Què és una moneda digital?

Les monedes digitals, també conegudes com a diners electrònics, són ara més populars que mai. Fins fa poc, la moneda digital no tenia seguretat per eliminar la necessitat de paper moneda. No obstant això, amb l’auge d’Internet i l’aparició de la tecnologia blockchain, aquest ja no és el cas. Avui dia, els diners digitals canviaran el mercat per sempre.

És important destacar que les monedes digitals omplen tots els usos de les formes tradicionals de diners. Podeu comprar béns o pagar serveis mitjançant aquestes alternatives financeres tecnològicament superiors. Els diners digitals proporcionen als usuaris transaccions instantànies i més transparència al mercat. Com a tal, més països tenen previst donar a conèixer algun tipus de moneda digital en els propers dos anys.

Què és una moneda digital?

A diferència de les seves contraparts tradicionals, les monedes digitals només existeixen a Internet. Aquesta nova forma de diners és completament intangible, no es pot tocar ni sentir. Només existeix a l’àmbit digital. Tots els aspectes de la seva emissió, transferència i registre de documents són digitals. En conseqüència, necessitareu un dispositiu compatible amb Internet per accedir a aquests fons.

Avantatges de la moneda digital

Les monedes digitals aporten importants avantatges al mercat. Per una banda, proporcionen als usuaris una alternativa més simplificada. Pagaments en moneda digital tant instantanis com de baix cost. A més, introdueixen un major nivell de registre i transparència al sector.

Transaccions entre iguals

Les monedes digitals realitzen aquestes tasques mitjançant un protocol de transacció peer-to-peer. Igual que quan entregueu a algú una moneda fiduciària, la moneda digital no requereix intermediaris per funcionar. Aquesta reducció de tercers dins de la transacció augmenta l’eficiència. A més, redueix significativament els costos i els temps de transacció.

Aquests avantatges apareixen realment a l’hora de parlar de pagaments transfronterers. Si alguna vegada heu intentat enviar diners a nivell internacional, sabeu que el procés requereix molt de temps i comporta diversos controls. A més, segons els informes, els costos d’enviar diners a nivell internacional poden arribar al 7% informes.  De fet, els vostres preus dependran en gran mesura de la vostra elecció d’institucions financeres.

A més, el tipus de canvi internacional pot consumir un gran percentatge dels vostres fons quan envieu diners a través de fronteres. Les monedes digitals poden eliminar aquestes tarifes, ja que moltes operen sense fronteres. Les criptomonedes com XRP de Ripple eliminen específicament aquestes preocupacions per a les principals institucions bancàries que volen enviar fons.

Història de les monedes digitals

Un informàtic americà anomenat David Chaum se li atribueix el desenvolupament del primer concepte de monedes digitals el 1983. Cap al 2990, Chaum va crear un model de treball de la seva teoria anomenat – DigiCash. El concepte s’anava avançant anys. En conseqüència, mai va guanyar l’impuls necessari per sobreviure al mercat.

El primer ús públic registrat de la moneda digital a gran escala va sorgir el 1996. La moneda, coneguda com a e-or va assegurar milions d’usuaris actius abans que els funcionaris governamentals l’aturessin el 2008. A partir d’aquest moment, van entrar al mercat una infinitat de monedes digitals patrocinades per empreses..

Totes aquestes monedes digitals van trobar un problema conegut com a “doble despesa”. Bàsicament, els desenvolupadors van lluitar per desenvolupar maneres de garantir que cada moneda digital només es pogués gastar una vegada durant les transaccions. Aquest número es va resoldre amb la introducció de la primera criptomoneda del món: Bitcoin.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin va marcar un canvi en la teoria financera al mercat. Per primera vegada a la història, els diners digitals van cobrir les tres funcions principals de la moneda. Era un mitjà d’intercanvi, una unitat de compte i un magatzem de valor. A més, era escàs, induplicable i portàtil.

Llibre blanc de Bitcoin

Llibre blanc de Bitcoin

És important destacar que Bitcoin va solucionar el problema de la doble despesa mitjançant la integració de blocs criptogràfics amb marca de temps. Bitcoin utilitza part del segell de temps en l’algorisme de hash del següent bloc. Com a tal, un hacker hauria de refer tota la cadena de blocs per alterar-la. D’aquesta manera, Bitcoin es va convertir en la primera moneda digital immutable i inalterable que existeix.

L’adopció de Bitcoin va arribar a la febre del 2017. En aquell moment, Bitcoin va veure un valor de mercat històric de poc menys de 20.000 dòlars per moneda. No obstant això, l’ús afegit de la xarxa va generar una congestió important. Com a tal, va destacar escalabilitat problemes a la xarxa. Aquests problemes van conduir a la creació de diverses derivacions de Bitcoin. El més famós Bitcoin Cash.

Avui en dia, el mercat criptogràfic té milers de monedes. A més, les qüestions d’escalabilitat de Bitcoin s’aborden mitjançant un protocol fora de la cadena conegut com a Lightning Network. Aquest protocol utilitza canals de pagament privats per eliminar gran part de la congestió que va patir la xarxa el 2017.

Moneda digital del banc central (CBDC)

Reconeixent els avantatges tecnològics de la tecnologia blockchain, els bancs centrals són ara els principals actors de l’espai de les criptomonedes. Tanmateix, a diferència de Bitcoin, la moneda digital del banc central (CBDC) compta amb una tecnologia de registre central distribuït (DLT). Aquesta tecnologia permet als banquers centrals emetre i controlar l’oferta monetària d’una manera similar al sistema de divises actual existent.

Avui, diversos països tenen previst emetre monedes digitals en els propers anys. Fins ara, Rússia, l’Índia, l’Uruguai, Anglaterra i Suècia han anunciat iniciatives de divises digitals. No obstant això, en tots aquests casos, la moneda digital està destinada a complementar la moneda fiat actual al mercat.

Potser en un futur proper veureu que els països fan un pas completament del paper moneda. Els estudis han demostrat que els consumidors se senten confiat en l’ús d’alternatives fiduciàries com les targetes de dèbit. Si l’opinió pública continua canviant en aquesta direcció, definitivament hi ha espai per a un altre ús de la criptografia.

El futur de la moneda digital

Tenint en compte l’estat actual del món, les monedes digitals explotaran el proper any. Avui en dia hi ha una sòlida infraestructura digital per donar suport a l’adopció massiva d’aquestes monedes. A més, el seu desenvolupament s’està catapultant en el punt de mira gràcies a la pandèmia del coronavirus. Podeu esperar que aquesta tendència continuï a mesura que més persones a tot el món accedeixin a Internet d’alta velocitat. De moment, les monedes digitals com Bitcoin continuen remodelant la definició de diners de les comunitats internacionals.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner