Пет факта, които трябва да знаете за DCEP

DCEP наскоро се превърна в една от модните думи в блокчейн пространството, интерфейсът за пътека на цифровия юан, предлаган от Китайската земеделска банка (ABC), грабна много заглавия в страната и чужбина през последните седмици.

Докато подкрепяният от Facebook проект „Везни“ е бил съкращаване от оригинала и се опитва да уау глобални регулатори, Китай нараства в областта на цифровата валута и според съобщенията пусна първия си сценарий за приложение на DCEP в Суджоу.

Смелите ходове от неприветливата за крипто страна изглежда не само показват, че цифровата валута се превръща в глобална тенденция, но също така е солидно доказателство за това, че технологията блокчейн ще бъде критична част от глобалната финансова система в бъдеще.

Крайният въпрос е, какво е DCEP и защо Китай е искал да го разработи? Сега се отпуснете и се насладете, докато представяме петте най-важни факта, че трябва да знаете тази нарушаваща технологията.

Какво е DCEP?

DCEP, известен още като Електронно плащане с цифрова валута, е проект на Централна банка за цифрова валута (CBDC), воден от Китайската народна банка. Планът е част от отговор на защитника на президента Си Дзинпин за „възползване от възможността“ на блокчейн технологията. Цифровият юан е структуриран на двустепенна парична система. (1) Емитирана от Централна банка CBDC за търговски банки и (2) Емитирана от търговска банка CBDC се фокусира върху обществеността.

Очевидно снимка на екрана това показва интерфейса на ABC предполага, че пробният период е бил фокусиран върху потребителската употреба.

Защо Китай го разработи?

Началото на китайския проект DCEP започна още през 2014 г., когато PBOC основан изследователски екип, специализиран в криптовалута и установен изследователския институт за цифрова валута през 2017 г..

Може би се чудите защо китайското правителство разработи своята цифрова валута, когато мобилното плащане е част от ежедневието на много китайски граждани. Заместник-директорът на отдела за плащания на PBOC, Му Чанчун, даде неговият отговор: „Това е да защитим нашия паричен суверенитет и легален валутен статус. Трябва да планираме дъждовен ден. “ Му също подчерта, че DCEP не е предназначен да копира Везни и ще бъде фиксиран 1: 1 към RMB.

Плюсовете

В сравнение с физическите пари, DCEP има своите отличителни плюсове. За правителството цифровият юан може да елиминира разходите за печатане на пари.

За търговските банки DCEP може да улесни повече парични транзакции с по-ниски разходи, да увеличи бизнес иновациите, като същевременно минимизира рисковете.

За обществеността DCEP може да ги спаси от непреки такси за транзакции при междубанкови преводи. Вътрешните и трансграничните плащания също ще станат по-малко търкания.

Разбира се, може да има много повече предимства, които DCEP може да донесе, и ние трябва да възприемем промяната, както и бъдещето на валутата.

Какво означава това за пазарите на криптовалута?

Може би това е най-голямата грижа на крипто пазарите. Можем да си представим, че стартирането на DCEP ще разшири приемането на обществото от блокчейн технологията и ще намали предразсъдъците на хората срещу тях. С по-добро разбиране и реални приложения на тази новаторска технология, традиционната инвестиционна общност може да бъде по-отворена за инвестиции в блокчейн. Тази потенциална промяна в отношението може да доведе до положително въздействие върху съществуващото крипто пространство. Въпреки че имаше опасения относно настоящото пространство на стабилни валути, изглежда, че е твърде рано за достъп до това как DCEP ще повлияе на пазарите на стабилни монети.

Какво можем да очакваме по отношение на CBDC?

Можем да предвидим, че след Китай ще има повече страни и региони, които ще скочат на CBDC и САЩ биха могли да бъдат една от тях. В светлината на неотдавнашната пандемия на COVID-19 някои законодатели в САЩ имат обсъдени за това как дигитализираният долар може да бъде част от пакета стимули. ЕЦБ също предприема по-активни действия Приближаване когато става въпрос за проучване на наличието на евро, обезпечено с блокчейн. Междувременно в Хонконг, бивш главен изпълнителен директор на HKMA предложи че трябва да се популяризира цифрова валута, обхващаща четирите региона (Китай, Япония, Корея и Хонконг). Той вярва, че тази инициатива не само ще намали неудобството от трансграничното плащане за предприятия. Освен това ще се справи по-добре с икономическата стагнация в Източна Азия.

Заключение

Сега, когато официалното стартиране на DCEP изглежда съвсем наблизо, трябва по-добре да се подготвим за по-цифрово, удобно и по-добро бъдеще.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner