Какво е копаене на биткойни? Ръководство за начинаещи за нови потребители

Не е нужно да се впускате твърде дълбоко в крипто пазара, преди да се натъкнете на термина биткойн миньори. Разбирането на копаенето на биткойн, какви цели служи и как да се превърне в такъв е важна част от запознаването с технологията на блокчейн. Биткойн миньорите са ядрото на най-голямата блокчейн в света. Ето как те пазят потребителите в безопасност и помагат за по-нататъшното приемане на биткойн.

Блокчейн

За да разберете какво е биткойн майнер, първо трябва да разберете технологията на блокчейн. Блокчейнът е мрежа от компютри, които работят заедно за актуализиране и проверка на цифрова книга. За разлика от централизираните системи като вашата банка, блокчейн разчита на децентрализиран протокол, за да поддържа регистъра в безопасност.

Какво представляват Bitcoin Miners?

В традиционен банков сценарий вашата централизирана финансова институция ще получи вашето искане за транзакция и след това ще го одобри или откаже в зависимост от това как отговаря на конкретния им дневен ред. В мрежата на биткойн централната банка е заменена от редовни потребители. Всички редовни потребители работят заедно, за да проверяват едновременно блокове от транзакции. Тези потребители са известни като биткойн миньори.

Терминът майнер се отнася до времето и ресурсите, необходими за успешно коване на нови биткойни. Подобно на добива на злато, има разходи, свързани със създаването на актива. По този начин всеки нов биткойн се ражда с присъща стойност.

Биткойн майнинг ферма

Биткойн майнинг ферма

В блокчейна на Биткойн всеки майнер (известен също като възел) работи заедно с мрежата, за да проверява всяка транзакция. Само един майнер обаче получава наградата и получава да добави действителния блок към веригата от транзакции, като по този начин разширява блокчейна.

Доказателство за работа

Мрежата на Bitcoin въвежда протокол, известен като Proof-of-Work (PoW), за да определи кой възел получава наградата за техните усилия. Тази система е усъвършенствано математическо уравнение. Уравнението е толкова трудно, че е по-логично за вашия компютър да правите произволни предположения, вместо да попълвате уравнението директно.

Това произволно отгатване тласка процесора ви до максимум. Това изчислително усилие води до разходи под формата на разходи за електроенергия. Според докладите потреблението на енергия на Bitcoin е около 120 гигавата (GW) в секунда. Това се превръща в около 63 тераватчаса (TWh) годишно.

SHA-256

Биткойн мрежата зависи от математически алгоритъм, известен като SHA-256. SHA означава алгоритъм за сигурно хеширане. Тази еднопосочна криптографска хеш функция гарантира, че всяка биткойн транзакция се проверява и потвърждава от множество източници преди нейното добавяне. За да осигури допълнителна сигурност, Bitcoin прилага функцията SHA-256 два пъти. Този процес е известен като double-SHA-256.


Награди

Биткойн възнаграждава миньорите за усилията им в новоотсечени биткойни. За отбелязване е, че това е единственият път, когато нови биткойни излизат на пазара. По този начин биткойнът функционира като предсказуема парична доставка. В най-ранните си дни биткойн миньорите получиха награда от 50 BTC за своите проблеми. Макар че това може да изглежда богатство днес, тогава бяха само няколко долара.

Автоматично регулиране на трудността

За да осигури стабилно издаване на биткойн, системата използва труден алгоритъм за настройка. Този протокол изисква отговорът на уравнението SHA-256 да има определен брой нули отпред, за да отговаря на условията като верен отговор. Трудността на това уравнение може да се увеличи или намали, като се изискват повече или по-малко нули в предговора на отговора.

Разбира се, алгоритъмът за настройка на трудността се основава на общата мощност на хеширане на мрежата. Колкото повече миньори участват, толкова по-трудно става уравнението. Освен това, колкото по-мощни са добивните платформи, толкова по-трудно е уравнението. Това гарантира, че новите биткойни ще навлязат на пазара на интервали от десет минути.

Какво представляват Bitcoin Miners

Какво представляват Bitcoin Miners?

Като част от корекцията на трудността, наградите за добив на биткойни намаляват наполовина с течение на времето. Това намаление съответства на нарастващата стойност на монетата на пазара. Тези събития са известни като наполовина от миньорската общност. Това са огромни събития, които обикновено са последвани от стратосферни печалби в стойността на Биткойн. Последното наполовина се случи на 11 май 2020 г..

Напредналите миньори влизат на пазара

С нарастването на стойността на биткойните нарасна и интересът на миньорите да измислят начини за по-добро решаване на уравнението SHA-256. Тези усилия доведоха до създаването на персонализирани майнинг платформи, специално проектирани да одобряват транзакции с биткойн. Тези майнинг платформи започнаха като домашно изградени проекти. Днес индустрията за добивна платформа капсулира милиарди долари.

GPU миньори

Първият голям ъпгрейд на майнинг платформата дойде, когато миньорите осъзнаха, че графичните карти много по-бързо решават повтарящата се задача от уравнението SHA-256. Вашият процесор е добър в много неща, но всъщност не е чудесен в нищо. Докато графичните карти отлично се справят с конкретни задачи, но всъщност не са полезни за други цели, различни от тези, които отговарят на основния им случай на употреба.

В крайна сметка майньорите осъзнаха, че GPU картите са много по-ефективни при попълването на алгоритъма Proof-of-Work в сравнение с нормалните компютри. Това осъзнаване доведе до пазарен прилив на тези карти. Фирми като Nvidia започнаха да виждат цялото си предлагане на карти, закупени от майнинг ферми, стремящи се да получат ценна хешираща мощност в мрежата.

В крайна сметка имаше огромни закъснения и времена на изчакване на тези продукти. Проблемът се влоши толкова много, че производителите се оплакаха, че предвидените от тях клиенти са успели да се доберат до продуктите поради голямото търсене от страна на миньорите.

ASIC миньори

Всичко вървеше добре за миньорите на графични процесори, докато най-големият производител на биткойн майнинг платформи, Bitmain не увеличи антето. Фирмата промени пазара завинаги с въвеждането на първата ASIC (Application Specific Integrated Circuit) минна платформа. ASIC миньорите са хиляди пъти по-бързи при решаването на алгоритъма SHA-256 в сравнение с GPU картите.

Bitmain майнинг платформи

Bitmain майнинг платформи

Тайната на ефективността на ASIC платформи е фактът, че те са създадени по поръчка за решаване на алгоритъма SHA-256 и нищо друго. Този специално изграден чип за копаене на биткойни създаде приток на мощност за хеширане, което допълнително увеличи трудността за обикновените миньори. Важното е, че можете да използвате ASIC майнери само за предвидените им криптовалути. Те не са в състояние да преместят алгоритъма си за добив към други опции.

Чао-чао на средния миньор

Скоро стана ясно, че добивът на процесора вече не е жизнеспособна опция. Все още можете да добивате процесор днес, но шансовете да превъзхождат тези мощни платформи са малко. Не невъзможно, но изключително невероятно. Все пак има много на пазара, които се стремят да се върнат към дните, в които всеки потребител би могъл да помогне за осигуряване на мрежата на Биткойн и да спечели печалба.

Bitmain

Като най-големият производител на майнинг платформи и оператор на майнинг пул в света, Bitmain има значително влияние върху пазара. Платформата сви мускулите си, когато подкрепи създаването на Bitcoin Cash по време на хард форка в края на 2017 г. Подкрепата им помогна да моментира монетата като жизнеспособна алтернатива на пазара.

Биткойн майнинг пулове

Пуловете за копаене на биткойни се появиха като начин за изравняване на играта отново. Пул за добив комбинира цялата хеш мощност на потребителите и разделя наградите сред потребителите въз основа на техния принос. Днес пуловете за копаене са най-големите биткойн миньори на пазара. Проучванията показват, че тези пулове за добив достигат опасни нива на концентрация с един доклад разкривайки, че най-големите три пула за копаене контролират над 65% от общата мощност на хеширане на Биткойн.

В момента най-големият пул за копаене на биткойни в света е F2Pool. Безумно, само този пул контролира 20% от общата хеш мощност на мрежата. За отбелязване е, че експлоатацията на майнинг пул е трудна задача. F2Pool заявява, че е преживял дълги засушавания, когато басейнът не е получил никакви награди. В повече от един случай платформата загуби над 100 BTC от гледна точка на това, че трябва да плаща на миньори без самите блокове за добив. Въпреки това, когато погледнете общата картина, пуловете за добив в крайна сметка са изключително печеливши за фирмите, които ги експлоатират и могат да поддържат тези суши.

Облачно копаене

За всеки, който иска да стане биткойн копач, но не иска да прекарва време в изучаване на техническите аспекти на изкуството или в проучване как да изгради или закупи висококачествена платформа, има облачен майнинг. Платформите за облачен добив дават под наем своята хешираща мощност на потребителите срещу договорена цена. Облачният добив е един от най-лесните начини за нови потребители да участват в миньорския сектор без значителна предварителна инвестиция.

Има някои опасения, на които човек трябва да обърне внимание, когато взема решение за услуга за облачен майнинг. Трябва да се придържате само към най-реномираните доставчици на услуги за облачно копаене. През последните единадесет години на пазара се извършват множество измами с облачен добив. При повечето измами в облачния майнинг платформата ще взима средства на нови потребители, за да плати на старите потребители първоначално обещаните доходи. След като се разчуе, че платформата е легитимна, фирменият килим дърпа всички биткойни на потребителя.

Измамите в облачния добив са преобладаващи

Тази година на бял свят излязоха множество измами. В един пример група измамници, управляващи фирма на име Mining City Cloud Mining от Филипините, измамиха потребители от милиони. Фирмата твърди, че плаща $ 92 на ден печалба за участие на миньори. За отбелязване е, че във Филипините това е значителен размер на финансирането, който служи като перфектната примамка за нови крипто потребители.

Регулаторите спряха измамата тази година през септември. Длъжностни лица заявиха, че „Майнинг Сити не е регистриран в Комисията и работи без необходимия лиценз и / или правомощия да иска, приема или взема инвестиции / разположения от обществеността, нито да издава инвестиционни договори и други форми на ценни книжа.“ Освен това те обвиниха фирмата, че управлява схема на Понци.

Проблеми с копаенето на биткойни

В момента има различни опасения за копаене на биткойни, с които пазарът е изправен в момента. Първо, има безпрецедентни нива на централизация на пазара. Централизацията е лоша за биткойните, защото подкопава сигурността на мрежата. Освен това позволява на една група допълнително да диктува волята си на други потребители по отношение на одобряване на надстройки и промени в протокола.

Потребление на електроенергия

Друга основна грижа около биткойн копаещия сектор е устойчивостта. Биткойнът изисква безумно количество електричество, за да продължи да работи. Докладите поставят потреблението на електрическа енергия на Bitcoin наравно с развитите европейски страни. Това търсене на енергия е накарало мнозина да търсят по-устойчиви варианти.

Възобновима енергия

Една популярна опция, използвана от около 39% от общността за добив на биткойни, е възобновима енергия. Използването на геотермални, вятърни и водни електрически системи позволява на биткойн миньорите да осигурят печалбата си без никакви загуби. Усилията за преминаване към по-зелени алтернативи са забавени от електрическите компании, предлагащи отстъпки за биткойн копаещи ферми.

Устройство за копаене на биткойни със зелена енергия

Устройство за копаене на биткойни със зелена енергия

Бъдещето на копаенето на биткойни

Предполага се, че бъдещето на копаенето на биткойни ще бъде. Няма съмнение, че производителите ще продължат да разширяват границите на обработката по отношение на добивните платформи. Също така има голям шанс институционалното приемане на биткойн да доведе до повече използване на мрежата и през следващите месеци. Всички тези опасения водят до повече затруднения от страна на миньорите.

Освен това има факт, че един ден всички 21 милиона биткойни ще бъдат добивани. Никой не е сигурен какво ще се случи с мрежата в този момент, но повечето анализатори са съгласни, че Bitcoin ще има значителна стойност до този момент. При текущия процент на издаване на биткойни, последният биткойн ще бъде добит около 2140. За щастие има достатъчно време за разработчиците да разберат нещата.

Технически промени

Съществува и шансът биткойн да реши да изостави алгоритъма си Proof-of-Work в полза на един по-устойчив вариант един ден. Въпреки че това може да изглежда невъзможно, вторият по големина блокчейн PoW в света, Ethereum вече прави подготовка за точно такава маневра. Ethereum възнамерява да преобразува от PoW механизъм в система Proof-of-Stake (PoS) преди края на годината. Това преобразуване елиминира необходимостта от алгоритъма SHA-256 и намалява общото електрическо потребление на мрежата. Това също би позволило на потребителите да залагат крипто, за да защитят мрежата.

Bitcoin Mining Forever

В настоящия момент основната общност на Биткойн не бърза да променя някой от основните протоколи на тази революционна монета. Вместо това, максималистите на Биткойн вярват, че тайната на широкомащабното приемане на Биткойн се крие в разработването на допълнителни технологии като Мълниеносната мрежа. Чрез използването на тези извън вериги протоколи, Bitcoin придобива нова функционалност, ефективност и скорост. Поради тези причини копаенето на биткойни ще бъде нещо, което трябва да се прави в продължение на много години напред.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map