Как да настроите биткойн портфейл

Биткойнът все още съществува – и съм сигурен, че ще остане дълго. Ако се качвате на биткойн влака сега, вероятно искате да настроите биткойн портфейл. Да, за да харчите и държите биткойни или всяка друга цифрова монета, имате нужда от портфейл.

В тази статия ние го разбиваме за вас в процеса на настройване на портфейл за биткойн.

Ще се запознаете с това, което е биткойн портфейл, как работи, как да го настроите, как да му изпратите пари и дори как да го обезопасите. Дори и да сте зелени в дигиталните валути, не подчертавайте.

Нека скочим направо в него.

Какво е биткойн портфейл?

По-просто казано, биткойн портфейлът е софтуерна програма, която ви позволява да управлявате баланса си в биткойн заедно с криптографските ключове, свързани с вашата биткойн сметка.

Точно както имате истински портфейл, който съхранява вашите долари или евро, портфейлът за биткойн държи вашите цифрови монети. Портфейлът ви прави удобно да проследявате и харчите вашите монети. Нека се опитаме да разберем това по-добре за тези, които не са запознати с тази цифрова валута: Биткойн.

Вече публикувахме публикация за това как работи биткойн и какво трябва да знаете за блокчейн технологията – технологията, която захранва биткойн и други алткойни.

За да разберете обаче как работят портфейлите, трябва да знаете за частните ключове, публичните ключове и биткойн адресите.

Разбиране на частните и публичните ключове

Сега, за да похарчите всякакви монети в биткойн мрежата (т.е. изпращайте биткойни на друга сметка), трябва да докажете, че сте законният собственик на тази биткойн сметка, която предава собствеността. Тук е идеята за Криптография с публичен ключ или се включва асиметрична криптография. В асиметричната криптография се използва двойка ключове – двата ключа са известни като частен ключ и публичен ключ. Единият ключ се използва за криптиране на данни, докато другият ключ дешифрира данните и обратно.

Биткойн използва същата тази концепция, за да подписва транзакции и да проверява автентичността на биткойн адресите. Всеки път, когато инициирате транзакция в блокчейна, портфейлът ви автоматично подписва изходящата транзакция, използвайки вашия личен ключ за създаване уникален цифров пръстов отпечатък на данните за тази конкретна транзакция. Само съответният публичен ключ (всеки може да го види) ще бъде свикнал отключете съдържанието на цифрово подписания данни и следователно проверете дали притежателят на частния ключ е разрешил транзакцията.

Вашият частен ключ е като вашия таен ключ към пощенска кутия; публичният ключ е адресът. Освен това можете да дадете на всеки своя адрес (публичен ключ); вие сте единственият човек, който може да отключи пощенската кутия, за да види съдържанието й с помощта на вашия секретен ключ. Частният ключ ви дава контрол върху вашата биткойн сметка; това е ключът, който дава възможност да харчите монетите си. Ето защо тя трябва да остане в тайна. Частният ключ може да бъде представен в много формати.

Биткойн адресите и как работят

Биткойн адресът е просто идентификатор, който позволява на хората в блокчейн мрежата да изпращат биткойни един към друг. Това е като акаунт, който използвате, за да получавате средства. Адресите служат за целите на идентифицирането който притежава определена сума в BTC.


Биткойн адресът има най-много 35 знака и винаги започва с 1 или 3. Изглежда нещо подобно:

1B3SoKLu5UFGVKwYgQCZNeNZp5oBMtMnEU

Когато настройвате биткойн портфейл, той автоматично генерира двойката ключове заедно със съответните адреси на биткойн портфейла. Като се използва Алгоритъм за цифров подпис на елиптичната крива (ECDSA), типичният портфейл първо извлича частния ключ и след това генерира секретния ключ от публичния ключ. След извеждане на публичния ключ, портфейлът го хешира чрез два алгоритма – първо използвайки Алгоритъм SHA-256 и получената продукция през RIPEMD алгоритъм – крайният генериран резултат е биткойн адрес.

как да настроите портфейл за биткойнТипичната дължина на биткойн адреса е 35 знака

В случай, че това ви звучи объркващо, можете да мислите за вашия биткойн адрес като за ваш публичен ключ, представен в друга форма. Истинската разлика между двете е, че адресът е a хеш функция на публичния ключ. Имаше време, когато можете да изпращате биткойни към публичен ключ – Pay to Public Key (P2PK). Независимо от това, това се промени поради възможността посреднически атаки да използват публичните ключове за кражба на средствата. Поради това биткойн протоколът е надграден до Pay to Public Key Hash (P2PKH); това обикновено означава, че изпращате биткойни към „хеш на публичен ключ“.

Тъй като адресите са като банкови сметки, те работят по същия начин. Ако искате да получавате биткойни от някой друг, всичко, от което се нуждаете, е да споделите с него своя адрес; те ще изпращат биткойни направо от своя акаунт към вашия.

Интересно: Най-добрият анонимен биткойн портфейл

Как да настроите биткойн портфейл

Сега е време да настроите портфейл за биткойн, който да ви показва всички опции, които имате. Портфейлите се предлагат в различни видове: недетерминирани, детерминистични, йерархични детерминирани, мозъчни портфейли, хартиени портфейли, онлайн портфейли, мобилни портфейли и хардуерни портфейли. Също така, можем да категоризираме портфейлите като топли или студени; горещ портфейл се свързва с интернет, докато последният не. Поради тази причина студените складове се считат за едни от най-сигурните биткойн портфейли в сравнение с горещите хранилища.

Биткойн хартиени портфейли и хардуерни портфейли попадат в категорията на хладилните складове. Въпреки това уеб портфейлите, настолните портфейли и мобилните портфейли са горещи хранилища. Вашият избор на портфейл ще зависи от вашите нужди. Като предпазливост, трябва да отидете за хладилно съхранение, ако планирате да се справите с огромни количества BTC (от $ 500). Освен това има смисъл да отидете за хладилно съхранение, ако ще правите минимални транзакции. Горещият портфейл е жизнеспособен, ако планирате да правите редовни транзакции.

Прочети: онлайн портфейли срещу хардуерни портфейли – което е най-доброто за вас?

Настройване на онлайн портфейл

Уеб портфейлът може да бъде удобен за тези, които искат да тестват водите. Тъй като обаче сте свързани с интернет, това е горещо съхранение. Никога не оставяйте много пари в онлайн портфейл.

Blockchain.info е един от онлайн портфейлите, които препоръчвам. Той е лесен за използване и акаунтът ви ще бъде готов за минути. Ако нямате акаунт, преминете към уебсайта и създайте такъв на адрес https://blockchain.info/wallet/#/.

Уверете се, че сте посетили официалния уебсайт, както е посочено със стрелката по-долу.

биткойн портфейл https протокол за сигурностУверява се, че уебсайтът е защитен с протокол https

След като изпратите имейла си и валидна парола, blockchain.info ще настрои биткойн портфейл и ще ви пренасочи към таблото.

Кликнете върху Искане, за да получите вашия биткойн адрес или да поискате плащане от някой.

Кликнете върху Заявка за да получите вашия биткойн адрес или Заявка плащане от някой.

изпращане на биткойн с портфейла сиКато алтернатива, за да изпратите биткойн към друг портфейл, използвайте раздела Изпращане.

Като алтернатива, за да изпратите биткойн към друг портфейл, използвайте Изпрати раздел.

Настолни портфейли

Настолните портфейли са удобни за използване. Тъй като софтуерът се свързва с Интернет, те също са горещи хранилища. Ако имате нужда от десктоп портфейл, тук има разнообразие от тях. Най-популярните включват Bitcoin Core, Electrum, GreenAddress, MultiBit, Copay, Armory и Exodus.

Настолен портфейл Electrum

Лично аз обичах Electrum, защото е лесен за използване и лек. Като портфейл на SPV (проста проверка на плащането), не е нужно да изтегляте целия блокчейн софтуер – в момента се изискват поне 130 GB. И все пак, ако искате да знаете какво се случва в блокчейн мрежата, може би защото ще транзактирате огромни количества биткойн или искате повече поверителност, стартирайте пълен възел, като Bitcoin Core клиент.

Първи стъпки с Electrum.

Изтеглете приложението от: https://electrum.org/#download

Портфейл ElectrumСтартирайте инсталатора на приложението. Процедурата по инсталиране отнема по-малко от пет минути.

Стартирайте инсталатора на приложението. Процедурата по инсталиране отнема по-малко от пет минути.

Electrum дава възможност за настройка на биткойн портфейл с допълнителни слоеве за сигурност. Можете да изберете да създадете стандартен портфейл, портфейл с 2FA, портфейл с много подписи (такъв, който изисква двама или повече лица да оторизират транзакция) и можете да импортирате Bitcoin адреси или частни ключове от друг портфейл.

Портфейл ElectrumИзберете опцията Standard Wallet.

Избери Стандартен портфейл опция.

Не се занимавайте с импортиране на адреси и частни ключове, ако не сте запознати с всичко това. Ще инсталираме парола за портфейла, след като се инсталира.

На следващата стъпка Electrum ще ви помоли да създадете ново семе или да използвате съществуващо. Ако имате семе, което искате да използвате, изберете първата опция, за да създадете ново семе.

биткойн портфейл поколение семенаВашето семе генерира частните ключове – ключът, който подписва биткойн транзакции.

Вашето семе генерира частните ключове – ключът, който подписва биткойн транзакции.

Важно: Не губете семето си; в противен случай никога няма да възстановите средствата си. Отпечатайте го върху стоманена плоча, ако имате работа с много пари.

След това Electrum ще ви помоли да създадете парола за криптиране. Задайте парола, която лесно можете да запомните, за да предотвратите достъпа на неоторизирани потребители до вашия портфейл.

История на вашия портфейл Electrum

На ‘Получаване’ раздел, можете да видите адреса си за получаване, заедно със съответния QR код. Ако искате да видите повече адрес, щракнете върху Изглед>Показване на адреси.

Получаване на раздела на портфейла Electrum

Изпращането на биткойни на друг адрес с помощта на electrum е също толкова просто. Щракнете върху ‘ИзпратетеИ поставете биткойн адреса на получателя, сумата, която искате да изпратите, и нивото на таксата.

Раздел „Изпращане“ на портфейла Electrum

За да направите резервно копие на вашето основно семе, кликнете върху Портфейл > Информация: трябва да видите семето си; запишете го някъде.

Вижте как да започнете с Electrum в това видео:

GreenAddress настолен портфейл

GreenAdress е друг удобен и ясен за използване десктоп портфейл. По-важното е, че позволява на потребителите да контролират своите ключове. Поради тази причина никога не губете мнемоничната си парола, дори GreenAdress не може да ви помогне да възстановите средства.

За да настроите портфейла си GreenAdress, посетете https://greenaddress.it/en/ и отидете до Създайте своя портфейл раздел.

Ще се появи прозорец като този по-долу, който ще поиска да запишете своята мнемонична парола.

Запишете вашата мнемонична парола

Като алтернатива можете да щракнете върху полето с етикет Показване на QRКод за да снимате кода със смартфон за по-лесен достъп.

Не забравяйте да напишете паролата си на лист хартия или ако е необходимо, напишете думите на стоманена плоча. След като потвърдите, че сте записали мнемоничната си парола и сте разбрали условията на услугата, като поставите отметка в квадратчето отдолу, портфейлът ще ви отведе до следващата стъпка: за да проверите дали сте правили резервно копие на своята мнемонична парола.

Проверка на биткойн портфейла GreenAddressВъведете думите, както са подредени, и щракнете върху проверка.

Въведете думите, както са подредени, и щракнете върху проверка.

След като проверите своята мнемонична парола, GreenAdress ще ви предостави опцията за настройване на 2FA чрез имейл, Google Authenticator и телефон.

2fa удостоверяванеНе забравяйте да настроите вашето 2FA удостоверяване

Третият и последен етап е създаването на ПИН с 4-15 цифри. Въпреки че това не е задължително, това е допълнителен защитен слой.

биткойн портфейл сигурност щифтНастройването на ПИН е друг защитен слой

Въведете своя ПИН и щракнете върху продължи, за да настроите портфейл за биткойн и да започнете да го използвате. Има раздел за транзакции, получаване на биткойни и изпращане на биткойни. Отидете до Получавайте и щракнете Показване на URI и адрес за да видите адреса си за получаване или Изпрати раздел за изпращане на пари.

публичен адрес на портфейлаСега ще имате достъп до публичния си адрес

Прочети: 9 биткойн портфейла, на които можете да се доверите

Мобилни портфейли

Тъй като те могат да се свързват с интернет, мобилните портфейли също са горещи хранилища. Освен това мобилните портфейли заемат по-малко място за съхранение, защото са клиенти на SPV. Най-често използваните мобилни портфейли включват Breadwallet, Mycelium, GreenAddress, Electrum, Copay, Airbitz и Greenbits,

Имайте предвид, че някои портфейли на трети страни като Mycelium не дават на потребителите възможност да контролират своите ключове. По-скоро вашите лични ключове се съхраняват на техните сървъри; частните ключове обаче са криптирани с вашата парола.

Обичам портфейл, който ми дава контрол върху частните ключове. Не че съм песимист – обичам да приемам най-лошия сценарий и това ми дава спокойствие, знаейки, че имам пълен контрол над семето си. Ако приемем, че не притежавате частните ключове, има вероятност да загубите вашите биткойни чрез измами. Например, някой с администраторски права може да се опита да дешифрира паролите ви и на свой ред да извлече вашето семе.

Настройване на мобилен портфейл Breadwallet

За начинаещи Breadwallet изглежда като чудесен вариант; дори потребителите на iPhone го обичат: той е лесен за използване; вие контролирате частните ключове; то използва Възстановяване BIP39; предлага начин за покупка и продажба на биткойни; и има версии както за устройства с Android, така и за iOS. Въпреки това има и някои минуси: все още не поддържа SegWit и предлага само две опции за такса при изпращане на биткойни на друг адрес.

Положителното е, че Breadwallet поддържа функцията за фраза за възстановяване BIP39, винаги можете да възстановите парите си в друг портфейл, който поддържа тази функция, в случай че компанията магически изчезне или ако случайно загубите устройството си.

Фразата за възстановяване от breadwallet работи само с някои портфейли. Това е така, защото breadwallet използва различен механизъм за извличане както на частните ключове, така и на адресите от основното семе.

Изтеглете приложението от App Store. Потребителите на Android могат да го получат в магазина на Google Play; Потребителите на iOs могат да го получат от Apple Play Store. Като алтернатива можете да изтеглите приложението директно от официалния уебсайт на Breadwallet (https://breadwallet.com) или изтеглете изходния код от Github, ако предпочитате директна инсталация – това е най-добрият метод за избягване на злонамерени приложения.

След като приложението се инсталира, кликнете върху Създайте портфейл. Портфейлът ще ви даде възможност да генерирате фраза за възстановяване.

фраза за възстановяванеЩракнете върху генериране на фраза за възстановяване.

Щракнете генерира фраза за възстановяване.

Breadwallet ще представи предупредително съобщение, преди да ви отведе до прозореца на фразата за възстановяване. Кликнете върху шоу за да продължите. Когато се появи екранът с фразата за възстановяване, запишете го на лист хартия и вземете предпазните мерки, за да го закрепите.

Докоснете Напомняне по-късно, за да преминете към следващата стъпка: настройване на 4-цифрен ПИН

Натисни Напомни ми по-късно за да преминете към следващата стъпка: настройване на 4-цифрен ПИН

Този код ще ви е необходим, за да използвате своя Breadwallet: т.е. проверете салдото, прегледайте транзакциите или изпратете биткойни.

След като потвърдите ПИН кода, сте готови да използвате мобилния си портфейл.

След като потвърдите ПИН кода, сте готови да използвате мобилния си портфейл.

Трябва да видите Изпрати и Получавайте опции на главния екран.

Основният екран на Breadwallet ще ви даде тези две опции

Ето демонстрационен видеоклип, обясняващ тези стъпки:

Хартиени портфейли

Ако не можете да си позволите хардуерен портфейл или не сте готови да инвестирате в такъв, хартиеният портфейл е пътят. Положителната страна е, че е хладилното съхранение; това означава, че вашите биткойни са защитени от кражба чрез злонамерени приложения, фишинг или хардуерен отказ. С хартиените портфейли можете да загубите инвестициите си само ако изложите частните ключове / главното семе или ако загубите архива на хартиения си портфейл и нямате начин да го възстановите.

Нека създадем хартиения си портфейл, използвайки Bitaddress.org.

Насочете се към bitaddress.org. Трябва да получите екран като този по-долу. Можете да направите това с изключена интернет връзка, за да сте сигурни, че никой не ви шпионира.

На този екран уебсайтът ще генерира вашия биткойн адрес.

На този екран уебсайтът ще генерира вашия биткойн адрес.

Първо, трябва да преместите мишката във всяка посока, за да добавите повече случайност към тази процедура – процес, известен като криптографска ентропия. Това ще се случи, когато автоматично задържите курсора около екрана на компютъра.

След като постигнете 100% при генериране на ентропията, ще видите опциите за създаване на хартиен портфейл. Кликнете върху „Един портфейл“ , за да видите вашия биткойн адрес и съответния частен ключ.

Сега всичко, което трябва да направите, е да отидете до раздела Paper Wallet, за да отпечатате подробностите за хартиения портфейл.

Сега всичко, което трябва да направите, е да отидете до Хартиен портфейл , за да отпечатате данните на хартиения си портфейл.

Както можете да видите по-долу, можете да изберете броя на адресите, които искате да генерирате, заедно със съответните им частни ключове. Можете да използвате всеки от генерирания адрес, за да изпратите BTC към вашия портфейл.

За удобство отпечатайте около два адреса на страница.

За удобство отпечатайте около два адреса на страница.

Уверете се, че всички знаци са четливи и QR кодът може да бъде сканиран. Не забравяйте, че ако го загубите, вашите биткойни се губят.

Можете да шифровате личните си ключове с парола; ако загубите хартиения си портфейл, човекът, който го има, не може да похарчи биткойните. За да направите това, поставете отметка в квадратчето с етикет BIP38 Шифроване. Не избирайте произволна парола; задайте такъв, който лесно можете да запомните.

Вижте това кратко видео, за да видите как да настроите хартиен портфейл с bitaddress.org.

Прочети: Ръководство стъпка по стъпка за това как да създадете хартиен портфейл на bitaddress.org

Хардуерни портфейли

Засега най-безопасният начин да защитите вашите биткойни от измамници и хакери е чрез хардуерен портфейл, тъй като той не излага вашите лични ключове в интернет. Ако инвестициите ви са над $ 100 в BTC, вземете хардуерен портфейл. Най-високо оценените на пазара са Trezor, Ledger Nano S и KeepKey. Въпреки че струва не по-малко от $ 99, за да вземете един, ще имате това спокойствие.

Настройване на хардуерен портфейл на Trezor

Когато го държите на ръка, Trezor се чувства мъничък, но свършва работата. Това е един от най-безопасните хардуерни портфейли, тъй като нямате достъп до онлайн портфейла Trezor без USB донгъл, включен в компютъра.

В сравнение с хардуерния портфейл Ledger Nano S, Trezor предлага усъвършенствана опция за възстановяване. Също така, Trezor поддържа биткойн вилици като Bitcoin Classic и Bitcoin Gold и допълнителни алткойни като Etherium и Litecoin.

Стъпки, които да следвате, когато настройвате Trezor

Включете устройството към вашия компютър, за да започнете. След като устройството се включи, на екрана му ще се покаже икона за заключване и съобщение с молба да го посетите https://trezor.io/start/. На тази страница, превъртете надолу, ще видите опцията за избор на модела на вашето устройство.

Изберете вашия модел

Изберете вашия модел; на следващата страница ще намерите опцията за инсталиране на Trezor Bridge – софтуер, който комуникира с вашия хардуерен портфейл на Trezor. Като алтернатива можете да използвате опцията за хром разширение.

Ще трябва да инсталирате Trezor Bridge за комуникация с вашия портфейл Trezor

След като хардуерът комуникира със софтуера за мост Trezor, ще получите заявка в уеб интерфейса за актуализиране на фърмуера на устройството.

След това ще трябва да инсталирате текущия фърмуер

След като завърши инсталирането на фърмуера, просто изключете устройството и го включете отново. Отидете до https://wallet.trezor.io/ за достъп до вашия уеб интерфейс Trezor.

Като начало маркирайте устройството си.

Като начало маркирайте устройството си.

След това натиснете продължи, ще получите опцията за създаване на уникален щифт. Сега трябва да съпоставите номерата, показани на екрана на устройството, с тези в уеб интерфейса, следвайки същата последователност. Не забравяйте този ПИН; без него нямате достъп до портфейла си на trezor. Въпреки това, дори ако загубите ПИН кода, но имате семето, можете да възстановите парите си.

Например, ако вашият ПИН е 654321, ще следвате модела на устройството Trezor, за да въведете цифрите в уеб интерфейса, точно както е на екрана за печат по-долу.

Първоначална настройка на ПИН

Ако все още не го получите, можете гледайте това видео, за да видите как да въведете и потвърдите ПИН кода.

След като потвърдите своя пин, следващата стъпка е да запишете вашето семе, низ от 24 думи. Trezor ще генерира семена за възстановяване, дума по дума. Запишете 24-те думи в брошура, която се доставя с вашето устройство. Използвайки тази начална фраза, винаги можете да възстановите парите си на друго устройство, в случай че загубите текущото устройство или ако то не работи.

Отново, за спокойствие, поставете семената си на печат върху стоманена плоча и никога не архивирайте семената си онлайн или в цифрово устройство.

ПОМНЯ: Всеки, който има вашата фраза за възстановяване, притежава вашия портфейл “- да кажем, че някой друг има копие на вашата фраза за възстановяване – всичко, което трябва да направи, е да възстанови средствата в друго устройство, което притежава.

Не снимайте паролата си и я съхранявайте онлайн!

След като потвърдите семето си за възстановяване, върнете се към https://wallet.trezor.io/ и въведете своя ПИН. Трябва да видите интерфейс като този по-долу. Вече сте готови да започнете да използвате акаунта си в Trezor.

Сега всичко, което трябва да направите, е да получите своя биткойн адрес и сте готови да получавате плащания. Отидете до Сметка №1 > Получавайте. Ще видите вашия биткойн адрес.

Преди да споделите адреса с никого или да изпратите биткойн на този адрес, потвърдете, че е правилният адрес. Можете да направите това, като кликнете върху „Икона на очите“ в далечния край на адреса; потвърдете, че е същият низ като този, показан на вашето устройство Trezor.

Достъп до публичния адрес на Trezor

Вижте това видео за това как да настроите хардуерния портфейл на Trezor:

Настройване на Ledger Nano S

Ledger Nano S е друг хардуерен портфейл, на който можете да се доверите с вашите биткойн частни ключове, защото те остават офлайн. Подобно на Trezor, настройката е лесна. Можете да закупите Ledger Nano S на този уебсайт.

Включете устройството в USB порт.

Когато книгата се включи, ще видите Добре дошли екран, заедно с някои инструкции как да навигирате в различните опции.

Това е началният екран на Ledger Nano, когато го включите

След това Ledger ще ви даде следващата опция: да конфигурирате устройството. Изберете знак за конфигуриране на ново устройство; другата опция е с цел възстановяване.

Натиснете десния бутон, за да потвърдите, че искате да „конфигурирате като ново устройство“.

Натиснете десния бутон, за да потвърдите, че искате да „конфигурирате като ново устройство“.

След това устройството ще ви помоли да настроите своя 8-цифрен ПИН. Този ПИН ще ви е необходим всеки път, когато искате да осъществите достъп до хардуерния си портфейл – задайте ПИН, който лесно можете да запомните.

Ако някога забравите своя ПИН, можете да използвате началната фраза за възстановяване на средства.

Ако някога забравите своя ПИН, можете да използвате началната фраза за възстановяване на средства.

След като потвърдите своя ПИН, третата стъпка е да направите резервно копие на вашето семе за възстановяване, низ от 24 думи. Устройството се доставя с брошура за записване на семената за възстановяване. Ако някога загубите вашето устройство Ledger или ако то се повреди, ще използвате тази фраза за възстановяване, за да възстановите средствата си. Ако го загубите, тогава вашите биткойни са изчезнали, завинаги. Например можете да възстановите средства, като използвате мобилния портфейл Mycelium, като използвате уникалното си семе от 24 думи, в случай че загубите книгата си.

След като потвърдите фразата си за възстановяване, вашето устройство ще бъде готово за употреба.

След като потвърдите фразата си за възстановяване, вашето устройство ще бъде готово за употреба.

На този етап вече можете да свържете портфейла с приложения, които поддържат Ledger за лесно управление на средствата.

След това ще трябва да инсталирате Ledger мениджър на портфейли от Chrome Store.

След това ще трябва да инсталирате Ledger мениджър на портфейли от Chrome Store.

Това приложение ще ви даде възможност да изтеглите приложение за биткойн – лек софтуер, който ще използвате за управление на вашия хардуерен портфейл на Ledger. С конфигурираната книга и инсталирано приложение за биткойн е лесно да вземете адреса си и да го споделите с всеки, за да получите пари във вашата книга. Тази статия обяснява как да започнете с Ledger след конфигурирането му.

Прочетете: 5 стъпки за създаване на споделен биткойн портфейл

Как да изпращате пари в биткойн портфейл

Сега, след като знаете как да получите биткойн портфейл, следващата стъпка вероятно е да получите някои биткойни в портфейла по ваш избор.

Покупката на биткойни някога беше трудна процедура – вече не.

Днес можете да купувате биткойни по няколко начина: банкови преводи, дебитни / кредитни карти, брокери, биткойн банкомати или да купувате направо от някои портфейли. Някои портфейли като Breadwallet, Airbitz и Mycelium имат опцията да купуват от приложението. Вижте нашата статия на как да купя биткойни.

За да изпратите биткойни към портфейла си, трябва само да влезете в платформата с вашите биткойни и да изпратите монетите на един от вашия адрес. Coinbase и Kraken са няколко от фаворитите; можете да проверите този списък с повече борси.

По-лесен начин е да закупите биткойни от Coinbase и да прехвърлите в портфейла, който искате: това може да бъде Breadwallet, Trezor или хартиен портфейл. Въпреки това, когато изпращате биткойни към портфейла си, трябва да платите такси за транзакции. В наши дни таксата за изпращане е висока дори за малки суми. За да избегнете високите такси, можете да използвате платформа за търговия, наречена Gdax, собственост на Coinbase. Разбира се, този метод не е ясен; предимството е, че е безплатно да се движат биткойни.

Съвет: Изпращането на малки BTC суми е по-скъпо в сравнение с преместването на големи суми.

Видеото по-долу обяснява как да купите BTC в Coinbase и да го изпратите на биткойн адрес по ваш избор, без да плащате никакви такси.

Как да защитите своя биткойн портфейл

Въпреки че блокчейн мрежата е защитена от хакове, случаите на изчезване на биткойни са преобладаващи. Има много начини да загубите биткойните си за хакери и измамници. Ransomware може да криптира вашия твърд диск, който има вашите лични ключове или семена; злонамерена програма може да открадне вашите лични данни от твърдия диск, ако те се съхраняват нешифровани; хакер може да записва ударите на клавиатурата (през регистриране на ключове) да открадне вашите пароли; можете да загубите лаптопа или телефона си с инсталиран нешифрован портфейл.

Въпреки това, за по-голямата част от жертвите, загубили своите биткойни, проблемът е в неправилното управление на семето или паролата. Приемете това сериозно, защото много от жертвите са в затруднено положение, защото са забравили паролата за възстановяване или паролата, която са задали.

Например:

Поддържане на добри практики; по този начин няма да изложите семето на портфейла си или да забравите паролата, която отключва портфейла ви. Ето някои ключови моменти, които трябва да запомните, за да защитите своя биткойн портфейл:

Никога не забравяйте семето си

Ако забравите семето си за възстановяване, средствата ви са изчезнали завинаги. Архивирайте това семе на стоманена или златна плоча, ако трябва, особено ако имате работа с монети с огромна стойност. Можете да оставите семето да бъде изписано върху стоманена плоча, която може да устои дори на високи температури в случай на катастрофи като пожар. Също така не забравяйте да го пазите някъде на сигурно място; местоположение само вие или член на семейството можете да го извлечете, в случай че нещо се случи с вас.

Не записвайте семето си на лист хартия и след това го оставете да лежи в чекмеджето на офиса ви или в страница на книга – ще плачете сами. В случай, че шифровате портфейла си с парола, създайте резервно копие на него, точно като семето. Без вашата уникална парола нямате достъп до портфейла си.

Съвет: Никога не въвеждайте семената си в уебсайтове онлайн или други електронни устройства.

Редовно архивирайте портфейла

Направете си навик да архивирате портфейла си често и да архивирате целия портфейл, защото някои портфейли използват скрити частни ключове. Не забравяйте да имате няколко безопасни места за архивиране.

Шифровайте портфейла с парола

Това просто означава да настроите парола за портфейла си, което е друг начин да подобрите сигурността на портфейла си. Ако устройството ви бъде откраднато, крадецът не може да стигне до вашите биткойни без вашата запомнена парола. Настройте уникална парола, която другите не могат да разберат; трябва да е парола, която лесно можете да запомните. В Биткойн имате ограничени възможности за възстановяване на паролата си.

Предупреждение: Ако забравите паролата си и нямате резервно копие на семената си, средствата ви се губят завинаги.

Справете се с малки суми, когато използвате горещи портфейли

Управлявайте само малки суми на горещи портфейли и борси, достатъчни за извършване на плащания или извършване на сделки; не пазете много от него. Никога не съхранявайте повече биткойни, отколкото сте готови да загубите в горещ портфейл или обмен – винаги прехвърляйте монетите в студен портфейл, който имате пълен контрол над частните ключове.

Избягвайте фалшивите уебсайтове и приложения

С толкова много измами, които се приготвят късно, уверете се, че използвате официалния портфейл, било то уеб базиран, мобилен портфейл или хардуерен портфейл. Ако използвате уеб портфейл, посетете правилния URL адрес. Измамник може да създаде фишинг сайт, който изглежда точно като официалния ви портфейл, за да ви подмами да раздадете семето си. Напоследък има няколко случая на хора, губещи биткойни от портфейла blockchain.info, вероятно чрез фишинг.

Добър трик е да използвате мениджър на отметки или разширение на мениджъра на пароли, за да запазите всички ключови връзки към вашите уебсайтове. По този начин можете да избегнете пренасочването към злонамерени или фалшиви уебсайтове. Освен това не кликвайте върху връзки, публикувани в социални форуми като Reddit и реклами от Google, когато искате да посетите портфейла си или да изтеглите такъв.

Бъдете особено предпазливи, когато инсталирате приложения от Play Store, било то Apple или Google.

Бъдете особено предпазливи, когато инсталирате приложения от Play Store, било то Apple или Google.

Уверете се, че сте инсталирали официалното приложение. Разработчик може да качи фалшиво приложение в магазина и ако се осмелите да го използвате, за да получавате биткойни, те ще помитат акаунта ви. Преди време, имаше случай като това това включваше Breadwallet.

И накрая, вземете хардуерния си портфейл от проверен доставчик. Не правете грешката да купувате от аукционни сайтове като E-bay или реселъри на трети страни. Това е истинско; някой е загубил цялата си крипто по някое време, когато е използвал Ledger Nano S, който е закупил от E-bay – човекът е загубил около 34 000 долара в крипто. Бъдете бдителни, това не ви се случва.

Финални мисли

Когато биткойнът се разви, той донесе със себе си прекрасни екстри – вие сте банката. Използвайки електронните пари в брой, вече можете да изпращате пари и да плащате за стоки и услуги на всяко лице на земното кълбо, без да преминавате през трета страна като банка. Въпреки това, тъй като не ни се налага да преминаваме през банки, когато се занимаваме с дигитални пари, ваша ОТГОВОРНОСТ е да осигурите портфейла си и да практикувате добри навици, които не оставят данните на портфейла ви уязвими. Тъй като все повече хора се преместват в крипто пространството, измамниците и хакерите измислят нови начини да стигнете до трудно спечелените пари. Само вие можете да гарантирате сигурността на вашия биткойн портфейл.

Прочетете нашата статия на Тъмната страна на криптовалутите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map