Отвъд цената на биткойн: Основите показват забележителен растеж между половинките

Биткойн (BTC) е за разлика от всеки друг актив в света, когато става въпрос за поляризиращ шум, одобрения на знаменитости, медийно покритие, регулаторни предизвикателства и представяне през последното десетилетие. Макар да остава интензивно обсъждана тема от години, вниманието, което получава, неизменно се увеличава, водещо до големи събития, като например миналата седмица наполовина.

Саморегулираща се мярка, вградена в кода на Биткойн, наградата за блок „наполовина“ намалява емисиите на нови биткойни наполовина приблизително на всеки четири години. Третото подобно събитие се състоя около 19:23 UTC на 11 май 2020 г..

Половината като основен етап

Въпреки че много лидери в индустрията вярват, че Биткойн и свързаните с него технологии могат промени света, сред общността има фиксиране на цената на цифровия актив. Това от своя страна подхранва спекулациите и нестабилността, с които биткойнът стана известен.

Настрана краткосрочните ценови цели и прогнози, реалната стойност на Биткойн, експерти спори, се крие в способността му да държи и прехвърля стойност по целия свят по гъвкав, прозрачен и надежден начин. Стойността му идва и от вградения недостиг, който е резултат от ограниченото предлагане и редовно забавящата се емисия.

За тази цел наполовина е важен основен етап, намаляващ нивото на емисиите и увеличаващ недостига на биткойн, чието въздействие се оценява от анализатор Изпълнението на PlanB на модела запас-към-поток.

Докато събитията наполовина са широко разпространени обсъдени и разгледаха тяхното въздействие върху цената на биткойн и бъдещи прогнози, прегледът на основите на водещата цифрова валута между последните две половинки може да представи по-широка перспектива за нейния растеж във времето.

Световният интерес към биткойните отбеляза ръст от x8

През последното десетилетие Биткойн излезе от тъмната мрежа, за да направи присъствието му в глобален мащаб. Според данните на Google Trends интересът към биткойните продължава да се увеличава с течение на времето, като спорадичните пикове отбелязват значителни скокове на цените, като този през декември 2017 г..

биткойн лихва google тенденцииБиткойн лихва за търсене с течение на времето Източник: Google Тенденции

От предишното му наполовина, на 9 юли 2016 г., интересът към биткойните се е увеличил близо 8 пъти. Въпреки че това не е конкретна метрика по отношение на растежа, това показва все по-голямо приемане и признаване на дигиталната валута по целия свят.

Броят на ненулевите адреси на баланса достигна 30 милиона

Предвид анонимния характер на биткойн портфейлите (и лекотата, с която те могат да бъдат създадени), е практически невъзможно да се знае точният брой на съществуващите „потребители“ на биткойн в традиционния смисъл на думата. Въпреки това, една от най-близките алтернативни показатели, които имаме, е броят на BTC адресите с ненулево салдо.

Този номер обозначава адреси, които не са празни и съдържат поне един сатоши, най-малката единица на биткойн (0,00000001 BTC).

Както е показано на диаграмата по-долу, по време на второто полувреме общият брой ненулеви адреси е бил приблизително 9 милиона. Оттогава той е нараснал повече от три пъти и е достигнал 30 милиона.

общо btc ненулеви адресиБрой ненулеви BTC адреси. Източник: Glassnode

Въпреки че тази цифра не отразява уникални потребители, тя показва значително увеличение на техния брой от последното наполовина.

Ежедневно активните адреси са се удвоили повече от два пъти

Друг, по-фокусиран върху веригата показател, който отразява използването на Биткойн, е броят на ежедневно активните адреси.

Този номер обозначава уникални адреси, активни в мрежата като податели или получатели и е мярка за полезността на мрежата и, следователно, нейната стойност.

btc активни портфейлиБиткойн ежедневно активни адреси. Източник: Месари

Както е показано на графиката по-горе, броят на ежедневно активните адреси се е увеличил повече от два пъти между последните две половинки. Към момента на второто полувреме той беше 434 000 и към третия беше близо 1 милион.

В сравнение с пика от 1,29 милиона през декември 2017 г., броят на ежедневно активните адреси в мрежата е намалял само с 22 процента на 11 май, въпреки че разликата в цените е била по-голяма от 50 процента.

Важно е обаче да се отбележи, че този брой обикновено достига пикове около ключови събития и пазарни движения, като наполовина. Неговият растеж е много по-стабилен всеки ден, както е посочено във версията на дневника в таблицата по-долу.

btc диаграма на активните портфейлиЕжедневни активни адреси на биткойн в дневник. Източник: Месари

Броят на транзакциите над 70%

Всеки нов блок, добавен към блокчейн Bitcoin, включва транзакции между потребители – броят на успешните транзакции в мрежата в сравнение през периодите може да представлява ръст в използването и полезността.

Според графиката по-долу, в деня на второто наполовина, общият брой на успешните транзакции възлиза на 182 000. Този брой се увеличи с над 70 процента, за да достигне 312 000 за третото събитие миналата седмица.

биткойн дневен txn бройДневен брой транзакции в биткойн мрежа Източник: Месари

Обем на транзакциите над 1,5 милиарда долара на ден

Различен от показателя за броя на транзакциите, разгледан по-горе, показателят за обем обозначава общата стойност (в щатски долари) на транзакциите в блокчейн Bitcoin за даден ден.

Колкото по-голям е обемът, толкова повече стойност се прехвърля с помощта на биткойн, което прави това надеждна мярка за растежа и поскъпването на мрежата във времето.

btc дневен обем на транзакциитеОбем на биткойн транзакциите (USD). Източник: Blockchain.com

Докато общият обем на транзакциите възлизаше на 142 милиона долара по време на второто наполовина, той достигна 1,69 милиарда долара за третото, отбелязвайки увеличение с над 1,095 процента.

Хешрейтът на мрежата се е увеличил с 7,874%

В основата на всяка блокчейн мрежа, включително биткойн, е нейната сигурност и неизменност, осигуряващи надеждни и неизменни записи на транзакциите.

Биткойн хешрейтът представлява изчислителната мощност, разпределена на мрежата и има пряка връзка с нейната сигурност.

Колкото по-висок е хешрейтът, толкова по-скъпо става да атакувате блокчейна (вж 51 процента атака) и промяна на нови блокове и транзакции.

биткойн хешрейт на мрежатаБиткойн хешрейт. Източник: Месари

Хешрейтът на биткойните нарасна значително между последните две половинки, от 1,58 милиона терахаша в секунда (TH / s) на 9 юли 2016 г., до 126 милиона TH / s на 11 май 2020 г. – увеличение от над 7,874 процента.

С настоящия хешрейт, теоретичният разходи за атака биткойн мрежата е над $ 344 000 / час, в сравнение с $ 11 500 / час и $ 6 454 / час за Bitcoin Cash (BCH) и Биткойн SV (BSV) съответно.

Ръстът в хешрейта (и сигурността, която той предоставя) представя Биткойн като надежден алтернативен метод на плащане за преводи с голяма стойност.

Растежът на мрежата превъзхожда поскъпването на цените

По много сметки, „Истинска стойност“ на BTC е във функционалността му, която зависи от мрежата, в която работи. Мрежата на биткойн е причината тя да е водещата цифрова валута и да остане такава, въпреки въвеждането на технологично подобрени и усъвършенствани цифрови активи и токени.

Освен популярността на Bitcoin, показаните по-горе показатели са мерки за растежа, полезността и сигурността на Bitcoin мрежата. Тези качества са от решаващо значение за неговото съществуване и оцеляване – за да се определи дали в дългосрочен план биткойнът има реални шансове за глобално приемане. Въпреки че тези цифри отразяват различна степен на растеж във времето, независимо дали те оправдават определена оценка на цената по отношение на други валути (като щатски долари) е различна дискусия.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner