Общността на DeFi с нетърпение очаква стартирането на Ethereum 2.0 след масивна промяна на инерцията

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Снимка на пазара на DeFi

Децентрализираният финансов пазар спадна тази седмица, тъй като общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, спадна от 13,80 млрд. Долара на 12,51 млрд. Долара. 

Maker продължи лидерството си в сферата на DeFi с ниво на господство на пазара от 19%. Междувременно Compound запази своето пазарно господство в сферата на кредитирането с 52% дял.

Средноседмичният обем на търговия на децентрализирани борси се е увеличил с 36%, а Uniswap запазва господстващия си обем на търговия от 39%. Curve замени SushiSwap като най-големия ликвиден фонд тази седмица.

Общата стойност, заключена в сферата на DeFi, спадна тази седмица, докато седмичният обем на търговия на DEX се увеличи с 36%. Източник: DeFi Pulse и DeBank

Стартирането на Ethereum 2.0 Phase 0 е силно очаквано

Общността на DeFi с нетърпение очаква стартирането на Ethereum 2.0 Phase 0, което вероятно ще се случи, както е планирано, на 1 декември. Надстройката на протокола Ethereum, известна още като Спокойствие, ще прехвърли мрежата към механизъм за консенсус за доказателство за замяна, замествайки настоящия модел за доказателство за работа. 

Има четири фази на надстройката на Ethereum 2.0. За да активирате стартирането на маякова верига, неговия договор за депозит, освободен на 5 ноември изисква праг на депозит от 524 288 етер (ETH). Към момента на писане е 741 728 ETH заложен в договора за депозит. Според съ-създателя на Ethereum Виталик Бутерин, веригата на маяците ще бъде стартира на 1 декември. 

Веригата на маяци е PoS блокчейн, която работи паралелно заедно със съществуващата мрежа Ethereum. Това няма да повлияе на съществуващите потребители и приложенията DeFi в мрежата Ethereum. Валидаторите ще бъдат основните заинтересовани страни на мрежата Ethereum, отговорни за валидирането на транзакции. За да стане валидатор на Ethereum 2.0, потребителят трябва да заложи минимум 32 ETH в договора за депозит.

Бавен старт за ETH депозити

След първоначалното стартиране на договора за депозит Ethereum 2.0 на 5 ноември, напредъкът към достигане на прага за депозит беше бавен през първите две седмици. Към 17 ноември в договора за депозит бяха заложени малко над 100 000 ETH – само 19% от прага за депозит.

Причината за първоначално ниското участие в процеса може да се отдаде на несигурността на времето за изтегляне за заложен ETH. Като отбеляза от Codefi, ако различни DeFi протоколи предлагат по-висока възвръщаемост на залога от Ethereum 2.0, притежателите на ETH могат вместо това да заложат своите монети в DeFi протоколи. Тейлър Монахан, главен изпълнителен директор на MyCrypto, проведе неформална анкета в Twitter и предложи, че по-голямата част от потребителите няма да считат Ethereum 2.0 за полезна инвестиция поради несигурността на времето за теглене на заложен ETH.

Драматична промяна в инерцията

Въпреки ниското участие в ранните етапи, Ethereum 2.0 набра скорост, след като над 600 000 ETH бързо бяха заложени през последната седмица.

Над 700 000 ETH сега са заложени в договора за депозит на Ethereum 2.0. Източник: Etherscan, OKEx Insights

Една от причините за драстичния скок на депозитите е, че очакваната годишна възвръщаемост за залагане на Ethereum 2.0 е много по-висока от тази от залагането в протоколи DeFi. Към момента на писане, залагане в протокола оферти 19,98% годишни доходности – надминавайки протоколите DeFi като Aave, DAI и yearn.finance.

Годишната възвръщаемост на залагането в Ethereum 2.0 е по-висока, отколкото в протоколите DeFi. Източник: Залагане на награди

Освен по-високата очаквана възвръщаемост на залагането в Ethereum 2.0, появата на трети страни доставчици на залагания също спомогна за увеличаване на депозитите. Като заяви чрез Staking Rewards има три алтернативи за потребителите да станат валидатори, вместо да изпълняват самите възли на валидатора:

  • Валидатор като услуга (решение за потребителски интерфейс)
  • Валидатор като услуга (API решение)
  • Предварително конфигурирани валидаторни възли

Решенията за валидатор като услуга са полузащитни. Това означава, че доставчиците на решения VaaS държат на валидаторните ключове на потребителите и потребителите притежават техните ключове за теглене, като същевременно запазват пълен контрол върху своите средства. Докато решенията на UI VaaS са насочени към инвеститори с висока нетна стойност, повечето API решения са насочени към институции. От друга страна, потребителите не трябва да извършват първоначалната техническа настройка на своите валидаторни възли, ако използват предварително конфигурирани валидаторни възли, като напр. Стартови възли и Авадо.

След като потребителите депозират 32 ETH и станат валидатор на мрежата Ethereum, те ще получат награди за подкрепа на мрежата (или санкции, ако са офлайн или действат злонамерено). Във фаза 0 е възможно валидаторите да оставка техните отговорности, но те няма да могат да възстановят статуса си на валидатор, след като се откажат – и няма да могат да изтеглят първоначалния си залог до старта на надстройката на Фаза 1.5 – което очакван в края на 2011 г. или началото на 2022 г. Ако потребителите продължат да действат като валидатори на мрежата Ethereum 2.0, обаче, те ще могат оттегляне техните награди за залагане по време на фаза 0. 

Пазарите на децентрализирани прогнози отново блестят

След президентските избори в САЩ децентрализираните пазари на прогнози продължават да блестят сред общността на DeFi с очакваното стартиране на Ethereum 2.0. Според Polymarket 96% от участниците очакват успешно стартиране на генезиса на Ethereum 2.0 на 1 декември, а обемът на търговия на това събитие за прогнозиране надхвърля 540 000 долара.

96% от участниците в Polymarket са оптимисти за успешното стартиране на генетичното събитие на Ethereum 2.0 на 1 декември. Източник: Полимаркет

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner