Основните биткойн миньори показват оптимизъм пред наполовина: поглед в дълбочина

С разделянето наполовина на по-малко от седмица, миньорите на Bitcoin (BTC) са в центъра на вниманието. Състезателният характер на техния бизнес и ролята им за поддържане на биткойн мрежата означава, че намаляването наполовина пряко влияе върху техните операции. 

OKEx се обърна към биткойн миньорите и пуловете, за да разбере перспективите им за наполовина и неговите последици за цялата екосистема.

Contents

Блокирайте наградата в перспектива

Майньорите поддържат мрежата на биткойн, като действат като одитори, проверяват транзакциите и поддържат блокчейн книгата. Миньорите се стимулират чрез такси за транзакции и така нареченото блоково възнаграждение, което е броят на генерираните – или „добити“ биткойни – и се присъждат при всяко успешно потвърждаване на блока.

Наградата на блока е и единственият начин новите биткойни да влязат в обращение и е настроен да продължи, докато не бъдат добити всички 21 милиона. Тази скорост на емисии обаче не остава постоянна и се регулира чрез блок наградата наполовина, вграден механизъм, който намалява наградата с 50% след всеки 210 000 блока (възниква приблизително на всеки четири години).

Общо циркулиращи биткойни с течение на времето. Източник: Blockchain.com

Понастоящем наградата за блока възлиза на 12,5 нови биткойни (около 115 000 щатски долара по настояща пазарна стойност) и е претърпяла две половинки – първата през ноември 2012 г. и втората през юли 2016 г..

Очаква се третото наполовина да се състои около 12 май 2020 г. и наградата за блока ще бъде намалена от 12,5 на 6,25 BTC (около 57 500 долара по време на пресата).

Извличането на биткойн е конкурентен бизнес

При текущата оценка от $ 115 000, наградата за блок Биткойн представлява силен финансов мотив за миньорите да се присъединят и да подкрепят мрежата. Нов блок се обработва на всеки 10 минути, което води до генериране на 1800 нови BTC или 16,56 милиона долара на стойност всеки ден.

Тъй като обаче само един субект за добив може да претендира за една награда за блок, има силна конкуренция и надпревара за внедряване на прогресивно по-мощен хардуер за по-високи хешираща сила. Това състезание принуди миньорската общност да се развива през годините, преминавайки от ранни поддръжници и крипто ентусиасти към големи компании и басейни стартиране на ферми за копаене с най – новата версия на Специфични за приложението майнери с интегрална схема (ASIC).

Мрежата на биткойни от своя страна реагира на тази нарастваща скорост на хеширане, като увеличава трудността на добива на нови блокове, като по този начин поддържа целостта на регистъра и не позволява на нито едно лице да има абсолютен контрол върху блокчейна.

Трудност на биткойн мрежата от самото начало се нанася в логаритмичен мащаб – източник: Blockchain.com

Миньорите говорят за наполовина

OKEx се обърна към биткойн лидерите в добивната индустрия, за да разберат своите перспективи за предстоящото наполовина и неговото въздействие върху бизнеса, както и върху мрежата.


Увеличението на цените на биткойните и китайският сезон на наводненията могат да облекчат неприятностите на миньорите

Jiang Zhuoer, изпълнителният директор на BTC.TOP, един от 10-те пула за копаене на биткойни, сподели възходящ дългосрочен възглед за наполовина и вярва, че повишаването на цената на BTC може да компенсира загубите, получени за наполовина:

„Мисля, че намаляването наполовина ще доведе до покачване на цената на биткойните. В предишните две половинки видяхме бавно покачване на цената преди наполовина и цената започна да се покачва след наполовина … докато наполовина ще намали доходите на миньорите наполовина, това може да доведе и до покачване на цената на биткойните."

Освен това той посочи очакваното начало на сезона на наводненията в Китай, който обикновено води до по-евтино производство на електроенергия, като положително за затруднените миньори.

„По време на сезона на наводненията сметките за електроенергия падат, до голяма степен компенсирайки наполовина производството. По време на сезона на наводненията пазарната цена на електроенергията може да намалее с 40% “, каза той.

По-малките миньори ще се въртят

Маршал Лонг, ранен биткойн копач, в момента управлява минна ферма в Канада и работи по създаването на ново съоръжение в САЩ. По негово мнение миньорите, които са се подготвили за наполовина предварително, няма да бъдат засегнати много от него, докато по-малките вероятно ще се „въртят към спекулацията на копаенето или крайните жетони."

По отношение на мрежата, Лонг вярва, че скоростта на хеширане ще нарасне значително, което ще доведе до намаляване наполовина. След наполовина, той очаква цената на биткойните да спадне рано, последвана от хеш-скоростта и след това бавно изкачване обратно до рекордно висок.

Новите участници могат да се възползват през следващите четири години

Алехандро Де Ла Торе, Вицепрезидент на Пулин, топ-три биткойн майнинг пул, сподели своята перспектива в неговата последна публикация. Според него „тъй като новите по-ефективни ASICS се появяват онлайн през следващите месеци и съществуващите миньори открият по-ниски цени на електроенергията, миньорите от старо поколение неизбежно ще бъдат премахнати.“

Той обаче добавя, че наполовина дава на новите миньори „възможност да влязат в по-стабилна среда, като се има предвид, че ефективността в 7nm & 5-нанометровите чипове вероятно ще останат печеливши през следващите 4 години или повече. “

Цената на биткойн няма да падне твърде ниско

Кевин Хуанг, съосновател на Валархаш вярва, че цените на биткойните няма да паднат много ниско след наполовина и само майнери, работещи в диапазона 80w-100w, вероятно ще бъдат изключени.

Той също така цитира очаквания спад в енергийните разходи след китайския сезон на наводненията и добави, че:

„В дългосрочен план няма съмнение, че изчислителната мощност на цялата мрежа ще се увеличи, но след намаляване наполовина, тъй като по-старото поколение минно оборудване се изключва, скоростта на хеширане ще намалее за известно време и смятам, че ще попадат в диапазона 80e-90e. “

Наполовина ще задвижи индустрията напред

Алина Яо, Ръководителят на OKEx Pool, един от най-големите резервни басейни, поддържани от борсата, остава оптимист, цитирайки исторически тенденции:

„Всяка загуба, причинена от намаляването на блоковите награди, почти винаги се компенсира от увеличаването на цената на биткойните и възходящите настроения, които идват със свиване на темповете на нарастване на паричното предлагане.“ 

Що се отнася до текущия сценарий, тя сподели как OKEx Pool винаги насърчава миньорите да търсят усъвършенстван хардуер и по-евтина електроенергия заедно с управлението на положителен паричен поток.

Въпреки че се съгласява, че много по-малки миньори ще бъдат извадени от пазара след наполовина, тя вярва, че това само ще повиши пазарната конкурентоспособност и ще насочи съществуващите играчи към по-ефективни бизнес практики.

Разбиване на въздействието на наполовина

Като се има предвид как биткойн мрежата, нейните миньори, блокови награди и цената на BTC са неразривно свързани, разделянето наполовина има широко въздействие върху факторите, подчертани по-долу.

Намалена рентабилност

Печалбите на биткойн миньорите зависят от трудността на мрежата, приходите от добив и свързаните с тях разходи.

Трудността на мрежата диктува капиталови инвестиции в хардуер, докато печалбите се ограничават от стойността на добития биткойн минус електроенергия и оперативни разходи.

Приходите на миньорите (блокови награди и такси за транзакции) варират в зависимост от цената на BTC. Източник: Blockchain.com

Тъй като приходите на миньорите са пряко свързани със стойността на Биткойн, както е показано на диаграмата по-горе, наполовина е значително събитие, защото незабавно намалява приходите на миньорите с 50%, при условие че всичко останало остава постоянно.

Натиск за постепенно премахване на по-стария хардуер

В зависимост от консумацията на енергия и изходната мощност на хеширане, всеки хардуерен майнер има цена на безубезност, която е под натиск, тъй като наградата е наполовина и рентабилността намалява. Миньорите, които могат да си го позволят, често започват постепенно да премахват по-стария хардуер месеци преди наполовина.

Краткосрочно нарастване на мрежовите затруднения, водещо до наполовина

С наближаването на половината, майньорите заемат последна позиция и влагат цялата хешираща сила, с която разполагат, за да се опитат да получат колкото се може повече от наградите за блокове преди половината. Това естествено води до краткосрочен скок на мрежовите затруднения (това е близо до най-високите времена в момента), което ще се коригира в корекцията след наполовина.

Малките миньори капитулират, големите миньори стават по-големи

С изтъняване на маржовете (или изтриване изцяло) и необходими хардуерни надстройки, по-малките, по-малко ефективни миньори ще капитулират след наполовина и или ще се изключат напълно, или ще преминат към добив на други съвместими монети за доказателство за работа.

Междувременно големите миньори ще стават само по-големи и ще контролират по-големи пропорции от хеширащата мощност на мрежата, повишавайки се загриженост за централизацията.

Технологичните надстройки за ускоряване

С всяка нова итерация производителите на технологии представят по-малки дизайни на процесорни чипове, които подобряват изчислителните скорости при по-ниски нива на консумация на енергия. Например през 2016 г. миньорите са използвали 16nm чипове, които оттогава са заменени от 10nm и 7nm чипове, докато Вече се предлагат 5nm чипове.

Тези подобрения повишават ефективността на минните операции, като спестяват разходи за енергия и увеличават маржовете на печалба. След половината, можем да очакваме тези подобрения да бъдат ускорени от големи миньори.

Новите миньори ще търсят по-евтини източници на енергия

Докато съществуващите миньори е малко вероятно да сменят местоположения в голям мащаб поради логистични проблеми, новите миньори, присъединяващи се към мрежата след наполовина, вероятно ще търсят по-евтини източници на енергия, за да постигнат оптимален марж на печалбата. С течение на годините това може да доведе до преминаване към географски местоположения, предлагащи атрактивни тарифи за електроенергия и регулации, благоприятни за добива.

Натискът за продажба на биткойн ще бъде намален

Майньорите всъщност са отговорни за голяма част от изтичането на капитал от биткойн мрежата, тъй като продават своите BTC, за да покриват оперативните разходи всеки месец. Това означава, че има постоянен натиск надолу върху цената на биткойн поради това, че миньорите разтоварват печалбите си на пазара.

Този отлив е най-висок за миньори с най-нисък марж на печалба, тъй като те не са в състояние да създадат значителни резерви от BTC, в сравнение с по-печелившите миньори.

Тъй като тези неефективни миньори са изтласкани от бизнеса, може да се очаква този натиск върху продажбите да се облекчи и да позволи положително поскъпване на цените.

Преобладава оптимизмът

Въпреки неизбежното си непосредствено въздействие върху дъното на миньорите, предстоящото наполовина биткойн се счита за до голяма степен положително развитие. Докато по-малките, по-малко ефективни миньори може да не оцелеят след тази промяна, очаква се тяхното напускане да бъде от полза за екосистемата и да допринесе за нейната зрялост.

За тези, които обмислят да влязат в космоса точно сега, следващите четири години могат да осигурят стабилност по отношение на прогнозите и планирането, докато добре управляваните съществуващи играчи са подготвени за предстоящите промени и продължават да оптимизират своите операции.

Като цяло, от гледна точка на миньорите, наполовина не се различава много от честите колебания на цените, с които е известен биткойнът, но има предимството да бъде планиран, позволявайки на бъдещите компании да планират предварително.

По време на писането са останали по-малко от 800 блока преди наполовина наградата, а биткойнът е получил подкрепа от зоната между $ 8,700 и $ 9,000 и бързо се приближава към следващата съпротива на $ 9,500.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map