да бъдат изключително полезни, ако се използват с друг индикатор за потвърждаване на сигнали.

MA могат да бъдат изключително полезни, ако се използват с друг индикатор за потвърждаване на сигнали.

Плъзгащата се средна е друг изключително популярен показател. Това е един от показателите, които използва почти всеки търговец. MA се използват за изглаждане на данните за цените, по същество създава гладка единична линия, която представлява средната цена.

Има няколко начина, по които търговците използват плъзгащи се средни стойности в своите търговски стратегии. Най-основното му използване е да се определи ако даден пазар е в тенденция или варира. Ако пълзящата средна се движи предимно хоризонтално, тогава цената най-вероятно варира.

Друг начин за използване на MA е чрез кросоувъри, който се използва за определяне на записи за покупка или продажба. Започвате с нанасяне на две MA на вашата диаграма. Има редица комбинации, които можете да изберете, но най-широко използваните са 200-дневни и 50-дневни пълзящи средни.

Сигнал за покупка възниква, когато бързо движещата се средна 50-дневна MA преминава над 200-дневната MA. Сигнал за продажба се получава, когато 50-дневният MA пада под 200-дневната пълзяща средна. Можете да включите и други показатели, като цената също трябва преминават отвъд УО и след това се връща, за да тества отново УО, където УО действа като опора или съпротива.

Индикатори за търговия – анализ на обема

Основен анализ на цените и обема

Обемът може да ни помогне преценете силата и жизнеспособността на пробив или съществуваща тенденция. Когато цените се покачват, трябва също да видите увеличение на обема, придружаващо покачващите се цени. Ако цената расте, но общият обем намалява, можете да очаквате тенденцията да губи скорост, тъй като има по-малко купувачи извън ралито.

Ако цената излезе извън обхвата на търговия, трябва да търсите съответно увеличение на обема на търговията. Най-общо казано, пробивите при слаб обем са склонни да се обърнат и се върнете в търговския диапазон.

Друго важно нещо за анализа на обема е как обемът се увеличава в основните повратни точки. Пазарите почти винаги изпитват огромни скокове в обемите по време на ценови екстремуми, тоест на максимум или минимум преди обръщане на цената. Погледнете графиката по-горе за илюстрация на скокове в обема в ключови точки на поврат.

Обем на баланса (OBV)

OBV, един от малкото водещи показатели, на които можем да разчитаме.

On Balance Volume или OBV е най-популярният индикатор за търговия въз основа на обема. Индикаторът се увеличава или се движи нагоре, когато цените се покачват и намаляват в стойност или се движи надолу, когато цените намаляват.

OBV е най-много полезно, когато пазарът е в модел на консолидация или търгува в рамките на обхвата на търговия. Тя може да ни помогне да определим посоката на потенциалното пробиване на цените. Ако OBV пробие собствената си подкрепа или съпротива, посоката на пробив означава посоката на последващото движение на цената.

Освен това OBV може да се използва и като потвърждение за бъдещо ценово действие. Ако възникне пробив, искате да видите съответната промяна в OBV, която оправдава преместването. Например, ако цените се увеличават, искате OBV да се увеличава и да прави нови върхове.

Volume-Profile

Профилът на обема може да ви помогне да идентифицирате потенциалните области на подкрепа и съпротива.

Повечето търговци са свикнали да анализират обема като хистограма, начертана под ценовата графика. Профилът на обема е малко по-различен подход към анализа на обема. Вместо да разглеждаме обема от гледна точка на времето, той ни позволява да разглеждаме обема от гледна точка на цената. Така че, вместо да видите колко биткойни са били търгувани за един час, вие ще видите колко биткойни са били търгувани в ценови диапазон.

Анализът на обемния профил добавя още едно измерение към нашия анализ и може да ни помогне да постигнем това предимство, от което се нуждаем, за да правим пари на пазарите. Профилът на обема ни позволява да изолираме ценови диапазони, които биха могли да ни интересуват. Например, на каква цена е извършена по-голямата част от обема на транзакциите?

Такава информация може да ни помогне да идентифицираме подкрепа и съпротива въз основа на ценовите нива, на които биха навлезли купувачите или продавачите на пазара. Ключов момент, който трябва да запомните, когато използвате профил на обема, е, че големият обем е свързан с обхвата на търговия, а малкият обем представлява тенденции.

Индикатори за търговия – анализ на динамиката и тенденциите

Индекс на относителна якост (RSI)

RSI е като швейцарския армейски нож от всички показатели. Научете всички да го използвате и той ще ви служи добре.

RSI е индикатор, базиран на осцилатор, което означава, че той се колебае между диапазон от нула и сто. RSI е изключително популярен индикатор и може да се използва по различни начини. Първо, той се използва като a средство за определяне дали даден пазар е свръхкупен или препродан.

Според RSI пазарът е прекупен, ако индикаторът е над 70 или 80 в зависимост от параметрите на индикатора. Пазарът на свръх покупки е този, който се дължи на корекция, ако не и на обръщане. Ако индикаторът е под 30 или 20, пазарът може да се разглежда като свръхпродаден и дължим за корекция нагоре.

Много важно нещо, което трябва да запомните, когато използвате RSI, е пазарното състояние. Когато пазарът е в силна тенденция, не е необичайно RSI да достигне 70 или 30 и да остане там за продължителни периоди от време. Например, по време на бичия пазар на биткойни през 2017 г. пазарът беше прекупен, но въпреки това продължи да се повишава.

Друг популярен начин за използване на RSI и вероятно по-ефективен е измерването на инерцията на пазара. Ако цената прави нов максимум, искате RSI да направи и нов максимум. Липсата на това представлява разминаване между цената и RSI, което означава отслабване на пазарния импулс.

Дивергенция на конвергентна плъзгаща средна стойност (MACD)

MACD е един от малкото показатели, които могат да се използват като водещ и изоставащ показател.

eth btc MACD всеки ден

MACD е друг изключително популярен базиран на осцилатор индикатор. Използва се както като импулс, така и като показател, следващ тенденцията. Най-основната стратегия за MACD е да се търси къде са линиите на индикатора. Ако линиите са над нулата за продължителен период от време, тенденцията е вероятно към нагоре. Ако линиите са под нулата, има вероятност тенденцията да е надолу.

Освен за идентифициране на тенденцията, индикаторът може да помогне и за определяне на входните сигнали. На индикатора има два реда, бърз MA и бавен MA. Сигнал за покупка се задейства, когато бързата линия преминава над бавната линия. Сигнал за продажба се задейства, когато бързата линия пресича под бавната линия. След пресичането, ако линиите пресичат нулевия знак, това може да се приеме като сигнал за потвърждение.

И накрая, MACD, точно както RSI, също може да се използва за определяне на инерцията на дадена тенденция. За да прецените дали инерцията се увеличава или намалява, отидете търсете дивергенция между цената и MACD. Ако се използва заедно с RSI, той може да бъде изключително мощен инструмент, който ви помага да определите инерцията на пазара с по-малко фалшиви сигнали.

Индикатори за търговия – Разни

Ленти Болинджър

The Bollinger Bands е най-добрият приятел на лошия търговец на реверсии.

За разлика от повечето показатели, които сме обхванали досега, лентите на Болинджър са различни. Те са ленти с променливост, които ни помагат да определим различни стандартни отклонения в ценовото действие. Индикаторът предлага отличен начин за измерване, когато нестабилността се увеличава или намалява.

Когато волатилността се увеличава на пазара, лентите около цената се разширяват и когато волатилността намалява, лентата се свива. Няма един правилен начин за използване на този индикатор. Вместо това работи най-добре, ако го комбинирате с друга техника, за да оформите система за търговия.

Позволете ми да ви дам пример за това как можете да използвате лентите на Болинджър. Ако приемем, че на пазара има спад. Можете да използвате лентите, за да купите остри спадове за бързи краткосрочни печалби, тъй като цената се връща към средната стойност. Погледнете графиката за илюстрация на примера.

Възстановявания и разширения на Фибоначи

Независимо от вида на търговеца, винаги се използва съотношението на Фибоначи.

За разлика от много от показателите, които разгледахме досега, Фибоначи всъщност не е показател сам по себе си. Това е по-скоро инструмент за измерване, базиран на съотношения, открити в последователността на Фибоначи. Използва се най-вече за определяне степента на корекция в даден тренд.

Не можете наистина да използвате инструмент на Фибоначи сам по себе си. Това е така, защото това е просто измервателен инструмент. Но има редица системи за търговия и стратегии, които използват съотношенията на Фибоначи, което го прави изключително полезен. Например, Хармоничните модели на Скот Карни всички са базирани на комбинация от съотношения на Фибоначи.

Инструментът на Фибоначи също се използва за определяне на степента на движение. Например, ако искам да мащабирам от позиция, бих могъл да извадя частични печалби от позиция, когато цената достигне нивото 1,27 на Фибоначи от предишния ход, което означава 127% от предишния ход. Това е малко напреднало и сигурен ли съм, че ще влезем в повече подробности в бъдещи статии, но засега можете да погледнете диаграмата за пример.

Дневна търговия

Говорили сме за редица показатели за търговия, но не мога да завърша статията, без да докосна темата за дневната търговия. Знам, че много хора искат да влязат в дневна търговия и биха искали да знаят за най-добрата комбинация от индикатори за дневна търговия.

Това, което искам да разберете, е това нищо не се променя коренно, когато ежедневно търгувате за разлика от сключването на сделки, които могат да продължат седмица или няколко дни. Единственото, което се променя, е времевата рамка.

Ако търгувате на ден, вие работите във възможно най-краткия период от време. Вместо да разглеждате дневните, 4-часови или почасови диаграми. Ще използвате 15-минутни диаграми като времева рамка за анализ и 5 и 1-минутни графики като времева рамка за търговия или влизане.

Така че по принцип трябва да вземате бързи решения. Индикаторите ще се коригират според вашата времева рамка, но работата е в това, че условията се променят бързо. Може да имате настройка за покупка, която може да не е там след минута или дори секунди.

Една дневна стратегия за търговия

Пазарът на свръх покупки според RSI може да бъде препродан само няколко минути по-късно, ако волатилността е достатъчно висока. Трябва да разберете този бит. Нещата се случват много бързо в по-кратките времеви рамки. Не се опитвам да те обезсърчавам. Просто искам да сте подготвени, за да няма изненади.

Както и да е, най-добрата комбинация от индикатори за дневна търговия, според мен, би била RSI, използван заедно с лентите на Болинджър. Можете да търсите условия за свръх покупка или свръхпродажба и да влезете, когато цената надхвърли обхвата на Bollinger Bands. Очевидно е, че ще трябва да вземете наистина бързи печалби, тъй като вашите сделки няма да продължат много дълго.

Очевидно няма да използвате проследяване на Фибоначи. Или се нуждаете от чувствителни индикатори, които реагират бързо на бързо движещите се пазарни условия. Можете също така да изберете други цялостни системи като DMI, параболичен SAR или Ichimoku Cloud.

Индикатор за търговия Софтуер

Разбира се, ще ви е необходима прилична платформа, за да можете да използвате всички тези показатели и инструменти и да анализирате пазарите. Ето няколко препоръки. Можете да ги проверите и да видите кой софтуер за индикатори за търговия ви харесва най-много.

TradingView

Безплатни графики на акции, котировки на акции и търговски идеи - TradingView

TradingView е отличен уеб базиран софтуер за картографиране. Той има свои собствени социални инструменти и жизнена общност от търговци и анализатори. Не само можете да се поучите от неговите социални инструменти, но дори да проверите как се справят някои от търговците в платформата през годините. Можете да публикувате вашите идеи на пазарите и да получите обратна връзка от други търговци.

Coinigy

Обявяване на Coinigy Mobile: Мулти-борсова криптовалута на място чрез iOS и Android устройства | Бизнес тел

Coinigy е графична платформа, създадена специално за цифрови валути. Можете да получите достъп до данни за цените от почти всички популярни борси за криптовалути. Можете дори да търгувате директно извън класациите, което е важна характеристика за дневните търговци, където скоростта е важен фактор. Като цяло, Coinigy е отличен графичен софтуер и определено трябва да го проверите.

Обобщение

В крайна сметка е важно да запомните, че всички тези показатели са само инструменти. Начинът, по който използвате тези инструменти, е много по-важен от самите инструменти. Последното нещо, което бих искал да кажа, е, че не просто се научете как да използвате тези инструменти. Разберете значението на информацията, която получавате от използването на тези инструменти.

Например разбирате какво е свръхкупеност и свръхпродажба в контекста на RSI. Но какво се случва на пазара, след като индикаторът ви каже, че е свръхкупен? Пазарът напълно ли се обръща? Или има просто отдръпване? Колко дълго може да продължи една тенденция, докато е в състояние на свръхпокупка?

Способността ви да отговорите на тези въпроси е много по-важна от способността ви просто да използвате тези инструменти. Надяваме се, че ще направя друга статия за това как да получа отговори на тези въпроси. Така че дотогава, следете за още статии.

Прочети: Най-добрите 12 инструмента за всеки сериозен търговец на криптовалута (или притежател)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map