YAM Finance се опитва да се издигне от пепел чрез стартиране на V3

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализирания финансов свят.

Снимка на DeFi Market

Децентрализираният финансов пазар възстанови положителния си инерция тази седмица, тъй като общата заключена стойност се увеличи от 6,8 млрд. Долара на 8,8 млрд. Долара. Aave зае първото място с най-много заключена стойност в щатски долари и постигна пазарно господство от 15,3%.

По отношение на децентрализираното кредитиране общият обем на заемите достигна 1,67 млрд. Долара – 15% седмично увеличение.

Децентрализираните борси отчитат спад от 28% на средния седмичен обем на търговия, който е доминиран от Uniswap.

В сферата на земеделското производство, Swerve е най-големият ликвидност с 9,01 милиарда щатски долара.

Основни показатели в света на DeFi се възстановиха предимно тази седмица. Източници: DeFi Pulse и DeBank

Новини от седмицата на DeFi

Тази седмица в общността на DeFi бяха постигнати два важни етапа:

  1. YAM Finance рестартиран неговия протокол.
  2. Uniswap стартира своя токен за управление UNI.

В това издание на DeFi Digest на OKEx Insights ще се потопим по-дълбоко в рестартирането на YAM Finance.

Спестяване на YAM Finance

Описано като a "минимално жизнеспособен паричен експеримент," YAM Finance е децентрализирана стабилна валута, която търси иновации в ценовата стабилност и управление. 

Най – забележителната му характеристика е настройката на еластична доставка от своя знак, YAM. Това означава, че доставката на YAM може да се разширява и свива в отговор на пазарните условия. За да се постигне ценова стабилност, 10% от всяко разширяване на доставките на YAM се използва за закупуване на yCurve, деноминиран в щатски долар стейблкоин, и се съхранява в съкровищницата на YAM. Стойността на всеки YAM е насочена към $ 1. 

За управление YAM Finance приема управление по веригата, при което общността може да определи функционалността на протокола YAM и да управлява хазната на YAM.


YAM Finance стартира първоначално на 11 август и неговата пазарна капитализация скочи от нула до 57 милиона долара за два дни. Съоснователят на YAM Брок Елмор обаче откри критична грешка в протокола на 13 август, което доведе до масивна разпродажба на YAM токени и спад на стойността му с 90%.

Цената на токените YAM рязко падна след откриването на критична грешка. Източник: CoinGecko

Според an официално съобщение, бъгът беше открит в договора за пребазиране на YAM и изпрати голямо количество излишен YAM в резерва на протокола. Грешката също направи невъзможен кворума в управлението на YAM, което означава, че не може да се предприемат управленски действия и средствата в касата на YAM бяха заключени. 

В опит да спаси YAM Finance, екипът предложи двуфазен процес за рестартиране на протокола:

  1. Първата фаза беше да мигрира от YAMv1 към YAMv2.
  2. Втората фаза беше да се извърши пълен одит на системата YAM и да се преразпредели като YAM V3.

Предложението беше прието от общността на YAM Finance и протоколът беше успешно мигрирали от v1 до v2 на 22 август, което позволява управление извън общността за общността. Във втората версия беше стартиран форум за управление, за да могат членовете на общността да подават предложения. Също така притежателите на жетони могат да гласуват за предложения, използвайки своите подписи. Освен това е създаден нов токен YAMv2 ERC-20, който позволява на притежателите на токени да конвертират своите v2 токени в протокола YAM V3. 

След стартирането на YAM Finance v2, екипът си сътрудничи с Peckshield Inc., за да извърши пълен одит на протокола. Пълният одит беше успешно завършен на 10 септември и в протокола не бяха открити критични грешки. 15-те грешки, открити по време на одита, са отстранени от екипа. В резултат на това протоколът е преразпределен и третата версия стартира на 18 септември, както е планирано. 

YAMv3 добивът на ликвидност може допълнително да стимулира Uniswap

Както е посочено в съобщение, пулът от доставчици на ликвидност YAM / yUSD Uniswap е единственият стимулиран фонд за награди на YAM Finance V3. Потребителите могат да доставят своите крипто към пула и да печелят YAM токени като награда. yUSD ще бъде резервният актив, а касата на YAM ще закупи yUSD в Uniswap LP pool.

LP пулът YAM / yUSD Uniswap ще държи доходните награди от YAM / yUSD, възлизащи общо на 925 000 YAM токени. 92 500 YAMs, 10% от общия брой, ще бъдат разпределени всяка седмица. Предлагането на награди ще намалява с 10% всяка следваща седмица. С текущата цена на YAMv2 токен от $ 25, стойността на YAMv2, разпределена през първата седмица, възлиза на $ 2,31 милиона.

Потребителите могат да спечелят YAM, като залагат една от осемте криптовалути, като COMP, LINK и MKR. Подобна гъвкавост предизвика интереса на общността на DeFi и 500 милиона долара бяха заключени в първия YAM протокол в рамките на първия ден от пускането му. Когато протоколът се срина от грешката на интелигентния договор, се срина и цената на токените DeFi, които се поддържат от YAM. Например Ampleforth спадна от 0,90 на 0,71 долара.

Следвайки обявен график на YAM Finance V3 на 15 септември, цената на YAMv2 отново скочи от $ 24 на $ 33. 

Цена на YAMv2. Източник: Uniswap.info

За YAMv3 земеделската награда на YAM ще бъде концентрирана в YAM / yUSD Uniswap LP pool. Възможно е потребителите да трупат средствата си към пула Uniswap LP, за да спечелят YAM, което би осигурило нов тласък за Uniswap, след пускането на маркера за управление на Uniswap UNI.

Задвижвана от общността стабилна валута

YAM V3 продължава да бъде експеримент за управлявани от общността стабилни монети. Общността на YAM Finance допринесе за управлението на протокола, като гласуваше първоначалните параметри на YAM V3. Тези решения включваше актуализации на резервни активи, разпределение на земеделски награди за притежателите на символи, настройка на програми за награди за грешки и други.

В сравнение с Ampleforth, стабилният конкурент на YAM с еластично предлагане на криптовалути, YAM Finance има по-висока степен на децентрализация, тъй като процесът на управление се диктува от общността.

Награди и YAM разпределение на токени

Стартирането на YAM Finance V3 очерта разпределението на наградите за токени на притежателите и делегаторите на символи.

За притежателите на токени YAMv2 те могат да мигрират своите токени към YAM V3 в съотношение 1: 1 по всяко време. След като техните токени бъдат мигрирани, 50% от символите са им достъпни веднага, докато останалите 50% ще бъдат предоставени на протокола YAM за 30 дни.

За притежателите на токени YAM, които са пропуснали първоначалната миграция от v1 към v2, екипът на YAM ще създаде мултисиг, който да им помогне при мигрирането на токените към YAM V3. Тази помощ няма да се приложи за тези, които купуват токени YAMv1 след изтичане на прозореца за мигриране.

Делегаторите са тези, които гласуват за улесняване на миграцията от YAMv1 към YAMv2. За да наградят делегиращите, те ще получат награда 1: 1 YAMv3, ако имат над 27 гласа. Делегатите с равни или по-малко от 27 гласа ще получат фиксирана награда от 27 символа. Наградите ще получават непрекъснато за повече от 90 дни.

Запазени YAM

От началото на "Запазете YAM" инициатива за скорошното стартиране на YAMv3, очевидно е, че YAM Finance е широко подкрепена от общността на DeFi. Активната общност на YAM Finance ще бъде ключът към дългосрочната стойност на YAM токена.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map