Обзор на обмен на биткойн опции

Вариантът е договор между купувач и продавач, при който купувачът на договора има право, но не и задължение, да извършва транзакции на определена стачка на определена дата (изтичане).

Пазарното търсене на опции има тенденция да се увеличава с нарастващата волатилност, т.е. колкото по-висока е волатилността, толкова по-скъпа е опцията кол или пут. Както е показано по-долу, въпреки че волатилността на Биткойн постепенно намалява от 2012 г., тя все още е много по-висока от повечето други финансови инструменти. На пазара има огромно търсене на опции за биткойн.

Основният модел на ценообразуване на опции е моделът Black-Scholes (наричан BS модел). От формулата на модела може да се види, че премията за опция е монотонно нарастваща функция за волатилността. При условие, че целевата цена, цената на изпълнение, лихвеният процент и времето на изтичане са непроменени, премията за опция се определя от волатилността. С увеличаване на волатилността, премията за опции се увеличава.

В предпоставката за фиксирана загуба като премия за опция, опцията предоставя на потребителите продукт с ограничени загуби и неограничена възвръщаемост. Рентабилността на потребителите при опциите зависи от разбирането на тенденциите в нестабилността: купувайте опции, когато волатилността е ниска, и продавайте опции, когато волатилността е висока.

Волатилността може да се раздели на подразбираща се волатилност и реализирана волатилност. Подразбиращата се нестабилност се изчислява въз основа на премията за опция, докато Реализираната нестабилност се изчислява въз основа на историческата цена. Първият е очакваната нестабилност на пазара и има известна предвидливост.

Като цяло, колкото по-дълъг е периодът, толкова по-голяма е вероятността за голяма волатилност на опцията, така че колкото по-дълъг е периодът на опцията, толкова по-висока е цената. Когато подразбиращата се волатилност е подобна на реализираната волатилност, премията за опции обикновено се счита за разумна стойност въз основа на исторически критерии; когато първото е много по-високо, това означава, че настоящата имплицитна волатилност е надценена, което благоприятства продажбата на опции; в противен случай, благоприятства за закупуване на опция.

Данните от Skew показват, че от 26.09.2018 г. почти една трета от времето Реализираната волатилност е по-голяма от подразбиращата се волатилност, която е в вкус за закупуване на опции, а в останалото време по-високата имплицитна волатилност предпочита опциите продавам.

Несигурните последици, причинени от бъдещи събития, ще помогнат за насърчаване на подразбиращата се нестабилност. Предстоящото наполовина биткойн и различни геополитически събития вероятно ще доведат биткойн до нов период на имплицитна волатилност през 2020 г., който също улеснява популяризирането на продуктите за обмен на опции.

Анализ на основните борси за опции

В момента основните борси за опции включват главно OKEx, Deribit, LedgerX, Binance JEX, CME, FTX и Bakkt. Сред тях договорите Bakkt и CME имат по-голям мултипликатор на договори и са склонни към институционални потребители; От друга страна, OKEx, Deribit, LedgerX, Binance JEX и FTX са по-приятелски настроени към потребителите. Струва си да се спомене, че механизмите за контрол на риска на OKEx и Deribit са по-пълни, което може да избегне ненужната принудителна ликвидация, причинена от екстремни цени и да обърне повече внимание на защитата на интересите на инвеститорите.


Проведохме анализ на трафика на уебсайт на пет борси, с изключение на Bakkt и CME. Основната информация е показана по-долу.

По отношение на посещенията, от петте борси, OKEx е с най-голям дял, достигайки 39,56%, следван от Deribit, FTX, LedgerX и Binance JEX. Но наскоро FTX надмина Deribit.

По отношение на географското разпределение на потребителите, потребителите на тези пет борси са концентрирани главно в Китай, САЩ, Русия, Обединеното кралство и Франция. Сред тях OKEx се класира на първо място в Китай, Русия и Франция.

По отношение на каналите за трафик, трафикът на петте борси идва предимно от директни търсения на потребители в домейна, последвани от търсения по ключови думи чрез търсачките. Това показва, че петте борси имат по-голяма осведоменост за марката.

Освен това проучихме и кръстосания потребител на тези пет борси. „Сравнителни аудитории“ показва, че когато потребителите посещават един от домейните, те също посещават други домейни в същия ден. Този показател отразява главно жестоката конкуренция между борсите. Установихме, че в момента само потребителите на Deribit и LedgerX се припокриват, достигайки до 24,80%.

От гледна точка на потоците на биткойн се припокриват само OKEx и Deribit. В обобщение може да се види, че пазарът на опции все още е син пазар на океана и нивото на конкуренция не е много високо. Все още има много място за влизане на други борси.

В момента TOP5 борсите в обема на търговия с биткойн опции са Derbit, OKEx, CME, LedgerX и Bakkt.

Сред тях Derbit заема 95,42% от пазара на биткойн опции, а второто място OKEx представлява само 3,38%. От момента на пускането на продукта, Deribit пусна опционални продукти през август 2016 г., а OKEx току-що стартира през декември 2019 г. Deribit има силно предимство за първи път.

От данните на фючърсния пазар обаче се вижда, че Bitmex, който пусна фючърсния продукт по-рано, винаги е заемал най-голям дял от обема на търговията с фючърси, но наскоро бе изпреварен от OKEx. От тази гледна точка OKEx има по-голяма заплаха за дела на Deribit на пазара на опции.

От горните данни можем да знаем, че има само две борси, заемащи 3% от пазарния дял на опциите, Deribit и OKEx. Тези две борси могат да представляват целия обем на търговия с опции Bitcoin. Както се вижда от фигурата по-долу, скорошният обем на транзакциите с биткойн опции достигна над 150 милиона, а отвореният интерес също достигна нов връх през последната година. Пазарът на биткойн опции е в период на бърз растеж.

Разглеждайки разпределението на датата на изтичане на отворения интерес, потребителите са по-концентрирани върху тримесечните опционни договори. От гледна точка на традиционния пазар на опции, седмичните опции обикновено са по-привлекателни за спекулативните инвеститори на дребно около публикуването на икономически данни и съобщенията за печалбите; тримесечните опции обикновено са по-привлекателни за мениджърите на фондове и институционалните инвеститори, които са свикнали да ребалансират портфейлите в последния ден на тримесечието. От тази гледна точка настоящият пазар на опции все още се състои главно от институционални потребители и инвеститорите на дребно все още трябва да увеличат своите инвестиции в образование.

Обобщение на пазара за биткойн опции и перспектива

В момента пазарът на опции за биткойн се състои от четири лагера. Deribit опционални борси с предимства за първи път и по-висока концентрация; установени борси, водени от OKEx и Binance; институционални потребители, водени от Bakkt и CME; и нововъзникващи иновативни борси, водени от FTX, които заедно представляват пазара на биткойн опции. Като пазар на опции за криптовалута, който все още е зелен, в бъдеще на пазара със сигурност ще навлязат повече продукти.

По отношение на бъдещите перспективи, докато развитието на пазара на опции за биткойн се приближава до традиционния модел на пазара на опции, той също така ще създаде по-диверсифицирани продукти за опции въз основа на характеристиките на самия пазар на криптовалута.

Двоични опции

Двоичната опция е по-проста и цената на обучението на потребителите е ниска. Потребителите на бинарни крипто опции са концентрирани основно в продукти за прогнозиране, като Augur, Gnosis, BetMoose, Predictious и др. Сътрудничеството с тях е чудесен начин за борсите да образоват, привличат и насочват потребителите.

Опция Straddle

За междубанкови опции потребителите купуват кол и пускат опции на една и съща цена за забавяне едновременно. Не е нужно да преценяват дали ще се издигне или ще падне. Докато активът е далеч от цената на стачка, те могат да печелят.

Опция за индекс

Опциите за индекс се състоят от основни валути и средни или малка пазарна капитализация, които могат да намалят оперативните рискове на потребителя.

Финансови опции

Въз основа на стоковите опции ще бъдат разработени финансови опции, базирани на Биткойн, като опции, базирани на фиксирания лихвен процент на биткойн, обменния курс на стабилен курс и опции за опции и т.н..

OTC опции

Те са персонализирани извънборсови опции. Потребителите могат да персонализират опциите, които искат да търгуват, в съответствие със собствените си нужди, като например определяне на целта на опцията, кол или пут, цена на стачка, време на изтичане на опцията, количество и посока на търговия и т.н., за да отговорят на разнообразните нужди на различните потребители.

Следвайте OKEx на:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Уебсайт: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map