Трансграничният блокчейн на Ant Group бе представен преди празника на Златната седмица

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг

Темите за спазването и сигурността са начело на заглавията в сферата на китайската криптовалута и блокчейн тази седмица, след като китайското министерство на обществената сигурност заяви, че цифровите валути са се превърнали в канал за пране на пари за незаконни хазартни оператори, което води до годишен изходящ RMB, изчисляващ се в трилиони. Междувременно китайската национална база данни за уязвимост предостави допълнителни насоки за сигурността на блокчейн, публикувайки първия класиращ се стандарт за блокчейн уязвимости.

Ето всичко, което може да сте пропуснали по отношение на тези истории (и не само) в изданието на OKEx Insights „China Market Watch тази седмица.

Нелегалните хазартни оператори преместиха трилиони юани, използвайки цифрови валути

Ляо Джинронг, генерален директор на отдела за международно сътрудничество към китайското министерство на обществената сигурност, казах че незаконните хазартни оператори са отговорни за годишен отлив от над трилион RMB.

Ляо подчерта, че някои комарджии са използвали цифрови валути за нелегален трансфер на средства. Той смята, че виновникът за изтичането е липсата на надзор върху подозрителни транзакции от трети страни институции, доставчици на платежни услуги, търговци и платформи за електронна търговия.

Ключови продукти за внос

 • Според Ляо е по-трудно да се проследят транзакциите в дигитални валути, отколкото тези във фиатни валути поради сътрудничеството между разплащателни фирми и престъпни организации – което поддържа общия разказ, че криптовалутите се използват от престъпниците.
 • Китайското правителство се опита да потисне прехвърлянето на средства от незаконни хазартни оператори, като увеличи разходите за откриване на платежни сметки в нефинансови институции, повиши ефективността при идентифициране на необичайни транзакции и изисква използването на истински имена за притежателите на сметки.

Първи стандарт за класиране на уязвимост на блокчейн, публикуван от Китайската национална база данни за уязвимост

Китайската национална база данни за уязвимост освободен неговият блокчейн стандарт за класиране на уязвимост на 27. септември. Той използва сериозността на грешките и трудността при разрешаване като двата основни критерия при оценка на уязвимостите на блокчейн, класирайки ги като високорискови, среднорискови или нискорискови.

Според CNVD има четири категории в стандарта за класиране на уязвимостта на блокчейн:

 1. Публични блокчейни
 2. Консорциум блокчейн
 3. Интелигентни договори
 4. Екосистеми

Ключови продукти за внос

 • Както заяви CNVD, необходимостта от установяване на стандарт за класиране на уязвимостите на блокчейн произтича от липсата на стандартизация в програмите за награди за грешки, предлагани от различни екипи за проектни блокове.
 • CNVD също заяви, че има 412 уязвимости в блокчейн, открити в Китай, от които 100 от тях са класифицирани в категорията с висок риск.

Ant Group представи Trusple за трансгранична търговия

Ant Group, филиал на китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group, разкрита неговата трансгранична блокчейн платформа "Тръмп" за подпомагане на малки и средни предприятия.

Изграден с концепцията за "доверието е просто" имайки предвид, Trusple има за цел да смекчи проблемите с доверието, които водят до забавяне на изпращането и плащанията. Интелигентният договор Trusple се използва за изпълнение на търговски нареждания и обработка на сетълменти за плащания автоматично за банките на купувача и продавача.

Ключови продукти за внос

 • За да оптимизира трансграничните процеси в Trusple, Ant Group си партнира с известни световни банки – като BNP Paribas, Citibank, Deutsche Bank и Standard Chartered.
 • Освен инициативи за блокчейн, Ant Group наскоро стартира нейната виртуална банка, Ant Bank, в Хонг Конг. Ant Bank е шестият заемодател без клон в Хонконг и ще си партнира с AlipayHK, за да предложи услуги за кредитиране на своите 2 милиона потребители.

Китайската производствена дейност остава стабилна преди празника на златната седмица

Тази седмица фондовият пазар в Китай и Хонг Конг леко спадна. Към момента на пресата, Shanghai SE Composite и CSI 300 в момента се търгуват на 3218 и 4587 – със седмична загуба съответно от 1,88% и 1,4%. В Хонг Конг индексът Hang Seng спадна с 2,24% тази седмица и в момента възлиза на 23 503.


 Китайският и хонконгският фондови пазари спаднаха леко. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Китайското национално статистическо бюро съобщи че производственият индекс на мениджърите на закупуване през септември е достигнал 51,5 – 0,5 с ръст от август. Според НБС стабилният PMI през септември е резултат от възстановяването както от търсенето, така и от търсенето. 

Ключови продукти за внос

 • Предстоящият празник на златната седмица вероятно ще стимулира потребителското търсене в началото на октомври.
 • НБС добави, че нарастващото производство и новите поръчки на храни и напитки са основните двигатели на PMI през септември.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map