US SEC разглежда предложенията на DeFi, което води до прекратяване на дейността на DMM

Паричният пазар на DeFi, подкрепен от Тим ​​Дрейпър, спря да работи след разследването на Американската комисия за сигурност.

Изображение на DeFi Digest

Децентрализираният финансов пазар спадна в тандем с крипто пазара през тази седмица, а общата стойност, заключена в протоколите DeFi, спадна с 15% на седмична база. Въпреки спада в TVL обаче общият обем на заемите на протоколите DeFi – водени от Compound – нарасна с 31%, за да достигне 9,46 млрд. Долара.

По същия начин средният седмичен обем на търговия на децентрализирани борси също се е увеличил с 13%, за да достигне 2,59 млрд. Долара по време на писането. Uniswap продължава да води DEX с 36% пазарен дял, докато Curve замени Aave като най-големия ликвиден пул тази седмица, като общата му стойност достигна 2,23 млрд. Долара.

Категория Основни статистически данни Количество Седмична% промяна
Като цяло Обща стойност заключена (щ.д.) 34,01 милиарда долара -15%
Доминиране на пазара (%) Създател (16%)
Кредитиране Общо заеми об. 9,46 млрд. Долара 31%
Доминиране на пазара (%) Съединение (42%)
DEX Ср. Седмично търговия об. 2,59 млрд. Долара 13%
Доминиране на пазара (%) Размяна (36%)
Добив земеделие Най-голям пул на ликвидност Крива (2,23 млрд. Долара)

Тази седмица общата заключена стойност спадна, докато общият обем на заемите и седмични обеми на търговия с DEX нарасна с 31% и 13%. Източник: DeFi Pulse и DeBank

Подкрепеният от Тим ​​Дрейпър протокол DeFi спря да работи

DeFi Money Market – DeFi протокол, подкрепен от милиардера Тим Дрейпър – наскоро съобщи че ще прекрати дейността си след регулаторни запитвания от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Създадена от Фондацията за паричен пазар DeFi, DMM е протокол за токенизация на активи, позволяващ на потребителите да печелят интерес към своите крипто активи. Протоколът стартира своя публична продажба на символи през юни 2020 г. и събра по-малко от $ 6.5 милиона ETH за по-малко от 48 часа.

Според официалния Twitter съобщение, DMM получи призовка за разследване от Американската SEC на 15 декември 2020 г. Американският регулатор на ценни книжа поиска информация относно функционирането и механизма за управление на маркера на активите (mTokens) и съответно маркера за управление (маркери DMG). Служителите на SEC изразиха опасения, че публичните продажби на токени на mTokens и DMG не са в съответствие с федералния закон за ценните книжа. 

Лихвеният процент на mTokens спадна до нула след новината и екипът на DMM заяви, че непогасените mTokens и натрупаните лихви са на разположение за обратно изкупуване. За DMG токените екипът разработва план за обратно изкупуване на токени, за да върне всички налични активи на притежателите си.

SEC продължава да предприема мерки срещу нерегистрирани предложения за символи

Американската SEC ускори репресиите срещу нерегистрирани предложения за ценни книжа от криптопроекти. Най-забележимото потискане е продължаващото съдебно дело между SEC и Ripple, в което регулаторът обвини създателя на XRP за нерегистрирани ценни книжа, предлагащи 1,3 млрд. Долара. По-рано през октомври SEC достигна Уреждане на 5 милиона долара с Kik Interactive Inc. относно нерегистрираната му цифрова информация "Роднина" продажба на жетони.

Действията на SEC срещу Ripple, Kik и DeFi Money Market се основаваха на една и съща обосновка – тези протоколи проведоха набиране на средства на публичния пазар. Както отбеляза Кристина Литман, началникът на кибер звеното на Отдела за изпълнение на SEC, подобни дейности по набиране на средства не могат да бъдат освободени от изискванията за регистрация на федералните закони за ценни книжа.

Докато DeFi Money Market прави правилно спиране по време на разследването на SEC, остава неясно дали SEC ще заведе дело срещу протокола DeFi. SEC използва трите критерия, посочени в Тест на Хоуи за да се определи дали определени оферти се считат за ценни книжа:


  1. Инвестицията на пари
  2. Общо предприятие
  3. Разумно очакване на печалби, получени от усилията на другите

Сондата на SEC върху DMM може да бъде прецедент за токените DeFi

Проучването на SEC в протокола DeFi Money Market може да служи като прецедент за други токени DeFi, които са събрали средства на публичния пазар. Например, DeFi протокол от първи слой Radix повдигнати 12,7 милиона долара в публичната си продажба на символи през октомври миналата година. От друга страна, в момента е автоматизиран протокол за ликвидност MoonDeFi дирижиране вторият си кръг от публична продажба на символи. Въпреки че тези символи твърдяха, че набраните средства се използват за поддържане на тяхната екосистема DeFi, те може да не успеят да избегнат изискванията за регистрация съгласно федералния закон за ценните книжа.

Набирането на средства придоби популярност сред протоколите DeFi за разширяване на техните операции. Например, Nexus Mutual наскоро повдигнати 2,7 милиона долара при продажбата на токена NXM. В сравнение с Radix и MoonDeFi се смята, че Nexus Mutual е по-малко вероятно да бъде разследван от SEC, тъй като продажбата на символи се ръководи от частни инвеститори като Collider Ventures.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map