Защо почти нулевите лихвени проценти имат значение за биткойните

Пандемията COVID-19 предизвика един от най-тежките световни икономически спадове от десетилетия.

Политиците по света предприеха широки мерки за ограничаване и ограничаване на икономическите щети от вирусното огнище. Тези мерки включват намаляване на лихвените проценти до свръхниски нива и прилагане на програми за покупка на активи на стойност трилиони долари.

Въпреки че се очаква подобни действия допълнително да надуят цените на активите по целия свят, какво означава това за крипто активи като Bitcoin (BTC)?

Федералните резерви остават свръхниски най-малко до 2022 г.

Водената от COVID икономическа несигурност накара Федералния резерв на САЩ отново да се качи на борда на предлагането на почти нулеви лихвени проценти. Две непланирани намаления на лихвените проценти през март намалиха общо 150 базисни пункта, което прави целевия диапазон на лихвата между 0% -0,25%.

Тези стъпки видяха Фед да се присъедини към своите колеги в Обединеното кралство, Европейския съюз и Япония като част от глобално координирани действия за смекчаване на негативното икономическо въздействие от коронавирусната ситуация.

Служителите на Федералния резерв също предоставиха прогнозата си за лихвените проценти по време на политическото си заседание през юни. Последната точка показва, че 15 участници във Федералния комитет за отворен пазар – комитетът на Фед, натоварен с надзора върху операциите на отворения пазар – не са очаквали централната банкова система на САЩ да повиши лихвите преди 2022 г. Междувременно само двама служители са очаквали това да увеличи интереса ставки през 2022г.

Точкова графика, илюстрираща, че се очаква да останат почти нулеви ставки до 2022 г. Източник: Bloomberg

Освен това председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви по време на политическата среща през юни изявление:

"Комитетът очаква да запази този целеви диапазон, докато не бъде уверен, че икономиката е издържала последните събития и е на път да постигне своите цели за максимална заетост и стабилност на цените. “

Ситуацията с безработица в САЩ може да затвърди случая с почти нулеви ставки през следващите две години. С майското равнище на безработица е 13,3%, което е малко по-ниско от рекордните 14,7% през април, традиционните пазари не очакваха скоро броят им да се върне до нивата преди COVID. Настоящият пазар на труда все още е много далеч от целта на Фед да има икономика "на път да постигне максималната си заетост," според декларацията за политиката от юни.

Балансът на Фед е балониран

Освен свръхниските лихвени проценти, възобновяването на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв е друга ключова част от цялостния пакет, предназначен за подкрепа на финансовите пазари – и не е трудно да се забележи отчаянието на централната банка на САЩ да използва баланса си лист като своя нов паричен инструмент за осигуряване на ликвидност:

  • На 15 март Федералният резерв съобщи че ще се ангажира да закупи най-малко 500 милиарда щатски долара в ценни книжа и поне 200 милиарда долара в обезпечени с ипотека.
  • На 23 март Фед направени програмата с отворен край, като заяви, че ще „закупи сумите, необходими за подпомагане на гладкото функциониране на пазара и ефективно предаване на паричната политика към по-широки финансови условия и икономика“.
  • На 15 юни централната банка неочаквано казах той ще започне да купува корпоративни облигации чрез механизма за корпоративен кредит на вторичния пазар – специалният инструмент на Фед за подкрепа на пазара на корпоративни облигации в отговор на COVID-19 – с цел повишаване на ликвидността на пазара и наличния кредит за големи работодатели.

С новия кръг от покупки на активи, балансът на Фед се увеличи от нивата преди COVID от 4,1 милиона долара до над 7,1 милиона долара в средата на юни.

Балансът на Фед продължава да се разширява. Източник: Bloomberg


Биткойнът може да се възползва от намесата на централната банка

Лихвените проценти вероятно ще останат на почти нулево ниво в близко бъдеще и се очаква цените на активите да бъдат повишени от програми за закупуване на активи не само от Федералния резерв на САЩ, но и от други големи централни банки. Това може потенциално да се възползва от крипто активи, като Bitcoin, по множество начини.

Снежни топки на активите

Когато новите пари продължават да се изпомпват в системата, това тласка инвеститорите да търсят активи с по-висока доходност вместо просто да държат пари в брой. Това се дължи на факта, че увеличаването на паричното предлагане обезценява валутата и намалява покупателната способност.

Акциите и златото в миналото са били едни от бенефициентите на тези облекчаващи разкази – и крипто активи като Биткойн могат да бъдат друг актив, който да се възползва от това.

Инфлация срещу дефлация

За разлика от фиатните валути, които централните банки могат да печатат по желание, предлагането на биткойн е ограничено. Това ограничение на предлагането дава на първата и най-важна криптовалута антиинфлационно свойство, което фиатните валути просто нямат. Това прави BTC по-сходни със стоки като златото.

Освен това мрежата на Биткойн е децентрализирана и предлага по-голяма защита на своите потребители.

Тези функции отчасти правят разказа за запасите от стойност на Биткойн по-силен – и действията след глобалните централни банки след COVID може само да засилят това предложение.

CBDC потвърждават, че Bitcoin е на прав път

Цифровите валути на централните банки, известни като CBDC, се превърнаха в основна модна дума сред не само наблюдателите на блокчейн и крипто, но и традиционния свят на финансите през последните месеци.

Китай върви с пълна сила, когато става въпрос за създаването на собствена CBDC – чието стартиране е според съобщенията на хоризонта. Междувременно други държави и централните банки играят догонващо.

Както нарастващата отвореност, така и промяната на отношението от страна на политиците сочат към по-благоприятен за блокчейн пейзаж – този, при който Биткойн блести като децентрализирана алтернатива на CBDC, които кооптират основната си технология.

Разказът за биткойните ще бъде оформен от икономиката след COVID

Във време, когато потенциална втора вълна от пандемията на COVID-19 заплашва каквото и да е икономическо възстановяване, централните банки по света – включително Федералният резерв на САЩ – се очаква да поддържат своите облекчаващи разкази и политики за продължителен период. Това може да бъде един от най-важните основни фактори, които формират разказа за по-широкия пазар на цифрови активи в средносрочна и дългосрочна перспектива.

Въпреки че финансовите пазари ще очакват САЩ да поддържат почти нулеви лихвени проценти през следващите две години, тези очаквания също винаги са обект на промяна. Поради това както наблюдателите на макроси, така и търговците на биткойни вероятно ще продължат да обръщат голямо внимание на най-новите разработки на COVID-19 и възстановяването на реалната икономика.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map