Разделяне на биткойн в два лагера – тези, които го искат и тези, които се нуждаят от него

оригинален автор : Одри Несбит

Снимка от Рия Кумари от Пексели

В развития свят имаме финансова система, която работи в по-голямата си част (с изключение, настъпило през 2007–2008 г. с финансовия колапс, който Сатоши Накамото адресира с биткойн). Можем да проклинаме таксите, особено при трансгранични или валутни транзакции, някои транзакции не могат да се извършват извън банковото време и т.н., но в по-голямата си част, ако не е счупена, защо да се поправя системата. Имаме правителства, които контролират банковата система, тя работи от години, така че наистина не обмисляме много търсенето на банкови алтернативи като биткойн. Мнозина биха казали, че не се нуждаем от цифрови валути като Биткойн – ние искаме Биткойн.

Скорошно изследване от изследователска услуга YouGov Omnibus показва, че половината от американските хилядолетия се интересуват от използването на криптовалута като опция за плащане, но в крайна сметка не се нуждаят от нея – те я искат. Компании като Facebook също се надпреварват да станат платформа за разплащане на тези хилядолетия. Имайки предвид сигурността и поверителността (често по дизайн) на тези компании, не искаме ли по-добър избор?

Ами ако живеете във Венецуела? Венецуела е в разгара на масова финансова криза с бързо обезценяваща се национална валута, където поемането на волатилността на криптовалутния пазар е за предпочитане пред държането на местната валута.

Местни биткойни, пазар, където потребителите могат да купуват и продават биткойни един към друг и от тях, съобщи, че обемът нараства експоненциално в Колумбия, Венецуела и Перу. През изминалата седмица пазарите на венецуелски Localbitcoins отчитат рекорден обем за осми път през последните 10 седмици

Без прекъсвания на трети страни

Едно от най-важните предимства на Bitcoin и други криптовалути, изградени върху технологията Blockchain, е, че правителствата и банките не могат да прекъсват транзакции, да конфискуват или замразяват сметки – характеристика на криптовалутите, привлекателна за тези в нестабилните региони. В страни, които изпитват хиперинфлация като Венецуела, криптовалутите постигат огромен напредък. Хиперинфлацията се случва, когато населението предпочита да запази богатството си в непарични активи или в стабилна чуждестранна валута като щатския долар. Въпреки това, както в ситуацията във Венецуела, поради правителствения контрол възможността за получаване на чуждестранна валута е силно ограничена, което превърна Bitcoin и други криптовалути в популярна алтернатива. Може да се твърди, че тези региони се нуждаят от банкова алтернатива като биткойн.

Блокчейн, криптовалути & Биткойн – Финансови алтернативи за необезпечени и недостатъчно банкови

Замисляли ли сте се какъв би бил животът, ако нямахме достъп до основното банкиране?

Докато мнозина приемат удобството на съвременното електронно банкиране за даденост, значителна част от населението всъщност няма достъп до банкови услуги. Според a 2017 доклад от FDIC, над 25 процента от американците или изобщо нямат банкова сметка, или не могат да използват сметката си, за да покрият всички свои финансови нужди. Този проблем става по-належащ само когато погледнете страни, които не са толкова богати като САЩ. Около 1,7 милиарда възрастни по света са без достъп до банкиране, според най-новите данни от Глобалната база данни Findex на Световната банка.

Снимка от Владислав Решетняк от Пексели

Подобряване на достъпа до финансови инструменти за всички

Липсата на достъп до банкова сметка е основен проблем, дотолкова, че ООН я включи като значителна част от седемте си 17 Цели за устойчиво развитие за насърчаване на устойчивото развитие на бедните страни по света. Но устойчивото развитие става по-трудно, тъй като големите банки продължават да доминират във финансовия пейзаж и много банки или са намалили присъствието си в райони с тежка бедност, или са се изтеглили напълно поради високите разходи и риск. Хората, живеещи в тези слабо обслужвани райони, все още се нуждаят от безопасността на банката, но им липсва дори елементарен достъп до основните банкови услуги онлайн. Като добавим към трудностите при достъпа, това, което считаме за основни финансови услуги като осребряване на чекове, много хора нямат основни форми на идентификация, които дават достъп до тези основни банкови услуги.


Ако някога сте загубили или сте откраднали някаква лична карта, знаете колко голяма болка е да я замените. За тези, които живеят в бедност, има редица други пречки при получаване или замяна на идентификация, включително никога да не разполагат с подходящи документи, високи такси, езикови бариери, липса на семейни или социални връзки за проверка на идентификацията и т.н..

Невъзможността да се провери кои са те принуждава бездомните и живеещите в бедност да живеят в състояние на системна невидимост, което може да доведе до отказ на основни услуги като здравеопазване и жилища.

Технология на блокчейн, подпомагаща необезпечените и недостатъчно банкови

Блокчейн, технологията, която Биткойн се основава на, според Уикипедия е нарастващ списък от записи, наречени блокове, които са свързани чрез криптография. Всеки блок съдържа криптографски хеш от предишния блок, времеви клей и данни за транзакции (обикновено представени като хеш на корен на дървото на merkle). По дизайн блокчейнът е устойчив на модификация на данните. то е "отворена, разпределена книга, която може да записва транзакции между две страни ефективно и по проверим и постоянен начин"

Прозрачността и ефективността на блокчейн технологията я правят привлекателна възможност за решаване на някои от най-големите предизвикателства, пред които са изправени необезпечените и недостатъчно банковите.

Канадска компания за софтуерни решения Smart Sapien работи върху блокчейн базирана цифрова идентичност и решение на пазара за справяне с идентификацията и други предизвикателства пред бездомните младежи. Инициативата се нарича Silver Linings и работи чрез създаване на повсеместен източник на идентификация, дигитални пари с контрол на разходите.

"Преживяваме една от най-големите трансформации в човешката история, като възприемаме технологията със скоростта, с която се намираме. Комуникацията вече е безплатна и без граници, ежедневният ни живот на пазаруване, гледане на филми и общуване е изграден от технологии, сега използваме технологии за образование и подобряване на здравето си, но няма решение за национална идентичност, което да предоставя основните доказателство за това кой е даден индивид – създадохме дигитален свят, в който всички са анонимни. Blockchain е революционна технология, която има способността да създаде тази уникална идентификация в дигиталния свят и също така да създаде повсеместен източник на стойност от данните, които сме извадили от списъка с услуги, изброени по-горе. Убеден съм, че Blockchain ще изиграе голяма роля в намаляването на размера на бедността в този свят, като същевременно помага на по-малко щастливите да станат по-образовани и съобщени на другите за по-бърз процес на рехабилитация." – Мат Хинкли, Главен изпълнителен директор Smart Sapien & Съосновател и главен изпълнителен директор Liquidus

Банкиране на предимства на Blockchain:

– Не се изисква физически клон

– Не е необходима сложна или скъпа инфраструктура за управление на мрежата, което в крайна сметка ще доведе до по-ниски такси

– Повишена прозрачност

– Скорост на транзакциите

– Доказателство за собственост, собственост върху земя, идентификация, записи на транзакции и други важни документи могат да се съхраняват в блокчейн, намалявайки възможността за повреда на хартиени документи

– Децентрализиран – не се контролира от правителство или друг субект. Транзакции, включително презгранични плащания, могат да се извършват директно на тези, които се нуждаят от това

– Блокчейн кредитирането предлага по-сигурен начин за отпускане на лични заеми на по-голям набор от потребители, което би направило процеса на кредитиране по-евтин, по-ефективен и по-сигурен

Снимка от rawpixel.com от Пексели

Биткойн

Биткойнът, първата популярна криптовалута или дигитални пари в брой, не изисква централна банка или единичен администратор и може да бъде изпращан от потребител до потребител, равнопоставен партньор, без да е необходим посредник от трета страна. Криптовалути като Биткойн предлагат жизнеспособно решение за емитираните безбанкови / недостатъчно банкирани емисии. Това изисква малко по отношение на настройката – изисква поне мобилен телефон и интернет връзка. Биткойн предлага ефективност, цена, скорост, сигурност, минимизира възможността за корупция от трети страни и е без граници.

Независимо дали става въпрос за Bitcoin, Ethereum, Ripple или друга или две криптовалути, която в крайна сметка се превръща в основната цифрова валута, използвана при прехвърляне на стойност, или във Facebook или изобщо няма, което е за друга дискусия.

„Основният въпрос за банковата способност и социално-политическите проблеми, влияещи върху валутите и как той влияе на най-нуждаещите се, е належащо предизвикателство за решаване на много от нас в пространството на Blockchain Technology. Всичко се свежда до едно – нашия първичен инстинкт, търсещ безопасност и стабилност (подслон и храна). Понастоящем блокчейнът и криптовалутите представляват достъпно решение за небанкираните. Не знаем дали това е УСТОЙЧИВОТО решение за разрешаване на проблеми, но все пак знаем, че в този момент, в този момент, няма по-добри. “ – Анна Нимира, директор бизнес развитие в CryptoChicks

Препечатано от: https://medium.com/datadriveninvestor/splitting-bitcoin-into-two-camps-those-that-want-it-and-those-that-need-it-a067cab8920a

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map