Какво представляват CFD (Договор за разлики)?

Какво представляват CFD?

Търговията с CFD е един от най-популярните избори за инвестиране в широк спектър от пазари по света. Включени са търговци с всякакъв опит и нива на знания и почти всеки водещ форекс брокер предоставя широк достъп до CFD търговия с множество активи. Но какво точно представляват CFD?

Първо, CFD означава „Договор за разлика“. Указанието е в името тук. CFD са споразумения между търговеца и техния брокер за плащане на разликата между цената на отваряне и затваряне на даден актив.

Основите на CFD

CFD по същество ви позволяват голяма гъвкавост като търговец, до който иначе не сте имали достъп. Това е особено важно в съвременната епоха на брокери с отстъпки и онлайн търговия. Платформи като eToro улесняват търговията с CFD с голяма ефективност, удобство и ниска цена. Това отваря редица нови пътища за вас като търговец.

  • Възможността за бърз достъп до глобални пазари в широк спектър от активи
  • Търгувайте с всичко – от валутни двойки на валута до CFD на благородни метали
  • Достъп до търговия с активи на ливъридж
  • Ниски търговски разходи и висока гъвкавост

CFD имат основа в търговията с фючърси като друг вид деривати, които се предлагат, и стават все по-добре регулирани. CFD търговия чрез топ онлайн брокер, можете да очаквате регулиране на място от някои от най-добрите органи като CySEC, ASIC, FCA и други, които ви пазят напълно защитени.

Разлики между търговията с CFD и реални активи

Един от ключовите моменти, които трябва да знаете за търговията с CFD, е, че когато правите това, сключвате договор с брокера за плащане на разликата в цената между отваряне и затваряне на позицията, но всъщност не купувате базовия актив. Има редица предимства и някои ограничения, когато става въпрос за този вид търговия. Вие ще решите дали това е най-добрият избор, който отговаря на вашите нужди за търговия.

Получаване на дивиденти: Това е нещо, което ще искате да проверите внимателно с избрания от вас CFD брокер. Разбира се, ако търгувате традиционно и притежавате базовия актив, ще получите дивидент, когато те са насрочени от компанията. Когато търгуват с CFD, някои брокери може да не изплащат дивиденти. Много такива като eToro все пак ще кредитира дивидента във вашата сметка, въпреки че това е нещо, което трябва да проверите индивидуално.

Търговия с ливъридж: Търговията с CFD с повечето онлайн брокери ви позволява да търгувате на ливъридж. Размерът на този ливъридж зависи от регулаторния орган, който наблюдава вашите брокерски операции, но е ограничен до 30: 1 за основните валутни двойки на форекс с CySEC например. Такъв достъп до ливъридж ви позволява да отваряте по-големи позиции, с по-малки количества капитал. Това може да увеличи потенциалните ви печалби, въпреки че, разбира се, има повишен риск, ако пазарът се движи срещу вас.

Такси и гъвкавост: Областта на таксите и разходите за търговия е тази, в която със сигурност можете да се възползвате, когато става въпрос за търговия с CFD. При традиционните търговски брокери обикновено се начисляват относително високи такси за транзакции или други такси за управление въз основа на вашия портфейл. Що се отнася до търговията с CFD с големи брокери като eToro, няма такива такси. Всъщност ще платите спреда само с повечето онлайн брокери на CFD и това е много конкурентно.

Що се отнася до гъвкавостта, това може да бъде особено полезно, ако искате да „прекъснете“ даден актив. Тоест, да печелите, докато цената спада. Чрез традиционната собственост това се ограничава до търговия с опции и някои ETF. CFD правят това много по-възможно. Можете дори да отваряте къси позиции от самото начало. Разширените и лесни за ползване платформи за търговия също могат да ви помогнат да зададете стоп загуби, за да управлявате риска си при определени сделки.

Неща, които трябва да направите, преди да търгувате CFD

Естествено, винаги има присъщ риск, когато търгувате с всякакъв вид инструменти. Същото важи и за CFD. Има обаче няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се настроите за успех, преди да започнете да търгувате.


Изберете доверен брокер: Точно както при валутната търговия или какъвто и да е друг вид търговия, вашият избор на брокер е първият ключ. Тук искате да изберете добре разпознато име. Брокери харесват eToro са известни по целия свят и с основание. Те предлагат безопасна и добре регулирана търговска среда, както и други неща, които да ви помогнат.

Платформи за изследователска търговия: Много брокери ще предложат повече от една платформа за търговия, която можете да изберете при търговия с CFD. Това могат да бъдат добре познатите платформи MT4, MT5 или cTrader, или брокерите притежават собствени платформи за търговия. В центъра на вниманието е да направите някои изследвания тук и да изберете онова, което смятате, че ви подхожда най-добре. Ето няколко ключови момента, върху които трябва да помислите, когато правите това:

  • Помислете колко търговци вече използват платформа.
  • Колко активи можете да търгувате чрез тази платформа и брокер. Налични ли са вашите предпочитани пазари?
  • Колко лесна за ползване е платформата за търговия и каква поддръжка е на разположение?

Изградете малко знания: Не е задължително да сте експерт по всички неща за търговия с CFD, но със сигурност помага, ако можете да изградите известни знания, преди да започнете. Това включва ключови термини, основите или търговията и използването на вашата платформа за търговия. Отново, много от това може да бъде постигнато чрез топ брокер, тъй като много от тях предлагат изчерпателни образователни раздели, които да ви държат на път на различни етапи. Друго нещо е да се внимава.

Отварянето на демо сметка също е чудесен начин да отбележите всички полета по-горе. Те се предлагат от почти всички брокери за търговия с CFD и могат напълно да възпроизведат опита на търговията на живо, но без никакъв риск. Чрез тези акаунти търгувате с виртуална валута, понякога за неограничен период от време. Като цяло те са чудесен начин за изграждане на знания и опит, необходими за започване на търговия с CFD.

След като сте готови да търгувате, моля, посетете нашата страница за най-добри CFD брокери.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map