VIX е новият приятел на Биткойн

Този индикатор за волатилност може да ви помогне да се ориентирате на пазара на цифрови активи

Ключови продукти за вкъщи

  • Данните показват, че корелацията между BTC цени и VIX е близо една година.
  • Глобалната несигурност избута VIX по-високо, би могло да създаде допълнителни възможности за криптовалути.
  • Инвеститорите трябва да препратят данните за корелация, преди да вземат търговско решение.

Общ преглед

Август досега беше нестабилен месец както за финансовите, така и за криптовалутните пазари. Спад в връзка добиви и обърнатите криви на доходност бяха широко обсъждани през последните дни и притесненията относно възможна рецесия в САЩ доведоха до някои големи промени в глобалния мащаб акции и FXи стоки цени. Разбира се, BTC и крипто не бяха изключение.

Освен високи корелации между BTC и Злато, водещата криптовалута също е показала взаимоотношения с CBOE VIX, и тази вратовръзка е все по-близо.

На гърба на американско-китайската търговска война, Сага за Брекзит, и нарастващо геополитическо напрежение по целия свят е валидно да се приеме, че нестабилността има по-голямо пристрастие в краткосрочен / средносрочен план. Как бихме могли да използваме тези корелации, за да направим по-добро BTC инвестиционно решение?

Какво е VIX?

Индексът на нестабилност или VIX се създава от Обмен на опции за борда в Чикаго (CBOE), това е пазарен индекс в реално време, който проследява 30-дневната предполагаема волатилност на кошница от S&P 500 Опции за индекс. Известен е още като „Уолстрийт“Измервател на страха” или “Индекс на страха”.

  • По-висока VIX предполага, че търговците очакват С&Р 500 да станат по-непостоянни и стресиращи.
  • Долна VIX показва, че търговците на опции очакват С&Р 500 да бъде по-малко летлив и по-стабилен.

The VIX нарасна прохода 24 в началото на август на фона на високото напрежение в търговския спор между САЩ и Китай и притесненията за рецесията, VIX след това се върна на около 18 по-късно, заедно с търговския оптимизъм и глобалните стимули.

Фигура 1: Индекс CBOE VIX

Корелация между биткойн и VIX и други

Преди това сме изследвали корелацията между BTC и злато, отличителната характеристика на водещата криптовалута я прави сигурен актив и хеджиране срещу несигурността на пазара и ние вярваме, че специфичният характер на BTC беше поне отчасти зад скорошния митинг на BTC.

Освен това злато, също така забелязахме, че VIX е все по-корелиран с BTC. Фигура 2 показва историческите данни за 90-дневната подвижна корелация между BTC и VIX, и коефициентът на корелация се доближава до +0,2. Въпреки че броят в този момент не е оптимален, възможно е пробивът да се развие в нова тенденция на положителна корелация, предвид силно несигурната среда. Нивото на корелация между двете е близо до най-високото ниво от януари 2017 г. Коефициентът на корелация достигна +0,3 в края на декември 2015 г., това беше времето, когато С&P носове до 1880 нива, и BTC нарасна от 300 на близо 500.


Фигура 2: BTC-VIX корекция на връщащото се търкаляне (90 дни)

Въпреки връзките между BTC и VIX е все по-близо, BTCКорелацията със златото остава висока. Фигура 3 сравнява корелациите между BTC/VIX, BTC/злато, и BTC/DXY (индекс на щатския долар). Сините и червените линии бяха предимно в положителната област през 2019 г., докато DXY е показал предимно отрицателна или липсва корелация с BTC.

Фигура 3: BTC-VIX (червено) / BTC-злато (синьо) / BTC-DXY (сиво) Корелация на връщащото се търкаляне (90 дни)

Източник: coinmetrics.io

Макар да е твърде рано да се убедят всички инвеститори, склонни към риск, че BTC е безопасна инвестиция, съвсем наскоро ветеран инвеститор Марк Мобиус вярва нарастването на криптовалутата ще засили търсенето на твърди активи като златото. Мобиус, който някога е наричал биткойн „истинска измама“, но той промени позицията си по-рано и вярва, че биткойн и криптовалути ще бъдат „жив и здрав” в бъдеще.

Фигура 4: VIX, BTC, Gold и DXY 1-годишна диаграма

Източник: www.tradingview.com

Традиционно, DXY и злато имат обратна връзка и това е същият случай като VIX и стоки, които също имат отрицателна корелация. Все пак BTC и крипто като широк клас активи, той е сравнително нов за пазарите, неговите дългосрочни корелации с традиционните активи тепърва ще се определят. Въпреки това, в света на ниска инфлация и застоял растеж, за традиционните мениджъри на пари става все по-трудно да търсят по-висока възвръщаемост на инвестициите и много от тях се обърнаха към криптовалутата. Справедливо е да се каже, че крипто и традиционните активи вероятно ще се приближат, а не по-далеч, всъщност инвестиционните банки поставят крипто под своите радари.

В края на януари 2018 г. Масао Мураки, глобален финансов стратег в Deutsche Bank, подчерта нарастващата корелация на криптовалутите и VIX. В бележка до своите клиенти Мураки каза: „Корелацията се отнася до среда с ниска волатилност, която насърчава инвеститорите да преминат към по-рискови активи като криптовалутите, за да постигнат достойни възвръщаемости на своите инвестиции.“

Разглеждане на вашите данни

Може да забележите, че BTCVIX Корелацията, показана на фигура 2, се променя непрекъснато, досега е била под -0,2 до + 0,3, което може да означава, че инвеститорите не винаги трябва да виждат нещата само в една перспектива или да разчитат на същата корелация, за да вземат търговски решения. Например, много от времето, че BTC и VIX са били в обратна корелация през 2018 г. и начинът, по който те се отнасят помежду си, се променя редовно. Така че, идеалната стратегия би била използването на обобщени данни, като комбинации от други корелации и данни за обмен / потоци на активи, за постигане на положителни резултати.

Заключение

В света, където лихвените проценти са изключително ниски и несигурността на устойчивия глобален растеж е висока, разумно е да се очаква волатилността на пазара да се повиши. Прегледахме корелацията между VIX и BTCи сравни връзката с други активи и индекси, VIX може да е друг BTC справка, която би могла да помогне на инвеститорите и търговците, когато става въпрос за откриване на тенденция на криптовалутата, но възникващата BTCVIX връзката не е призив за бързане и купуване BTC, по-скоро това е един от признаците, които показват, че търговията с криптовалута и инвестициите стават все по-масови.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map