SushiSwap пусна амбициозна пътна карта, за да ограничи доминирането на DEX на Uniswap

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Снимка на пазара на DeFi: DEX увеличава обема си

Въпреки скорошната корекция в цената на BTC, децентрализираният финансов пазар нарасна с 3% тази седмица, а общата му заключена стойност достигна 22,54 млрд. Долара. Освен това средният седмичен обем на търговия на децентрализирани борси нарасна с 8% и възлезе на 2,01 милиарда долара. Uniswap продължи лидерството си в този сегмент с пазарен дял от 38%.

Общият обем на заемите в сферата на кредитиране на DeFi нарасна с 8%, тъй като Compound запази своето пазарно господство в този сектор с 49% дял. Curve запази лидерството си като най-големия пул на ликвидност – доведе до 38% седмично увеличение с обща стойност на заключена сума в размер на 1,13 милиарда долара.

Общият обем на заемите в DeFi надхвърли $ 4 милиарда за първи път тази седмица. Източник: DeFi Pulse и DeBank

Програмата за разширяване на ликвидността на SushiSwap

SushiSwap, основният конкурент на водещата децентрализирана борса Uniswap, разкри силните си амбиции за тази година с пускането на последната си пътна карта. Планът обхваща различните визии на SushiSwap – а именно, разширяване на ликвидността, оперативна съвместимост и мащабируемост, управление на общността и други.

Мирин

The Предложение на Мирин е основен компонент на предложеното обновяване на SushiSwap, който има за цел да увеличи ликвидността на протокола с 10x – 20x. Това може да бъде постигнато чрез програмата за разширяване на ликвидния пул на SushiSwap, наречена франчайзинг пулове.

Концепцията за франчайз пулове е опит за интегриране на централизирани и децентрализирани борси. Франчайзинг басейните се състоят от MainPool и SubPool. Във франчайзинг пулове централизираните борси могат да предложат на своите потребители опцията да станат доставчици на ликвидност SushiSwap. Когато към двойна платформа се добави нова двойка ликвидност, се създава SubPool и се добавя към общия пул на ликвидност на SushiSwap, MainPool.

Двоен добив

Двойната доходност е друга ключова характеристика на програмата за разширяване на доставчика на ликвидност на SushiSwap.

Като франчайзирани партньори на пула на SushiSwap, SubPool, регистриран на централизирани борси, може да предложи връщане на SUSHI и техния собствен управляващ токен. Токените за управление на CEX могат да бъдат избрани измежду съществуващи крипто активи или новоотсечени токени.

Например, представете си, че OKEx стартира ликвидност на SUSHI / OKB като SubPool в програмата на SushiSwap. Потребителите в пула могат да удвоят възвръщаемостта си, като печелят доходности както от SUSHI, така и от OKB. [Това е само пример и не трябва да се тълкува като дефиниран план.]


Печеливша печалба за SushiSwap и централизирани борси?

Програмата за разширяване на доставчика на ликвидност на SushiSwap може да бъде привлекателен продукт за централизирани борси, които искат да изпреварят конкуренцията.

Въвеждането на добив на ликвидност и автоматизирани маркет мейкъри доведоха до бързото нарастване на обема на търговията на децентрализираните борси. За да се справят с ожесточената конкуренция от DEX, CEX започнаха да си партнират с протоколите DeFi, за да разнообразят своите крипто предложения.

Франчайзинговите пулове на SushiSwap служат като шлюзове за CEX, за да предложат токени с голям интерес за своите потребители. Като партньор на франчайзинг пул, CEX може да начислява такси за транзакции на потребителите между 0,05% и 10% като допълнителен източник на приходи. За CEX приходите от такси за транзакции служат като хеджиране срещу загубата на ликвидност от момента, в който потребителите изтеглят средствата си от SubPool. Освен това двойните доходности, предоставени в SubPool, предлагат атрактивна опция за залагане на дългосрочни HODLers на борсата.

От друга страна, SushiSwap може да използва репутацията и дълбоката ликвидност на централизираните борси със своята програма за разширяване на LP. С пускането на SubPools в различни крипто борси, се очаква общата ликвидност на SushiSwap да се увеличи с няколко пъти.

Например, да приемем, че MainPool на SushiSwap има ликвидност от 1 милиард долара. Ако SushiSwap си партнира с CEX A и CEX B, за да стартира SubPools с ликвидност от $ 10 милиарда всеки, общата ликвидност на SushiSwap ще нарасне значително до $ 21 милиарда.

Докато CEX могат да предложат по-високи лихвени токени за своите потребители, двойките за търговия на SushiSwap ще бъдат по-достъпни за по-ликвидните пазари. Програмата за разширяване на LP изглежда взаимно полезна както за SushiSwap, така и за CEX.

Кръстосани трансфери на активи чрез Rune и Moonbeam

SushiSwap също така планира допълнително да подобри своята оперативна съвместимост и мащабируемост. Кръстосан автоматизиран маркет мейкър подобрява оперативната съвместимост на SushiSwap, като позволява безпроблемни трансфери на активи в множество блокчейн. Децентрализираната борса работи за постигането на тази цел, като се свързва с THORChain’s Rune и Polkadot’s Moonbeam.

В случая на Rune, a Рунски мост се използва, за да позволи на потребителите да прехвърлят своите активи директно върху THORChain и Ethereum. За да се улесни кръстосаното прехвърляне на активи, е създадена ERC-20 версия на токена Rune, която представлява активи от THORChain.

SushiSwap също обмисля подобряване на своята мащабируемост чрез приемане на решения за мащабиране на втория слой. Понастоящем протоколът предпочита сборове с нулево знание, за да комуникира по-добре с децентрализираните приложения в екосистемата yearn.finance..

Съперничеството с Uniswap ще продължи и през 2021 година

Дебатите около Uniswap и SushiSwap продължават да се затоплят – особено след като годишният основател на финансирането Андре Кроне публикува блог пост за рисковете на конкурентите да раздават кодовете му. Ашли Шап, водещ ръст на Uniswap, отблъснат заявявайки сливането на SushiSwap на yearn.finance противоречи на жалбата на Cronje. Тогава изобретателят на Uniswap, Хейдън Адамс твърдеше че коментарите не представляват гледната точка на целия екип на Uniswap.

Докато Uniswap все още изпреварва SushiSwap по отношение на общата заключена стойност, най-новата пътна карта на SushiSwap показва признаци на силни основи в DeFi иновациите, управлението на общността и мащабируемостта на протокола. 

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map