Първият банков банкомат на DCEP е изпробван в Шенжен, стартиране на блокчейн в Шанхай

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг

Изображение на китайски пазар

Това беше богата седмица за китайската индустрия за блокчейн и криптовалути. 

Земеделска банка на Китай – една от страната "Голямата четворка" банки – проведоха изпитания за депозити и тегления за електронни плащания в Китай с цифрови валути или DCEP. Понастоящем пробният период е достъпен в редица банкомати на AgBank в Шенжен.

На източния бряг на Китай правителството на Шанхай отпусна 5 милиона долара безвъзмездна финансова помощ за стартиране на блокчейн Conflux.

Междувременно 500.com – китайска фирма за спортни лотарии, регистрирана на Нюйоркската фондова борса – сключи договор за покупка на машини за копаене на биткойни на стойност около 14,4 милиона долара.

Ето всичко, което може да сте пропуснали по отношение на тези истории и не само, в изданието на China Market Watch тази седмица от OKEx Insights.

Селскостопанската банка на Китай позволява изпитания за банкомат на DCEP

Селскостопанската банка на Китай е според съобщенията изпробване на депозита и теглене на DCEP от чековите и спестовни сметки на потребителите. Понастоящем услугата се предлага в редица автоматизирани касови машини на AgBank в Шънджън.

AgBank планира да разшири пробната версия на DCEP за плащания за комунални услуги и услуги за електронно управление.

Ключови продукти за внос

  • Това е първото изпитание на DCEP, включващо банкомати.
  • AgBank наскоро обяви създаването на изследователска лаборатория DCEP в Шенжен – засилване на конкуренцията в тази област с Китайската строителна банка.

Conflux получава 5 милиона долара безвъзмездна финансова помощ от Шанхай

Комитетът по наука и технологии в Шанхай, заедно с правителството на област Changning, отпусна 5 милиона долара за стартиране на блокчейн Conflux. Финансирането ще според съобщенията да се използва в подкрепа на изследванията на предложена аерокосмическа верига за доставки, изградена върху мрежата на проекта.

Ключови продукти за внос

  • Conflux, който вече има продължаващо изследователско партньорство с правителството на Шанхай, се превръща в популярен проект за правителствени инициативи. 
  • И двете страни партнира да стартира Изследователски институт за дървесни графики през септември 2020 г. Изследователският институт е един от 57-те субекта изброени на Шанхай "План за технологични иновации" през декември.
  • Базираната в Пекин стартираща компания е приятелска и с други общински правителства. Например, Conflux получи длъжностно лице одобрение от правителството на Хунан относно създаването на блокчейн лаборатории.

Лотарията, регистрирана в NYSE, купува машини за копаене на биткойни

Китайската фирма за спортна лотария 500.com има влязъл в окончателно споразумение за покупка за придобиване на машини за копаене на биткойни. Компанията, регистрирана в NYSE, очаква да издаде около 14,4 милиона щатски долара от обикновените си акции от клас А, за да завърши покупката. 

Подробностите за продавача не бяха разкрити и се очаква покупката да приключи в рамките на първото тримесечие на 2021 година.

Ключови продукти за внос

  • Когато покупките на минно оборудване приключат, 500.com ще притежава модели за копаене S17, T17 и S9 от Bitmain. Той ще притежава и M20 от MicroBT. 
  • The цената на акциите от 500.com нарасна с 11% след съобщението.

Акциите на 500.com се увеличиха значително от 5 януари 2021 г. Източник: Google

Продажбите на автомобили в Китай нарастват за девети пореден месец

Фондовите пазари в Хонконг и Китай нараснаха умерено тази седмица. Към момента на писане на книгата, Shanghai SE Composite и CSI 300 в момента се търгуват на 3,599 и 5,578 – със седмични печалби съответно от 1,35% и 2,96%. В Хонг Конг индексът Hang Seng се повиши с 1,98% тази седмица и в момента възлиза на 28 241.

Фондовите пазари в Хонконг и Китай леко се повишиха тази седмица. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Ключови продукти за внос

  • Въпреки че месечните увеличения на продажбите на автомобили укрепват пазарите в страната, годишните продажби на автомобили в Китай сви се с 6.8% от миналата година. Спадът може да се дължи на спирането на фабрики и предприятия, свързано с COVID, през първата половина на 2020 г..
  • Продажбите на електрически превозни средства в Китай нараснаха до 1,17 милиона бройки. Тази цифра вероятно ще нарасне допълнително след тази на Тесла неочакван старт на своите електрически джипове Model Y на 1 януари 2021 г..

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner