Инвестиране в геномика и CRISPR – всичко, което трябва да знаете

Има нова индустрия, която се разраства, която обещава да бъде толкова разрушителна, колкото AI и блокчейн, тази индустрия е геномика. С предимството на CRISPR, достъпното секвениране на човешкия геном и напредъкът в науката за данни, шепа компании се позиционират да се възползват от това ново появяване на здравеопазването. Ще проучим какво е геномика, какви компании се позиционират за това бъдеще и защо има значение.

Какво е геномика?

Геномика е изследването на гените на човека (генома), полето преглежда взаимодействията на тези гени помежду си и с околната среда на човека. Геномът е пълен набор от ДНК на организма, който програмира индивида с различни физически черти. На практика всяка отделна клетка в тялото съдържа пълно копие на приблизително 3 милиарда ДНК двойки основи или букви, които съставят човешкия геном. Със силата на наука за данни вече е възможно да се проучи как гените взаимодействат и в някои случаи да се редактират гени, за да се модифицира една ДНК буква или основа в ген.

Последователност на човешки геноми

Има множество експоненциални технологии, които се обединиха, за да позволят лесното и рентабилно секвениране на пълния човешки геном. Последователност на разходите за първия човешки геном 2,7 милиарда и отне 13 години. Поради закона на Мур и други експоненциални технологии разходите сега са намалени до $ 1000 и се очаква да бъдат допълнително намалени до $ 100.

Това означава, че навлизаме в ера, в която всеки може да секвенира целия си човешки геном, в търсене на грешки или предразположение към определени заболявания или здравословни проблеми.

Множество компании настояват за пазар, където първоначално потребителите ще изискват геномът им да бъде секвениран и в крайна сметка медицинските специалисти ще го изискват. Това е движещата сила зад много от геномните компании на пазара, втората движеща сила е трансформиращата сила на технологията CRISPR.

Какво е CRISPR?

За да се запознаете с CRISPR, първо трябва да разберете, че има множество случаи на употреба на терминологията. В биологията, CRISPR се отнася до ДНК последователности естествено се намира в геномите на бактерии и други микроорганизми. CRISPR са последователностите на ключов компонент на имунната система, които предпазват бактериите от вируси. Имунната система CRISPR се защитава от вирусна атака, като унищожава генома на нахлуващия вирус. Тук на сцената излиза технологията CRISPR.

За популярна употреба и за това как ще го обясним, „CRISPR“ е съкращение от „CRISPR-Cas9.”CRISPR в комбинация с протеин, наречен Cas9 (или„ CRISPR-асоцииран “) е ензим, който действа като двойка молекулярни ножици, способни да режат нишки на ДНК. Докато идеята за редактиране на гени съществува от 50-те години на миналия век, CRISPR даде рентабилно ниво на генно редактиране с точност, която никога досега не е била достъпна.

Компании, които участват в геномиката

В момента има десетки компании, които се възползват от геномиката, ще разгледаме пет от водещите компании, които се търгуват публично.

CRISPR Therapeutics AG (NASDAQ: CRSP)

Какво задава CRSPR терапия отдел е звездният екип от основатели, това включва д-р Еманюел Шарпентие, чиито основни изследвания разкриха ключовите механизми на технологията CRISPR-Cas9, поставяйки основите за използването на CRISPR-Cas9 като универсален и прецизен инструмент за редактиране на гени. Многобройни награди са признати за нейната работа, включително наградата за пробив в науката за живота.


CRISPR Therapeutics разработва ефективна и универсална платформа за редактиране на гени CRISPR / Cas9 в терапии за лечение на хемоглобинопатии, рак, диабет и други заболявания.

Първата терапия, която те напредват, е насочени към кръвни заболявания β-таласемия и сърповидно-клетъчна болест, това вече е влязло в клинични тестове, както и първата алогенна програма CAR-T, насочена към В-клетъчни злокачествени заболявания. Докато сърповидните клетки са болест със спорен малък пазар, след като технологията е зряла, те могат да се придвижат към насочване към други вектори на болести.

Invitae Corporation (NASDAQ: NVTA)

Invitae Corporation е подготвен да се възползва от бързо намаляващите разходи за секвениране на човешкия геном. Това е компания за генетична информация, която е специализирана в предоставянето на информация за генетична диагностика, преимплантация и скрининг на носители за наследствени нарушения, анализ на спонтанен аборт и наследствен рак. По принцип всички големи данни, които могат да бъдат предоставени от секвенирането на човешкия геном, предлага Invitae Corporation.

Наскоро Invitae Corporation си партнира с ArcherDX да донесе цялостна ракова генетика и прецизна онкология на пациентите по целия свят.

За всеки, който търси да се възползва от компания, която прави последователност на човешки геноми, той е пазарен лидер.

Pacific Biosciences of California, Inc (NASDAQ: PACB )

Pacific Biosciences of California, Inc.. е биотехнологична компания, основана през 2004 г., която разработва и произвежда системи за секвениране на гени и някои нови биологични наблюдения в реално време. Те са разработили една молекула, технология за секвениране в реално време (SMRT) което осигурява висока точност на консенсус с безпрецедентна дължина на четене. Това е нов начин за изследване на синтеза и регулирането на ДНК, РНК и протеини чрез използване на напредъка в биохимията, оптиката, нанофабрикацията и др..

Някои от настоящите приложения, по които работят, включват откриване на епигенетични промени по време на секвенирането, за да се отвори вратата за по-лесно изследване на модификацията на ДНК за свързване на генотипа с фенотипа. Това ще позволи да се разберат ефектите на епигенетиката върху широк спектър от биологични процеси, включително генна експресия, взаимодействия гостоприемник-патоген, реакция на околната среда, увреждане на ДНК и възстановяване на ДНК. Освен това ще разкрие ролята на епигенетиката в наследяването на признаците от едно поколение на следващото.

Twist Biosciences Corp (NASDAQ: TWST)

Twist Biosciences Corp. произвежда синтетична ДНК за клиенти в биотехнологичната индустрия. Те са проектирали a Платформа за синтез на ДНК за справяне с ограниченията на производителността, мащабируемостта и разходите, присъщи на наследените методи за синтез на ДНК. Това им позволява да постигнат прецизно производство на ДНК в мащаб.

Високопроизводителната силициева платформа позволява на Twist Biosciences да миниатюризира химията, необходима за синтеза на ДНК. Тази миниатюризация позволява на компанията да намали обема на реакцията с фактор 1 000 000, като същевременно увеличава производителността с фактор 1000, което позволява синтез на 9600 гена на един силициев чип в пълен мащаб.

Това е по същество лесен начин за други компании да поръчат ДНК при необходимост.

Illumina, Inc (NASDAQ: ILMN)

Illumina, Inc. разработва, произвежда и предлага на пазара интегрирани системи за анализ на генетичните вариации и биологичната функция. Компанията предлага линия от продукти и услуги, които обслужват пазарите за секвениране, генотипиране и генна експресия и протеомика.

В момента технологията се използва асистирайте с COVID-19,  те дават възможност на компании, работещи денонощно, да проследяват предаването, да извършват наблюдение, да разработват терапии и ваксини за всякакъв вид вирусна инфекция.

Някои от настоящите им предложения включват достъп до бързи, висококачествени услуги за секвениране от следващо поколение (NGS) като RNA и услуги за секвениране на целия геном.

Изберете борсов посредник

Първата стъпка в пътуването ви трябва да бъде избирането на борсов посредник. Брокер, който препоръчваме е Firstrade.

Инвестиране в геномика и CRISPR - всичко, което трябва да знаете Инвестиране в геномика и CRISPR - всичко, което трябва да знаете Инвестиране в геномика и CRISPR - всичко, което трябва да знаете
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

Такси

Нулева комисия

Такси

Нулева комисия

Такси

Нулева комисия

Минимален акаунт

Нито един

Минимален акаунт

100 долара

Минимален акаунт

Нито един

Промоции

Безплатни акции *

* Вижте уебсайта за подробности.

Промоции

Нито един

Промоция

Нито един

Обобщение

Въпреки че изброихме някои от основните компании, които се възползват от евтиното секвениране на човешкия геном и редактирането на гени, има много други компании, които са обещаващи. Здравната индустрия е узряла за смущения; инвеститорите, които стратегически стават акционери в някои от тези пазарни лидери, ще бъдат в най-добра позиция за появата на нова индустрия. Инвеститорите трябва да гарантират, че се запознават с геномиката, със специален акцент върху CRISPR.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map