Президентските избори в САЩ насочват вниманието към децентрализираните пазари за прогнози

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Снимка на пазара на DeFi

Децентрализираният финансов пазар се възстанови тази седмица, тъй като общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, се увеличи от 11,04 млрд. Долара на 12,01 млрд. Долара.

Uniswap запази позицията си на пазарен лидер с блокиран пазарен дял от 24% от общата стойност в щатски долари. Децентрализираната борса също имаше най-големия пул на ликвидност, но намали доминирането на обема на търговията от 65% на 44%.

Средноседмичният обем на търговия с DEX е спаднал със 115% тази седмица. Това е така, защото обемът на търговията беше изкривен миналата седмица след хакването на Harvest Finance.

В сферата на децентрализираното кредитиране Compound продължи да води с пазарен дял от 54%.

Общата стойност, заключена в DeFi, се повиши с 8,8%, докато обемът на търговия с DEX спадна. Източници: DeFi Pulse и DeBank

Най-забележителното е, че пазарите за крипто прогнозиране заеха централно място в сферата на DeFi тази седмица на фона на продължаващите президентски избори в САЩ. Децентрализирани пазари за прогнозиране Augur и Polymarket отчетоха рекордни обеми на търговия от 8,5 милиона долара и 8,6 милиона долара, съответно.

В допълнение към DPM, крипто участниците също направиха своя залог на изборите под формата на фючърсни договори – като Trump 2020 на криптовалутна борса FTX.

Изборните символи в САЩ претърпяха диви колебания в цените и обемите на търговия, тъй като гласовете продължиха да се отчитат. Източник: CoinGecko

Централизирани срещу децентрализирани пазари за прогнозиране

На пазар за прогнозиране хората залагат на резултата от бъдещи събития.

Преди появата на блокчейн технологията пазарите за прогнозиране бяха централизирани и се сблъскаха с редица ограничения. А именно, централизираните пазари за прогнозиране са обект на местни разпоредби и се управляват от оператори на платформи. Това пречи на потребителите да създават свои собствени пазари. Освен това потребителите често трябва да плащат такси за търговия и такси за теглене за своите залози.

Блокчейн технологията доведе до възхода на децентрализираните прогнозни пазари. В сравнение с CPM, DPM е по-устойчив на цензура. DPM се управлява от интелигентни договори и не може да бъде произволно изключен. Потребителите могат да персонализират своите собствени пазари и те са под пазене на собствените си средства.


Откриване на цените на децентрализирани пазари за прогнозиране

На децентрализиран пазар на прогнози инвеститорите правят своите залози и получават жетони, представляващи всички възможни резултати. Цената на всеки жетон представлява вероятността от изхода на събитието и се определя от динамиката на пазара на търсене и предлагане. Например в Polymarket’s "Ще спечели ли Тръмп през 2020 г. президентските избори в САЩ" пазар за прогнози, "Да" токенът е на цена 0,69 долара, което означава, че 69% от участниците на пазара очакват Тръмп да спечели президентските избори. (Забележка на редактора: Този процент е пример и всички следващи цифри вероятно са се променили от времето на това писане.)

Докато резултатът от събитието се обявява от операторите на платформата в CPM, няма участници, които да обявяват резултата от събитието за DPM. Следователно DPM често използват оракули, за да подават информация от реалния свят в интелигентни договори и да проверяват резултата от събитието. За да се подобри точността на информацията, някои DPM също така стимулират общността. Например децентрализираният пазар за прогнози Augur възприема стимулирана система за комунално разрешаване – хората, заложени на точния резултат, получават допълнителни награди за залагане, което от своя страна стимулира честното докладване.

Пазари на президентски избори и прогнози в САЩ

Президентските избори в САЩ бяха надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократа Джо Байдън. Изборите доведоха до вниманието на основните пазари на прогнози, тъй като хората се интересуваха от залагането на резултата и изразиха своята позиция в различни анкети. Забележимо е, че докато предизборната анкета на централизираните пазари облагодетелства демократите, тези в DPM като че ли благоприятстваха републиканците.

Предизборните резултати в масовите медии и децентрализираните пазари на прогнози се разминаха. Източник: CNN, Прогноза Explorer, OKEx Insights

Според масовите издания, като CNN и The New York Times, Байдън е имал по-голяма подкрепа от Тръмп в един момент с приблизително 10%. Масите бяха обърнати на децентрализираните пазари за прогнози. Например участниците в Catnip.exchange подкрепиха Тръмп над Байдън с 8% разлика по време на писането. Освен това 69% от участниците в Полимаркет подкрепиха Тръмп на президентските избори.

Създателят на Ethereum Виталик Бутерин отбеляза огромните разлики между статистическите модели и пазарите за прогнозиране и предлага се три възможни обяснения:

  • Пазарите за прогнози включват възможността за засилено намесване на изборите и потискане на избирателите.
  • Пазарите на прогнози са трудно достъпни за статистически и политически експерти.
  • Експертите не могат да открият изненадващите про-Тръмп избиратели.

От наблюдението на Бутерин той вярвал пазарите за прогнози са се доказали по-точни от статистическите модели на президентските избори в САЩ.

DPM далеч не са масово приемане

Докато DPM наскоро придобиха сила поради президентските избори в САЩ, дългите времена за разрешаване и стръмни криви на обучение са едни от основните пречки, които пречат на DPM да достигнат по-широко приемане.

Централизираните платформи за прогнозиране, като онлайн залагания и борси за деривати, имат почти незабавно време за разрешаване. За сравнение, DPM имат бавно време за разделителна способност, поради отнемащите време процеси, свързани със системите за вземане на решения. DPM протоколите се опитаха да ускорят процеса на разрешаване, но – например, с пускането на втората си версия, Augur намали времето за резолюция от седем дни на около 24 часа.

Другата основна болка при DPM е стръмна крива на обучение за потребители. За некрипто потребители, DPM не са удобни и лесни за използване – особено в сравнение с традиционните платформи за прогнозиране. Потребителите трябва да се научат как да конвертират фиатните валути в криптовалути, да изтеглят портфейл за криптовалута и да настройват акаунти на борсите за криптовалути. Кривата на обучение на DPM може дори да бъде висока за опитни потребители на крипто, тъй като може да бъде сложно да се създаде валиден пазар и да се разберат механизмите зад блокови вериги. Слабите и нестандартни потребителски интерфейси в съществуващите DPM допълнително ограничават входа както на крипто, така и на некрипто потребители.

Бъдещето ли е базираното на блокчейн гласуване?

Докато DPM все още са в своя зараждащ се етап, основната технология – технологията на блокчейн – изглежда получава тласък за осиновяване след президентските избори в САЩ. Асошиейтед прес беше издателство входящи резултати от гласуването за президентските избори в САЩ за блокчейн Ethereum и EOS. Потребителите имат достъп до резултатите от гласуването в Etherscan и Bloks.io.

Президентските избори в САЩ бяха противоречиви, като някои твърдят, че има измами. Тези твърдения показват липсата на прозрачност на изборите – и блокчейн технологията може да бъде решението, с нейната неизменност и възможността да се проследяват записите на гласуването.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map