Стойност, цена и цена: Как Blockchain променя бизнес стойността

Оригинален автор: Haebin Lee

Изображение от Нина Палей / Цена срещу стойност

Когато пазарът се срине пред очите ви, е трудно да си представите какво следва. Докато самата технология на блокчейн процъфтява с правителствата, публичните служби и някои частни компании, публичният блокчейн бизнес отчаяно търси знак за надежда, оставащ на пазара. Това обаче може да е и идеалният момент да поговорим за реалната стойност, която технологията на блокчейн и този пазар може да предложи. Може ли блокчейн технологията да доведе до промяна в стойността за бизнеса и потребителите? Ако да, каква стойност за кого? Може ли да предложи конкурентен бизнес модел в сравнение с действащия бизнес? Нека поговорим за новия тип стойност, която блокчейн бизнесът – по-конкретно, появата на публичен блокчейн бизнес – може да донесе от три гледни точки на стойност, цена и цена.

Цена: Кой взима сметката?

Нека си припомним най-основната рамка за стойност, цена и цена. Цената и разходите определят печалбата на фирмата, докато цената и стойността дават излишък на потребителя.

[Фигура 1] Рамка на стойността, цената и разходите

От гледна точка на доставчика на услуги, намаляването на разходите или (и) повишаването на цената би увеличило печалбата му. Мнозина казват, че блокчейн технологията намалява разходите за управление на бизнес, но този аргумент може да е спорен. Що се отнася до разходите за експлоатация на централизиран сървър за данни или мрежа, технологията blockchain наистина спестява такива разходи. Неочакваните разходи обаче могат да възникнат при осигуряването на стабилно качество на услугата с няколко възли, участващи в блокчейн мрежата – както всички знаем, блокчейнът не е технология, която се отличава с превъзходна ефективност като централизирана мрежа. Както се вижда в множество проекти, „разходите за неефективност“ може да са дори по-високи от разходите, спестени чрез използване на блокчейн технология, докато бизнесът расте. Виталик Бутерин, основателят на Ethereum, каза, „средните изчислителни разходи на EC2 на Amazon (която разполага с еластична изчислителна облачна услуга) са $ 0,04 на час, докато цената за извършване на същата задача в Ethereum е около $ 13,40 за 200 милисекунди, което е 1,4 милиона пъти по-скъпо от това на Amazon. ” [1] Това показва настоящата разлика в ефективността, която блокчейн индустрията може да се наложи да навакса. Тъй като бизнесът расте, ограничената мащабируемост и неефективността на блокчейна дори се влошават, докато централизираният мрежов сървър се радва на икономията от мащаба и поема по-малко разходи на потребител. По този начин не можем просто да твърдим, че общите разходи за управление на блокчейн бизнес ще бъдат много по-ниски от преди. Това, което е наистина поразително за блокчейн бизнеса е, че потребителите, а не фирмите, обикновено са тези, които взимат сметката за такива разходи.

В традиционния бизнес модел, това е начина, по който работи – компания изгражда и поддържа централизиран мрежов сървър, способен да обработва много заявки от потребители. Разходите за експлоатация на такава мрежа се поемат от фирма, а печалбата от обслужване на потребители идва на следващо място. В блокчейн мрежата обаче фирмите не са отговорни за обработката на потребителски заявки, но „доброволно участващите възли“ са. И потребителите се таксуват за разходите за награждаването им. Например, когато хората използват DApp, базиран на мрежата Ethereum, те трябва да платят възнаграждението за възли, за да обработят техните заявки или в токен, издаден от DApp или ETH – което означава, че фирмата вече не е единствената, която плаща сметката, за да получи мрежата работи.

Цена: От невиждано до видяно

Цената включва разходите плюс печалбата на фирмата. Нека помислим колко сме платили, за да използваме ИТ услуги, които използваме всеки ден. Изненадващо е, че самата идея за „плащане за използване на услуга“ е доста непозната в настоящия ИТ бизнес. След като се свържете с интернет, не е нужно да плащате нито стотинка всеки път, когато изпращате имейл до Google или проверявате снимките на приятелите си във Facebook. С изключение на плановете за премиум членство за пропускане на рекламата или за разширяване на облачното хранилище, повечето ИТ фирми не таксуват потребителите за използването на техните услуги. Това не означава, че тези услуги са напълно безплатни – в замяна потребителите трябва да предадат контрола върху данните си на доставчици на услуги и рекламодатели, които са основният източник на приходи за бизнеса. Не е изненадващо, че някои ИТ гиганти са критикувани за злоупотреба с потребителски данни, когато това е просто „невидим ценен етикет“, поставен на техните услуги. Добре дошли в света на „регистрирайте се безплатно и използвайте нашата услуга“, в който живеем.

В базирани на блокчейн услуги обаче цената става по-видима. И предоставянето на потребителски данни за използване на услуга сега е строго отделено от плащането за използването му. Потребителят, а не доставчикът на услуги, е този, който може единствено да управлява и да изисква собствеността на потребителски данни в рамките на блокчейн мрежа. Някои блокови вериги дори дават възможност на своите потребители да ‘продават’ данните си, за да печелят токени или да плащат за използване на услуги. Все още остава въпросът дали базирани на блокчейн услуги, които поставят видим ценови етикет, могат да станат шокиращи или разумни за масовите потребители, свикнали с това, което изглежда безплатно. Няколко случая на употреба скоро ще могат да отговорят на този въпрос.

Стойност: Философия над практичността?

Сред рамката „стойност“ е най-сложната част за обсъждане в блокчейн бизнеса. Стойността за фирмите често се определя като тяхната печалба, а за потребителите е по-сложна. С прости думи, стойността е свързана с „това, което кара потребителите да искат да закупят продукт / услуга.“ Често срещаме рекламни фрази на блокчейн услуги като „поемете по-голям контрол над поверителността си“ или „по-прозрачна и децентрализирана транзакция“, докато традиционните реклами, използвани за подчертаване колко бързо, евтино или удобно е да се използват конкретни услуги. И така, ето няколко въпроса, които могат да последват. Биха ли искали потребителите да използват блокчейн услуги, като същевременно компрометират ефективността и бързите клиентски услуги? Дали стойностите, предложени от блокчейн бизнеса, като неприкосновеност на личния живот и съпротива срещу централизираната власт, биха били достатъчно мощни, за да привлекат масовия потребителски пул?

Казват, че доброто не може да съществува без злото. В блокчейн индустрията подобни понятия са кристално ясни от самото начало – децентрализацията е добра, докато централизацията не. Много бизнес модели на блокчейн често получават обратна връзка като „Не е достатъчно децентрализирана“ или „Не смятате ли, че вашата услуга е твърде централизирана, за да бъде наречена като блокчейн услуга?“, Докато в няколко коментара се казва „Това не е достатъчно практично. „Както видяхме при многобройни провали в социалния бизнес, подчертаването на добрата кауза лесно пренебрегва дали тя действително може да спечели избора на потребителя пред други възможности. Научихме много уроци, които ни казват, че само философията не може да отведе тази индустрия далеч. Всички обичат добрата компания, но само когато тя може да предостави на хората основателна причина да бъдат нейни потребители. Някои казват, че символичната икономика и философия, които се крият отдолу, могат магически да привлекат потребителите в търсене на финансовата награда. Липсват му обаче реални доказателства или случаи на употреба. Трябва да се изправим пред факта, че повечето символични икономики са обслужвали инвеститори, а не потребители. Също така сме били свидетели на това, че философията на децентрализацията се подправя с много малко видими ръце. Лесно е да загубите вярата си във философията, но в практичността не е така. Само когато блокчейн бизнесът не компрометира практичността на своята услуга, философията може да бъде доставена на потребителите като последен щрих.

Преминаване отвъд конкурентите

Мнозина се чудят дали новият блокчейн бизнес може да победи гигантските си конкуренти. Фигура 2 обобщава идеалния сценарий за стойността, цената и ценовата рамка на блокчейн бизнеса спрямо неговия конкурент – цената и цената стават по-ниски с повече излишък на потребителя, което в крайна сметка дава повече стойност, създадена общо от конкурентите. Въпреки че никой не може да разбере дали този идеален сценарий ще се превърне в реалност, може да е противоречиво, че рентабилността на фирмата от блокчейн бизнеса е изобразена по-ниска от конкурентите. Но засега нека се придържаме към неговия девиз – „по-малко наеми за посредници“, защото самите фирми са посредници между възлите на мрежата и крайните потребители. И разбира се, тази цифра е само за кратко сравнение и конкретните части от разходите, цената и стойността в рамката могат да варират в зависимост от компанията до компанията.

[Фигура 2] Идеалната рамка за стойност, цена и цена за блокчейн бизнеса спрямо неговите конкуренти

Към момента изглежда трудна игра за победа – и трите перспективи за стойност, цена и цена разказват мрачна прогноза за конкуренцията със съществуващите фирми. Разходите за неефективност са твърде високи, потребителите са свикнали с „безплатни“ услуги и дали философията на блокчейна може да се хареса на масовите потребители е под въпрос. Нека да разгледаме светлата страна на тази несигурност – с „Дилемата на новатора“, теория, предложена от Клейтън Кристенсен в книгата му, озаглавена „Дилемата на новатора: Когато новите технологии причиняват провал на големите фирми.“ Тази теория илюстрира как новите технологии могат да нарушат действащ пазар и дори карат някои от гигантите да спрат да работят. Книгата описва чертите на „разрушителните технологии“, които променят фундаменталното ценностно предложение на пазара и предизвикват драстична и внезапна промяна на парадигмата, към която най-силните и най-големите играчи често не успяват да се адаптират. Ако определим блокчейн технологията като разрушителна, тя може да прерасне в съвсем различна парадигма, дори без да се конкурира с настоящите ИТ гиганти. Нищо чудно, че тази теория твърди, че разрушителната технология първоначално предлага по-лоша производителност с по-малко възможности от съществуващите решения. Въпреки че стойността, цената и цената на разходите може да не показват светло бъдеще на блокчейн бизнеса, може да има потенциал на блокчейн бизнеса, който все още не можем да видим в парадигмата, в която живеем. Ние също трябва да се съсредоточим върху това как той вече пропука малката част от начина, по който хората мислят. Много повече хора започнаха да забелязват „неподходящия“ размер на наемите на посредници или проблемите, свързани с централизирания бизнес и икономиката. Дори когато блокчейн технологията не успее да реши тези проблеми и изчезне във въздуха, това, което е останало, ще продължи и ще ускори появата на следващото прекъсване, което всъщност работи. Е, нека запазим надеждите си високи.

Самата технология на блокчейн не идва заедно с „правилния“ бизнес модел или ценностната рамка. Тази технология просто осигурява среда, към която новите бизнес модели трябва да се адаптират. Никой никога не може да предскаже колко време ще отнеме, докато хип-блокът се превърне в действителен успех в бизнеса. А блокчейн технологията може да не ни обещава най-доходоносния бизнес в човешката история. Един сигурен факт е, че обаче ни показа възможността за ново нормално, като наруши света на централизирания бизнес, където увеличаването на печалбите на фирмата преди се смяташе за добродетел. Това е надеждата, към която тази индустрия винаги трябва да се придържа през тежкото време.

Препечатано от: https://medium.com/block-crafters/value-price-and-cost-how-blockchain-changes-business-value-b17c2aecb06f

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me