VIX е новият приятел на Биткойн

Този индикатор за волатилност може да ви помогне да се ориентирате на пазара на цифрови активи

Ключови продукти за вкъщи

  • Данните показват, че корелацията между BTC цени и VIX е близо една година.
  • Глобалната несигурност избута VIX по-високо, би могло да създаде допълнителни възможности за криптовалути.
  • Инвеститорите трябва да препратят данните за корелация, преди да вземат търговско решение.

Общ преглед

Август досега беше нестабилен месец както за финансовите, така и за криптовалутните пазари. Спад в връзка добиви и обърнатите криви на доходност бяха широко обсъждани през последните дни и притесненията относно възможна рецесия в САЩ доведоха до някои големи промени в глобалния мащаб акции и FXи стоки цени. Разбира се, BTC и крипто не бяха изключение.

Освен високи корелации между BTC и Злато, водещата криптовалута също е показала взаимоотношения с CBOE VIX, и тази вратовръзка е все по-близо.

На гърба на американско-китайската търговска война, Сага за Брекзит, и нарастващо геополитическо напрежение по света е валидно да се приеме, че нестабилността има по-голямо пристрастие в краткосрочен / средносрочен план. Как бихме могли да използваме тези корелации, за да направим по-добро BTC инвестиционно решение?

Какво е VIX?

Индексът на нестабилност или VIX се създава от Обмен на опции за борда в Чикаго (CBOE), това е пазарен индекс в реално време, който проследява 30-дневната предполагаема волатилност на кошница от S&P 500 Опции за индекс. Известен е още като „Уолстрийт“Измервател на страха” или “Индекс на страха”.

  • По-висока VIX предполага, че търговците очакват С&Р 500 да станат по-непостоянни и стресиращи.
  • Долна VIX показва, че търговците на опции очакват С&Р 500 да бъде по-малко летлив и по-стабилен.

The VIX нарасна прохода 24 в началото на август на фона на високото напрежение в търговския спор между САЩ и Китай и притесненията за рецесията, VIX след това се върна на около 18 по-късно, заедно с търговския оптимизъм и глобалните стимули.

Фигура 1: Индекс CBOE VIX

Корелация между биткойн и VIX и други

Преди това сме изследвали корелацията между BTC и злато, отличителната характеристика на водещата криптовалута я прави сигурен актив и хеджиране срещу несигурността на пазара и ние вярваме, че специфичният характер на BTC беше поне отчасти зад скорошния митинг на BTC.

Освен това злато, също така забелязахме, че VIX е все по-корелиран с BTC. Фигура 2 показва историческите данни за 90-дневната подвижна корелация между BTC и VIX, и коефициентът на корелация се доближава до +0,2. Въпреки че броят в този момент не е оптимален, възможно е пробивът да се развие в нова тенденция на положителна корелация, предвид силно несигурната среда. Нивото на корелация между двете е близо до най-високото ниво от януари 2017 г. Коефициентът на корелация достигна +0,3 в края на декември 2015 г., това беше времето, когато С&P носове до 1880 нива, и BTC нарасна от 300 на близо 500.

Фигура 2: BTC-VIX корекция на връщащото се търкаляне (90 дни)

Въпреки връзките между BTC и VIX е все по-близо, BTCКорелацията със златото остава висока. Фигура 3 сравнява корелациите между BTC/VIX, BTC/злато, и BTC/DXY (индекс на щатския долар). Сините и червените линии бяха предимно в положителната област през 2019 г., докато DXY е показал предимно отрицателна или липсва корелация с BTC.

Фигура 3: BTC-VIX (червено) / BTC-злато (синьо) / BTC-DXY (сиво) Корелация на връщащото се търкаляне (90 дни)

Източник: coinmetrics.io

Макар да е твърде рано да се убедят всички инвеститори, склонни към риск, че BTC е безопасна инвестиция, съвсем наскоро ветеран инвеститор Марк Мобиус вярва нарастването на криптовалутата ще засили търсенето на твърди активи като златото. Мобиус, който някога е наричал биткойн „истинска измама“, но той промени позицията си по-рано и вярва, че биткойн и криптовалути ще бъдат „жив и здрав” в бъдеще.

Фигура 4: VIX, BTC, Gold и DXY 1-годишна диаграма

Източник: www.tradingview.com

Традиционно, DXY и злато имат обратна връзка и това е същият случай като VIX и стоки, които също имат отрицателна корелация. Все пак BTC и крипто като широк клас активи, той е сравнително нов за пазарите, неговите дългосрочни корелации с традиционните активи тепърва ще се определят. Въпреки това, в света на ниска инфлация и застоял растеж, за традиционните мениджъри на пари става все по-трудно да търсят по-висока възвръщаемост на инвестициите и много от тях се обърнаха към криптовалутата. Справедливо е да се каже, че крипто и традиционните активи вероятно ще се приближат, а не по-далеч, всъщност инвестиционните банки поставят крипто под своите радари.

В края на януари 2018 г. Масао Мураки, глобален финансов стратег в Deutsche Bank, подчерта нарастващата корелация на криптовалутите и VIX. В бележка до своите клиенти Мураки каза: „Корелацията се отнася до среда с ниска волатилност, която насърчава инвеститорите да преминат към по-рискови активи като криптовалутите, за да постигнат достойни възвръщаемости на своите инвестиции.“

Разглеждане на вашите данни

Може да забележите, че BTCVIX корелацията, показана на фигура 2, непрекъснато се променя, досега тя е спаднала под -0,2 до +0,3, което може да означава, че инвеститорите не винаги трябва да виждат нещата само в една перспектива или да разчитат на същата корелация, за да вземат търговски решения. Например, много от времето, че BTC и VIX са били в обратна корелация през 2018 г. и начинът, по който те се отнасят помежду си, се променя редовно. Така че, идеалната стратегия би била използването на обобщени данни, като комбинации от други корелации и данни за обмен / потоци на активи, за постигане на положителни резултати.

Заключение

В света, където лихвените проценти са изключително ниски и несигурността на устойчивия глобален растеж е висока, разумно е да се очаква волатилността на пазара да се повиши. Прегледахме корелацията между VIX и BTCи сравни връзката с други активи и индекси, VIX може да е друг BTC справка, която би могла да помогне на инвеститорите и търговците, когато става въпрос за откриване на тенденция на криптовалутата, но възникващата BTCVIX връзката не е призив за бързане и купуване BTC, по-скоро това е един от признаците, които показват, че търговията с криптовалута и инвестициите стават все по-масови.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner