Защо Blockchain Games?

Оригинален автор: Саймън Сеоджун Ким

Пролог: Какво правим, когато роботи ни крадат работните места?

Бързо наближаваме ерата на икономически ефективни, високоефективни роботи. Традиционните автомобилни компании и приложенията за ИТ мобилност като Uber и Waymo почти са завършили разработването на самоуправляващи се автомобили и скоро ще заменят шофьорите на таксита и автобуси. Освен това Amazon Go и много други автоматизирани броячи ще заменят милиони търговци на дребно в цяла Америка; Базираната в Сан Франциско Cafe X пуска кафенета, експлоатирани от роботи баристи, докато Zume Pizza, със своите роботи за производство на пица, донесе 350 милиона долара от SoftBank Vision Fund.

Източник: „Те, робот“ (Седемнадесетият епизод от сезон 23, „Симпсън“)

Въпрос на време е традиционните работни места да бъдат заменени от автоматизирани машини и AI технология. Следователно човечеството ще бъде принудено да предложи задоволителни отговори на следните въпроси:

  • Къде трябва да работим и да правим какво?
  • Устойчива ли е настоящата икономическа система?
  • Как можем да допринесем за обществото и да докажем ценността си?

История на развитието чрез приключения, състезание, завладяване и търговия.

Мнозина са критични към днешния икономически модел „вземи всички-победители“, но историята многократно показва триумфа на няколко късметлии, монополизиращи се върху богатството и властта. В резултат на това тези, които не бяха включени или потиснати, обърнаха нови светове и върнаха нови идеи за оцеляване.

В този критичен момент, където няма нови територии за изследване на планетата Земя, Съединените щати и Съветският съюз обърнаха поглед нагоре. Съвсем наскоро Илон Мъск заяви, че Марс ще бъде дом на нова цивилизация, и обяви плановете си да построи град на Марс в близко бъдеще.

Макар и законни начинания, тези начинания са пропуснали един прост факт: много по-лесна и по-достъпна граница на бъдещето е виртуалният свят.

Докато легитимни начинания, тези начинания пренебрегват един прост факт: много по-лесна и по-достъпна граница на бъдещето е виртуалният свят.

Ready Player One (Стивън Спилбърг, 2018)

Ready Player One (2018) на Стивън Спилбърг прави кинематографичен свят, в който хората, които са загубили работа поради напредъка на технологиите, живеят във фантастичен свят с VR слушалки. Героите във филма прекарват по-голямата част от будните си часове в този свят на виртуални игри. Постиженията и печалбите във виртуалния свят директно се превръщат в „реален“ успех, така че хората да станат обект на задължения за изчистване на виртуалния дълг във виртуалния свят. След като се забавлявах с тази възможност, не мога да не се замисля: може ли нашата икономика да се разшири до състоянието на виртуалния свят като в Ready Player One? Ако е така, как можем да го извадим?

Печелене на пари чрез игри

Повечето родители не биха насърчавали децата си да играят видео игри. Съществува риск от пристрастяване, но също така и общо усещане, че това не е нито хоби, нито конструктивен път към добри перспективи за работа.

Времената са се променили. Оказва се, че можете да си изкарвате прехраната, ако сте достатъчно добър геймър. Всъщност можете дори да спечелите много пари. Пазарът на електронни спортове надмина MLB по брой зрители и се очаква растат извън мащаба на NFL, най-големият спортен пазар в Америка през следващите няколко години. Съобщава се, че Lee Sang-hyeok, по-известен като най-добрия играч в света на League of Legends Faker, е спечелил 4 милиона долара само през 2018 година. Това са по-високи приходи от всеки друг корейски спортист. Стриймърите на игри в YouTube и Twitch също носят големи пари. ‘Great Library’, известна игра YouTuber, дори пусна книга със заглавие „Как печеля 1,7 милиона долара годишно в Youtube“.

В същото време има много повече, които не са и няма да достигнат такъв връх, както беше споменато по-горе. В Lineage, онлайн игра от първо поколение, пусната през 1998 г., например, все още е популярна сред много геймъри повече от 20 години след старта си. Това е една от най-печелившите игри в света, а LineageM, мобилна версия на оригинала, направи първите десет най-печеливши мобилни игри в света в началото на 2018 г..

Основната тайна за успеха на Lineage е неговата икономичност, която позволява на геймърите да печелят пари чрез играта. Обикновено играчите на MMORPG ще участват в много конкурентни и съвместни дейности на общността. Тъй като по-високите нива и по-добрите артикули им носят повече уважение в общността, много потребители са силно мотивирани да плащат реални пари за атрактивни артикули. Следователно геймърите, които са готови да продадат тези артикули, могат да спечелят прилична печалба. В резултат на това концепцията за размяна на игрални артикули като бизнес е представена за първи път през 2001 г. и бързо се разраства поради гореспоменатото търсене от много геймъри.

Lineage (1998) и itemBay (2001)

Трите вида игри

Исторически погледнато, игрите могат да бъдат категоризирани в един от трите бизнес модела. Само имайте предвид, че по-новите бизнес модели не са непременно подобрения на по-старите.

Първият тип игра се предлага на хартиен носител. Първият софтуер за игри беше разпространен чрез дискети, игрови пакети, CD и DVD. Геймърите ще играят играта до края, след като са закупили хартиеното копие. В днешно време платформи като Steam и Origin предлагат такива видове игри чрез цифрово копие, което потребителите могат да изтеглят.

Вторият тип е безплатната игра. Можете да изтеглите играта безплатно или да играете онлайн, но в играта има възможности за плащане, като например закупуване на артикули. Според App Annie 71% от приложенията за игри са безплатни игри – тази категория се е превърнала в стандартния модел на печалба. Този метод се използва не само от игри, но и от много интернет услуги, с идеята, че „ако не плащате за него, вие ставате продукта“. Това означава, че всеки потребител прави игровото пространство по-богато и по-активно и допринася за взаимния стимул да се справят по-добре в играта чрез състезание и сътрудничество. Потребителите ще бъдат мотивирани да използват първокласни услуги или да купуват скъпи предмети, за да стигнат по-бързо до по-високи нива.

Третият тип позволява на потребителите да правят пари. Lineage и много други MMORPG игри принадлежат към тази категория. Вярвам, че този жанр няма да се ограничи само до игри, а ще продължи да създава изцяло нов виртуален свят. Освен това икономиката на този виртуален свят ще премине към нови върхове със система, несравнима с настоящата ни „реална“ икономика.

Можем ли да се доверим на запечатан виртуален свят, управляван от централизирана организация?

Потребителите често са възмутени, когато онлайн игрите прекратяват услугите си поради ниски приходи и липса на съдържание. Потребителите, които са вложили значителна сума пари в игрите, и тези, които искат да запазят данните си за спомен от своето време, често се чувстват така, сякаш един собствен свят е приключил.

За да се разшири икономическата ни структура към виртуалния свят, има няколко въпроса, които трябва да бъдат решени. На първо място, кой ще отговори за това, което се случва във виртуалния свят? Ами ако Танос (от Отмъстителите: Война безкрайност) щракне с пръсти и половината виртуален свят изчезне? Тогава би било критично да се създаде „система, основана на вярата“ за правилата, управляващи виртуалната реалност.

В нашата реалност Танос не може да унищожи половината от световното население.

Много ентусиазирани геймъри се притесняват от възможността създателите и разработчиците на игри да променят икономическата система на своите игри. За да приведем бърз пример, цената на изключително рядък предмет на меч в Lineage е спаднала от 100 000 на 30 000 долара един ден през 2017 г., създавайки хаос върху пазарната икономика на Lineage. Цената беше спаднала, защото имаше приток на внесени парични средства и валутата на играта драстично беше спаднала. Има по-зловещи случаи, в които разработчиците умишлено манипулират системата на играта, променяйки алгоритмите за елементи, базирани на шансове, или вероятностите за онлайн казина. Има постоянен парад от тези събития в света на игрите, който познаваме днес, така че колкото и сложно да се проектират, не бихме могли да приемем игрите като реалност.

От друга страна, какво ни кара да мислим, че светът, в който живеем, е действителна реалност? Как да повярваме, че живеем в реалния свят, за разлика от фантазията? По-голямата част от това вярване дължим на неизменни природни закони – ябълките падат на земята, слънцето изгрява от изток и времето ще продължи напред. Нашите мисли, култури и общности се основават на тези закони, изтъквайки огромна и сложна реалност.

Освен това ние вярваме, че притежаваме нашите активи, защото те съществуват навсякъде и навсякъде и можем да ги използваме като такива. Ако имах чифт сенки, които не бих могъл да използвам никъде извън моя град, стойността на тези нюанси ще спадне. Тази ограничена оперативна съвместимост е причината игралните елементи досега да се считат за истински активи.

Blockchain ни предлага както технология, така и философия за решаване на тези проблеми. Вместо код, записан на централен сървър за игри, нека си представим виртуален свят, управляван от непроводим, прозрачен блокчейн протокол. Само когато цифровите активи се издават и притежават чрез добросъвестни методи и гарантирано функциониране на различни платформи, ние ще живеем в интернет на реалността. За да разгледаме това по-нататък, може би това, което смятаме, че нашите реални активи са незаменими токени, издадени от платформата, която наричаме реалност.

Светът на игрите Blockchain е нашата стрида

Нашата икономика ще бъде направена по-справедлива и ефективна чрез символичната икономика на многобройни криптовалути в блокчейн екосистемата. Към настоящия момент повечето блокчейн проекти са ограничени до любопитните общности на ранните осиновители и се борят да достигнат до по-широката общественост. Вярвам, че това се дължи на липсата на възможности за експерименти. Токените, интегрирани в реалния свят, биха могли да окажат голямо въздействие, ако бъдат успешни, но често противоречат на факта, че реалният свят не се поддава на този вид промяна. Например, ако имаше плащания със символи за ежедневни стоки и услуги с фиксирани стойности, като кафе или билети за влак, най-малката промяна в цените на символите би довела до голямо объркване.

От друга страна, игрите ни дават магическо пространство, в което забавлението е достатъчно оправдание за доста нестабилни истории и несигурност. Склонни сме да кредитираме научно-фантастични филми, които ни дават поглед към бъдещето, но много преди това, фентъзи жанрът подклажда въображението ни. В нашето въображение имаше вещици на метли много преди Ж.К. Роулинг в костюма си на Iron Man.

Многото принципи на виртуалните светове, открити в игрите в продължение на десетилетия.

Многото изисквания на Интернет на реалността, като валутна система, пазар, гилдии и управление, вече са реализирани чрез игри от десетилетия. Ето защо бракът на блокчейн и игри ще ни донесе пространство за радикални и либерални експерименти. В близко бъдеще платформите, създаващи виртуални светове на блокчейна, вече няма да се наричат ​​игри. Предполагаме, че инвестирайки в блокчейн игри, ще започнем да търсим тези, които ще открият нови земи за цивилизация. Надяваме се, че и вие ще се присъедините към нас.

Препечатано от: https://medium.com/hashed-official/why-blockchain-games-28b2ae742544

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner