Залагаща икономика и PoS консенсус

Напоследък залагането се превърна в нова модна дума в крипто пространството. Въпреки че тази концепция отдавна съществува от въвеждането на консенсус за доказателство за залог (PoS), тя не влезе в центъра на вниманието на обществеността, докато залагането наскоро се превърна в един от най-високодоходните методи. В тази статия ще обсъдим концепцията за залагане, нейната корелация с PoS и точките, които трябва да се отбележат, когато търговците се включат в играта.

Какво е залагане

Залагането е нова тенденция в крипто индустрията. В механизма за консенсус PoS притежателите на актив участват в хеширане на блокове и управление на екологията чрез залагане, гласуване, делегиране, упълномощаване и блокиране, за да получат печалби под формата на блокови награди, награди за гласуване на управление и такси за търговия и др. Икономическите дейности около залагането се сключват като залагане на икономиката.

При залагане, възлите трябва да заключват жетони като „залог”, За да бъдат валидаторни възли. Системата ще избере създателите на блокове на всеки блок въз основа на определен алгоритъм и тези валидатори ще бъдат възнаградени с фиксирана награда за блок. Ако валидаторите извършат грешка, те ще бъдат наказани и няма да бъдат възнаградени с бонус за залагане или дори ще загубят залога си. Този наказателен механизъм се нарича „наклонена черта”В PoS.

Размер на залагащия пазар

Според Залагане на награди, към 1 август 2019 г. има 47 залагащи проекта с обща пазарна капитализация от 16,24 милиарда щатски долара, което представлява 5,9% от общата пазарна капитализация на всички цифрови активи, което е 274,26 милиарда щатски долара. Общата стойност, заключена в залагането, е 6,17 милиарда щатски долара, със средно съотношение на залагане от 38% и средна доходност на залагане от 12,92%.

От горните данни можем да видим, че пазарът на залагане процъфтява. Под стимулирането на икономически фактори този пазар ще продължи да расте, тъй като броят на проектите и залагащите активи се увеличава.

Според графика 1, общата стойност, заключена в залагането, се е запазила на около 1,8 милиарда щатски долара, преди да започне да спада през ноември 2018 г. През декември стойността е спаднала до 600 милиона. След това то скочи до около 1,2 млрд. Щатски долара в средата на януари 2019 г. и се движеше около този диапазон до средата на март, последвано от постепенно възходящо движение.

Графики 2 и 3 показват стойността, заключена в залагането по активи. Топ 5 на проектите са EOS, Algorand, Tezos, Cosmos и Dash.

Графика 1. Обща стойност, заключена в залагането Графика 2. Стойност, заключена в Залагане по актив Графика 3 – Текуща стойност, заключена в залагането по актив

Залагаща икономика

В икономиката на залагането има две важни роли – валидаторът и притежателят на токена.

При нормални обстоятелства има 6 основни стъпки в операциите на PoS блокчейн: оператор на възел > става валидатор (миньор) > изберете възел за генериране на блок > валидиране на транзакция > трансакция > потвърдете с валидатор. Съгласно механизма на PoS, майньорите трябва да отговарят както за генерирането на блокове, така и за проверка на възлите. Преди да стане възел за генериране на блокове, притежателят на токена трябва да стартира софтуер, за да се превърне в възел, който е входна точка на разпределената блокчейн мрежа. Възелът, който отговаря на системните изисквания, ще стане валидатор (известен още като миньор). Системата ще избере възел за генериране на блокове от валидатори за всеки блок с усъвършенстван алгоритъм. Залагането може да се разбира и като процес на превръщане във валидатор.


Освен генерирането на нови блокове, валидаторите са отговорни и за управлението по веригата. Генерирането на блокове може да гарантира, че блокчейнът остава активен. Докато управлението по веригата решава настройките на параметрите за цялата блокчейн система и тези параметри определят посоката на мрежата.

За да стане квалифициран валидатор, потребителят трябва да отговаря както на хардуерните изисквания, така и на сумата на залога на токена. В същото време те също трябва да гарантират, че ще бъдат онлайн 24/7, за да предотвратят наказание. За много притежатели на символи те нямат време, усилия и знания, за да бъдат валидатор. За тях също е много трудно да изпълнят изискването за държане на токени. Поради това много притежатели на символи поверяват трети страни да управляват възлите вместо тях, за да реализират печалба.

Видове оператори на възли

Притежателите на токени имат права на собственост и възлагане. Операторите на залагащи възли могат да бъдат разграничени на централизирани и децентрализирани оператори. Решава се дали те ще загубят контрол над жетоните по време на поверяването на залога.

Децентрализирани оператори

Децентрализираните оператори гарантират, че притежателите запазват собствеността. Операторите обаче имат контрол върху жетоните. Залагането на възел е само поверение. Всъщност токените все още се съхраняват на адресите на притежателите. Единствената промяна е трансферът на PoS добивна мощност. Операторът получава залагащата печалба и я разпределя обратно на притежателя.

Много от децентрализираните оператори предоставят децентрализирани портфейли. Притежателите са длъжни само да пазят собствените си частни ключове в безопасност. Децентрализираните портфейли също могат да бъдат категоризирани в портфейла на уебсайта и портфейла на софтуера. Портфейлът на уебсайта ще помогне за съхраняването на частния ключ в кеша на уеб браузъра за подписи, докато софтуерният портфейл съхранява частния ключ в потребителските устройства. Сравнявайки двете, софтуерните портфейли са по-сигурни, тъй като портфейлът на уебсайта също е уязвим за фишинг атаки.

Централизирани оператори

Централизираните оператори изискват от притежателите да прехвърлят както собствеността, така и контрола върху жетоните. Те няма да помогнат на притежателите да създадат личен адрес на портфейла си. Вместо това всички притежатели ще споделят един и същ адрес. Печалбата, получена от възела, ще бъде разпределена пропорционално на притежателите. Примери: борси, централизирани портфейли, майнинг пулове.

Какво трябва да знаете преди да заложите

Докато залагането на монети може да ви донесе ползи, има различни фактори, които могат да повлияят на доходността ви (награди за залагане). Ето ключовите фактори, които трябва да вземете под внимание, преди да започнете да залагате:

1. Инфлация

Повечето от PoS проектите предлагат символи като награда за залагане. Тъй като за тази цел се изсичат нови символи, това може да доведе до инфлация в цялостната икономическа система.

Подобно на централната банка, печатаща банкноти, правилното изсичане на жетони благоприятства подобряването и развитието на икономиката. Ако обаче стане прекомерно и се направи твърде бързо, това може да доведе до обезценяване на криптовалутата. Поставяйки този сценарий в екосистемата на PoS токен, по подобен начин наградите за залагане може да не са в състояние да покрият загубите от амортизация, причинени от прекомерно предлагане на токени.

И все пак, ако сеченето на жетони отпадне, то няма да успее да достигне очакванията на миньорите за награди и по този начин ще затрудни насърчаването на миньорите да участват в валидирането на блокове. В резултат на това потенциалният риск от атаки ще бъде много по-висок и може да доведе до забавяне на мрежата. Виждаме, че ранният етап на проектите на PoS, като Nxt, Blackcoin и SDW, всички се провалиха поради тази причина. Ето защо е най-добре да изберете проект с надежден икономически механизъм.

2. Период на заключване

Повечето PoS проекти определят период на блокиране за залагане, за да се избегнат злонамерени залагащи и измами. Когато залагащият иска да се откаже от залагането и да продаде токените, той трябва да изчака, докато изтече периодът на блокиране, преди да може да прехвърля и търгува токените.

Този механизъм за заключване помага да се предпази блокчейнът от получаване на злонамерени атаки. И все пак, това намалява общото обращение на символи и по този начин ликвидността на пазара.

Всеки проект има свой собствен период на заключване, например 15 дни за Tezos и 30 дни за Cosmos. Инвеститорите се съветват да проверят конкретните подробности в бялата книга на проекта.

3. Очакван годишен процент на добив

Потребителите трябва да оценят процентите на залагане и доходност на даден проект преди да залагат и да се опитат да изберат възлите с относително стабилен процент на доходност, в които да инвестират. Ефективността на възлите е друг важен показател, тъй като възлите с ниска ефективност не само влияят върху наградите на притежателите, но също причиняват загуби на заложените от потребителите токени.

4. Такса за обслужване

Операторите на възли ще получават блокови награди. След събиране на определен размер на такси за услуги, тези награди ще бъдат възстановени на пропорционално залагане на потребителите. Всеки оператор на възел начислява различна такса за услуга в зависимост от техния произход и свойствата на проекта. Търговците се съветват да вземат това предвид преди да залагат.

5. Видове заповед за залагане

Както споменахме по-рано, потребителите няма да загубят контрол над своите токени по време на залагане. Въпреки че има два основни подхода към механиката на залагането, а именно децентрализираният и централизираният подход, всеки има своите плюсове и минуси. Потребителите трябва внимателно да обмислят кои видове поръчки за залагане отговарят най-добре на личните им нужди.

Заключение

Стимулирани от икономически фактори, инвеститорите започнаха да нахлуват в играта за залагане, да предизвикат бърз растеж на пазара и развитие както на PoS токени, така и на механизъм за консенсус. Предвижда се залагането да бъде важен пазар, на който ще се наблюдава скок в стойността на залозите и проектите за залагане.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map