Инвестиране в облачен майнинг – всичко, което трябва да знаете

Като разумен крипто инвеститор е разумно да разберете облачния майнинг и как той може да постигне вашите инвестиционни цели. Концепцията за облачен добив е почти толкова стара, колкото самия биткойн. Днес добивът в облак има смесена репутация и на печеливш, но измамен сектор на пазара. Ето какво трябва да знаете, преди да инвестирате в протоколи за облачно копаене.

Какво е Cloud Mining?

За да разберете облачния майнинг, първо трябва да разберете как работи Биткойн. В мрежата на биткойн има възли, които потвърждават транзакциите. Тези валидиращи възли са тези, които се наричат ​​майнери в индустрията. Те получиха това заглавие заради енергията, която упражняват, за да поддържат валидността на блокчейна. Това потребление на енергия идва с цена. По този начин добивът за биткойн е подобен на добива на други ценни активи. Трябва да инвестирате време и ресурси, което добавя към общата стойност на актива.

Биткойн миньорите се състезават помежду си, за да решат сложно математическо уравнение, известно като SHA-256 (сигурен хеширащ алгоритъм-256). Това уравнение е толкова трудно, че компютърът ви го поглежда и определя, че е по-бързо да правите образовани предположения, вместо да правите математиката директно. Това изчислително теглене се нарича скорост на хеширане на биткойн мрежата.

Предсказуемо предлагане

Забележително е, че анонимният създател на Биткойн, Сатоши Накамото, включва някои интригуващи протоколи, за да гарантира, че биткойн миньорите са завършили това уравнение и са добавили блокове към мрежата на интервали от 10 минути. Този период е от решаващо значение за стратегията на Биткойн, тъй като наградите за добив са единственият път, когато нови биткойни излизат на пазара. Наистина, 10-минутните интервали помагат на Биткойн да поддържа предсказуем механизъм за доставка.

Биткойн майнинг ферма

Биткойн майнинг ферма

В ранните дни на Биткойн всеки можеше да копае в мрежата с помощта на прост компютър. Разумно Nakamoto въведе алгоритъм за увеличаване на трудността на уравнението SHA-256 въз основа на общата скорост на хеширане на мрежата. Колкото повече хора добиват биткойн, толкова по-трудно става уравнението. Тези корекции работят в тандем с автоматично намаляване на графика на наградите.

Награди за добив

Първите миньори на Биткойн получиха 50 Биткойна за всеки блок, който добавиха към блокчейна. Тази сума на наградата е намаляла наполовина на всеки 210 000 извлечени блока. Текущата награда е 6,25 биткойна за всеки добит блок. Този процент на възнаграждение е настроен отново наполовина през 2024 г. По-специално, последният биткойн ще бъде добит някъде през 2140 г. при този текущ курс.

Недостигът стимулира иновациите

Фактът, че има само 21 милиона биткойни, които някога ще излязат на пазара, заедно с нарастващите цени на тази крипто, продължава да подтиква миньорите към нови иновации. Копаенето използваше само домашен компютър. Не след дълго обаче миньорите започнаха да изграждат специални платформи за добив, изградени от GPU карти. GPU картите са много по-ефективни от CPU при извършване на повтарящи се задачи, като например познаване на отговора на уравнението SHA-256.

Въвеждането на GPU карти промени всичко на пазара. Първо, той повиши скоростта на хеширане на мрежата до нови висоти. Той също така сигнализира за началото на края за нормалните миньори на процесора. Инсталацията за добив на GPU е стотици пъти по-бърза при решаването на уравнението SHA-256 спрямо стандартния ви процесор.


ASIC Mining Rigs задават новия стандарт

Целият минен сектор видя още едно голямо разстройство, когато Bitmain, най-големият производител и оператор на пулове в света, представи на пазара ASIC майнинг платформи. Тези мощни специално създадени чипове унищожават производителността на графичните процесори. ASIC (специфични за приложение интегрални схеми) са хиляди пъти по-бързи при решаването на уравнението SHA-256, отколкото графичните процесори.

ASIC миньорите също бяха много по-скъпи от платформите за добив на GPU. Тези устройства могат да ви осигурят над $ 2000 за модели от нисък клас и около $ 8000 + за устройства с най-високо качество. Тъй като ASIC майнинг платформите увеличиха скоростта на хеширане на мрежата, те също така докараха трудността на уравнението SHA-256 до точката, че редовните процесори практически не струваха. По същество все още можете да копаете с домашния си компютър днес, но в този момент имате приблизително същите шансове като спечелване на тотото, плюс много повече разходи за електроенергия.

Твърде скъпо за средния Джо

След като добивният сектор се превърна в изключително място за големи играчи, той също видя, че централната централизация влезе в игра. Огромни майнинг ферми започнаха да прибират големи части от хешрейта на мрежата на Bitcoin. Тази централизация доведе до недоволство в общността. Биткойнът е изграден около концепцията за всеки, който участва в неговата мрежа и сега това е станало далеч от реалността. За щастие, миньорските басейни помогнаха за известно време да се изравнят играта.

Bitcoin GPU Miner

Bitcoin GPU Miner

Майнинг басейни

Майнинговите пулове са протоколи, които комбинират цялата хешираща сила на пула, за да се конкурират в алгоритъма за копаене на Биткойн. Майнинговите пулове позволяват на всеки да допринесе, доколкото е възможно, и да получава редовно връщане. Всеки, който участва в майнинг пул, получава награди, еквивалентни на техния процент от дарената хеш мощност.

Днес пуловете за добив са норма. Дори най-големите ферми за добив на биткойни, които някога са доминирали в сектора, сега са част от по-големи пулове за добив. Решението да се присъедините към тези пулове за добив има смисъл, защото получавате ежедневни награди спрямо стратегията за удар или пропуск, използвана при традиционния майнинг.

Облачно копаене

Облачният добив е еволюцията на концепцията за майнинг пула. Не след дълго центровете за данни разбраха, че има много хора, които искат да участват в пула, но липсват майнинг платформи за това. За да коригират тази ситуация, центровете за данни започнаха да отдават под наем своята хеш мощност в пула. Тази концепция беше революционна, тъй като означаваше за първи път да има механизъм за добив на криптовалута, като биткойн, с помощта на наетите изчислителни мощности.

Какви проблеми се опитва да отстрани облачният добив?

Облачният добив се опитва да реши някои от най-належащите въпроси, пред които са изправени биткойн миньорите. Предоставянето на потребителите възможност за наем или закупуване на оборудване за добив от доставчик на облак на трета страна отвори вратата за универсално участие. Всеки, който се намира навсякъде, може да използва отдалечен център за данни със споделена мощ за обработка, за да спечели малко безплатни биткойни.

Бариери за разходите

Тъй като средната цена на ASIC минна платформа скочи рязко, много миньори бяха оставени на студа. Повечето анализатори биха се съгласили, че бариерите на разходите представляват една от основните пречки пред широкомащабното приемане на биткойн. Услугите за облачен майнинг инвестират в скъпо оборудване за вас. Тази стратегия елиминира нуждата от хардуер, с изключение на смартфон, за да проверите баланса си.

Технически бариери

Наред с премахването на финансовите бариери за приемане, облачният добив премахва и техническите бариери. Ранните миньори трябваше да разберат кодирането на Bitcoin, за да изтеглят блокчейна и да започнат да проверяват транзакциите. Тези изисквания се увеличиха, когато се появиха миньори на GPU и ASIC. Сега имаше професионални производители, допринасящи за сектора.

Предимства на Cloud Mining

Не отнема много време, за да осъзнаем огромните ползи, получени от стратегията за облачен майнинг. Преди всичко настройката е лесна. Просто влизате в платформа за облачен добив и наблюдавате връщанията си. Разбира се, има повече предимства, отколкото просто простота. Ето някои други основни привличания към сектора на облачния добив.

Няма електричество

Едно от най-големите оплаквания, отправени срещу биткойн, е неговите изисквания за консумация на енергия. Понастоящем мрежата на Биткойн използва повече електроенергия от много развити европейски държави. Въпреки факта, че значителна част от електроенергията за добив в облак се добива от възобновяеми източници, тя все още поставя голяма тежест върху сегашната мрежа. Следователно това електричество директно се превръща в режийни.

Облачният добив елиминира загрижеността, основана на електроенергията, от уравнението за добив. Това премахване означава, че хората, които живеят в райони с изключително високо електричество, като някои острови в Карибите, могат да добиват ефективно биткойни. Наистина облачният добив намалява въглеродния отпечатък.

Как работи облачният добив?

В центъра на стратегията за облачен добив са големите центрове за данни. Тези мега майнинг ферми бяха специално създадени, за да спестят енергия и да предоставят изчислителни мощности. В сценарий за облачен добив наемате хеширащата си мощност и в замяна получавате определено количество награди на блок. Тъй като нямате достъп до оборудването за добив, центърът за данни е единствено отговорен за поддръжката на оборудването.

Избор на монети

В днешно време съществуват платформи за облачно копаене на голямо разнообразие от монети. В допълнение към първо поколение SHA-256 добивани монети като BTC и ETH, сега има десетки алткойни, които могат да се добиват в облак. Още по-хладно е, че някои платформи предоставят протоколи, които автоматично ще превключват усилията ви за добив на базата на мрежовата трудност и общата рентабилност на начинанието.

История на облачното копаене

Първият пул за облачно копаене влезе в услуга през ноември 2010 г. под вече промененото име, Bitcoin Pooled Mining Server. Днес платформата носи името Изплъзване. Впечатляващо е, че Slush е добил над 1 милион биткойни от самото си създаване. През 2013 г. на пазара излезе друг голям претендент – F2Pool. Първоначално този басейн също е бил с различно име – Discus Fish. Днес F2Pool заема видна позиция на пазара като най-старият пул за копаене на биткойни в Китай и вторият по големина биткойн пул в света.

Пулове за облачно копаене на биткойни

Пулове за облачно копаене на биткойни

През 2014 г. най-големият производител на платформи в света навлезе на пазара по основен начин с пускането на Antpool. Antpool се превърна в един от най-големите пулове за добив в сектора за по-малко от година. Този ръст доведе до опасения относно централизацията. Тези опасения станаха по-силни, след като Bitmain придоби още един голям пул за копаене в облак BTC.com през 2015 г..

Рискове от облачно копаене

Както при всичко крипто, има някои предупреждения и рискове, които трябва да знаете, преди да инвестирате в операция за облачен майнинг. Преди всичко трябва да работите само с реномирани пулове за облачно копаене, за да избегнете измами.

Облачният добив често получава лош резултат, тъй като в сектора има безброй измамни басейни и дърпане на килими. Фактът, че всъщност никога не виждате или боравите с вашето минно оборудване, улеснява нечистите актьори да избягат с вашето финансиране.

В някои случаи тези фирми ще използват средствата, събрани от нови инвеститори, за да изплащат награди на ранни инвеститори. Тази стратегия е подобна на схема на Понци. Старите инвеститори смятат, че печелят печалбата, която са очаквали, така че инвестират още по-трудно. Това задвижване тласка нови инвестиции в платформата. След това изведнъж басейнът изчезва с вашата крипто.

Последни измами в облачния майнинг

Перфектен пример за измама в облачен майнинг се случи тази година. Само тази седмица съоснователят на предполагаема измама за добив беше екстрадиран от Панама, за да му бъдат повдигнати обвинения в Ню Йорк. Според съдебните документи Гутембург Дос Сантос обещал диви награди на своите членове на AirBit Club. Разбира се, за да получите най-добрите награди, трябва просто да закупите доживотния клуб за копаене за $ 1000.

Откриване на измами в облачен добив

За щастие е много по-лесно да се открият измами с облачен добив, отколкото в миналото. В ранните дни на крипто, имаше толкова много объркване на пазара. Също така беше много трудно да се намери надеждна информация онлайн, особено по отношение на новите технологии като облачни пулове за копаене. Днес обаче това не е така.

Винаги трябва да DYOR, преди да инвестирате в някаква нова технология. Облачният добив е изгоден, но само ако го направите правилно. Ако някой ви обещае награди, които изглеждат необичайни, това е така, защото се опитва да ви измами от трудно спечелените ви биткойни. В тези случаи не позволявайте на FOMO да ви управлява. Бъдете твърди и си тръгнете. Портфейлът ви ще ви благодари по-късно.

Cloud Mining е бъдещето

Въпреки риска от измамници, облачният пул за добив на облак е от съществено значение за общността. Винаги ще има търсене на мощност за хеширане на биткойн мрежа. В много случаи използването на тези мрежи е далеч по-рентабилно от закупуването или експлоатацията на вашата собствена платформа. Дори ако вашата платформа е част от пула за добив, пак можете да увеличите своите награди, като закупите повече хеш мощност. Поради тези причини облачният добив ще остане основен продукт на индустрията в обозримо бъдеще.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map