Какво е CFD търговия?

Търговията с CFD става все по-популярна сред търговците и е широко предлаган вид търговия сред всички водещи онлайн брокери. И така, какво точно е CFD търговията?

Какво е CFD?

CFD означава „Договор за разлика“. Това е специален тип дериват, предлаган от брокери, при който търгувате с разликата в цената на даден актив между момента, когато отворите сделката, и когато затворите сделката, въпреки че всъщност не купувате базовия актив.

Една от големите атракции от този тип при инвестирането е гъвкавостта, която позволява. С традиционната търговия вие сте обвързани с закупуването на актива, за да може той да се движи в една посока нагоре. При търговията с CFD обаче изборите ви са много по-отворени. Можете да спекулирате с движения нагоре или надолу, когато влезете в договора. Тук ще разгледаме по-задълбочено как работи CFD търговията и инструментите, с които разполагате, когато търгувате.

Преминаване дълго или кратко в търговия с CFD

Тази способност да се движите дълго или кратко е ключово предимство, което търгуването с CFDs предлага, което не се предлага в по-традиционния смисъл на търговия без използване на опции или евентуално инвестиране в сложен ETF или друг вид фонд.

Продължителният CFD означава, че вярвате, че активът, в който инвестирате, ще поскъпне. Следователно бихте направили поръчка за покупка за този актив.

От друга страна, липсата на CFD означава, че вярвате, че активът, в който инвестирате, ще намалее. В този случай ще направите поръчка за продажба за този актив.

И в двата случая печалбите от търговия с CFD ще бъдат изчислени само когато затворите позицията. В този момент на затваряне ще направите печалба или загуба за разликата в цената.

Пример

Виждате, че Tesla в момента се оценява на $ 440 на акция и вярвате, че стойността ще се увеличи. В този случай, за да спечелите, бихте „купили“ Tesla. Ако цената при затваряне се е повишила, тогава ще спечелите. Ако е паднал, вие правите загуба.

По същия начин, ако видите, че еврото в момента се оценява на $ 1,17 спрямо щатския долар и смятате, че това ще спадне, тогава отваряте позиция за продажба с вашия CFD. Ако цената Евро все пак спадне под $ 1,17, тогава ще спечелите. Ако цената се покачи обаче, ще направите загуба.

Както можете да видите, продължаването на дълъг ефект е ефективно залагане, че цената на актива, който сте избрали, ще се покачи, докато късото прогнозиране на цената на актива ще спадне. Можете също да видите от този пример, че обикновено има множество активи на разположение от най-добрите CFD брокери, които можете да търгувате. Те обикновено включват много валутни двойки, акции, стоки, облигации и дори криптовалути.

Използване на ливъридж при търговия с CFD

Освен гъвкавостта, на която можете да се наслаждавате при търговията с CFD, можете да се възползвате и от търговията с ливъридж. Цялата CFD търговия се извършва на ливъридж. Това означава, че трябва да платите само малка част от разходите по договора предварително.

Ливъриджът увеличава вашата търговска сила, като можете да отваряте големи позиции с по-малък размер на капитала. Например, ако вашият брокер позволява ливъридж от 30: 1 (максималната сума, разрешена съгласно регламентите на CySEC в Европа, тогава можете да откриете сделка за $ 30 000 с паричен баланс от $ 1000.

Търговията с ливъридж може да бъде чудесна, за да ви даде значително по-голяма покупателна способност като търговец на CFD, но също така трябва да имате предвид, че макар потенциалните печалби да се увеличават, рисковете също са толкова големи. Загубите могат да се увеличат по-бързо, колкото по-висок ливъридж използвате, така че винаги трябва да се уверите, че разполагате с достатъчно средства и да използвате солидна стратегия за управление на риска.

Какво е марж и хеджиране?

Търговията с CFD на ливъридж също може да се нарече маржин търговия. Маржът се предлага в две различни форми. Първо, това е сумата на парите, която трябва да внесете първоначално, за да отворите сделка с ливъридж. Това може да бъде между 2% до 50% от размера на сделката в зависимост от коефициента на ливъридж. След това може да се наложи да депозирате допълнителен марж, ако търговията протича срещу вас. В този случай можете да получите маржин повикване от брокера. Това ви моли да депозирате повече средства, ако искате да запазите отворената позиция.

CFD търговията също може да бъде чудесен начин да се хеджирате срещу други притежания, които имате във вашия портфейл. Търговците често използват CFD по този начин, тъй като е бързо и лесно да се избягват определени активи. Например, ако имате притежание на акции на Apple във вашия портфейл от акции, но се страхувате, че те могат да започнат да губят пари, можете да компенсирате това, като отворите CFD, който скъсява Apple.

Процесът на търговия с CFD

С ясното разбиране на фона ще бъдете готови да търгувате CFD. Тук има няколко точки, които трябва да имате предвид и стъпки в процеса, които трябва да завършите, когато правите своята сделка.

Едно от първите неща, които често забелязвате, е, че често има цена за покупка и продажба. Продажната цена винаги ще бъде малко по-ниска от текущата пазарна цена, а покупната цена малко по-висока. Тази разлика в цената е спредът на брокера, малка печалба, която те правят от вашите сделки, която обикновено се поддържа възможно най-конкурентна.

Друг момент, който трябва да се отбележи, е, че търговията с CFD се извършва на много. Трябва да сте наясно с размера на партидата на даден актив, преди да отворите позицията си. Те могат да варират в зависимост от актива, въпреки че CFD търговията с акции обикновено е 1 акция на партида.

Що се отнася до това за колко време трябва да поддържате отворена сделка, това зависи изцяло от вас, когато търгувате CFD, въпреки че трябва да проверите двойно с вашия брокер за такси за овърнайт, които се начисляват, ако държите позиция отворена за една нощ.

Къде да търгувате CFD

Има много места за търговия с CFD онлайн. В момента препоръчваме следното:

Еторо – Мултирегулиран брокер, доверен от милиони потребители. Ако искате да научите повече, прочетете нашия Etoro Review.

Внимание: Моля, имайте предвид, че всяка търговия включва риск. 67% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик. Трябва да помислите дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си. Това съдържание е само за образователни цели и не е инвестиционен съвет.

AvaTrade – Те предоставят CFD търговия с криптовалута, акции, индекси, суровини, облигации и ETF. Прочетете нашия AvaTrade преглед.

XM – Те предлагат над 1200 активи за търговия, включително над 1100, които могат да се търгуват като CFD. Прочетете нашия XM Review.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner