Наводнения в Съчуан, измами с биткойн банкомати и блокчейн в потребителските финанси

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

Непрекъснатите дъждовни бури в китайската провинция Съчуан грабнаха заглавията тази седмица, като в резултат на това най-големите китайски пулове за копаене на биткойни отчитат 15% -21% дневен процент на хеш. Видяхме и първата измама с биткойн банкомати, открита от регулаторите в Хонконг, тъй като Китайската банкова асоциация продължава своето блокчейн тласък в потребителското финансиране. Тези истории и още в тази седмица в изданието на OKEx Insights „China Market Watch!

Наводненията в Съчуан причиняват спад на скоростта на хеширане за най-добрите BTC пулове за добив

Китайската югозападна провинция Съчуан, която представлява 9,66% от общата скорост на хеширане на Биткойн и е вторият най-тежък регион в страната за копаене, има страда от силни дъждовни бури през последните седмици. Непрекъснатите дъждовни бури доведоха до прекъсвания на електричеството, телекомуникационни проблеми и прекъсвания на интернет в провинцията.

Класиране на китайските региони по среден месечен дял от общия хешрейт на BitcoinКласиране на китайските региони по среден месечен дял от общия хешрейт на Bitcoin. Източник: Център за алтернативни финанси в Кеймбридж

Басейните за копаене на биткойни в Съчуан до голяма степен спряха операциите поради силните дъждове. Статистиката от BTC.com разкрива, че най-добрите пулове за копаене, като Poolin, F2 Pool и Ant Pool, са претърпели 15% -21% спад в дневната скорост на хеш на 18 август. Lubian.com е единственият топ 10 биткойн майнинг пул, който не е бил засегнат от дъждовната буря.

Класиране на хешрейта на пуловете за копаене на биткойни и 24-часови промениКласиране на хешрейта на пуловете за копаене на биткойни и 24-часови промени. Източник: BTC.com

Ключови продукти за внос

  • Китай е дом на по-голямата част от хешрейта на биткойн, хоствайки 65,08% от средния месечен дял. Засегнатите пулове за копаене – Poolin, BTC.com, F2 pool и Antpool – комбинират над 50% от общата мощност на BTC за добив.
  • Базираният в Китай биткойн майнинг пул Lubian.com е изместване част от своята минна операция в Иран. В резултат на това дъждовната буря в Съчуан е оказала минимално въздействие върху работата на Lubian.com.

Диаграма на хеш скоростта на биткойнДиаграма на хеш скоростта на биткойн. Източник: blockchain.com

Първото полицейско разследване на Хонконг за измами с банкомати с биткойн

Полицията в Хонконг има арестуван трима мъже на възраст от 26 до 55 години, за които се твърди, че изневеряват банкомати с биткойн от 30 000 долара.

Според Уилсън Там Вай-шун, надзирател на бюрото за киберсигурност и технологични престъпления в Хонконг, виновниците са изтеглили общо 226 000 HKD в брой от шест банкомата за Bitcoin в 11 транзакции. За първи път транзакциите бяха открити от две крипто борси, които подозираха, че виновниците са изтеглили пари в брой без официални разрешения.

Ключови продукти за внос

  • Това е първият случай на измама с биткойн банкомати в Хонг Конг и отразява, че има пропуски в изтеглянето на пари в брой при използване на такива машини в специалния административен район.
  • BTC не е законно платежно средство в Хонконг. Паричната власт на региона лакомства водещата на пазара криптовалута като виртуална стока и досега не е посочила никакви конкретни мерки за принудително изпълнение по случаи на измами, свързани с биткойн.

Карта на банкомати за биткойн в и около ХонконгКарта на банкомати за биткойн в и около Хонконг. Източник: coinatmradar.com

Китайската банкова асоциация настоява за приемането на блокчейн в потребителското финансиране

Китайската банкова асоциация наскоро публикувано си "Доклад за развитие на корпорацията за потребителско финансиране на Китай," в който CBA признава важността на блокчейн технологията за оптимизиране на работните потоци в потребителското финансиране.

Обработването на правни спорове за лоши дългове е една от ключовите области, идентифицирани като потенциално облагодетелстващи се от блокчейн решения, особено когато става въпрос за спестяване на разходи за печат. Това е така, защото операциите по кредитиране на потребители и документите за правни спорове за лоши дългове могат да се съхраняват и лесно да бъдат достъпни в блокчейн.

Ключови продукти за внос

  • Неотдавнашното раздвижване на наемането сред събирачите на дългове в Китай и нарастващият процент на престъпления за потребителските дългове са тревожни знаци за индустрията за потребителско финансиране в страната.
  • CBA разпозна тези проблеми в индустрията и призова компаниите да усъвършенстват своите бизнес модели, като се възползват от блокчейн технологията, изкуствения интелект и 5G.

Графика на китайския дълг на домакинствата към БВПГрафика на китайския дълг на домакинствата към БВП. Източник: tradingeconomics.com

PBoC инжектира 100 милиарда долара, за да стимулира работата на кредитното съоръжение

Фондовият пазар в Китай се възстанови от спада от миналата седмица. Понастоящем Shanghai SE Composite и CSI 300 се търгуват на 3 408 и 4 741, считано от времето за преса, със седмичен ръст съответно от 2,68% и 2%. Индексът SZSE Blockchain 50 възлиза на 3 998, със седмична промяна на стойността от 1,47%. За Хонконг обаче индексът Hang Seng е спаднал с 0,26% тази седмица и в момента възлиза на 25 179.

Изпълнение на китайските пазарни индексиИзпълнение на китайските пазарни индекси. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Тласъкът на заемите от Китайската народна банка е един от факторите, който помага на китайския фондов пазар да се възстанови. PBoC инжектира 700 милиарда CNY (100,7 милиарда щатски долара) под формата на едногодишни кредити за средносрочно кредитиране (MLF) на финансови институции с цена на заем от 2,95%, като същевременно твърди, че новата инжекция на фонда може напълно да отговаря на финансовите институции ‘ Пазарно търсене.

Ключово за внос

  • MLF са един от основните инструменти, приети от PBoC за управление на дългосрочната ликвидност в банковата система, която служи като еталон за първоначалната лихва на страната.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner