Пилоти на DCEP, селища Bitmain и блокчейн инфраструктурата на Китай

Изображение на китайски пазар

Китайски часовник на OKEx Insights прави преглед на най-добрите истории за крипто пазара в Китай и Хонг Конг.

От развитието на дигиталните валути на централната банка до създаването на национални инфраструктури на блокчейн, 2020 г. беше наситена със събития година за крипто и блокчейн сферата в Китай и Хонг Конг. С изтичането на годината OKEx Insights разглежда първите пет истории в това специално издание на China Market Watch.

Китай пуска официални пилоти на DCEP

Официалната цифрова валута в Китай, Digital Electronic Currency Payment, стартира своите официални пилоти през 2020 г. През април беше съобщава че централната банка на Китай стартира пилотния проект за DCEP в Шенжен, Суджоу, Ченгду и Xiong’an – последният от които включваше транзакции с храни и дребно с използване на DCEP и включваше чуждестранни предприятия като Мак донълдс и Метро.

Китайската народна банка разшири обхвата на своето тестване на дигитални валути за обществеността в началото на октомври, като разпространи 50 000 червени пакета DCEP на гражданите на Шенжен – които можеха да бъдат похарчени при 3 389 определени търговци в квартал Луоху в Шенжен. В последващо изпитание в Суджоу PBoC си партнира с гиганта на дребно JD.com, за да пилотира онлайн DCEP плащания. DCEP се използва в близо 20 000 транзакции от началото на Double 12 Shopping Festival.

Ключови продукти за внос

  • Докато пилотните тестове за DCEP се фокусираха върху приемането на дребно, PBoC изследва и използването на DCEP в трансгранични транзакции и в зимните олимпийски игри в Пекин 2022. 
  • Въпреки че не съществува конкретна времева рамка за стартирането на DCEP, можем да очакваме по-големи публични изпитания и ясни насоки, публикувани относно регулирането на DCEP през 2021.

Китайската национална блокчейн разшири международното присъствие

Блокчейн-базирана сервизна мрежа, националната блокчейн инфраструктура на Китай, съобщи официалното му стартиране за глобална търговска употреба на 25 април.

За да подкрепи своята международна стратегия за растеж, BSN установени BSN-International като отделен субект. BSN-International подкрепя интеграцията на публични блокчейн и планира да постигне оперативна съвместимост с разрешени блокчейн в Китай. BSN China, от друга страна, притежава по-голямата част от градските възли на BSN в Китай – които не могат да се свържат с публични блокчейни.

Ключови продукти за внос

  • За да постигне оперативната съвместимост на глобалната мрежа на BSN, BSN China избра пет градски възли за свързване с BSN-International. Въпреки това, децентрализираните приложения, работещи на тези пет възли, трябва да отговарят на разпоредбите на Китай относно блокчейн и криптовалутите.
  • Red Date Technology, разработчикът зад BSN, обяви езика за цифрово моделиране на активи като език за интелигентен договор за разработчиците на BSN. Единният език за интелигентен договор подобрява оперативната съвместимост за глобалната мрежа на BSN.
  • BSN има общо 136 градски възли – 98 от които са свързани с BSN Китай. Има осем чуждестранни възла, а останалите 30 възела са в процес на изграждане.

Blockchain се утвърждава в 14-ия икономически план на Китай

Технологията на блокчейн става все по-важна в националното стратегическо планиране на Китай. В 14-ия петгодишен план, за 2021 до 2025 г., Китай включени блокчейн технологията като един от стратегическите й високотехнологични приоритети. Това е в съответствие със стратегическия фокус на Националната комисия за развитие и реформи, където блокчейн беше определен като информационна инфраструктура и му бяха дадени приоритети за научноизследователска и развойна дейност. 

Ключови продукти за внос

  • За да се приведе в съответствие с целите на Китай за технологичен растеж, Пекин идентифицирани четири стълба на блокчейн технологията за подкрепа на икономическия растеж и пусна първия блокчейн план за държавни услуги през юли.
  • Като един от стратегическите високотехнологични приоритети, Китай ускори стандартизацията на блокчейн технологията през 2020 г.. 

Bitmain достига законно споразумение след продължителна борба за власт

Продължителните правни спорове между Джихан Ву и Микрей Джан постигнаха споразумение за 600 милиона долара през декември. 

Като част от селище, Ву ще се оттегли от управлението на Bitmain. Той ще поеме пула за копаене на BTC.com и задграничните центрове за копаене на Bitmain. Жан, от друга страна, ще поеме миньорския пул на Antpool и майнинг фермите на Bitmain в Китай.

Структурната промяна изисква закупуването на дяла на Wu в Bitmain за 600 милиона долара, който Жан временно ще ипотекира, за да завърши акциите си. Като част от споразумението, Жан възнамерява да завърши първоначално публично предлагане на Bitmain в САЩ преди края на 2022 г..


Ключови продукти за внос

  • Правното споразумение изглежда е в полза на Жан, тъй като той пое контрола върху основните операции на Bitmain в Китай и му беше дадена възможност да закупи дела на Ву, за да затвърди контрола си върху компанията.
  • За да финансира покупката на дяла на Wu за 600 милиона долара, Bitmain може да се наложи да пусне нови модели за добив, за да финансира сетълмента.

Първият регулиран криптофонд и платформа за виртуални активи, одобрени в Хонг Конг

Комисията за ценни книжа и фючърси в Хонконг одобри първия криптовалутен фонд и виртуална платформа за търговия с активи през 2020 г. Arrano Capital, блокчейн рамото на Venture Smart Asia Limited, получени одобрението на регулатора да управлява първия регулиран BTC фонд, който е насочен изключително към професионални инвеститори. 

Междувременно OSL Digital Securities получи първия лиценз за виртуална търговия с активи от SFC през декември. Дигиталното рамо на подкрепената от Fidelity BC Group получи предварително одобрение през август.

Ключови продукти за внос

  • Като първият регулиран BTC фонд в Хонг Конг, от Arrano Capital се изисква спазвайте с проформата и условията за мениджъри на виртуални активи, издадени през октомври 2019 г..

OSL Digital Securities е в състояние да предложи виртуална търговия с активи по регулирани от тип 1 и тип 7 ​​дейности – които дефинират съответно търговията с ценни книжа и предоставянето на автоматизирани услуги за търговия. Компанията е и първият кандидат за платформа за виртуална търговия с активи след SFC регулаторни насоки на виртуални платформи за търговия с активи, пуснати през ноември.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map