Защо договорите за деривати с марж на USDT стават толкова популярни?

USDT- срещу монети с маржово суап изображение

Докато цената на биткойн се е колебала значително през последните няколко месеца, ние наблюдаваме непрекъснато нарастване – водещо до рекорд за всички времена – в процента на търгуваните договори с маржин деривати с USDT. В същото време договорите с маржова маржа продължават да губят пазарен дял. Маржовата валута – USDT или монета, което означава друга криптовалута – се отнася до валутата, в която се уреждат договорите.

Тази тенденция на нарастване на броя на марджовите договори с USDT е очевидна при изследване на дела на постоянните договори на OKEx в обема на търговията по видове. В диаграмата на изкривяване по-долу BTC / USDT представлява суапове с марж на USDT, а BTC / USD представлява суапове с маржа на монети. Стойността на първата понякога надхвърля тази на втората всекидневно, докато средният обем на търговия между двете е много близък.

Обобщен дневен обем и открита лихва между BTC / USD (суапове) и BTC / USDT (суапове). Източник: изкривяване

По отношение на дълбочината на търговия, маржовите суапове по USDT вече са настигнали суаповете с маржови маржове – дори ги надхвърлят през последната седмица.

Процент на обем на търговия между суапове BTC / USD и суапове BTC / USDT от 2 юни до 17 юни Източник: OKEx

Договорите с марж на USDT стартираха едва през декември 2019 г., когато OKEx стана първата борса, която има два вида договори едновременно. Само за повече от половин година обемът на търговия с договори с марж на USDT нарасна бързо – което също отразява текущите пазарни условия.

Разпределение на офертите / офертите в размер на 5 милиона долара (%, средно на ден) между суаповете BTC / USD и суаповете BTC / USDT от 1 януари до 17 юни. За поверителност пропуснахме оста Y. Източник: OKEx

Договори с марж на монети срещу договори с марж на USDT

Договорът с маржова маржа е продукт с обратна търговия – което означава, че крипто се купува преди договора, за да се депозира като обезпечение – който се урежда въз основа на монетата или криптовалутата, избрана от търговеца. Това означава, че ако търгувате с BTC / USD, позицията ви в крайна сметка ще бъде уредена в BTC. Търговците също трябва да държат BTC като обезпечение, ако търгуват с BTC договор или ETH, ако търгуват с ETH договор.

Договорът с марж от USDT, от друга страна, е линеен деривативен продукт, котиран и уреден в USDT – марката за стабилни монети на Tether, която е фиксирана към стойността на щатския долар.

За обратни договори печалбата и загубата или P / L се изчислява в BTC, докато линейните договори използват USDT.

Обратно нелинейно срещу линейно изплащане. Източник: Сюжетно

В продължение на много години обратните фючърсни договори са най-популярните деривати за търговия с криптовалути. Досега тримесечните фючърси с маржови маржове бяха най-търгуваните и най-ликвидните продукти на OKEx.

Например при търговията с BTC тримесечните фючърси (BTC-USD-200925) съставляват около 33% от общия обем на търговията през последните 24 часа. В същото време постоянните суапове с марж на USDT (BTC-USDT-SWAP) съставляват около 19% и надвишават с 3% вечни суапове с марж на маржа (BTC-USD-SWAP).


OKEx 24 часа BTC фючърси & Разменя обеми (милиони долара) на 7 юли. Източник: изкривяване

Предимства на търговията с USDT

Тъй като цената на биткойните продължи да пада през втората половина на 2019 г., придружена от множество бързи помпи и сметища, пазарът очевидно стана по-неприятен към риска. Това също съвпадна със стабилните монети набира популярност и виждайки как случаите им на употреба се увеличават.

В не-бича среда или в периоди на висока нестабилност, договорените с USDT маржове могат да помогнат за смекчаване на споменатата нестабилност. Те също така позволяват на търговците лесно да изчисляват възвръщаемостта си във фиат вместо BTC.

Популярен анализатор и Децентрадер основател FilbFilb обяснено на OKEx Insights:

"Проблемът с това, че BTC е основният актив, въпреки че е иновативен суап продукт, означава, че има допълнителен слой за управление на риска, необходим за хеджиране на биткойн обезпечението. С нови иновативни продукти, използващи лостове, които се предлагат онлайн, установяващи се в USDT, част от тази трудност е елиминирана за тези, които искат да управляват предимно представянето в USD." 

Далеч се търгува с USDT най-големият stablecoin чрез пазарна капитализация се оказа добър избор за нестабилни периоди – като първата половина на 2020 г. – тъй като освобождава потребителите от непрекъснато мислене за хеджиране на тяхната крипто експозиция.

Освен това, ако търговците заемат къси позиции, договорите с марж на USDT могат да генерират по-добра печалба от договорите с маржове на монети при изчисляване на печалби и загуби във фиат. ОК илюстрирани преди това тази точка в следния пример:

На бичи пазар обаче контангото – ситуация, при която фючърсната цена на базовия актив е по-висока от спот цената – е много висока. Договорите с маржообразна маржа съответно ще генерират повече печалби, тъй като цената на обезпечението се увеличава.

В допълнение към линейната крива на доходност, маржовите договори с USDT са и по-лесни за търговия, тъй като те могат да отварят BTC, EOS, ETH и други договори директно с USDT. Това елиминира загубите, възникнали при конвертиране между монети.

Търговците могат също така да отварят поръчки по-бързо, тъй като договорите с марж на USDT елиминират необходимостта от закупуване на основните монети – което също намалява таксите за търговия.

За тези, които са нови в крипто търговията, договорите с марж на USDT също могат да се чувстват по-интуитивни. Например, когато търговец реализира 100 USDT печалба, той може директно да види, че тази печалба струва приблизително 100 $ – тъй като стойността на 1 USDT е много близо до 1 USD, през повечето време.

Като се има предвид относителната стабилност, популярност и гъвкавост на USDT, вероятно е използването на stablecoin при търговия с деривати само да продължи да се увеличава с напредването на годината.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти. Следвайте OKEx Insights на и .

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map