Пасивни печалби в крипто: DeFi кредитиране и залагане в икономика с нулева лихва

Крипто залагане и заем DeFi

Епидемията от COVID-19 оказа дълбоко влияние върху световната икономика. Банката за международни разплащания (BIS), която наблюдава лихвените проценти на централната банка в 39 икономики, съобщи, че 29 от тях са намали техните цени откакто вирусът започна да се разпространява през януари 2020 г..

Докато Федералният резерв на САЩ намалява лихвените проценти до нула през март доходността на държавните облигации по падежа по света бързо спадна, като няколко официално влязоха в отрицателен лихвен процент обхват.

Глобален интересТекущите лихвени проценти на централните банки. Източник: глобални ставки, ОК

Падащите добиви оказват голямо влияние върху тези, които търсят пасивен приход чрез спестявания, тъй като капитал за паркиране в банки не доставя много по пътя на връщанията. Обикновено спестителите купуват облигации, депозирали пари в спестовни сметки или директно давали заеми за лихви. Въпреки това, с намаляването на традиционните възможности, криптопространството има потенциал да се появи с жизнеспособни алтернативи, придобивайки сцепление и насърчавайки по-широкото възприемане на цифровите активи като цяло.

В тази статия OKEx Insights въвежда крипто кредитиране и залагане като предложения, които потенциално могат да привлекат нови потребители, търсещи пасивна възвръщаемост, и да стимулират глобалното приемане на базирани на блокчейн дигитални активи и финансови системи.

Възможности за пасивни доходи в криптопространството

Биткойн (BTC) популяризира концепцията за да си собствена банка. Докато BTC проправи пътя цифровите активи да бъдат разпознати като такива, други, по-нови протоколи успяха да разнообразят случаите на използване на крипто и да улеснят цели екосистеми. Един от тях е децентрализирано финансиране (DeFi) пространство, построено върху Ethereum (ETH) мрежа.

DeFi по същество представлява широка категория финансови приложения, изградени върху публични блокчейни. Той съчетава протоколи, токени и интелигентни договори, за да осигури финансова достъпност на физическите лица (най-вече) без необходимост от традиционни банкови канали.

Някои от услугите, предлагани в момента в DeFi пространството, включват обработка на плащания, услуги за попечителство, обезпечени заеми и заеми / заеми. Предвид децентрализирания характер на тези финансови услуги и продукти, те се стремят да бъдат без разрешение (всеки може да ги използва), прозрачни и устойчиви на цензура. Използването на блокчейн технология и интелигентни договори също значително намалява риска от контрагента.

Макар че кредитирането на вашите крипто активи в рамките на екосистемата DeFi е един от най-простите начини за привличане на вашите монети и токени за пасивен доход, залагането е друг метод, особено за тези, които са технически разбиращи и искат да участват в поддържането на блокчейн мрежите, които използват.

Залагане е процесът на активно участие във валидирането на транзакции на a Proof-of-Stake (PoS) блокчейн. За разлика от типичното Протокол за доказателство за работа (PoW) (като Bitcoin’s), в механизма за консенсус PoS, притежателите на минимално необходимия баланс на конкретна криптовалута могат да валидират транзакции и да печелят награди за това.

В момента според Залагане на награди данни, има 14 PoS протокола, които поддържат залагане, с мрежова стойност над 100 милиона долара.

Обяснено е кредитирането от DeFi

Както е случаят с традиционните финанси, кредитирането остава най-ясният метод за пасивно печелене в крипто пространството. Услугите на DeFi, които поддържат заеми и заеми, позволяват на инвеститорите да получават стабилна възвръщаемост, използвайки своите цифрови активи, вместо да ги оставят бездействащи в портфейлите си..


DeFi как работиКак работи DeFi. Източник: FT

Според статистиката, предоставена от DeFi Pulse, общата стойност, заключена – или задържана – в приложенията DeFi в момента възлиза на 1,01 милиарда долара, от които 769,9 милиона долара, или над 75 процента, са заключени в услугите по кредитиране.

Стойността е заключена в DeFiОбща стойност (USD), заключена в заявленията за кредитиране. Източник: DeFi Pulse

Създател, водещата кредитна платформа в мрежата Ethereum, представлява близо 70 процента от общата стойност, заключена при кредитирането на DeFi. Интелигентният договор MakerDAO позволява на потребителите да заемат DAI, стабилна валута, фиксирана на 1 долар, срещу ETH на стойност 1,50 долара като обезпечение. Системата на Maker нарича това обезпечена позиция на дълга (CDP). Потребителите могат също да депозират своя DAI и да спечелят DAI Savings Rate (DSR), като използват отделна услуга, наречена Oasis Save.

Докато Maker е уникален в своята механика, особено тъй като функционира, за да поддържа 1 DAI = 1 $, други децентрализирани платформи за кредитиране като Съединение позволяват по-традиционни преживявания, при които заемодателите започват да печелят лихви веднага щом капиталът им влезе в басейн.

На повечето платформи лихвените проценти по заеми и заеми се определят алгоритмично, в зависимост от търсенето и предлагането. Когато се отпуска голямо количество средства в пула, лихвените проценти се повишават съответно, като по този начин потискат търсенето на заеми и привличат потребителски депозити за попълване на пула. Напротив, когато използването на средства е намалено, лихвеният процент ще бъде намален, за да стимулира търсенето.

лихвени проценти по заеми DeFiЛихвени проценти по заеми за избрани платформи DeFi от 8 юни Източник: Defarate

Както е показано на диаграмата по-горе, платформите за кредитиране DeFi с голям обем имат голямо търсене на стабилни монети, за разлика от Bitcoin и Ethereum (ETH) поради тяхната изменчивост. Докато най-високият процент по време на писането е около 8,58 процента, напоследък има общ спад в лихвените проценти на DeFi.

Само последното тримесечие, Фулкрум, например предлагаше лихвен процент от 14,33 процента по заеми от DAI, докато Compound предлага около 8,5% за същото. Повишаването на лихвения процент е резултат от широкомащабни заеми и произтичащия от това недостиг на средства.

В момента най-доходният протокол за кредитиране на DeFi е Нуо, предлагащи 8,58 процента годишно за монети в щатски долари (USDC). Междувременно DAI заемите получават най-високи доходи от Fulcrum, последвани от dYdX.

В сравнение с традиционните банкови лихви, проектите за кредитиране DeFi предлагат много по-високи доходи от пасивни доходи, особено за развитите страни. Но те не са без своите уникални предизвикателства и възможности, които трябва да бъдат преодолени и реализирани, преди да може да се очаква осиновяване.

Предизвикателства и възможности за кредитиране от DeFi

Докато проектите на DeFi предлагат атрактивни пасивни потоци от доходи, те все пак липса на течностсамоличност и все още не са напълно готови за бой по отношение на сигурността. Протоколи като lendf.me и bZx наскоро бяха обекти на сериозни пропуски в сигурността, вдлъбване на доверието на пазара.

Освен това проектите DeFi не са без бариерите си за влизане – потребителите първо трябва купете поддържана криптовалута, обикновено използват традиционна банкова сметка и обмен, преди да могат да използват децентрализираните, само за крипто платформи.

Въпреки това, наскоро скок в стабилни монети, движени от финансови и геополитически кризи по света, показва промяна към цифровите активи като техни потенциалът се реализира. Страничният продукт на това шофиране е интерес към възможностите за пасивен доход, свързани със стабилните монети, които могат да доведат потребителите до услуги и продукти на DeFi.

В крайна сметка, като преминем към по-нататъшна цифрова икономика, продуктите DeFi вероятно ще привлекат потребители и потенциално ще подобрят нивата на приемане и приемане на крипто по целия свят.

Залагането на наградите като пасивен доход

Залагането е друг популярен начин за пасивни доходи в крипто пространството. Този метод е настроен да спечели повече внимание, тъй като Ethereum, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, преминава към протокол за доказателство за участие по-късно тази година.

За да спечелите награди за залагане / печалби в PoS блокчейн, трябва "залог" вашите монети (обикновено всяка сума), или като ги заключите в портфейла си, или се абонирате за борса, която поддържа залагане. Залагайки монетите си, вие участвате в проверка на блока (подобно на това миньорите правят за биткойн) и спечелете определен процент от вашия залог като награда.

Въпреки че преминаването на ETH към PoS е много очаквано, топ 30 на криптовалутите включват няколко блокчейна, които вече поддържат награди за залагане, като EOS, Tezos (XTZ), Космос (ATOM) и Тире (ЧЕРТКА).

Залагане на пазарните капачкиЗаложена пазарна капитализация & Заключен в стойността на залога. Източник: Залагане на награди

Като се има предвид как залагането е по-старо от продуктите на DeFi, общата пазарна капитализация на залагането е над 18,5 милиарда щатски долара, като над 9,9 милиарда щатски долара са фиксирани към 4 юни според Залагане на награди данни. Това е близо 10 пъти повече от стойността, заключена в DeFi, която е на ниво 1,01 милиарда долара по време на писането.

Що се отнася до залагането на награди, обаче, различните монети предлагат различна доходност, както е показано на таблицата по-долу.

лихвени проценти за залаганеИзбрани награди за залагане на PoS. Източник: Залагане на награди

На пръв поглед наградите за залагане изглеждат много привлекателни в сравнение с лихвените проценти по заеми DeFi. Но има присъщи рискове, особено след като ще залагате монети, които са много нестабилни от гледна точка на цената и дори вашите награди ще бъдат изплатени в тези монети, добавяйки повече риск в случай на пазарен плъзгане.

Освен това, когато се монтират нови монети, предлагането им се разрежда, което води до инфлация, което също влияе върху реалната възвръщаемост, която получавате (отразена от коригирана възвръщаемост в диаграмата по-горе).

Въпреки че е по-безопасно да залагате монети с по-големи пазарни капачки и ниска волатилност, тяхната възвръщаемост обикновено е много по-ниска от тази, предлагана от малка капитализация, но по-рискови монети – както е показано в сценариите, обсъдени по-долу.

Преглед на представянето на най-популярните залагащи монети

Разгледахме по-отблизо някои от най-популярните монети за залагане, за да проучим тяхното представяне през последната година. Възвръщаемостта се изчислява въз основа на ежедневното съставяне, с 365 периоди годишно.

Tezos има процент на възнаграждение от 5,7 годишен процент доходност (APY). Преди една година цената на XTZ беше 1,58 долара. Ако инвеститор вложи $ 1000 в XTZ, той щеше да купи 630,99 XTZ токена. След една година, въз основа на APY, броят на монетите в портфейла на инвеститора ще бъде 667,89 – на стойност 1,799,54 долара, тъй като цената на XTZ нарасна до 2,69 долара.

С тези цифри инвеститорът би очаквал годишна печалба от 79,9%. Имаше обаче период, когато пазарът спадна, около октомври 2019 г., а общата стойност на притежанията на XTZ на този инвеститор беше само 488,38 долара – те щяха да загубят 511,62 долара.

Както можете да видите от графиката по-долу, промените в цената на символите определят цялата възвръщаемост на тази инвестиция. Печалбите от залагане биха се появили само в последните етапи на инвестицията поради сложна лихва.

XTZ производителност1-годишна нетна печалба от залагане на XTZ. Източник: OKEx

От друга страна, някои жетони, като IOST, имат много високи награди. IOST предлага 10,35 процента APY, но е силно изменчива и рязко се обезцени през последната година.

Ако инвеститор вложи $ 1000 преди една година, когато цената на IOST беше $ 0,013688, те щяха да получат 73 057 IOST токена. След една година броят на монетите щеше да се натрупа до 80 999, но те биха стрували само $ 361,09, тъй като цената на IOST спадна до $ 0,004458.

Този сценарий отбелязва 64% нетна годишна загуба за инвеститора, въпреки че процентът на възнагражденията е много висок и привлекателен.

IOST залагане на производителността1-годишна нетна печалба от залагане на IOST. Източник: OKEx

Докато горните примери демонстрират присъщите рискове, залагането остава привлекателно за тези, които търсят пасивен доход и е по-лесно да обясни на некрипто потребителите, които могат да го сравнят с дивиденти от акции.

От другата страна, критици вярвам, че залагането намалява ликвидността на пазара, тъй като насърчава "заключване" монети, които след това се изтеглят от пазара и могат също да възпрепятстват използването на децентрализирани приложения, които са част от DeFi.

Пътят напред, Ethereum и засилен контрол

Следващият голям етап за залагане и DeFi е предстоящото надграждане на Ethereum. Техният PoS протокол вече е на живо в тестова мрежа и Ethereum 2.0 валидаторите могат да очакват да печелете между 4.6 до 10.3 APY като награда за залагане.

История на баланса на ETHНагради за залагане на Ethereum 2.0 в testnet. Източник: Beaconcha.in

За Ethereum 2.0 обаче трябва да държите поне 32 ETH, за да стартирате валидационен възел или залог. Като такива наблюдаваме нарастващ интерес към натрупването на ETH в очакване на преминаването на мрежата към PoS.

Cao Yin, партньор-основател на Фондация за цифров ренесанс, изрази оптимизъм относно прехода на мрежата към PoS и нейното въздействие върху цената на ETH. Той каза на OKEx Insights:

„Залагането може да окаже голямо влияние върху цената на Ethereum. Виждали сме големи залагащи проекти като Tezos, които се представят много добре по отношение на цената. Механизмът за залагане намалява голямо количество токени в обращение.

Предполагаме, че няколко милиона ETH ще бъдат заключени в различни залагащи възли, което ще има значително въздействие върху предлагането на пазара. В най-простия смисъл на икономиката на търсенето и предлагането, с намаляване на предлагането и увеличаване на търсенето, цената на ETH трябва да се повиши. “

С въвеждането на ETH поддръжка за залагане, ще видим и нарастваща конкуренция между кредитирането DeFi и доходността на залагането, тъй като инвеститорите имат възможност да изберат най-доходоносния метод.

Тази добавена видимост и внимание обаче също може да ускори регулаторните ограничения. Съединените щати регулират Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) предупреди в миналото PoS токените могат да се третират като ценни книжа в САЩ.

Джейсън Уилямс, партньор в Morgan Creek Digital, засегна такава възможност в коментарите си за OKEx Insights. Той оприличи риска от залагане на балон с първоначално предлагане на монети (ICO) които избухнаха пред регулаторния натиск:

„Ако PoS токените се третират като ценни книжа, CFTC ще създаде ICO 2.0 събитие, както сме се сблъскали драстично с промяна на хода на приемане. Ако POS токените се третират като регистрирани ценни книжа и оцелеят след този тест, бихме могли да ги третираме както DRIPs (планове за реинвестиране на дивиденти) от счетоводна и данъчна гледна точка. “

Като се има предвид потенциалът на залагането да привлече основните потребители, Доказателство за залог (POSA) взима проактивни мерки да се гарантира, че регулаторите са надлежно информирани и образовани за явлението. POSA има за цел да има открит диалог с Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC), за да постигне взаимно споразумение относно стандартите и правилата, засягащи пространството. Ако успеят, диалозите между двете организации могат да доведат до конкретни правила, проправяйки пътя за растеж и по-широко приемане на криптовалути и свързаните с тях екосистеми.

Отказ от отговорност: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търговията с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map