Скоростта на хеширане на биткойните вероятно ще спадне и цената ще се сблъска с краткосрочно намаляване на наполовина: Анализ

Две основни монети, базирани на мрежата Bitcoin (BTC), завършиха своето наполовина за блок награди миналата седмица. Според OKLink данни, Bitcoin Cash (BCH) – хард форк на Биткойн – достигна височина на блока от 630 000 в 12:20 UTC на 8 април и предизвика съкращаването наполовина, което намали възнагражденията от добива на мрежата от 12,5 BCH на 6,25 BCH на миниран блок.

Половяването на Bitcoin SV (BSV) – хард форк на Bitcoin Cash – пристигна малко след BCH и приблизително един месец преди Bitcoin’s. На 10 април 00:48 UTC, BSV завършен неговото 50-процентно събитие за намаляване на наградата.

Намаляване на скоростта на хеширане след половината

Данните от Bitinfocharts.com показват, че както BCH, така и BSV са имали значително скорост на хеш – скоростта на устройствата за копаене на крипто – спадат на следващия ден след тяхното намаляване наполовина. Скоростта на хеширане на BCH е спаднала с около 50%, от 3,58 EH / S на 1,85 EH / S, а BSV е спаднала със 70% от 3,01 EH / S на 0,92 EH / S.

BCH срещу BSV историческа диаграма на хеш ставка. Източник: bitinfocharts.com & ОК

Потапянето беше разделено на две части. Първо, хешрейтът на BCH е загубил, след като е намалил наполовина на 8 април, докато хешрейтът на BSV междувременно се е увеличил. Второ, след като BSV се намали наполовина на 10 април, скоростта на хеширане на BSV намаля значително и част от изчислителната мощност в тази мрежа премина към BTC.

Това явление може да се обясни с факта, че след наполовина, ако цените на монетите и фиксираните разходи за добив останат непроменени, доходите на миньорите спадат почти наполовина. Това означава, че продължаването на копаенето на вериги след полуразделяне ще бъде по-малко печелившо. Колкото по-висока е скоростта на хеширане, толкова по-интензивна е конкуренцията на добива и обратно.

Рязкото намаляване на скоростта на хеширане показва, че много миньори са изключили своите майнинг платформи или са преместили мощта си към други монети.

Анализаторите на OKEx прогнозираха тази ситуация в предишна статия на Market Watch Weekly, отбелязвайки, че „в разликата между полуразполаганията ще видим, че много миньори мигрират към мрежата на BTC, за да добиват по-изгодно, правейки хешрейта на мрежата по-висок и средната цена на добивът е по-скъп. ”

Текущата скорост на хеширане на BTC нарасна агресивно до 119EH / S, считано от 14 април, което е приблизително 20% увеличение спрямо деня на наполовина на BSV (10 април), според данни на Bitcinforcharts.com. Освен това веригата BTC вече контролира над 95 процента от разпределението на хеш скоростта между трите блокчейна, според данни от Монетен танц.

BTC историческа диаграма на хеш ставка. Източник: bitinfocharts.com

Последната забележителна битка за изчислителна мощ в крипто беше в края на 2018 г., когато BCH се разклони и BSV беше създаден. Тогава хеш войната между BCH и BSV почти доведе до добив смъртна спирала за биткойн, тъй като и двете разклонени вериги изсмукват изчислителната мощност от биткойн мрежата. Това време беше и периодът отдолу на цената на биткойн, когато достигна около 3 800 долара. 

Цените са в съответствие с промените в скоростта на хеширане

От страна на цената, и двата ценови дъмпинга на трите монети съвпаднаха с края на наполовина на BSV. Биткойнът падна с около 7 процента за 24 часа след наполовина на BSV, самият BSV спадна с цели 15 процента за същия период, а BCH спадна с около 10 процента.

От друга страна, както BCH, така и BSV преживяват бързо покачване през седемте дни, които водят до тяхното намаляване наполовина. BCH постигна общ ръст от близо 20 процента за седем дни, а BSV събра над 30 процента за същия период. BTC се увеличи само с 10 процента през тази седмица.

BCH срещу BSV срещу BTC 1H диаграма. Източник: TradingView

Цената на биткойн след половината

Събитията наполовина от миналата седмица могат да се разглеждат като симулация на предстоящото наполовина на биткойн през май. Цената на BSV достигна максимум около два месеца преди наполовина, а BCH достигна своя връх през същия период от време.

Въз основа на този модел, разумна прогноза би била, че BTC или вече е достигнал своя неотдавнашен връх в средата на февруари – когато монетата се е търгувала над $ 10 000 – или ще започне нова възходяща тенденция две седмици преди нейното намаляване наполовина. След неговото намаляване наполовина, скоростта на хеш биткойн вероятно ще падне и цената ще бъде под натиск.

BCH срещу BSV срещу BTC 1D диаграма. Източник: TradingView

Какво казват други анализатори

Изследователите на фирмата за анализ на данни и разузнаване Xangle отбелязват в a доклад публикувано на 9 април, че въпреки голямото нарастване на цената и хешрейта BTC преди това е бил свидетел след всяко разделяне наполовина, те предупреждават, че третото наполовина може да е различно. Докладът също така отбелязва, че миньорите са „най-засегнати“ от всички участници на пазара, участващи в BTCНамалява наполовина.

Но някои миньори са по-оптимистични. Според друг доклад за изследване публикувано на 7 април от минната операция Genesis Mining, повече от половината от анкетираните смятат, че цената на BTC ще нарасне след намаляване на наградата.

Други анализатори от крипто общността имат под въпрос независимо дали ефектът от предстоящото наполовина вече е оценен. Други – гледайки по-дългосрочно тенденциите, последвали предишните половинки на Биткойн – имат подразбира се че тази криптовалута ще достигне нова най-висока цена в даден момент след наполовина.

Опровержение: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner