Биткойн срещу Биткойн Кеш

Разбирането на разликите между Bitcoin срещу Bitcoin Cash е решаваща стъпка за постигане на по-добро разбиране на пътуването, което криптовалутите са издържали досега. В днешно време сравненията на Bitcoin Cash и Bitcoin са рядкост. И двете монети са се превърнали в основни на крипто пазара.

Този сценарий обаче не винаги е бил такъв. Имаше време, не много отдавна, че тези две монети вдигнаха шум на цялата крипто общност. Ето историята зад един от най-противоречивите биткойн хард форкове до момента.

Биткойн

За да разберете разликите между Биткойн срещу Биткойн Кеш, трябва да започнете пътуването си през 2008 г. През тази година анонимният създател на Биткойн, Сатоши Накамото, представя света на Биткойн. Биткойн беше първата цифрова валута, която премахна заплахите за двойно харчене. Като такъв той се счита за първата наистина успешна цифрова валута.

Биткойнът е изграден от нулата, за да осигури еднакво поле за участници в мрежата и потребители. Част от тази стратегия включваше ограничаване на размера на блока на блокчейна на Биткойн до 1MB. Това ограничение на размера гарантира, че всеки компютър ще има техническите възможности за одобряване на транзакции в блокчейна на Биткойн.

Bitcoin срещу Bitcoin Cash - Доказателство за работа -ForecastNews

Bitcoin срещу Bitcoin Cash – Доказателство за работа -ForecastNews

Блоковете от 1MB на Bitcoin се одобряват на всеки десет минути от майнинг общността. Тези блокове могат да съдържат от 1000 до 1500 транзакции на блок. Въпреки че тази скорост беше отлична през ранните етапи на биткойн, едва ли е достатъчно, за да се подкрепи пълноценна глобална икономика на биткойн. За сравнение, мрежата на VISA може да обработва над 20 000 транзакции в секунда (tps).

Възникват проблеми с мащабируемостта – Bitcoin срещу Bitcoin Cash

Тъй като мрежата на биткойните продължи да се разширява, нараства и количеството данни, изцедени във всеки блок. Например през 2010 г. средният размер на блока е 100kb. До януари 2015 г. средният размер на данните на един блок беше 600K. Това увеличение на данните също добави към претоварване на мрежата, което доведе до увеличени такси и забавяне на транзакциите.

До 2017 г. опасенията за мащабируемост нараснаха до твърде много. Криптомаркетът бележи рекорден растеж и мрежата на Биткойн спираше да спира поради забавяне на транзакциите и нестабилност. Никой не би могъл да използва биткойн за първоначално заявената му цел като „равноправна електронна парична система“. Проблемът стана по-голяма загриженост, когато търговците спряха да приемат биткойн от страх да не поемат огромни загуби по време на забавяне на транзакциите. В един момент мрежовите такси често бяха по-високи от сумата на транзакцията.

Биткойн срещу Биткойн Кеш – Форми за разрив

По същество биткойнът се беше провалил при първия си стрес тест и мнозина в общността смятаха, че трябва да се направят промени в основния протокол на монетата, за да може някога да изпълни първоначалната визия на Накамото. Топ членове на биткойн общността интензивно обсъждаха как да разрешат проблема. От едната страна на спора сте имали дългогодишни биткойнъри Роджър Вер, които вярваха, че основният протокол на Биткойн може да бъде променен, без да се разрушава целта на монетата. Той и голяма група други биткойнъри предложиха увеличен размер на блока. По-големите блокове могат временно да разрешат проблема и да позволят отново да се използват биткойни за ежедневни транзакции.

Другата страна на дебата сподели разработчиците на ядрото на Биткойн срещу идеята да променят такава съществена част от дизайна на Биткойн. Тези разработчици вярваха, че има и други технологии като SegWit и Lightning Network, които могат да помогнат за облекчаване на задръстванията на Биткойн, без да променят първоначалния си дизайн. Тези разработчици също твърдят, че промяната може да доведе до безкрайни подобрения на размера на блока в бъдеще.

Bitcoin Cash се ражда

През август 2017 г. се състоя хард форкът на Bitcoin Cash. Новата монета имаше по-голям размер на блока. По-конкретно, разработчиците първо проектираха монетата да обработва 8 MB блокове, но по-късно актуализираха мрежата до размер от 32 MB. Тази стратегия значително увеличи процента на tps за Bitcoin Cash. През септември 2018 г. стрес тест на мрежата разкри, че мрежата е в състояние да обработва 25 000 транзакции на блок.

Технически прилики – Bitcoin срещу Bitcoin Cash

Като хард форк на Bitcoin, Bitcoin Cash споделя няколко технически характеристики с Bitcoin. И двете мрежи използват механизъм за консенсус Proof-of-Work (PoW), за да одобряват транзакции и да издават нови токени под формата на награди за добив. И двете мрежи използват аварийно регулиране на трудността (EDA). Тази система регулира трудността на мрежата на всеки 2016 блока или приблизително на всеки две седмици. Целта е да се осигури монетите с прогнозно парично предлагане.

Биткойн срещу биткойн кеш драма

Дебатът Биткойн срещу Биткойн Кеш продължи да вилнее след хард форка. Основните членове на Bitcoin обвиниха екипа на Bitcoin Cash, че се опитват да отвлекат потребителите на Bitcoin, като затрудняват различаването коя монета е оригиналната Bitcoin. Забележително е, че Ver особено е взел топлина, защото е собственик на Bitcoin.com.

Bitcoin срещу Bitcoin Cash срещу USD - CoinMarketCap

Bitcoin срещу Bitcoin Cash срещу USD – CoinMarketCap

Биткойн кеш вилица

Интересното е, че Bitcoin Cash претърпя хард форк през ноември 2018 г. Този път именно Bitcoin Cash беше монетата, разделена на Bitcoin Cash ABC (сега Bitcoin Cash) и Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision). За отбелязване е, че Bitcoin Cash SV увеличи ограничението за размер на своите блокове до 128MB.

Разлики в актуализациите – Bitcoin срещу Bitcoin Cash

След пускането на Bitcoin Cash, Bitcoin започна да поема собствени технически актуализации за решаване на проблеми с мащабируемостта. Една от първите актуализации, добавени към мрежата, беше актуализацията Segregated Witness (SegWit). Тази актуализация отделя определени данни от транзакцията, за да намали задръстванията.

Тази актуализация доведе пътя за следващото голямо надграждане, подложено на Bitcoin, Мълниеносна мрежа. Lightning Network е протокол от втори слой, който използва лични канали за плащане, за да позволи на потребителите да извършват неограничени транзакции за част от разходите за директно използване на мрежата на Биткойн. Мрежата на мълниите се смята от мнозина като най-добрия шанс за намаляване на проблемите с мащабируемостта в бъдеще.

Две различни пътувания надолу по Blockchain Ave

Днес Bitcoin и Bitcoin Cash обслужват две различни ниши в общността. Биткойнът, като оригиналната криптовалута, е по-ценен от всякога, отчасти защото запазва оригиналната си структура. Bitcoin Cash също е по-ценен сега, когато мрежата е успяла да осигури повече партньори и проекти. Без значение как предпочитате своя биткойн, и двете монети изглежда имат дълго светло бъдеще пред себе си.

Къде да купя Bitcoin (BTC) & Bitcoin Cash (BCH)

Това са две от най-популярните криптовалути в света. Размените по-долу позволяват закупуването на двата цифрови актива.

Биткойн срещу Биткойн Кеш Биткойн срещу Биткойн Кеш Биткойн срещу Биткойн Кеш
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Poloniex Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

Най-доброто за

Разширени търговци

Най-доброто за

Търговци в САЩ

Най-доброто за

Лесно използване

Такси за търговия

0,10%

Такси за търговия

0,16%

Такси за търговия

0,125%

Промоции

10% Кешбек

Код за отстъпка: EE59L0QP

Промоции

Нито един

Промоции

Нито един

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner