Предефиниране на безопасното небе: поглед назад във времето

Общ преглед

Изглежда, че нараства безпокойството на криптовалутните пазари, след като цените на биткойните не успяха да поддържат над психологическите нива от 10000 през февруари. Разочарованието дойде само за по-малко от три месеца преди очакваното наполовина биткойн. Въпреки че биткойнът все още държи своите 21% печалби от QTD след февруарското пътуване с влакчета, последните макро събития се очертават както на традиционните, така и на крипто пазарите и добавят допълнителен слой на несигурност. Въпреки това, когато погледнем назад във времето, инвеститорите биха могли да открият, че настоящите пазарни условия изглеждат донякъде като 2012 г. И 2012 г., и 2020 г. са биткойн наполовина години, като се случиха някои глобални кризи и пазарите на акции бяха турбулентни. Може ли историята да разкрие повече подробности за преди и след половината от макро перспектива?

Продава се от вируси

Февруари беше тежък месец за пазарите на криптовалути. С ескалиращите страхове от избухването на коронавирус, BTC цените спаднаха от нива от 10400 USD в средата на месеца и затвориха в района на USD8500 в края на месеца. Настроението за риск е също високо на световните пазари на акции. The Dow регистрира спад от 1190 точки на 27 февруари преди първоначалния отскок, най-лошият еднодневен спад в историята. Стоките също пострадаха силно с WTI спадна под 50 USD за барел.

От друга страна, търсенето на безопасно небе нарасна, тъй като US10Y докосна рекордно ниското ниво от 1,03% в един момент, преди да се установи на около 1,08%.

Фигура 1: Проверка на ефективността на кръстосани активи от началото на годината (Източник: TradingView)

Макар че по-широката пазарна реакция изглежда, е нарисувана мрачна картина и пазарите на криптовалути не са имунизирани от това. Някои дори поставиха под въпрос характеристиката на безопасното небе на биткойните, тъй като изглежда не успя да се предпази от несигурността.

Открийте се назад във времето

Предстоящото наполовина биткойн остава основният фокус за повечето от крипто наблюдателите въпреки неотдавнашните сътресения на световния пазар. Докато последните BTC ценовите действия и високата волатилност на други активи могат да поставят под съмнение някои дългосрочни крипто инвеститори, поставяйки под въпрос дали наполовина е самодоволство или истински дългосрочен бичи фактор

Може би можем да погледнем 2012 г., когато биткойнът се е намалил наполовина и в същото време пазарите са били в разгара на прашниците, в този случай европейската дългова криза.

Започна през 2009 г. Някои страни-членки на ЕС не успяха да рефинансират своите държавни дългове, а няколко държави не успяха да спасят дълбоко задлъжнелите си финансови институции без помощ от ЕЦБ или МВФ.

Таблица 1: Пазарите през 2012 и 2020 г. имат подобен произход (Източник: OKEx)


Разбира се, общите пазари на акции и криптовалутното пространство през 2012 г. бяха много различни от това, което имаме днес. Въпреки това настроението за риск, песимистичната перспектива и опасенията от рецесия са сравними.

Фигура 2: Производителност на Bitcoin / STOXX50 / SPX през 2012-13 г. (Източник: Tradingview)

Интересното е, че цените на биткойните скочиха с около 160% през 2012 г. на гърба на дълговата криза в еврозоната и повечето от тези печалби се случиха преди първото наполовина, а печалбите бяха още по-забележими през годината след наполовина. За сравнение, SPX спечели 14,5% и SX5E скочи с около 11,2% през 2012 г..

В крайна сметка това е валутен въпрос

Продължаваме да изтъкваме същността на ценността на биткойните и вярваме, че биткойнът е идеален хедж срещу инфлацията поради ограниченото му предлагане. С други думи, биткойнът може да бъде добър хедж срещу обезценяване на фиатната валута.

Европейската дългова криза беше съсредоточена върху структурните проблеми на финансовата система и лесните условия на кредитиране в началото на 2000-те. В резултат това доведе до мащабна спасителна програма и понижаването на лихвените проценти, тези мерки предизвикаха значително обезценяване на Евро. В края на 2011г, EURUSD се търгуваше над 1.4. До средата на 2012г, EURUSD вече спадна до 1,20 зона преди да се отскочи до 1,3.

В края на краищата дълговата криза доведе до значително обезценяване на валутата и биткойнът реагира на това обезценяване през 2012 г., дори преди да се случи първото събитие наполовина.

Сега, като се има предвид продължаващата несигурност, свързана с коронавируса, тя е коренно различна от дълговата криза. И все пак това, което пазарът преживява, донякъде прилича на това, което преживяхме през 2012 г. Ние вярваме, че пазарите трябва да се фокусират повече върху това как политиците реагират на огнището и произтичащите от това икономически последици.

Американският Фед доставени намаление на половин точка като спешна мярка за огнището на вируса. DXY е паднал от горните 99 дръжки до ниските 97 области. Пазари очаквам Фед ще намали допълнително лихвените проценти на политическото заседание през март. В същото време облекчаващият разказ от други големи централни банки има възникнали много бързо. Тези промени могат да предизвикат натиск върху G10FX, и това може да бъде допълнителен фактор за изгода за цените на биткойн в средносрочен / дългосрочен план.

Когато става въпрос за наполовина … бъдете търпеливи, помнете?

В предишната ни публикация „Биткойн наполовина: Времето да влезете в биткойн?”, OKEx Quant посочи, че покачването на цените на биткойните след наполовина има тенденция да се удължава всеки път и този пазарен цикъл не се очаква да завърши до 2022 г. Въпреки че последните ценови действия може да не изглеждат толкова възходящи, OKEx Quant вярва, че Понастоящем пазарът остава в идеален период на HODL, дългосрочните инвеститори вероятно трябва да бъдат по-търпеливи, за да видят резултатите.

Заключение

Пазарът на биткойн все още беше малък по времето, когато избухна европейската дългова криза, и днес той все още е сравнително малък в сравнение с други основни класове активи. Биткойнът и криптовалутата може да не са най-добрият инструмент за хеджиране срещу глобална рецесия, тъй като биткойн HODLers може да ликвидира стопанствата, за да компенсира загубите си в други активи или да изплати дълговете си. Когато обаче настъпи криза и политиците са склонни да прибягват до облекчаване, биткойнът може да бъде идеален хедж срещу девалвации на валутата. Развитието на глобалния пазар през този период преди половината може да бъде от съществено значение за всички крипто инвеститори, а начина, по който се развива, може да бъде доминиращ фактор по отношение на бъдещите крипто разпределения.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map