Разработчици на ETH Core и инфраструктура по пътната карта, предизвикателства и очаквания на ETH 2.0: Обобщение

ETH 2.0 изображение

Със стартирането на Ethereum (ETH) 2.0 на хоризонта, OKEx беше домакин на сесия за запитване (AMA) на 17 юни, като покани петима лидери и строители на ETH в общността и група журналисти, за да обсъдят промените и очакванията предстоящото надграждане.

Сред гостите бяха основният разработчик на ETH 2.0 и съосновател на Prysmatic Labs, Раул Джордан, пионер на ETH2 Multi-Client Testnets, Afri Schoedon, главен технически директор на Loopring Стив Гуо, редактор на EthFans.org A Jian и партньор от общността на Unitimes Джейсън.

Други участници бяха журналисти от Jinse, Cointelegraph, Chainnews и O’Daily, заедно с Gattina от OKEx Pool и Esther от Ethereum.cn (ECN).

Въведение от гостите

Раул Джордан: Казвам се Раул Джордан, китайско име 麥 文 龍 и съм съосновател на един от екипите, прилагащи eth2, наречен Prysmatic Labs. Аз съм от Хондурас, бедна страна с огромно неравенство и системни проблеми. Имах късмета да напусна малкия си град, за да посетя Харвардския университет, където изучавах компютърни науки с цел да направя разлика, но не бях доволен от статуквото върху какво да работя, докато не открих Ethereum, след като получих стипендията Thiel няколко години преди.

Помогнах да стартирам екип от софтуерни инженери, които искат да направят разлика в мащабируемостта на Ethereum, и сега ние работим с голяма публична тестова мрежа за eth2 на път към стартирането на основната мрежа. През свободното си време посвещавам много на древната китайска калиграфия 書法 и изучаването на езици 粵語.

Афри Шодон: Аз съм софтуерен инженер със седем години опит в блокчейн технологията. Първоначално от Берлин, специализирам в управление на софтуерни проекти, управление на издания, организация на хранилище, триаж на издания, картографиране, техническа документация, поддръжка на потребители и връзки с разработчици.

Преди това бях съосновател на инициативата Görli Testnet, известна с техния Görli Ethereum Testnet, която стартира на живо в GörliCon-0 в Берлин. Понастоящем той координира усилията за тестване на множество клиенти на Ethereum 2.0, включително стартирането на тестови мрежи за много клиенти Schlesi и Witti.

Стив Гуо: Здравейте всички! Аз съм Стив, главен технически директор на Loopring. Стартиран като блокчейн проект през август 2017 г., протоколът Loopring приема технология, базирана на zkRollup, която позволява на разработчиците да изграждат висока пропусквателна способност на транзакциите, евтини, децентрализирани борси, базирани на депозитар, и базирани на книги за поръчки на Ethereum. Loopring Exchange (Loopring.io) е първият DEX, изграден въз основа на Loopring протокол 3.0.

Освен това стартирахме и Loopring Pay, също поддържан от zkRollup, постигайки незабавен трансфер безплатно, така че задръстванията и високата такса за транзакции са извън масата. Loopring сега е не само високопроизводителен децентрализиран протокол за обмен, но и високоефективен децентрализиран протокол за плащане.

Джиан: Аз съм Джиан. Работя като редактор и преводач в EthFan.org. От 2015 г. EthFan.org беше една от най-ранните китайски общности Ethereum, която публикува статии за популяризиране на технологията Ethereum и въвеждане на авангардни въпроси, свързани с технологията Ethereum и екосистемата.

ETH 2.0 срещу ETH 1.0

Въпрос: Бихте ли обяснили как изглежда Ethereum 2.0 с прости думи? По какво се различава от настоящата основна верига eth1?

Раул: За мен eth2 е цялостен редизайн на блокчейна Ethereum, за да се увеличи максимално за децентрализация, съпротива срещу цензура и мащабируемост едновременно. Отнема всички приходи, които сме имали през последните няколко години, и ги превръща в много по-устойчив подход за постигане на първоначалната си цел да се превърне в „световен компютър“.

Дани Райън каза, че eth2.0 е създаден за Ethereum и накрая ще стане самият Ethereum. Ethereum 2.0 е да изгради базовия слой на блоковата екосистема Ethereum от следващо поколение. Eth2 се различава от настоящия Ethereum в две отношения: 1) използва алгоритъма PoS (Proof-of-Stake) за задвижване на блокчейн операциите; 2) подобрява мащабируемостта чрез "верига за маяци + верига с много парчета" архитектура.

С прости думи, блоковете в eth2 не се произвеждат от PoW миньори, а се потвърждават и финализират от залагащи, депозирали своите ETH. Освен това, "верига за маяци + верига с много парчета" архитектурата разделя състоянието вътре в PoS и това на транзакциите. Вместо да изпълнява транзакции, веригата маяци ще се справя с финализирането и ще комуникира с парчета. Шардовете могат да се разглеждат като сложни блок-вериги, наподобяващи текущата верига eth1, които изпълняват транзакции.

Пътна карта ETH 2.0

Въпрос: Изминаха години от стартирането на плана Ethereum 2.0. В общността има много мнения и диви предположения относно официалното й време за стартиране. Бихте ли споделили с нас текущия напредък в развитието на Ethereum 2.0? Кои са основните предизвикателства, които трябва да бъдат решени? И кога очаквате да стартира Ethereum 2.0?

Афри: Може да се каже, че е 3 януари или 30 юли. Но истината е, че няма да е нито една от датите. Не можем да кажем кога ще се случи главният генезис. Това е така, защото има толкова много движещи се части.

Но мога да дам реалистичен поглед върху отворените въпроси и етапи. На първо място, всички клиенти трябва да внедрят окончателната версия на спецификацията, v0.12.1. Понастоящем само един клиент има издание, а останалите четири клиента все още работят за стабилно издание. Ще видим първата мулти-клиентска тестова мрежа с финалната v0.12.1 спецификация да бъде пусната потенциално в края на този месец.

Ако това върви добре, ще можем да подготвим публичното стартиране на testnet за множество клиенти при условия на mainnet в началото на юли. Това е дългоочакваният етап, понякога погрешно наричан "официален" мулти-клиентска тестова мрежа. Но ако върви добре, можем да направим последното публично тестване през юли.

Отстрани може да има няколко по-малки тестови мрежи за разработчици, но основният фокус трябва да бъде публичният. Ако публичната мулти-клиентска тестова мрежа се окаже стабилна за периода от два или три месеца, можем да започнем да работим за реално стартиране на основната мрежа.

На първо място, това изисква договор за депозит. Трябва да се проведе церемония за определяне на договора, който ще се използва като единствен мост към депозитите на ETH2. Как ще изглежда това, все още не е напълно дефинирано. Знам, че Карл го подготвя. Трябва да го попитаме скоро. Очаквам възможно най-ранната възможна дата за такава церемония да бъде края на август или по-скоро средата на септември.

След като церемонията приключи и договорът бъде разгърнат, технически пристъпът към ETH2 официално започна. Дори и без официална дата на стартиране, хората биха могли да започнат да правят първите валидационни депозити по веригата ETH1, тъй като това е напълно без разрешение.

Бих предложил да планирам минималното време на генезис за основната мрежа на маяковата верига да бъде точно 90 дни след генезисното време на официалната мулти-клиентска тестова мрежа. Това ще ни даде 8 седмици тестване и 4 седмици буферно време, в случай че трябва да поправим нещо.

Независимо от разгърнатия договор за депозит, винаги можем да изтласкаме времето за генезис за основната мрежа, ако е необходимо. Но като се имат предвид стъпките, описани по-горе, възможно най-ранното време за генериране на основната мрежа ще бъде някъде през октомври. Това не отчита, че се нуждаем от поне 16 000 депозита, преди да видим събитие за генезис на главната мрежа. Това може допълнително да отнеме няколко седмици, за да се увеличи.

Така че, за да обобщим … ноември, ако всичко върви добре. Октомври, ако сме много оптимистични и настойчиви по отношение на датата. Песимистично казано, ще бъде 2021 г., в случай че нещо трябва да бъде закърпено в спецификацията и адаптирано от всички клиенти … Не мисля, че ще стартираме през декември.

ETH 2.0 оперативна съвместимост

Въпрос: Оперативната съвместимост е един от ръбовете на Ethereum. Все още си спомнях за "Заключване на взаимодействието" миналия септември и съм развълнуван да видя, че клиентите на eth2 комуникират и се синхронизират помежду си. Въпросът за Raul е, че има ли нещо повече около оперативната съвместимост на клиента? И защо оперативната съвместимост на клиента има толкова голямо значение за eth2?

Раул: Оперативната съвместимост на клиента има толкова голямо значение, защото това е начинът, по който можем да уловим критични грешки в едно изпълнение. Например, ако целият eth2 се изпълнява с помощта на нашата реализация Prysm, никога няма да намерим критичен проблем по отношение на наградите за валидатор и наказанията, които открихме благодарение на оперативната съвместимост на клиента.

Мулти-клиентски тестови цели

Въпрос: Мулти-клиентската тестова мрежа се счита за най-доброто препятствие, преди да видим истински eth2. Като инициатор на eth2 мулти-клиентски тестови мрежи Schlesi и Witti, може ли Afri да сподели с нас основните цели на мулти-клиентите и текущото състояние на Witti?

Афри: Първата фаза на Ethereum 2.0, фаза 0, е маяковата верига. Старите клиенти на ETH1 няма да могат да изпълняват верига за маяци. За първи път редица нововъведени клиенти ще работят заедно върху чисто нов блокчейн с нов, уникален подход към работата в мрежа и консенсус.

Преди да може да се стартира такава основна мрежа, ние се нуждаем от тестови мрежи, които имитират възможно най-добре условията на основната мрежа. Това изисква от нас да имаме стабилни, дългосрочни и постоянни тестови мрежи, които да се поддържат не само от един клиент, но и от множество клиенти, в идеалния случай от всички клиенти. Тестовата мрежа на Schlesi беше една от многото стъпки в тази посока, тестовата мрежа на Witti е друга и скоро ще стартираме Altona.

Witti работи доста стабилно. В момента е видял около 150 000 слота и добра жизненост. Процентът на участие на валидаторите се движи на 71%.

Всички клиенти все още изпитват грешки и въвеждат нови оптимизации. Подозирам, че все още се нуждаем от много повече тестове за много клиенти.

Въпрос: Казва се, че крайният тест за мулти-клиент трябва да остане стабилен поне 2 месеца преди пускането на маякови вериги, така че какви са индикаторите за измерване на стабилността? Кога се очаква публичната мулти-клиентска тестова мрежа да стартира?

Афри: Показателите за стабилност са "няма консенсус" и "няма постоянни вилици" очевидно всички клиенти трябва да се споразумеят за правилната верига. Освен това трябва да финализираме правилната работа в мрежа, има много груби ръбове и хълцане между различните клиенти. Надявам се, че можем да забраним ENR в бекенда на клиентите, преди да стартираме, и да имаме подходящ многоадресен формат за свързване на възли.

Допълнителни показатели са атестациите и дейността на валидатора. Ако поддържаме активност над 80-90% и веригата остане в перфектна жизненост с висока окончателност, трябва да сме добре.

Както посочих по-рано, възможно най-скорошната дата за стартиране на публична мулти-клиентска тестова мрежа ще бъде средата на юли.

Решения за мащабируемост на слой 1 и слой 2

Въпрос: С развитието на eth2 в разгара си, виждаме как Layer2 решенията постигат "основен" успех също. След официалното стартиране на eth2, с подкрепата на Layer1 решения като PoS и Sharding, Ethereum се насочва към нова епоха на мащабируемост. Приемането на техниките на Rollup подхранва скоростта на транзакциите, като същевременно намалява значително таксите за транзакции, донасяйки много по-добро изживяване за потребителите.

Като технически директор на Loopring, първият и все по-децентрализиран протокол с работещ ZK-Rollup, бихте ли описали как ZK-Rollup е проектиран да оптимизира нашето потребителско изживяване?

Стив: ZK в ZK-Rollup означава нулево знание; Сборът може да се разглежда като обработка на пакетна транзакция. Loopring избра zkSnark като своя рамка за проверка на zk (тествана от ZCash в продължение на години), с най-малкия досега проверяващ размер на данните, което означава най-ниски разходи по веригата. И zkSnark не изисква много изчислителни ресурси извън веригата, за да генерира доказателства.

В ZK-Rollup има система за релайер. Първо, релайърът ще организира цялата информация за акаунта извън веригата в дърво на Merkle, където хешовете се изчисляват по двойки, докато не получим коренния хеш на Merkle. Като се има предвид, че всяка промяна в произволна стойност на листата води до различен корен хеш, коренът хеш ще бъде единственият дисплей на текущото състояние на цялото дърво.

Тогава релайърът ще събере набор от транзакции (прехвърляне или покупка & продават) извън веригата и генерират zk доказателства за тези транзакции.

Процесът на генериране на доказателство: последният съхранен корен R1; всяка транзакция е подписана от потребители; актуализирайте дървото Merkle според тези транзакции и проверете промените; вземете актуализирания корен хеш R2;

И накрая, релайърът подава критични данни (напр. Баланс), zk доказателство и актуализиран корен хеш R2 върху блокчейна. Предварително внедреният интелигентен договор ще провери дали доказателството е валидно въз основа на записания корен хеш R1 и въведените данни за транзакциите. Ако е валиден, коренният хеш R2 може да се актуализира, защото релайърът е извършил честни промени в дървото на Merkle извън веригата.

Тук се крие ключовата точка на тази схема, тя намалява потреблението на ресурси и подобрява цялостната производителност на блокчейна, като запазва само съхранението на данни и проверката на доказателството на zk във веригата и премества изчисленията извън веригата. И по-важното е, че сигурността и валидността на обработката на активи извън веригата могат да бъдат гарантирани чрез верижна проверка, така че не е необходимо да компрометираме сигурността за по-добра производителност. Теоретично Loopring може да понесе 2025 tx / s на цена от $ 150 на милион транзакции със същото ниво на сигурност като основната мрежа на Ethereum.

Въпрос: Могат ли Стив и Джейсън да споделят по-нататък вашите идеи за това как екосистемата Ethereum ще се възползва от комбинацията от мащабируемост Layer1 + Layer2? И какви са потенциалните движещи сили за DeFi?

Стив: Истинското приложение на мащабируемостта Layer2 е необходимо за екосистемата Ethereum. Напоследък някои схеми за измами водят до скок на цената на газа и мрежата се забави, което би навредило на масовото приемане на Ethereum. Например Reddit вече е решил да използва Ethereum като своя платформа за разпространение на токени. С огромната потребителска база на Reddit, която наводнява Ethereum, трафикът би бил твърде голям, за да може мрежата да се справи.

За щастие, Loopring е внедрил платежна система, Loopring Pay, базирана на ZkRollup, която официално стартира на 7 юни. Сега вече поддържа 10+ трансфера на символи на слой2 с нулеви такси, което помага за смекчаване на проблеми като задръстванията в мрежата и скъпите такси. Докато за приложенията DeFi, ако можем да се справим с трансфери на слой2, тогава честотната лента на слой1 може да бъде улеснена.

Като начало е въпрос на избор. Нарастващите решения за мащабируемост на слой 2 дават на разработчиците и потребителите повече възможности за избор, като същевременно се избягва потенциалният провал на един слой2. Вземете например схемите на ZK-Rollup и Optimistic Rollup. Погледнато от символни транзакции, ZK-Rollup е по-добър избор за DEX приложения и потребители с по-бърза скорост на транзакция и сетълмент. Може би затова Loopring прие ZK-Rollup. Докато Optimistic Rollup е по-приятелски настроен към логичното изпълнение на интелигентни договори, което позволява на разработчиците да създават по-деликатни приложения DeFi. Така видяхме Synthetix с оптимистичен сбор. Колкото повече възможности се появяват, толкова по-просперираща ще бъде екосистемата.

На второ място, на по-високо ниво, сигурността и мащабируемостта на Ethereum се подобряват. Layer1, основната верига на Ethereum, служи като основна гаранция за сигурност на данните. От една страна, мащабируемият слой1 подобрява обработката на данни по веригата, като същевременно намалява възможността за атаки на спам транзакции. От друга страна, с повече решения, внедряващи се на слой2, слой1 може да облекчи тежестта си за мащабируемост и да се съсредоточи повече върху защитата. Тоест, Ethereum ще стане по-надежден, като същевременно ще гарантира потребителското изживяване, което насърчава повече потребители да надграждат върху Ethereum, включително приложения DeFi, където сигурността е приоритет.

Трето, бих искал да поговоря за улавянето на стойността и мрежовите ефекти. Комбинацията от слой1 + слой2 позволява на Ethereum да покрие изискванията на повечето приложения във финансите или други пространства. С PoS и процъфтяващия DeFi ще има повече залагащи активи в Ethereum, което в крайна сметка може да направи Ethereum "селищен слой". Междувременно ще има по-големи мрежови ефекти заедно с процъфтяващото финансиране, което би било силна положителна обратна връзка, като стимулира по-нататъшното развитие на екосистемата Ethereum, включително DeFi.

Залагаща икономика в перспектива

Въпрос: Известно е, че когато eth2 фаза 0 се случи, Proof-of-Work Ethereum ще се превърне в блокчейн Proof-of-Stake, където залагащата икономика ще бъде основен играч. Какви са вашите прозрения за залагащата икономика? Как биха могли да участват различни заинтересовани страни в залагането на eth2, като средни инвеститори, миньори, миньорски пулове и услуги на DeFi и т.н..?

Джиан: Eth2 залагането се отличава от съществуващите модели за залагане благодарение на своите уникални протоколи. За да се децентрализира, протоколният слой поставя много ограничения върху механизмите за залагане и точно тук биха могли да влязат доставчиците на услуги.

Сега, когато говорим за Eth2, става дума повече за предстоящата фаза 0, която няма да доведе до разрушителни промени в цялата екосистема наведнъж. Така че е напълно добре да продължите да гледате. Предлагам, че ако искате да участвате в залагането на Eth2, разбирането как са проектирани неговите протоколи би било полезно за вашите оценки, независимо дали решите да си направите сам или да използвате услуги на трети страни.

Джейсън: От страна на пазара, поведението на залагане води до намалено разпространение на ETH на пазара, което определено ще стимулира покачване на цената на ETH. Това биха искали да видят всички притежатели на ETH. Като неразделна част от екосистемата Ethereum, повечето средни инвеститори, миньори и пулове се движат от печалби. В крайна сметка заинтересованите страни първо трябва да свържат двата края и след това те могат да си позволят да поддържат растежа на Ethereum.

Следователно играчите в екосистемата Ethereum ще формират общност с общи интереси. Всички очакват Ethereum да играе на сигурно, което потенциално овластява и тласка Ethereum напред.

По-лесен начин за участие на средните инвеститори е закупуването на ETH или залагането на ETH чрез услуги за залагане, предоставяни от борси или портфейли. Ако искате да стартирате свой собствен PoS възел, това не е толкова трудно.

Това биха искали да видят сървърите на DeFi, тъй като внедряването на частични резерви е малко сложно. Едно е, че управлението на активите ви с DeFi е все още рисковано. Освен това други публични вериги са сравнително по-малки по обем и понякога печалбите от залози няма да покрият загубата, когато цената спадне. Може би обаче сървърите на DeFi могат да видят нетни печалби, като залагат с допълнителни активи в своите пулове.

Раул: Икономиката на залагане според мен ще определи сигурността на Ethereum. Искаме да улесним залагането на повечето хора, включително любителите, които искат да пуснат валидатор у дома. Ако повечето залагания се случват само на няколко централизирани борси, ние вярваме, че веригата няма да бъде толкова сигурна или ненадеждна, колкото би трябвало. Повечето залагащи могат да започнат днес с експериментиране на eth2, като се присъединят към една от публичните тестови мрежи. В Prysmatic Labs стартираме публична тестова мрежа, наречена Onyx, към която можете да се присъедините тук: https://prylabs.net и да наблюдавате тук: https://beaconcha.in

Стив: Лично аз съм оптимист за залагането на Eth2, което дава тласък на цената на ETH. И вероятно е повече от 10 милиона ETH да бъдат блокирани в залагането. За средните инвеститори има три възможности: притежаване на ETH; работещи възли за залагане; избор на залагащ басейн.

Мисля, че малко потребители биха предпочели да изпълняват свои собствени възли, тъй като това изисква известна техническа подготовка и оперативни разходи. Първата или третата опция може да зависи от това колко ETH ще бъдат заложени дотогава.

Loopring също обмисля да предостави нашия пул за залагане, тъй като потребителите няма да спечелят излишни печалби, като оставят активите си в интелигентни договори. Но чрез залагане ще го направят. Обещаваме обаче, че активите на потребителите ще продължат да не се пазят чрез интелигентни договори, което означава, че потребителите имат право да знаят и контролират активите си.

Предизвикателства в разширяването на общността Ethereum

Въпрос: Нашите гости A Jian и Jason са представители на китайските общности Ethereum EthFans и Unitimes, които допринасят много за вътрешното образование и промоция на Ethereum.

Чудим се какви са предизвикателствата пред строителите на общности на ръба на Ethereum 2.0? Какви биха могли да бъдат най-добрите практики за ангажиране на членове на общността или дори по-масово население в следващото поколение Ethereum?

Джиан: Голямо предизвикателство се крие в сложността и трайната пътна карта на системата Eth2, която изисква повече търпение, за да се каже какво наистина има значение на текущия етап и какво е ценно в дългосрочен план. В противен случай има запазено време да популяризираме сложната система Eth2 с по-деликатни усилия.

Мисля, че строителите на общности трябва да пазят добра представа за цялата променяща се екосистема, за да доставят интересни и вълнуващи неща. Технологиите може да са сухи, но винаги има чудеса и новости около екосистемата Ethereum. Екосистемата като цяло е разнообразна и очарователна.

Джейсън: Най-голямото предизвикателство пред общността Ethereum е, че в момента все още няма много фенове и сътрудници на блокчейн технологията с отворен код.

От една страна, техническият праг е малко висок, което означава, че хората трябва да имат добро овладяване в различни дисциплини, за да разберат по-добре блокчейна. От друга страна, такава технология е твърде напреднала, за да бъде популяризирана и дори някои все още са пристрастни към нея. Да приемем, че Ethereum, с най-голямата и най-силна общност на разработчици, все още трябва да извърви дълъг път в изграждането на китайската общност Ethereum.

Едно е, че през последните няколко години повечето потребители се лутаха на вторичния пазар за печалба, като се държаха далеч от изграждането на екосистемата Ethereum. Освен това е малко трудно за някои потенциални обучаващи се Ethereum да преодолеят езиковата бариера, липсва зрялост на общността и бърза итерация на Ethereum технологии. Eth2 или Eth1.x може да са наоколо, преди някой да разбере Eth1. И в този случай, ние все още трябва да продължим обучението по Ethereum и изграждането на общността на разработчиците.

Сега имаме EthFans, Unitimes, ECN и EthPlanet, които да работят като сътрудници на китайската общност. Eth2 е чисто ново начало, което също е възможност за процъфтяване на китайската общност Ethereum. Все още имаме много работа, като организиране на онлайн или офлайн семинари, семинари и разработване на образователни ресурси.

Следвайте OKEx на:

Twitter: https://twitter.com/OKEx

Facebook: https://www.facebook.com/okexofficial/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/okex/

Среден: https://medium.com/@OKEx

Telegram group (английски): https://t.me/OKExOfficial_English

Telegram group (руски): https://t.me/okexofficial_ru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner