Съосновател на WaykiChain за DeFi, традиционни финанси и убиец DApp: AMA Recap

Обобщено изображение на AMA

В четвъртък, 11 юни, OKEx беше домакин на събитие „Попитай ме“ (AMA) със съоснователя и главен изпълнителен директор на WaykiChain (WGRT), Гордън Гао. WGRT е най-новият проект, добавен към платформата за продажба на маркери на OKEx, Jumpstart. Продажбата на WGRT ще се проведе на 17 юни и ще пусне на пазара 14-ия проект за набиране на финансиране на платформата на OKEx.

По време на вчерашната AMA, Гоа постави въпроси за ролята на децентрализираното финансиране (DeFi) спрямо традиционните финанси, децентрализираните приложения (DApps) и блокчейн в текущия икономически климат.

DeFi и DApps: Twitter Q&A

DeFi срещу традиционните финанси

OKEx: Да започваме! Първият въпрос: DeFi е една от най-горещите теми в блокчейн пространството в момента. Можете ли да споделите мнението си за DeFi? Смятате ли, че DeFi ще наруши съществуващата финансова система? Какъв е подходът на WGRT към сектора DeFi? (Въпрос от @ erol1763 в Twitter)

Гордън Гао: Мисля, че има четири основни разлики между DeFi и традиционните финанси:

1) DeFi може да промени ролята на хората във финансовата система. В традиционните финанси, като обикновен потребител, вашата роля и процес на участие са много ограничени. Това ограничение обаче се определя от всички аспекти, като кредитния проблем, прага на броя на фондовете, както и лиценза и прага на политическата власт и т.н. Подобни ограничения често правят обикновените потребители уязвими групи във финансовата система. И според правилата на висшата класа, богатството винаги ще тече към върха.

Можем само да видим, че светът продължава да издава пари и парите в нашите ръце се обезценяват, докато нищо не можем да направим. Но DeFi е различен. Нека да дам пример. С монетата за управление WGRT на WaykiChain DeFi, притежателят има както силата на параметрите на управление, така и предимствата на лихвите и наказателните такси на цялата система. Това е роля, която не можете да играете в традиционните финанси.

2) DeFi може да намали финансовите разходи. От началото на индустриалната ера глобалната финансова структура остава непроменена, разчитайки до голяма степен на различни междинни институции. Централни банки, инвестиционни банки, търговски банки, ценни книжа и др. Може да се каже, че всяка финансова дейност трябва да има повече от една посредническа печалба от нея.

Например, освен загубата на ценовия спред, транзакцията включва и комисионни за посредничество, такси за борсови транзакции, гербови такси на регулаторните органи и др. Разликата в цената, получена от тези т.нар. "посредници" ги прави най-богатата класа в света. DeFi обаче приема отворен протокол и предоставя евтини финансови услуги за всички на ниска цена, което значително намалява цената на транзакциите.

3) DeFi може да подобри ефективността на финансите. Blockchain позволява на финансовите транзакции да постигнат сетълмент на транзакции едновременно с потвърждаването на транзакцията. Той надхвърли традиционната система за сетълмент и ликвидация на финансови институции. Що се отнася до трансграничните транзакции, по отношение на банковия превод, трансграничният трансфер понякога може да отнеме няколко дни, но в блокчейн система или система DeFi действителната собственост на активите се променя, когато транзакцията се случи.

4) Има още един момент, който искам да спомена – DeFi може да извлече нещо, което традиционните финанси нямат. Например постоянният производител на продуктови пазари е иновативен продукт в областта на DeFi. Вярваме, че DeFi действа не само като подобрение на оригиналните традиционни финанси, но и [има] още нововъведения, които трябва да бъдат открити. Техническият директор на нашия екип написа такова изречение във въвеждането на кода на WaykiChain: „единственото ограничение на блокчейна е нашето въображение.“

Що се отнася до WGRT, това е монета за управление на кредитния протокол на Waykichain. Притежателят на WGRT е като акционер на централната банка. Те ще се възползват от лихвите и неустойките, генерирани от протокола за кредитиране.


WaykiChain в пространството DeFi

OKEx: Благодарим ви за обяснението относно разликата между DeFi и традиционната финансова система. Следващ въпрос: много обществени вериги се стремят към DeFi. Например, TRON също стартира своя проект JUST тази година. Как мислите, какви са предимствата и възможностите на WaykiChain в това пространство?

Гао: Ние сме професионалисти и се фокусираме върху тази писта. Независимо дали става въпрос за икономически модел или архитектура на техническа система, системата DeFi на WaykiChain е професионална и може да издържи на контрол. Направихме много иновации, които не са на пазара, и тези иновации могат да намерят своите рационалности в традиционната финансова система.

В миналото сме изследвали някои [други] области, като например залагания и екосистеми за игри, но от миналата година сме [all] в DeFi. Активите за обезпечение на WaykiChain са надхвърлили 36 милиона WICC, което представлява 17% от общата сума. Това съотношение е най-високото сред всички публични вериги. Btw, за ETH, съотношението е около 1%.

Глобална икономическа променливост и DeFi

OKEx: Поздравления за постижението! Въпрос трети: Откриването на 2020 г. е много хаотично с пандемията на коронавируса – всички видове активи претърпяха значителни сътресения, цените на петрола спаднаха, цените на златото претърпяха волатилност, а американските акции претърпяха няколко бордови ограничения и т.н. Какво мислите за влиянието на тези необичайни събития в DeFi?

Гао: Мисля, че това е най-доброто нещо, което може да се случи на DeFi. Тъй като всички тези неща помагат да се изложат основните проблеми, като [икономически балон], безразборно влияние, кредитна криза, които могат да доведат хората до недоверие към финансовата система. И DeFi е революцията срещу традиционната финансова система, тя е пълен подрив.

Пол Тудор Джоунс смята, че правителството е емитирало валути, така че той трябва да прехвърли активите си в биткойн. Кризата означава възможност. Традиционната финансова система има отдавна съществуващи проблеми. Повечето от активите са направени от капиталисти, някои по разумен начин, докато останалите са просто грабеж.

Но повечето хора не го осъзнаваха. Хенри Форд каза, че американците не са знаели как банкирането наистина работи, защото ако го направят, „ще има революция преди утре сутринта“. [това беше перифраза на Форд – OKEx]. Сега всички видове събития с черен лебед могат да накарат хората да осъзнаят рисковете и преди да дойде окончателният риск, те ще изберат по-прозрачен и справедлив начин за участие във финансирането.

Целта на WaykiChain с DeFi

ОК Добре. Въпрос четвърти: WGRT е знакът за управление и собствен капитал на децентрализираната платформа за кредитиране на WaykiChain и се казва, че е важна част от децентрализираната икономическа система. Тогава каква е първоначалната цел на WaykiChain да внедри системата DeFi?

Гао: За да бъда честен, първоначално просто искахме да внедрим обезпечения стабилен пазар и кредитния пазар. По това време нямаше дума DeFi или вече имаше, но думата не беше широко разпространена.

Миналата година обсъдихме кацането на блокчейна. За да кацнем, трябва да се стремим към твърдото търсене на потребителите. Тогава финансовите атрибути на групата потребители на блокчейн са много силни. Ако искате да играят игри и да отидат на електронна търговия, те не са това, от което се нуждаят. За да правят пари и да вземат пари назаем е това, от което се нуждаят. Така стартирахме опцията All-in, заедно с първоначалния напредък в бизнеса, като например сумата на обезпечението на нашата система DeFi, достигаща 36 милиона, което представлява 17% от общата сума на WICC, което потвърди първоначалната ни идея.

Биткойн току-що направи валута или актив, така че въвеждането на публична верига с интелигентни договори е да се определят правилата между активите и валутите, нали това е финанси? От този аспект, ако DeFi не може да успее, тогава кацането на блокчейн е псевдо предложение.

Сигурност на WaykiChain и DeFi хакове

OKEx: Страхотен. И накрая последният въпрос в тази сесия: DeFi се нарича следващата революция на криптирания свят, независимо дали става въпрос за скорошния прилив на хакерски данни за проектите DeFi или черния четвъртък, който MakerDao преживя преди, сигурността на DeFi беше широко критикувана. Как се настройва сигурността на WaykiChain DeFi?

Гао: Сигурност много е важно. И това се състои от две части, контрол на риска от икономическия модел и техническа сигурност. Първо ще въведа икономическия модел контрол на риска. Почти всички протоколи Defi започват от някакво ниво на обезпечение. Така че ние вярваме, че платформата DeFi трябва да бъде силна при срив на цените.

На 12 март тази година целият пазар на крипто валути страда от сериозен спад. Цената на биткойн спадна с над 50% в рамките на 24 часа. По това време, един от най-големите DeFi протоколи на Ethereum, ликвидационната система на MakerDAO не функционираше много добре поради задръстванията на трафика на ETH мрежата и някои недостатъци в дизайна на модела им.

Протоколът беше почти затворен и генерира над 4 милиона долара лош дълг. Този лош дълг трябва да бъде премахнат чрез търг. И това означава, че цялата общност на MakerDao и притежателите на MKR трябва да покрият загубеното. В същото време Wayki-CDP, който е подобен протокол за кредитиране с MakerDAO, работи нормално с 0 лоши дългове. Ето сравнението на данните:

Проектирахме 4 механизма, за да сме сигурни, че системата ще работи при различни ситуации: Механизъм за допълнително обезпечение, механизъм за ликвидация, фонд за рисков резерв и спиране на системата, за да се избегнат рисковете. И с тези механизми моделът може да се справи с над 99,9% от пазарните условия.

Направихме и много подобрения, за да подобрим нашата техническа сигурност. На първо място, направихме известно подобрение в оракула и ценовото подаване е завършено от производителите на блокове. Тогава крайната цена ще бъде приета чрез алгоритъм с движеща се средна стойност. Това означава, че ако не стартирате 51% атака към блокчейна, цената няма да бъде манипулирана от хакери.

Също така дефинирахме 5 различни стандарта за активи на най-долния слой на блокчейна, които са оригинални активи, активи, заложени, активи с кръстосана верига, интелигентни активи и активи, генерирани от потребители. Следователно на WaykiChain не е нужно да се притеснявате за съвместимите проблеми, защото стандартът работи в цялата екосистема.

Въпреки това, в Ethereum има много атаки, свързани със стандартните несъвместими проблеми на активите. Например атаката dForce и Uniswap се случи тази година.

Killer DApps и визия на проекта: Live Q&A

Гао: Видях толкова много въпроси, но има някои категории. Визия, взаимоотношения между WICC и WGRT, бъдещи планове, убийствени приложения:

По отношение на дългосрочната визия: ние всъщност правим първата в света интегрирана DeFi блокчейн, която е различна от подхода на Ethereum. Това означава, че можем да предоставяме на едно място финансови услуги и да отваряме протоколи за обществеността. И тези услуги включват заеми, спестявания, възможности за инвестиране, търговия с активи и финансови деривативи.

Връзки между WICC и WGRT: Ние правим този модел, за да накараме две монети да генерират синергия. Пазарната стойност на WICC е като БВП за дадена държава. И WUSD е като валута. Тогава притежателят на WGRT е акционер на централната банка. Това означава, че притежателите на WGRT ще се радват на всички предимства, генерирани от валутните (WUSD) дейности в блокчейна.

Бъдещи планове: Ще пуснем нов продукт, наречен "WaykiX" в края на юли. Това е платформа за търговия със синтетични активи, която позволява на потребителите да търгуват с почти всички синтетични активи в света. След това ще се опитаме да внесем някои реални активи в блокчейна, като активи в недвижими имоти или Т-облигации. И тези активи ще дадат на общността разнообразни възможности за инвестиране.

Killer Dapps: Къде ще бъде следващият убиец Дап? Вярвам във финансите. Waykichain има опит в разработването на платформа за залагания и платформа за игри, но накрая избрахме DeFi. Разбрахме, че най-голямата мотивация за хората да се присъединят към блокчейн е даването на пари и печеленето на пари. Тази индустрия е пълна със спекуланти и инвеститори. И предоставянето на услуги на тези хора е най-близкият път към успеха.

Вярвам, че следващият убиец Дап ще бъде приложение DeFi. И следващият бичи пазар ще бъде воден от монета DeFi.

Този AMA е редактиран и съкратен за по-голяма яснота.

Следвайте OKEx на:

Twitter: https://twitter.com/OKEx

FB: https://www.facebook.com/okexofficial/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/okex/

Среден: https://medium.com/@OKEx

Telegram Group (английски): https://t.me/OKExOfficial_English

Telegram Group (руски): https://t.me/okexofficial_ru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map